Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 79

Tema: Trikovi u vašoj kuhinji

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Trikovi u vašoj kuhinji

Ajmo podijeliti naše male tajne-što kuharskog umijeća, što o tome kako da nam djeca što kvalitetnije jedu

-da umanjim osjećaj da je pohano puno ulja i nije baš top 10 od jela, polijem ga limunovim sokom

-rečenica "nije mi baš nešto" pri kušanju ribe se pretvara u "Baš mi je super" ako ribu zgnječim(očišćenu )u neko varivo i polijem maslinovim uljem

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Trikovi u vašoj kuhinji

Citiraj makita prvotno napisa
    -da umanjim osjećaj da je pohano puno ulja i nije baš top 10 od jela, polijem ga limunovim sokom
    Ako stavis komade pohanog na kuhinjski papir da upije masnocu, umanjit ces taj osjecaj jos vise.

Moj trik je da nikad ne kuham 'po zeljama', npr. ne za sebe jedno, za muza drugo, za dijete trece. Uvijek okvirno dogovorimo sto ce se jesti, i to se jede. To je moj pojam obiteljskog obroka.
    Na taj nacin se navikla da jede ono sto jedu i drugi, nema 'izvolijevanja' , i na isti nacin i u vrticu sve pojede (u vrticu imaju rucak koji se sastoji od predjela, obicno neke vrste juhe, tjestenine ili rizota, glavnog jela, neke salate i za desert obicno dobiju komad voca).

Opciju za E napravim ukoliko mi jedemo nesto jako ljuto ili npr. nesto s gljivama (koje njoj izbjegavamo dati) i slicno; u tom slucaju dobije varijantu naseg jela.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Trikovi u vašoj kuhinji

Citiraj Elly prvotno napisa
    Ako stavis komade pohanog na kuhinjski papir da upije masnocu, umanjit ces taj osjecaj jos vise.

Moj trik je da nikad ne kuham 'po zeljama', npr. ne za sebe jedno, za muza drugo, za dijete trece. Uvijek okvirno dogovorimo sto ce se jesti, i to se jede. To je moj pojam obiteljskog obroka.
    Na taj nacin se navikla da jede ono sto jedu i drugi, nema 'izvolijevanja' , i na isti nacin i u vrticu sve pojede (u vrticu imaju rucak koji se sastoji od predjela, obicno neke vrste juhe, tjestenine ili rizota, glavnog jela, neke salate i za desert obicno dobiju komad voca).

Opciju za E napravim ukoliko mi jedemo nesto jako ljuto ili npr. nesto s gljivama (koje njoj izbjegavamo dati) i slicno; u tom slucaju dobije varijantu naseg jela.
    Da, i mi koristimo ovo sa ubrusima

Ovo sa željama-to se ja trudim da dobije što želi-ukoliko je to uklopivo u sadržaj frižidera i u odnosu na uravnoteženost obroka

Da, i Damir dobiva blagu vaijantu našeg jela, al to je npr. jednom u 2 tjedna, inače je za sve isto 8)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moj "trik" je da sve kuham u jednome loncu/tavi/posudi.
    manje posuđa, manje vremena, manje angažmana...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dajte mi savjet - kako dobro ispeći pohano pile (u dijelovima, naravno). Meni se užasno sporo peče, čak i na slabijoj vatri korica bude gotova puno prije mesa i tijekom pečenja moram razrezivati meso da se potpuno ispeče. Probala sam na 100 načina, ali očito negdje griješim.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    Dajte mi savjet - kako dobro ispeći pohano pile (u dijelovima, naravno). Meni se užasno sporo peče, čak i na slabijoj vatri korica bude gotova puno prije mesa i tijekom pečenja moram razrezivati meso da se potpuno ispeče. Probala sam na 100 načina, ali očito negdje griješim.
    Meso se treba uvijek zarezati blizu kosti, ali prije pečenja. Ja ga zapravo ne prakticiram pohati sa kosti nego poham šnicele, batake i zabatke pečem u pećnici, od kostiju skuham juhu.

Apri, koja jela su ti najdraža za kuhanje u jednom loncu-pada mi na um jedino gulaš

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

makita, mi najčešće jedemo "na žlicu": grah, slanutak, mahune, grašak, leća, ječam, kelj, poriluk... to ti je jasno da sve ide iz istoga lonca. Nema tu razdvajanja: malo povrća, osnovna grahorica/žitarica/povrtka... i to ti je ručak. Ako ubacimo rižu, krumpir ili tjesteninu, onda bude nagusto.
    Mi možda pet puta godišnje jedemo kombinaciju meso i ugljikohidrate.
    Kad jedemo meso, jedemo ga s povrćem na lešo, ili spremljenim na pari iznad mesa naglo pečenog.

