Zanima me
dobiva li se povrat poreza na stambeni kredit kojemu je kamata veća od 6%.
To je postojalo prije dvije godine, ali se onda kamata smanjila na 5,99%.
No s obzirom da se sad povećalana iznad 6%, vraća li se ponovno lova za to?
Zanima me
dobiva li se povrat poreza na stambeni kredit kojemu je kamata veća od 6%.
To je postojalo prije dvije godine, ali se onda kamata smanjila na 5,99%.
No s obzirom da se sad povećalana iznad 6%, vraća li se ponovno lova za to?
to se odnosi samo na kredite ugovorene prije 2002. ili 2003. godine - sad me ubij ne znam, ali piše mi na svakoj potvrdi banke.........ja sam ugovorila kredit 2003. i znam da to sa mnom nema veze kolika god da je kamata, imam pravo na olakšicu
dobiva se i na manju kamatu od 6% ako je poslije 2002 godine.ali moraš imati vlasnički list,kopiju ugovora o kreditu i ako je bila gotovinska isplata moraš imati račune da im pokažeš na upit.
Sladjanaf,
evo ti sa stranica PU:
PLAĆENE KAMATE NAMJENSKOG STAMBENOG KREDITA:
Dio osobnog odbitka za kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita, priznaje se po osnovi plaćene kamate po tom kreditu, a ne i po osnovi sredstava kredita koji je odobren.
Olakšica za kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora po osnovi plaćenih kamata namjenskog stambenog kredita priznaje se neovisno o nadnevku zaključenog ugovora o kupnji ili gradnji prvog stambenog prostora i neovisno o nadnevku ugovora o namjenskom stambenom kreditu za kupnju ili gradnju tog stambenog prostora.
Iznimno od toga, za kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita prije 1. siječnja 2003. godine, olakšica se priznaje uz uvjet da je u poreznom razdoblju (kalendarskoj godini) plaćena kamata iznosila 6% i više.
Ako je u tijeku poreznog razdoblja plaćena kamata u pojedinim mjesecima iznosila manje od 6% a u pojedinim više od 6%, za priznavanje djela osobnog odbitka po osnovi kamata priznaje se prosječna kamatna stopa u tijeku poreznog razdoblja, ako iznosi 6% i više.
Plaćena kamata po namjenskom stambenom kreditu, odobrenom nakon 1. siječnja 2005. godine, može se priznati kao uvećanje osobnog odbitka tek nakon što su sredstva kredita namjenski utrošena.
Ukratko:
- ako je kredit odobren PRIJE 1.1.2003 - tada mora biti GODIŠNJA PROSJEČNA KAMATNA STOPA OD 6% I VIŠE da bi se trošak kamata priznao
- od 1.1.2005 - priznaje se kamata nakon što su sredstva kredita namjenski utrošena
znači, odobren je prije 1.1.2003. i dobivali smo povrat tri godine zaredom, jer je kamatna stopa bila 6,99%.
no smanjili su je na 5,99% pa onda više nismo mogli.
no prošle godine je vraćena na iznad 6%, točnije 6,5%, ali tek krajem godine, tako da godišnji prosjek ne prelazi 6%.
tako da ne trebamo podnositi nikakav zahtjev.
hvala, mamma san![]()
sjedi. odličan.sladjanaf prvotno napisa
![]()