ja u zadnje vrijeme luk dinstam na vodi, a ne na ulju. interesantno, ali nema baš neke velike razlike u okusu, osiim što je manje masno :D
ja u zadnje vrijeme luk dinstam na vodi, a ne na ulju. interesantno, ali nema baš neke velike razlike u okusu, osiim što je manje masno :D
ja to pričam već godinama...
možda će sada netko i povjerovati u to![]()
Mene muči miris, masnoća ne. I suzeKak izbjeći suze? Ja ih svedem na minimum tako da luk usitnim električnom sjeckalicom, ali ipak ga moram očistiti i malo bar narezati, tak da suza uvijek bude. Pitala me kćer neki dan zakaj plaćem. Dala sam joj luk blizu nosa, pa je zbrisala u sobu i nije htjela doći dok ne završim
![]()
ja samo skinem obojanju ljusku i ubacim u sjeckalicu.
ali, ja ni ne dinstam u onim terminima "staklasto" i "dok ne požuti", tako da nema mirisa.
samo tridesetak sekundi.
pa bude kuhan, a ne pržen.
Ovo ću danas probati, jer mi smeta masnoća dok se dinsta.apricot prvotno napisa
meni se čini da luk dinstan na vodi nema onaj teški miris kao na ulju. a možda se i varam, jer sam toliko oduševljena tim dinstanjem na vodi da vidim samo prednosti.
nema takav miris, sigurno.
inače ne bi u moju kuću.
Moze li malo pojasnjenje kako dinstate luk na vodi?
1. kad prerežeš luk, operi ga s hladnom vodom.modesty71 prvotno napisa
2. ima i neka fora da prije nego što kreneš rezati luk uzmeš gutljaj vode u usta i držiš čitavo vrijeme dok režeš - nećeš suziti. ali moraš gutljaj uzeti PRIJE rezanja. znam da zvuči glupavo, ali funkcionira!![]()
Ili kad već prosuziš, polit ručni zglob-tamo na unutarnjoj strani gdje se vide vene- hladnom vodomanek prvotno napisa
I obavezno dok režeš luk guzu okrenuti prema sjeverumakita prvotno napisa
![]()
Ja stavim luk u zamrzivač na bar 15-20 min i onda nema suza, a to s vodom nekad upali nekad ne.
Čak i kad se luk zamrne na duže da s sjeckalicom usitniti i nema suza, samo se meni nekad žuri :/ pa pretrpim suze.
Juče sam probala s prokuhavanjem luka i fakat nema smrada od u ulja,al smrdi od prokuhavanja, iscijedila sam vodu i nastavila u istoj tavici jedino mi je malo zagaralo :? . Radila sam s mljevenim mesom.
ja isto prerezem luk i onda ga stavim u hladnu vodu (ustvari pod pipu najcesce) par minuta
i ne cmizdrim dok ga rezem
(prije sam ga isto u rezalici i to je bio najbolji nacin, al potrgala mi se a nikak da kupim novu)
Otkada sam otkrila ljubičasti luk - no more.
Luk režem s naočalama za sunce (zaštita od suza). 8)
Možda bi bolje bilo staviti skijačke naočale ili pak ronilačku masku..klia prvotno napisa
![]()
od luka suze oči ako se 'miriše'
začepite nos i nema suza :D
i ja kokoš poham da je kratko prokuham u juhi i onda pohanje.
kod graha i slanutka ne kroistim zapržak (brašno) već na malo maslinovog ulja (kod graha) zdinstam malo zgnječenog graha, mrkve koja se kuhala s njim, malo bijelog luka i peršina. samo promješam na vatri i ubacim u grah. kod slanutka kad je gotov ukuham 2, 3 krumpira i kad je gotov zgnječim malo i juha bude gušća i kad skinem s vatre malo bijelog luka-bude njami.
kad kuham ribu, u lonac skuham krumpir na ploške, i ostalo povrće za juhu. na kraju skuham ribu-kratko-izvadim i poslužim s krumpirom. dio krumpira zgnječim i mrkvu. zdinstam rižu+bijeli luk+peršin, dodam krumpir i mrkvu, i podljevam juhom. bude jaaako fino, kao rižot a za glavno jelo je riba i krumpir.
Ja volim ljubičasti luk jesti svjež i žao mi stavljati u variva.thousands of voices prvotno napisa
Jok, luk pri rezanju prska, tako da naočale zbilja pomažu.![]()
U slučaju da nemaš sunčane, zašto ne probati i s kacigom za varenje![]()
Btw, to bijaše izum mm.
stvar je i do noža, ja mislim.
ako mi je nož tup onda više plačem, a kad je oštar onda se ljepše izreže, bude brže gotovo.
najbolje s opremom za ronjenje rezati luk![]()
kod rezanja luka pomaže disanje na usta umjesto na nos.provjereno.
E sad, ako za ovo svi znate, nemojte me molim lijepo počastiti ovim smajlićem...
Nemam ništa protiv pečenja palačinki, ali me ubi to stajanje kraj šparheta...nikad kraja...
Neki dan sam se dosjetila jadu: pečem u dvije tave odjednom, duplo skratim vrijeme.
Ne mogu shvatiti da mi to do sada nije palo na pamet![]()
Pa eto, možda nekome bude od koristi...
i nije ti to palo na pamet u studentskim danima kada se peklo po 200 komada?!
![]()
nisam sigurna da je to točno. kad nosim leće ništa me ne peče. s naočalama umirem.snoopygirl prvotno napisa
joj sjećam se ovogapricot prvotno napisa
mi smo jednom imali palačinkijadu na savi![]()
Nijeapricot prvotno napisa
...koji gubitak vremena...
Ja sam skužila da ak je luk iz frižidera (bila sam iskoristila pola jedan dan, jer je bio veliki, pa drugu polovicu drugi dan...) uopće ne peče....nevjerojatno!modesty71 prvotno napisa
palačinke party na savi! :D bili su to dani!! ovo budi sjećanja, koliko puta smo to radili. okupirali bi čitavu kuhinju, izvukli sve rešoe i tave, ponekad je bilo i preko 30 ljudi, a vicevi se pričali do doručka....Anci prvotno napisa
i doma mi nikada do sada nije palo na pamet peći u 2 tave, kao da prvi put za to čujem![]()