Svi složenci koji idu u vatrostalnu... opet u tu jednu vatrostalnu.
    I, naravno, velika zdjela sa salatom, ali to ne računam kao drugu posudu.

Već sam sto puta napisala, za mene ne postoji ručak čija priprema traje više od pola sata, imam ja pametnija posla nego puniti, pohati... stajati iznad štednjaka.
    Operem, narežem, ubacim i - ostavim
    Najjednostavnije, najbrže, najjeftinije i najzdravije...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jedemo i kuhamo slično ko apri.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ako presolim jelo, ubacim 1 krumpir(ić) i on povuče sol i tako se spasi stvar.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja baš ne mogu pobjeći od one:nema tice do prasice

MM je često na terenu, kad dođe kući želi baš meso+krompir.

Zato ja znam izžonglirat nešto prihvatljivije od pečenja, a da on voli: kuhano meso na salatu, kuhani krompir na salatu, hobotnica na salatu....ili pohano meso sa blitvom iili kupusom na ulje

Pohanje mi oduzima prepreviše vremena pa ja samo zamutim jaje s brašnom i u to uvalim meso i frigam

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pohanje mi oduzima prepreviše vremena pa ja samo zamutim jaje s brašnom i u to uvalim meso i frigam
    i kako to ispadne, mislim jel ukusno :/

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pravim prženice na teflon tavi bez ulja. Nisu masne, možeš ih pojesti koliko hoćeš. Znači samo krišku hljeba malo namočim u ulupano jaje i na zagrijanu tavu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    i kako to ispadne, mislim jel ukusno :/
    Ja isto ovako znam pohati tikvice ili patlidžane, ili bukovače. Jedino što u brašno+jaja dodam i mlijeka. I prije pobrašnim to šta ću pohat, da se smjesa bolje primi. Mislim da to zovu pohanje na "pariški".

Fino je, hruskavo i ukusno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

E, da, ponekad ispoham tako i (prethodno omekšanu) cvjetaču.
    Moja kći inače cvjetaču ne voli, ovako prođe..

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala na savjetu, probat ću

I ja najviše volim jela koja se pripremaju rezanjem i stavljanjem u lonac.
    Juhu spremam isključivo u ekspresu i to mi je jedno od najbržih jela (toliko o predrasudi da je brzo ujedno i nezdravo 8) ).

Otkriće mi je i smrznuto povrće (jedino što je dosta skupo), mahune su mi npr. ukusnije smrznute nego friške. Skuham ih s krumpirom (svježim), ocijedim, ubacim maslinovo ulje i sol i dobijem savršeni prilog (za također kojih pola sata spremanja).

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, kako se poha cvjetača i kako ukusno pripremiti poriluk?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja pohanu piletinu s kostima, iako vrlo,vrlo rijetko, pečem u rerni na 160. Prvo s jedne strane, pa sve okrenem i to je to. Peče se otprilike pol sata s jedne i isto toliko s druge strane.
    Prije nego stavljam meso ugrijem masnoću i onda umoćim s jedne i s druge strane i ostavim da se peće.
    Uglavnom ne preferiram pohano jer je totalno nezdravo, ali pod pritiskom okoline popustim poneki puta.
    Ja inaće stvarno nemam vremena za nekakva nakuhavanja, mada volim kuhati. Kod nas je pravilo da uvijek ima juhe, a ostalo ovako kao i apricot, smućkam u jednom loncu i sve 5.
    Mi jedemo puno ribu, a to mi je najdraže spremanje ručka jer je fakat čas posla gotovo i ak ju kuham i ako je pečena, uz to neka salata i naravno nezaobilazna juha na 250 načina.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Btw, kako se poha cvjetača i kako ukusno pripremiti poriluk?
    Cvjetaču skuham al dente, provaljam u brašnu (prije toga ohladim pod mlazom vode u cjedilu), umočim u smjesu jaja+brašno+mlijeko i na vrelo ulje. MM se davi u tome s majonezom.
    Poriluk možeš po Lindinom receptu sa slanutkom (meni jako fino, hvala Linda), inače kod moje kćeri nema baš prođu. :/

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako ukusno pripremiti poriluk?
    narezati na kolutiće, baciti na maslinovo (može i obično) ulje, dodati češnjak i jaja. uz to savršeno ide svježi sir ili zrnati sira i jako brzo je gotovo.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Btw, kako se poha cvjetača

Ja nikad ne kuham cvjetaču, cvjetiće potopim u smjesu za pohanje i na ulje. Puno mi je ukusnija kad se gricka, a mislim da nema potrebe za kuhanjem. Inače je volim jesti i svježu.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    ako presolim jelo, ubacim 1 krumpir(ić) i on povuče sol i tako se spasi stvar.
    ili pluteni čep

isto tako, ako imate kuhalo za vodu, provrijte vodu najprije u njemu i čim ulijete u lonac, voda već vrije (nema čekanja) 8)

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uh koliko dobrih ideja
    genijalne ste

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

isto tako, ako imate kuhalo za vodu, provrijte vodu najprije u njemu i čim ulijete u lonac, voda već vrije (nema čekanja)
    ovo i ja radim...
    a i sve trpam u frizer...
    da nismo mi nešto u rodu?!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    isto tako, ako imate kuhalo za vodu, provrijte vodu najprije u njemu i čim ulijete u lonac, voda već vrije (nema čekanja)
    ovo i ja radim...
    a i sve trpam u frizer...
    da nismo mi nešto u rodu?!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja obozavam kuhati i mogla bi stalno nesto peci,pohati i sl.Ovo sa papirom kad poham radim isto ,zatim ja za tjedan napravim jelovnik pa mi je lakse.Ako cu raditi piletinu noc prije stavim u nju limunov sok ,cesnjaka malo , soli i ostavim preko noci, bude mekana i socna

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[quote="rinama"]
    Kako ja to radim da bude što jednostavnije
    Skuham kokošju juhu, izvadim kuhano, a ne prekuhano meso (batke,krilca) i onda ih utočam u brašno/jaja/prezlu i kratko ispoham.
    Ili tu kokoš onda stavim na naglo u pećnicu zapeć.
    Kuhanu piletinu nitko od nas ne voli.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Krumpiric koliko ta kokica onda ima kalorija jer se kuhala,pohala,pekla i sta zdravo bude od toga :/

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ako se na sol u solenki skuplja vlaga, staviti nekoliko zrna riže, i zbogom zgrudanoj soli

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Figurice za ukrašavanje torte možete napraviti od kiki bombona.
    Kikiće zagrijte u mikrovalnoj da omekšaju, umijesite, a po želji obojajte jestivom bojom- modelira se poput plastelina, a figurice ispadnu kao da su od marcipana ili ticina. Podlogu na kojoj modelirate posipati gustinom da se ne lijepi. Možete dodati i koju kap vode da masa bude mekša. Ostatke ponovo zamijesiti i opet staviti u mikrovalnu da malo otpusti.

Baš smo jučer radili ružice za Meginu rođendansku tortu i oduševila sam se kako se lako oblikuje. Čak mi se čini da bi se od veće količine mogla napraviti cijela pokrivka za tortu umjesto ticina, ali to još nisam isprobala.
    Za figurice svakako preporučam!

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja npr. kada kuham bilo kakvo povrće (krumpir, cvjetaću, blitvu, špinat, kupus, raštiku.....) onda stavim malo soli i malo šečera, jer ga omekša, prije se skuha a ne raskuha se!

tijesto i rižu kuham na pari, jer mi je puno ukusnije.

sama radim "vegeta kocke", u biti zaleđeno povrće tipa onih kockica za juhu i to stavljam u gotovo sva jela.

pohano odlažem na ručnicima za ruke.

maslinovo ulje dodavam u jela uvijek na kraju, kada je sve skuhano.

kada radim bilo kakvo mljeveno meso uvijek ga polijem sa malo vrele vode (ne pitaj zašto, to sam vidjela negdje nekog kuhara na televiziji i od tada to radim, super mi je)

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Tea prvotno napisa
    Ovo me oduvijek zanimalo kako tj. u kakvoj posudi?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja je "prokuham u juhi", izvadim skoro pa kuhanu i onda poham. Na taj način dobijem uz meso i kokošju juhu, a vrijeme pohanja se uvelike skraćuje- traje samo toliko dok se ne uhvati korica, tj. dok ne porumeni.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj dane prvotno napisa
    Krumpiric koliko ta kokica onda ima kalorija jer se kuhala,pohala,pekla i sta zdravo bude od toga :/
    sad vidim da je krumpiric već isto odgovorila

ja vjerujem da je ovako kokica zdravija, jer se umjesto (karikiram) 20 min pohanja/pečenja u ulju, kuhala u vodi 18 min i 2 min naglo zapekla/spohala.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cure hvala bum probala inace moji pojedu kuhanu piletinu u juhici s ostalim tako da nisam nikad probala ali budem

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj modesty71 prvotno napisa
    Ako se na sol u solenki skuplja vlaga, staviti nekoliko zrna riže, i zbogom zgrudanoj soli
    Sol nije nikad vlažna iako je u otvorenoj (!) posudi. Pitate se kako. Tajna je u posudi. Posuda je od bračkog kamena. Meni se sviđa i kao ukras, a i korisno je. Ima ih kupiti po cijeloj Dalmaciji ko suvenir, samo ne pitajte posudu za sol, nego samo potražite manju posudicu od bračkog kamena i u njoj držite sol

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala na savjetu, probat ću

I ja najviše volim jela koja se pripremaju rezanjem i stavljanjem u lonac.
    Juhu spremam isključivo u ekspresu i to mi je jedno od najbržih jela (toliko o predrasudi da je brzo ujedno i nezdravo 8) ).

Otkriće mi je i smrznuto povrće (jedino što je dosta skupo), mahune su mi npr. ukusnije smrznute nego friške. Skuham ih s krumpirom (svježim), ocijedim, ubacim maslinovo ulje i sol i dobijem savršeni prilog (za također kojih pola sata spremanja).

Ne mora biti skupo, kupiš/nabaviš povrće kad je njegova sezona, blanširaš i u vrećicama zamrzneš

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj modesty71 prvotno napisa
    Citiraj Tea prvotno napisa
    Ovo me oduvijek zanimalo kako tj. u kakvoj posudi?
    imam Tupperwareovu legumieru u kojoj kuham sve na pari ili kuham, i lešam ribu u komadu da mi se ne raspadne. em što "štedim" struju (al nije to razlog), već mi je puuuuno finije na pari jer se zadrže svi vitamini i minerali. a i od one vrele vode koju dodam u posudu, također se može napraviti krem juha. bar ja tako radim.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

evo za vas koji često pohate - ako ne želite da vam zagori ulje u kojem se poha, stvite jednu čačkalicu u ulje ( čula za to nisam probala )

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj miafa prvotno napisa
    evo za vas koji često pohate - ako ne želite da vam zagori ulje u kojem se poha, stvite jednu čačkalicu u ulje ( čula za to nisam probala )
    svašta

morala sam se nasmijati, ali ću i isprobati jer sam maher za izgoretine!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sol nije nikad vlažna iako je u otvorenoj (!) posudi. Pitate se kako. Tajna je u posudi. Posuda je od bračkog kamena. Meni se sviđa i kao ukras, a i korisno je. Ima ih kupiti po cijeloj Dalmaciji ko suvenir, samo ne pitajte posudu za sol, nego samo potražite manju posudicu od bračkog kamena i u njoj držite sol

no pretpostavljam da ne postoje posude s rupicama, pa treba naučiti dozirati "na vrh noža"?

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    no pretpostavljam da ne postoje posude s rupicama, pa treba naučiti dozirati "na vrh noža"?
    ili ti ga po hrvaškom, trebaš naučit kako napravit dobar prstohvat soli!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to me podsjeća na studentsku menzu gdje se sol grabila prstima ili čime već iz posudice

Inače trik s rižom je OK ali slabije djeluje na morsku sol, kod mene je u solenki riže koliko i soli i još uvijek je vlažna

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

meni se riža s morskom soli toliko navlaži, da se sve razgnjeca, i na kraju bude sve totalno neupotrebljivo.

Inače, ova sitna morka sol, da kucnem, dosad se meni još nije zgrudavala i sasvim je ok. Držim je u staklenoj posudi

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a zašto vam smeta kad se sol pretvori u grudice?
    samo je razmrvim kad mi treba i šta me briga

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni smeta samo u solenki kad ne izlazi kroz rupice, inače ne

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa

da
    ili prstohvat

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    a zašto vam smeta kad se sol pretvori u grudice?
    samo je razmrvim kad mi treba i šta me briga
    Zato što mi se dok hvatam prstohvat slijepi po prstima pa nakon što posolim tribam trest prste

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neš ti!
    a stvarno si

mi solenku ne koristimo, nikad ne dosoljavamo, pa mi ne smeta.
    zapravo, kad razmislim... koristimo pašku sol i nikada se nije zgrudala (možda zato što i nije u solenci)

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja sol držim u onoj staklenki u kojoj obično kafići imaju kakao za posipanje po kapučinu , velika, puno stane, velike rupice, unutra par zrna riže i super mi je već goooodinama.

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Još jedan moj omiljeni trik. Kad imam vremena, zdinstam kilu luka odjednom, pa zamrznem u manje posudice. Ne volim kad mi cijeli stan šnjofa na dinstani luk, pa ovak to bude puno rijeđe.

Kad režem mrkvu ili neko drugo sitno povrće, stavim ih nekoliko paralelno, pa time ubijem recimo 3 'muhe' jednim udarcem.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •