Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Ljuta, ljuta, ljuta, jako ljuta

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Ljuta, ljuta, ljuta, jako ljuta

znam da se već pisalo o ovome, nešto sam i pročitala, skinula tekst pravilnika koji je Ivarica postavila....

Ali moram se istrest i to mi je najlakše ovdje...
    pred par dana sam umjesto busa ja odvela Iv u školu

eno mama taj me dečko (četvrtaš - Iv je prvaš) udario... ja ono :? glup...
    kako mi nisi prije rekao i td itd... i krenem ja s edukacijom o nasilju (znam, znam, kako to nisi prije napravila... nisam jer nisam... nisam vidila potrebu, razgovarali smo o tučama i kako se to ne smije ali... šta ja znam... nisam i gotovo) i upozorenjem kako mi to mora ODMAH reći i želim takve stvari znati i nije u redu da te itko tuče i maltretira.

danas... mene i frenda su 4 drugaša maltretirala preko odmora, lomili su im ruke iza leđa i lovili ih... ovi su se prvo prepali pa su onda potražili zaštitu od druge djece i vratili, ali još uvijek su slabiji pa su se na kraju skrili da ih ovi ne tuku...

U pon su informacije i idem učiteljici odmah ... nadam se da će se i u ovome postaviti ok jer je žena stvarno ok bila do sada ali što ako kaže da su to dječja posla...
    upomoć....

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

nisam jasno napisala... Iv i frend su se pokušali braniti vraćajući udarce ali su manji i slabiji pa su na kraju odustali...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa ne smiješ nekoga udariti, ali se moraš braniti
    nadam se da nisi pristupila u stilu da je samoobrana loša

mene su prestali matletirati tek kad sam uzvratila rukama i nogama
    i pri tome me pekla savjest je sam svjesno kršila maminu: ne smiješ se tući!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ne ne kod mene je uvijek bilo...

prvi nikad da nisi počeo , ali ni ostat dužan (ostaneš li ajme tebi od mene )

ali istina učila sam ih verbalnom rješavanju sukoba i nisu za tuču.. .. :/ možda sam trebala i drukčije...
    stvar je u tome šta on ima 25 kila a četvrtaš zbog kojeg sam i saznala za ovo ima jedno 40 najmanje (i nisu mi u strahu velike oči nego odokativno stvarno ima toliko)....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zašto čekaš ponedjeljak? učiteljica i pedagogica su svaki dan u školi, mislim da ih treba potražiti odmah danas ili u najmanju ruku odmah poslati učiteljici poruku u informativki.

Dijete ti se neće povjeravati da je bilo maltretirano zato što si mu ti rekla da ti mora sve reć nego ako dobije osjećaj da je nakon toga zaštićen. Zato nakon ovakve situacije mora dobiti vrlo konkretnu tvoju reakciju. Nikako mu ne smiješ dati do znanja da si nemoćna i jer će se onda i on tako osjećati

Dalje jedno je "vratiti batine" a drugo je braniti se. Tu treba biti jako pažljiv jer bi djeca mogla imati problema ako rade ovo prvo i još to kažu. Mislim da ih je puno važnije naučiti kako da izbjegnu maltertiranje, kako da prepoznaju problematičnu djecu, da ih ne potiču ali da ne pokazuju ni strah, onda da se uvijek kreću u grupama, da traže odraslu osobu za pomoć isl.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ako ga uvijek maltretiraju isti klinci obrati se direktno tim klincima.

kod nas upalilo. gnjavila ga je neka curica, treći razred i ja sam joj se obratila u stilu je li ona stvarno misli da je to u redu maltretirat prvašiće i kako bi se ona osjećala kad bi je gnjavio netko veći i jači od nje, tipa ja,....

dat tim gnjavatorima do znanja da djeca nisu baš nezaštićena.

i obavezno upoznat učiteljicu sa situacijom, da ne bi bilo poslije nisam znala, nisam vidjela,.... ipak one obrate pažnju kad ih se upozori.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ga uvijek maltretiraju isti klinci obrati se direktno tim klincima
    Mislim da je ovo lose rjesenje na prvu lopticu i pribjegla bi mu, pred uciteljicom, tek kad sustav (uciteljica, pedagogica) ne bi rijesio problem.

Postavljam stvari u suprotnu perspektivu - kad bi netko odrastao isao rjesavati problem svog djeteta s mojim djetetom direktno, ne bi mi se ni malo svidjelo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

radim u oš, svaki odmor i prije škole učitelji dežuraju i 15 min nakon što nastava prestane

minimum 3 učitelja po katu

koškanja među djecom ima, ali se odmah spriječavaju

i odmah se zovu roditelji ili odgajatelji .i nema iznimke

često i kad nisam dežurna ostanem na katu da pomognem kolegama

u wc-ima tijekom odmora dežuraju čistačice

odgovr je nadzor, nadzor, nadzor....djeca nisu za pustit sama pod odmorom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i da već vidim da će mi netko spustiti da je ovo previše nadzora
    da su jedna djeca kao u zatvoru itd

no bilo bi zgodno vidjeti atmosferu u mojoj školi tijekom odmora

puno roditelja koji su prebacili djecu u našu školu vele da je atmosfera kao u nekoj privatnoj školi ( njihove riejči ) i ne mogu se načuditi kako je mirno i kako djeca igraju lastiš na hodnicima, stolni tenis, plešu, igraju društvene igre, normalno hodaju, ne trče ,ne urlaju, lijepo jedu u blagovaoni itd

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mora biti nadzora nad toliko gomilom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma naravno, da mora....ali već sam iziritirana i očito presenzibilizirana a možda i prezasićena ovdašnjim prevladavajućim stavovima koji svaki nadzor i kaznu karakteriziraju kao sodomu i gomoru.

pod onim da ne trče, mislila sam da ne skaču po stepenicima i da trče ko krdo bivola pred lavovima i ruše sve pred sobom...

potrče oni ali paze kako

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

čitam vaša razmišljanja i hvala svima jer mi je ovo prvi put u školi (valjda će s mlađim biti lakše) i nikako nisam sigurna koji je pravi postupak...
    ono obratiti se djeci.... mislim da ću to ostaviti za kasnije... ni ja ne bih da Iv neki roditelj (kojeg ni ne pozna) objašnjava takve stvari... mislim da bi se on prepao do zla boga a ne želim (bar za sada ) nikoga strašiti ... neka ih straše učiteljice... škola je ipak odgojno obrazovna ustanova...

ja dok sam bila u školi sam uvijek bila dijete zaštitnik (onima koje su ignorirali ili ih zezali zbog ovog ili onog razloga) a od početka sam imala krvnički stav prema zlostavljačima pa mene nisu ni pokušavali dirati...

danas su se stvari promijenile pa ako učiteljica zagrli plačuće dijete može biti optužena za svašta, pa nisam sigurna ni dokle ja trebam ići...
    zato ću prvo s učiteljicom pa onda dalje...

njega ću upisati na neki sport (borilački) pa neka se brani u takvim situacijama...

kod nas informativka ne postoji :? ... ni dežurstvo preko odmora ....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ma naravno, da mora....ali već sam iziritirana i očito presenzibilizirana a možda i prezasićena ovdašnjim prevladavajućim stavovima koji svaki nadzor i kaznu karakteriziraju kao sodomu i gomoru.
    ne možeš izjednačavati pristup gomilu djece koja stiže iz različitih odgojnih okruženja i odnos prema vlastitom djetetu

nema roditeljstva bez nadzora, moraš paziti
    no to ne znači nužno da moraš kontrolirati svaki korak, pročitati osobne dnevnike itd...
    takva kontrola je jako štetna
    a u kazne ne vjerujem

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

definitivno mora biti nadzora i u školi i ispred škole - jer ako sam dijete ostavila u školi, smatram da je škola odgovorna za moje dijete dok ne dođem po njega ili dok ne ne krene samo doma, ako smo se tako dogovorili. a čopor je čopor - zakon jačega vlada.

što se tiče obraćanja roditelja drugoj djeci - dok je to u granicama pristojnosti, ne vidim problem u tome, bilo da se ja obraćam drugom djetetu ili se neki drugi roditelj obraća mome djetetu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gdje sam ja napisala da ću se ponašati kao veliki brat ?

ma ne da mi se opet o tome....kazne ,ne -kazne, permisivni odgoj, popni mi se na glavu odgoj,

jednostavno smatram da će vrijeme pokazati čiji je odgoj bio uspješniji...

a opet puno toga ovisi i o samom djetetu

štrigice pravac u školu, a još ako imaju natpis da je to prostor nulte tolerancije na nasilje imaš jak argument

elvis has left the building

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    što se tiče obraćanja roditelja drugoj djeci - dok je to u granicama pristojnosti, ne vidim problem u tome, bilo da se ja obraćam drugom djetetu ili se neki drugi roditelj obraća mome djetetu.
    slažem se, ali nismo svi isti.. neki ni pred čvrstim dokazima ne bi povjerovali da im je dijete nešto skrivilo još bi te i napali što im blatiš dijete...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    ja bih se uvijek pitala: a kakvi su roditelji ako im je dijete izraslo u sadista?

ne bih htjela da moje dijete bude uzrok batinanja zlostavljača, jer će se ovaj osvetiti

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

nemaju taj natpis... valjda jedini u HR

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    nemaju taj natpis... valjda jedini u HR
    :shock:

pa gdje je ta škola ,može i na pp

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

maria 71, imaš pp

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

dežurni učitelj postoji, ali ti to obično funkcionira kao povirujem gdje su djeca...

mi ti zapravo imamo školu od prije 50 godina

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad je moja najstarija lani krenula u skolu, nakon nekog vremena dogodila joj se "situacija" s nekim od starijih djecaka iz iste skole..

ona putuje autobusom i ti decki su znali sjesti iza nje pa je cupkati po kosi, tupkati prstom po glavi - one nekadasnje fore i fazoni...

ona ih je pitala sto zele, oni se pravili blesavi, njoj to dosadilo i pozalila se doma...

iduce jutro mm ju je otpratio na autobus, s njom stajao, pitao je na glas koji su djecaci koji je zadirkuju, ona kazala/pokazala (ovi se skrivali iza kioska i klupica...), mm im prisao, pozvao ih, upoznao se s njima i upoznao njih s njom...

vise je nisu "cackali"...

ne vidim zasto bi se pristupanje roditelja nekom djetetu odmah okarakteriziralo kao napadacko i/ili nasilno.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

cure koje to znaju..... nakon jučerašnjeg forumiranja sam malo razmislila i odlučila pokrenuti inicijativu da i naša škola dobije onu pločicu mjesto bez nasilja....

di da počnem, odakle da tražim i tome slično... svi savjeti su dobrodošli...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta akcija sa nultom tolerancijom na nasilje je trajala 2004, provodilo ju je MZOŠ, najbolje je da nazoveš Ministarstvo. Imaš odnedavno program otvorenih vrata MZOŠ na kojima možeš doći i pitati što god te zanima

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=8389&sec=1933

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo imali neke situacije cudne, nekako smo ih rijesili, ali ako se ponove morat cu reagirati.

Jedan dan mi je A dosao kuci iz skole sav uzrujan, da je N prolio jogurt po sebi na igralistu jer trcao za nekim. I sad ja pitam, pa dobro sto te tu tako uzrujalo, nije to nesto dramaticno. Ali, postalo je dramaticno kad je N odlucio okriviti A za to, da ne dobije remenom batina kod kuce...

Znam da A nije prolio taj jogurt po tom klincu, jer niti to pije, nit prima marendu u skoli, niti bi mu palo napamet proljevati jogurt po ljudima. I na kraju sam mu rekla da je mozda bolje da to sve skupa presutimo, ako ce tako nesto spasiti N-ovu guzu od remena.

Al to je onda rezultiralo time da je N nasao plodno tlo za prebacivanje krivnje, sto je nekon sljedeceg incidenta zavrsilo tako da je N-ova mama presrela Andriju na cesti kad je isao kod prijatelja i prijetila mu se nekakvim sastankom u skoli. Da budem iskrena meni bi odgovaralo da se cijela ta "serija" i prebaci u skolu jer je tamo i pocela. Al to se nije dogodilo.

Ja sam s Andrijom raspravila i tu situaciju, razgovaralis smo nasiroko o tome sto se dogodilo i kako da se iz slicnih situacij izvuce. Ali moram priznati nije mi bas najjasnije bi li ja trebala tu jos nesto poduzimati ili ne.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

o da!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o da, sto?

pojasni molim te. znas da ne volem imat posla sa skolom, i da mi treba posaban poticaj za tako nesto.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

trebaš otići u školu i to raspraviti s učiteljicom da ti A. kojekave lude babe ne naganjanjaju po cesti.

I tražiti suočenje ti , A. N. i mama od N. pa da se sad vidi tko je u pravu

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nda, znaci informacije ovaj tjedan. Hvala.

Bad mi je samo sto sam sigurna da se N-ova guzica p(l)atit.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gle, kolateralnih žrtava je bilo i bit će, i meni je žao, ali mi je još žalije tvog A.

A tko zna kud bi ta priča mogla eskalirati

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    radim u oš, svaki odmor i prije škole učitelji dežuraju i 15 min nakon što nastava prestane

minimum 3 učitelja po katu

koškanja među djecom ima, ali se odmah spriječavaju

i odmah se zovu roditelji ili odgajatelji .i nema iznimke

često i kad nisam dežurna ostanem na katu da pomognem kolegama

u wc-ima tijekom odmora dežuraju čistačice

odgovr je nadzor, nadzor, nadzor....djeca nisu za pustit sama pod odmorom

Svaka čast ravnatelju/ici tvoje škole!
    Kod nas dežura 1 učitelj na 700 učenika!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ravnateljica.

a tako mora biti, mislim da nema toga-kaos...........

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

za one koje zanima ovaj program škole bez nasilja...
    čačkala sam malo po netu i na stranicama unicefa imasu smjernice što i kako do ove titule...
    danas ću pokušat otić u školu (pokušat: čitaj na drugoj strani županije sam pa ću morat malo pojurit za doći na vrijeme ako se ne slupam u međuvremenu) i vidit šta učiteljica misli o tome....

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Puste plocice

U školi koju je pohadjala moja kci,plocica se kocoperila na vidnom ,posebnom mjestu,sva bitna i vazna..I to je to..I nista vise...
    A nasilja je bilo i bit ce...(ovo tvrdim pod punom odgovornoscu!).
    Znaci...zelim naglasiti da plocica ne osigurava da nasilja nece biti niti da je skola iole posebnija zbog komadica metala.

Gle programa

Cilj projekta:

Osigurati sigurno i poticajno okruženje za svu djecu u osnovnim i srednjim školama kroz senzibilizaciju i mobilizaciju javnosti, osiguravanje potrebnih materijalnih preduvjeta, povećanje stručnih znanja i participaciju djece te kroz promociju uspješnih modela.

Provođenje projektnih aktivnosti (siječanj- prosinac 2004):

Projektne aktivnosti u školama provodit će se samo u onim školama koje su se same prijavile i koje su voljne provesti program te tako postići javno priznanje kroz naslov “Škola bez nasilja”. Osigurat će se snažno medijsko praćenje i isticanje dobrih primjera. Deset najboljih škola koje uspješno provedu program dobit će, uz javno priznanje, i financijsku pomoć za poboljšanje uvjeta rada, prema potrebi škole (uređenje igrališta, rampe za invalidska kolica, oprema i sl.).

Aktivnosti:

- edukacija učitelja, ravnatelja i stručnih suradnika

- uključivanje roditelja u realizaciju projekta (????????????????????)

- direktan rad s djecom: edukacija za vršnjačku pomoć

- produkcija i distribucija edukativnih materijala za učitelje, roditelje i djecu ( letci, brošure, plakati)

- izrada web-stranice (u suradnji s HT Net)

- dodjeljivanje priznanja školama koje su ispunile uvjete za status “Škole bez nasilja”

- javna promocija škola koje su osvojile priznanja, kao i udruženja i inicijativa roditelja i djece (predstavljanje pozitivnih modela javnosti).

Očekivani rezultati:

- 100 škola dobit će javno priznanje osvajanjem naslova “Škola bez nasilja”, nakon ostvarivanja uvjeta (Sedam koraka koji uključuju odluku i prijavljivanje škole, provođenja edukacije zaposlenika i vršnjaka-pomagača, sastanke s roditeljima i učenicima, definiranje protokola postupanja…)

- 10 škola će, uz priznanje, dobiti i financijsku potporu za poboljšanje uvjeta u školi.
    - povećat će se ukupna razina znanja svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu o problemu i posljedicama vršnjačkog nasilja te načinima interveniranja u svim školama,

- povećat će se spremnost drugih škola da se uključe u projekt,

- potaknut će se građanske/roditeljske inicijative, kao i inicijative djece i mladih.

Iz slijedeceg nije tesko zakljuciti cemu i zbog cega se plocica dobija!
    Tvrdim da u nasoj skoli nismo imali ni mrvicu ukljucivanja roditelja u realizaciju....Tvrdim da ako su i sredstva dodijeljena,nigdje nisu jasno vidljiva,barem ne u segmentima koji su navedeni kao primjer (rampa za invalid . kolica :? ,uredjenje igralista :? (da,ali iz proracuna Grada),oprema :? (jos uvijek nasoj djeci kupujemo apsolutno sve ,ucitelji i profesori i dalje apeliraju na pomoc u materijalu,oprema skole i dalje ide pod Grad...)
    Mislim....cemu sve to!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Tjah...sad sam i pogledala tih FAMOZNIH UNICEF-ovih 7 koraka ,za dobivanje Plocice!
    To je smijesno....

postupak samoprocjene uspješnosti i postignuća u školi dovodi školu do prijave UNICEFu za priznanje

Ovo je moje trece dijete koje prolazi kroz istu skolu...I sad se stvarno pitam...Znaci li da se dobivanjem plocice prestaje sa svim aktivnostima jer evo ,vec 11 godina ja niti sam imala mogucnosti sudjelovati u bilo kakvoj radionici o nenasilju,niti smo dobili ikakve edukacijske materijale,niti je ovaj korak 5 funkcionirao kada je moja kci imala problem sa nasiljem!

KORAK 5: Žrtve nasilja traže pomoć od zaštitne mreže

broj učenika koji traže pomoć se povećava,
    svi djelatnici educirani u načine postupanja,
    učenici znaju kome se mogu obratiti i znaju

A ovo je vrhunski promasaj!

KORAK 6: Mreža pruža pomoć i žrtvi i počinitelju nasilnog ponašanja, a načini pomaganja poznati su i primjenjivi.

škola na vrijeme i adekvatno odgovara na potrebe svih učenika
    u školi organizirane različite aktivnosti za prevenciju nasilja
    intervencijski postupci su poznati i djeci i odraslima i pokazuju svoju učinkovitost

suradnja s drugim službama dobro razvijena i funkcionalna

škola prati svoj napredak, dokumentira ga, i raspravlja na redovitim sastancima o daljnjim koracima, a u prikupljanju podataka o napredovanju sudjeluju i učenici i roditelji i nastavnicida mogu očekivati pomoć (ali ne prati svoj nazadak!!!!!)

Koji su koraci za ODUZIMANJE famozne metalne plocioce?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam mislila da uključivanje u projekt (i dobivanje te pločice) znači nešto drugo... da će djeca, učitelji i roditelji biti više upozoravani na postojanje problema, uključivani u rješavanje istog i da će se pojačati nadzor nad djecom u svrhu sprječavnja nasilja u najvećoj mogućoj mjeri... na kraju tako piše u njihovoj brošuri...
    ni ja ne tvrdim da će dobivanje ove pločice spriječiti nasilje u potpunosti ali smatram da će škola koja je nosi ipak povesti više računa o nasilju... i imati će obavezu djecu educirati po pitanju nasilja a što bez ove pločice (ispravite me ako griješim) i ne mora... učitelj se može praviti i da nasilje ne vidi ali ako se ustanovi hijerarhija po ovom programu morat će biti više angažirani.... ili?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

@ zanamala

pa zar ništa nije bilo moguće poduzeti oko toga što ti se događalo djetetu? mislim da bih ja potegla do Primorca po potrebi.... mislim Iv je iskusio nasilje, ali bi ovo što je on prošao mnogi okarakterizirali kao dječja posla pa ću polako ali jasno zauzet stav prema tome. da je to bilo išta ozbiljnije mislim da bih vrištanjem probila uši Primorcu u Zagrebu al troke nekome u školi....

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I naša je škola nositeljica te famozne titule i pločice, a nasilja svaki dan! Djeca žrtve nasilnika se ušutkavaju i slučajevi se zataškavaju da škola ne dođe na loš glas U slučaju moga sina, i policija je morala intervenirati, a nasilnike je poslije dva dana pedagogica tješila na hodniku i rekla ima (provjereno) "Samo se vi malo primirite neko vrijeme i sve će se to izbrisat" - mislila je na ukore.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj maza36 prvotno napisa
    nasilnike je poslije dva dana pedagogica tješila na hodniku i rekla ima (provjereno) "Samo se vi malo primirite neko vrijeme i sve će se to izbrisat" - mislila je na ukore.

bože šta se ovo zbiva?
    nemam vremena pisati tek sam došla sa SP ps imam posla tonu ali brzo ću podnijet izvještaj o ovome u mojoj školi....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •