S obzirom da je najgori dio iza mene, sad me puno više zanimaju ove normalnije roditeljskije teme. Pa s obzirom na savjete članova otvaram novi topic i nadam se bar jednako dobrom odazivu kao na prošlu temu.
Dakle, na koji način ste uredili svoja roditeljska partnerstva i obaveze i nakon raskida ljubavi i emotivnosti. Da li i dalje postoje prepreke ili probleme rješavate čiste glave i dogovorom.
Novi sam pa ne znam da li je ova ili slična tema dobila već svoj trag na forumu, ali čak ako i je nadam se da ćete sa punim interesom i željom razviti jednu kvalitetnu debatu, kako bismo svi mi dobili što realniji uvid u pravo stanje stvari... jednu zornu sliku, koja će nam možda otvoriti oči, pokazati neke nove smjernice i možda nekima olakšati roditeljstvo, a druge učiniti boljim roditeljima u interesu naše djece, koja ružnim sudbinama i neslaganju roditelja nisu ničim kumovala!
1) kako uređujete zajednicu s drugom polovicom roditeljskog para u slučaju ako Vas ne podržava kao roditelja... dakle da li doživljavate saplitanja, otežavanje, neinformranje o trenucima kad je dijete kod drugog roditelja i kako to riješiti? Ja sam do te mjere neinformiran da ne znam zašto je djetetu mučnina, zašto nema apetita, da li je bilo kod doktora, je li cijepljen... do toga da mi ne objašnjava njegove svakodnevne navike, značenje pojedinih novih izraza, što voli jesti, čime se igrati i sl.
Na koji način uvjeriti jednu majku da je to u interesu djeteta, jer ja naprosto nemam toliko vremena dijete uza sebe da bih sve to uspio kvalitetno pohvatat... i onda se mučimo i on i ja! učimo se svladavat indijanske znakove raspoznavanja značenja pojedinih pokreta i riječi, umjesto da znajući stare idemo dalje istraživat i učit nove!
2) kakva su Vaša iskustva sa podjelom vremena za dijete... ne zanimaju me trenutno pravne mogućnosti nego kako to funkcionira u praksi! Da li rješavate temine dogovorno, jeste li skloni kliznim i dužim vremenskim terminima od "propisanih" i unaprijed dgovorenih ili se strogo pridržavate službenih šalabahtera i ni makac. Imam određene termine koji su meni osobno prekratki, ali i unutar tih okvira događaju mi se stalna majčina podmetanja, nekad su sitna psihološka samo za ubijanje raspoloženja, a nekad su baš gadna da ti pokvare cijeli dan ili onemoguće isplanirani vikend... više niti ne obavještavam kuda ću ići s njime, nego uvijek govorim da idemo na isto mjesto, iz straha da nam neki dobar isplanirani izlet ne ostane neostvaren...
3) jasno mi je da svak roditelj ima posebno svoje pelene za dijete, kozmetiku i posebno svoje igračke (korisno i s obzirom da djeca vole promjene), ali da li je prekticirano da ima i svoja kolica (što nije baš najjeftinije) i posebno svoju odjeću za dijete - kako je meni odriješito sugerirano! naime kolica sam kupio djetetu kad je to trebalo, ali slijedom okolnosti sad su postala "njena", a ja neka si kupim druga! Ista stvar sa odjećom, ako je dobre volje i raspoloženja i podvinem se svim njenim zahtjevima i zadovoljim poslušno očekivanja, mogu očekivati sređenog klinca, ali nek joj nešto nije po ćefu, ne dobijem ga u boljem od trenirke.
Apeliram ova pitanja upravo na ovom mjestu gdje imam osjećaj da prevladavaju majke, dakle roditelji kojima je dodijeljeno puno skrbništvo i koji su samim time u povlaštenoj mogućnosti time diktirati i pravila... kako učiniti "suradnju" kvalitetnijom i jednoj majci usaditi osjećaj prijateljstva sa strane drugog roditelja... koji su motivi koje vi očekujete pri tome?
Gdje je granica svijesti i savjesti i kako je budite u svojim roditeljskim partnerima i osvještavate ih da trebaju činit dobru stvar za dobrobit djeteta, a ne za dobrobit svog egoizma, sitnim pakostima i liječenjem vlastitih frustracija? Da li ste dokučili mehanizme, trikove i opće načine kojima pristupate u tim sučajevima?
4) Jeste li uvijek preponosni i nedodirljivi u svojim odlukama ili znate i u takvom odnosu reći "Oprosti", kada shvatite svoju pogrešku i time date oslonac partneru i sigurnost da ste objektivni i realni, da čvrsto stojite i da se ne namjeravate nadmetati totalitarno, nego kompromisima nalazit najbolja rješenja..pa i priznati da vaša rješenja to ponekad nisu... i kao dokaz svoje dobre volje dati od sebe taj "Oprosti" kad je potrebno i time izraziti svoju ljudskost i pomirljivost!
Čisto me zanimaju ti ljudski kriteriji ponašanja, kako to međusobno regulirate sa svojim "partnerima"? Imate li problema i saplitanja ili su glave čiste i da li su eventualni problemi samo karakteristični za početke takvih podjeljenih roditeljstava ili se nastavljaju i kasnije, a možda i produbljuju ili osciliraju?
5) Kako rješavate svoje nove živote s novim partnerima i kako djeca u tome svemu funkcioniraju. Čuo sam poraznih priča da javni ulazak nove osobe unosi veliki nemir u odnose, kako one prema djetetu tako i nova zategnuća prema roditeljskom partneru. Jel vas zaboli savjest katkad prema djetetu, kad osjete da vaša ljubav više nije samo njihova? Da li nova veza i ljubav donosi prednost i olakšanje ili opterećenje?
Naravno, nemoguće je obuhvatiti sve situacije, stoga vjerujem da ćete u cilju dobijanja realnog suda dodati samoinicijatvno i sve vaše teškoće i probleme koji vas tište ili se sa njima susrećete i način kako ih rješavate ili bar mislite da bi se trebale rješavat...kako bismo mogli stvoriti jednu kvalitetnu percepciju međuodnosa rastavljenih roditelja u društvu, i nekim pametnim promišljanjima i savjetima dati dobre smjernice za poboljšanje istih.
Tata!