Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: farbanje jaja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno farbanje jaja

Zadnje pisanice sam radila prije nekih 10 godina .
    Uvijek bi mama farbala za nas, ne znam što mi je došlo, al ove godine sam se ponudila za farbanje i ukrašavanje jaja. :shock:

Uglavnom, trebam uljepšati nekih 30-ak jajca.
    Koje su boje u điru? Prah, listići?
    Kaj je štosno i efektno? Nekakvi flomići ili lijepljenje nečega?
    Od 'domaćih' recepata znam samo za luk i ciklu al ne da mi se to.

Od 'trikova' znam samo za bjesomučno trljanje komada špeka po ofarbanom jajcu, za sjaj.

Imate vi neki trik?

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam ja jednu prastaru foru .
    na jaje stavis listic (npr. djeteline ili neceg slicnog sto ima zanimljiv oblik). stavis ga tako da dobro prijanja na jaje, umotas jaje u najlon carapu koju na vrhu zavezes da to sve dobro i cvrsto drzi, i onda stavis u boju. kada bude gotovo, cijelo jaje je pobojano osim mjesta gdje je bio listic (ili cvjetic, mozes staviti sve sto ti se ucini zanimljivim).
    najefektnije izgleda kad se poboja sa korom od luka. pokusaj, vidjeces da je fora 8) .

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pobjeze mi post .
    imas za kupiti boje za jaja uz koje dobijes flomaster (na bazi nekakvih vocnih (?) kiselina koje tu boju mogu skinuti. isto izgleda fora jer mozes po jajima crtati, pisati... zatim imas raznoraznih vodenih boja za jaja sa postoljem-drzacem jaja. ako imas umjetnicke crte, mozes od obicnog jaja napraviti cudo :D .

Početno

Ja koristim umjetne boje i dodam unutra malo octa...nekako sam lijena za ukrašavanjem, nalijepim ličice gore i to je to...

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ja kao i Anči, umjetne boje, po mogućnosti dodam malo sedefa pa to onako fora ispadne 8) . Mislim da ću ipak druge godine, kada nam curica bude imala 2 g, priuštiti nam zadovoljstvo crtanja po jajima iako to nikada nisam radila. Nek se dijete zabavlja :D . Vidjela sam u trgovinama postolja, specijalne flomastere i te stvari. Zgodno, ali za sada sam ipak lijena i iskreno, nemam ni živaca ni volje ni kreativnosti za takav način bojanja jaja . Od druge ću godine ipak morati imati .

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ti slikica da vidis kakva sam radila jaja lani za uskrs. ovo je jedna od kosarica:

a ovo je da vidis izbliza kako izgleda jaje radjeno sa ovim flomicima sto sam ti prije govorila.

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj dorena prvotno napisa
    imam ja jednu prastaru foru .
    na jaje stavis listic (npr. djeteline ili neceg slicnog sto ima zanimljiv oblik). stavis ga tako da dobro prijanja na jaje, umotas jaje u najlon carapu koju na vrhu zavezes da to sve dobro i cvrsto drzi, i onda stavis u boju. kada bude gotovo, cijelo jaje je pobojano osim mjesta gdje je bio listic (ili cvjetic, mozes staviti sve sto ti se ucini zanimljivim).
    najefektnije izgleda kad se poboja sa korom od luka. pokusaj, vidjeces da je fora 8) .
    I ja ovako, osim što umjetnu boju zamjenim sa ljuskom od luka. Ispadne super, a i prirodno je.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ove godine je zima dugo trajala, pa ne znam hoće li biti trave, ali najefektniji je list stolisnika, peršina i divlje jagode. Za to "čarapaštvo", mislim.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Moja sestrična zamjesi ono tjesto za božične ukrase i od njega napravi male ružice,listiće, grančice. To poboja i zalijepi za jaje. Onda sve polakira i to je prekrasno. Samo za to treba puno strpljenja.

Moja mama je lani pošarala jaja običnim flomasterima.Ono ko moderna umjetnost. Malo sim, malo tam. Onda je jaje prelakirala lakom tak da su se boje od flomastera rastopile i nekak pomješale. I to je isto bilo super.

Ja sam lani poslala MM-a u dučan po gotove pisanice(čokoladne) i bile su i više nego super. Elena ih je gulila, ja i MM jeli.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Samo da vam kažem da su oni stalci sa vodenim bojicama neupotrebljivi. Prvo se većina jaja zgnječi dok ih montiraš, a onda su bojice tako blijede da se na njima ni ne vide. Možda bi išlo s onim bijelim jajima (kojih kod nas više nema za kupiti).
    Ovo s onim flomasterom što skida boje je baš krasno. Djeluje kao kad se jaje pošara s voskom prije farbanja. To navodno nije teško i lijepo izgleda - nisam probala ali možda se odvažim ove godine.
    Ako vam se ne da svinjiti s bojama, postoje nekakve "košuljice" za jaja, to se oko već kuhanog jaja stisne, šareno je i lijepo izgleda. Inače je to neka plastična folija.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Inače farbanje s lukom nije nikakva teška stvar. Samo treba uzeti kore od ljubičastog luka, treba ih puno manje. I kad kuhaš jaja skuhaš ih s tim, tako da odradiš dva posla u jednom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam pod utjecaja našeih radionica iz vrtića kaširala jaja.
    Prvo sam ih zbušila i ispraznila, onda napravila smjesu od vode i brašna, pa natrgala šarene salvete (samo najgornji skroz tanki sloj) i onda ljepila po jajima. Nakon sušenja jaja su jako slatka.

Mi smo doma uvijek crtali voskom pa u luk, ali sada mi se s dvoje djece to neda.

negdje sam pročitala da i limunov sok skida boju s jajeta pa ću to probati. Navodno se štapići za uši namoče u sok i onda se crta po ofarbanim jajima. kada probam, javim vam rezultat.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ih farbam sa vodenim bojcama i na stalcima. Malo je nespretno ali jajčeka su super.... (skrušeno priznajem da sam vodene boje i stalak otela svojem starijem nećaku.... )

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Za to "čarapaštvo", mislim.

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za one koje imaju malo više živaca, evo ideje sa voskom.
    Netrebate crtati po jajetu. Dovoljno je zapaliti svijeću i kapati vosak po jajetu. Prvo na praznom jajetu, onda umočiš jaje u jednu boju, pa opet pokapaš, pa umočiš u drugu boju, pa opet pokapaš itd....
    Poanta je da krećeš sa farbanjem od najsvjetlije do najtamnije boje. Kad je jaje pofarbano lagano se sastružu kapljice voska i to je to!
    Za ljepši efekt, namackati jaje sa špekom ili sa trunkicom ulja.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Na ispuhano jaje lijepite paštu,rižu,palentu ili neko drugo zrnje i ofarbate zlatnim sprejom.Izgleda super.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj koka prvotno napisa
    Na ispuhano jaje lijepite paštu,rižu,palentu ili neko drugo zrnje i ofarbate zlatnim sprejom.Izgleda super.
    Zvjezdice i slova su super, ali treba živaca!

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma meni su najljepša u luku.

Ja odem u trgovinu i iz one hrpe luka uzmem samo otpale ljuske (a i doma skupljam pomalo), lijepo u vrećicu i uredno izvažem (da me ne bi tko optužio da kradem ljuske od luka).

Nastrada jedan il dva para čarapa, gumene lastike ili špaga, i sve se lijepo kuha i farba odjednom.

Za dekoraciju imam umjetna!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, s čim se zalijepe mala tijesta po jajcu???

Od vodenih boja i stalka sam odustala, vidjela sam to danas u TL-u, djeluje mi ko kvantna fizika.

Dorena, flomaster varijanta ti je super ispala!!!

Mamazika, gdje ima tih košuljica za kupiti i jel to dobro izgleda?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam lani imala špricana jaja. Kupila sam boje za špricanje u Getrou i točkala sa spužvicom (može i stara četkica za zube), od svjetlije nijanse ka tamnijoj. Bilo nam ih je skroz žao jesti. Ugavnom smo ih sve poklonili. Inače sam uvijek "čaraparila" i to mi je definitivno najljepše-samo izgleda nemoderno... onako starinjski.
    Ove plastične košuljice su meni malo bezveze, nema baš nikakve kreativnosti, a opet se potroši vrijeme (jedno po jedno jaje se stavlja u to, pa u vodu ili tako nešto...).
    Gdje ima ovih flomastera za skidanje boje? Dorena, ova tvoja su baš lijepa, a mislim da bi se to dopalo i mojoj curi koja inače lijeo crta.

Još nešto: ovo sa vodenim bojama, lakiranjem, i lijepljenjem tijesta je sve samo dekorativno (na ispuhana jaja)?

Imam i još jednu ideju za dekorativce: sa papirom za kopiranje (onaj prozirni) prenesite neke likove (npr. iz crtića) na jaje i onda obojite malim kistićem i nekim od bojica (ovisi dal su jaja za uporabu ili dekorativna). Tih papira za kopiranje vjerojatno ima u Nar.novinama i u većini knjižara. Inače ga koriste arhitekti i razni crtači.
    Ja to još nisam probala, ali ideja je tu, ali ne ove godine jer mi treba više strpljenja i vremena za to (a s bebom na cici ne mogu to raditi... )

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je kapula zakon!
    boja je savrsena, jos kad je pancetom prodjes poslije, da se sjaje, izgledaju super.....prirodna, lijepa boja, a jednostavna za upotrebu i najvaznije, neotrovna....

najljepsi listici za ukrasavnje su definitivno listici persina, posto je proljece vec pocelo, bit ce listica

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imam jedno pitanjce, vezano je za temu, pa da ne otvaram novi topik.
    Ja bi ove godine dala mišiću (21 mjesec) da malo boja jaja pa imam nekoliko dvojbi:
    - da mu dam kuhano jaje ili da kupim drvena ili od stiropora pa da po njima šara
    - kaj da mu dam da šara po jajima (flomiće, pastele, bojim se da je za vodene boje premaliI)
    Ajde cure koje imate iskustva pomoć.
    Hvala

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pašticu zalijepiš s običnim karbofixom na ispuhana jaja.Ako netko baš i nema živaca onda cijelo jaje namažeš ljepilom i uvaljaš ga u paštu i sl. i to je to.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roko mama, možeš ispuhati jaja pa mu to dati, ali postoji opasnost da ih zdrobi. Mi smo prošle gopdine takva nosili u vrtić.

Ja sam kupila drvena jaja (3 kn komad). Meni flomići za farbanje izgledaju OK.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni su ove košuljice lijepe, ispadnu jako uredno. Ali nisam ih nikad koristila.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Please neka netko napise gdje se mogu kupiti ti flomici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •