Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Mađarica problem

  1. #1
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno Mađarica problem

    Jučer sam po prvi put sama radila mađaricu.Kore su ispale ok,ali krema baš i ne.U kremu ide brašno, kakao,šećeri to se skuha u mlijeku.To je ispalo ok,kao puding od čokolade.I onda su u to ohlađeno doda margarin i šećer.I sad,moj problem je taj da krema nije onako tamna,nego se u njoj vide sitne točkice margarina.Već mi se to događalo s tim čokoladnim kremama (tamne su pa se sve vidi).Možda sam previše miksala margarin i skuhanu kremu? Help,ako netko zna u čemu griješim.

  2. #2
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Ni margarin ni krema ne smiju biti prehladni da bi ti se lijepo stopili. Margarin ostavi na sobnoj temperaturi da omekša ili ga malo zavrti u mikrovalnoj (ali pazi da se ne otopi), a krema neka ti bude mlaka, ne skroz hladna. Miksati trebaš dugo- oko 5 minuta, pa nek koju minutu odstoji i onda opet 5 minuta. Tako će ti krema ispasti pjenasa i fina.
    U mađaricu obavezno stavi još i otopljenu čokoladu dok kuhaš kremu- šibni 100 g, čokolade nikad previše.

  3. #3
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Margarin trebas posebno izmiksati prije dodavanja u kremu. To ti je siguran recept za uspjeh.

  4. #4
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Što se tiče šećera, po mome receptu kuha se skupa s kremom, ne dodaje se na kraju.
    Ja sam uvijek nestrpljiva, pa bi margarin umiješala jedva 10-15 minuta nakon što se krema skuha. Uvijek je bilo dobro.

  5. #5
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Ja ne miksam, nego stavim margarin u mlaku kremu i miješam kuhačom, dok se ne otopi.
    Miksanjem krema postaje sve svjetlija, a miješanjem ostane tamna i ima boju čokolade.

    Dok se hladi, stavim najlon vrećicu(za zamrzivač) na kremu. Ne preko zdjele, onda se kondenzira vlaga, nego najlon pritisnem tik do kreme i istisnem sav zrak. Kad se krema ohladi, nema kožice i nema kondenzata.

    I sve ostale kreme koje su na bazi brašna i pudinga tako radim. Uvijek ispadne savršeno, a taj savjet sam pokupila iz Dobro Jutro Hrvatska, kad je bila ona slastičarka iz nekog hotela.


    Još jedan tip, ne iz mog, nego maminog iskustva. Jednom je u kremu za mađaricu umjesto brašna stavila gustin i onda su se kore odljepljivale. Dakle, uvijek i samo brašno, a za kreme je najbolje oštro brašno tip 400.

  6. #6
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Joj,hvala vam.U mojoj knjizi po kojoj sam radila piše kremu ohladiti i u to ohlađeno dodati izrađen margarin.Ovu bumo sigurno pojeli , ali drugi put ću pomno pazit na vaše savjete.

  7. #7
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Ajde,kad ste već tako dobre stavite isprobani recept za mađaricu.

  8. #8
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja sam vec odavno stavila svoj. Nalazi se na kraju onog kilometarrskog posta s bozicnim kolacima.

  9. #9
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Dok se hladi, stavim najlon vrećicu(za zamrzivač) na kremu. Ne preko zdjele, onda se kondenzira vlaga, nego najlon pritisnem tik do kreme i istisnem sav zrak. Kad se krema ohladi, nema kožice i nema kondenzata.
    :D

    Ovo me uvijek nerviralo, neznam šta me više naljuti kondenzat ili kožica.

  10. #10
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Citiraj stella prvotno napisa
    Ajde,kad ste već tako dobre stavite isprobani recept za mađaricu.
    Ukucaj u pretražnik "mađarica" i iskočit će ti puno linkova, onaj sa 60dag brašna i kiselim vrhnjem je jedini pravi!

    Evo link http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ght=ma%F0arica

  11. #11
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    HVALA

  12. #12
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    slazem se s Rene2 kiselo vrhnje obavezno...
    ja radim po receptu Coolinarike i odlican je (samo reba dupla doza za tijesto)
    Kod kreme kuham prvo secer-karamel, mlijeko, brasno razmutim u dijelu mlijeka i sve skuham....
    uvijek radim s putrom kremu i to tako da putar razradim s stapnjim mikserom (malo ga pusti da se otkaravi i onda udri s stapnim dok ne dobijes skoro pa pjenastu smjesu) u to dodam jednu ili dvije zlice kakaa i dodam malo ohladjene kreme, pa jos malo.
    Finta je kod kreme od madjarice da ne smijes ubaciti putar u onu ogromnu kolicinu kuhane kreme i onda miksati jer se nece povezati.
    Uvijek razradi, dodaj kreme, razrai, pa tek onda u cjelinu.
    To se meni pokazala dobitna komb i kod kreme za tortu...

  13. #13
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Ovako rade kod mm-a na poslu kremu za mađaricu. Fenomenalna im je, ali prava šećerna bomba. Postupak je isti.

    1 l mlijeka

  14. #14
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    jel smijem napisati da ja kupim gotove kore?
    svaka čast, stvarno - za mene je to još daaaaaleko

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    buby, ja sam još gora: zamolim prijateljicu da mi je napravi.
    ona je genijalka: ,ađarica sa 6 kora visoka 2,5 cm.
    i jako fina!

  16. #16

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,218

    Početno

    Koliko ja znam, mađarica ima 5 kora, a u kremu idu orasi po pravom starinskom receptu po kojem je radila još moja prabaka, tak da ne kužim o kakvoj mađarici pišete. Meni vaši recepti sliče na boem-kocke. :/ Možda ima više vrsta mađarica.

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    u boem kockama je tijesto tamno, krema žuta.
    mađarice su obrnute.
    kakvi orasi?!

  18. #18
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja ne volim mađaricu 8)
    to hoću napisati svaki put kad se o njoj raspravlja, ne znam zašto, ali vuče me

  19. #19
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    TIJESTO:
    60 dag glatkog brašna
    15 dag margarina
    20 dag šećera
    1 prašak za pecivo
    2 jaja 2dcl vrhnja

    KREMA: 1 l mlijeka
    30 dag šećera
    8 žlica brašna
    3 kakaa
    1 margarin
    4 žlice ruma


    Od svih sastojaka umijesi glatko tijesto, podijeli u 6-8 dijelova, svaki dio tanko razvaljaj u veličini lima i peci na okrenutom dnu. Tijesto mora biti jako tanko razvaljano, skoro ko papir. Ustvari najbolje ćeš znati kako tanke moraju biti, da tijesto odmah podijeliš na osam dijelova i svaki razvaljaš na veličinu protvana od pečnice.

    Skuhaj kremu od mlijeka, šećera, brašna, kakaoa, margarina, a kad je kuhano dodaj rum. Margarin odmah stavi u mlijeko da se grije skupa s njim (nećeš imati bijele grudice). Toplo maži na vruće kore. Kako ti se koja kora ispeće, odmah ju maži.

    Složenu mađaricu poklopi limom i stavi teret ot 2-3 kg, pusti da odstoji. Na kraju stavi glazuru od čokolade (drugo jutro).

    P.S. ja napravim kremu i pol, jel mi jedna količina premalo za 8 kora.

    Svi rekli da je mrak, a i ispadne prekrasna, koliko debele kore toliko i fila

  20. #20
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Koliko ja znam, mađarica ima 5 kora, a u kremu idu orasi po pravom starinskom receptu po kojem je radila još moja prabaka, tak da ne kužim o kakvoj mađarici pišete. Meni vaši recepti sliče na boem-kocke. :/ Možda ima više vrsta mađarica.


  21. #21
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    zaboravila napisat da ju ja baš ne volim, ali kad sam probala po ovom receptu....mmmmm, topi se u ustima.

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    topi se meni svaki :/

  23. #23

    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Čakovec
    Postovi
    258

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Ni margarin ni krema ne smiju biti prehladni da bi ti se lijepo stopili. Margarin ostavi na sobnoj temperaturi da omekša ili ga malo zavrti u mikrovalnoj (ali pazi da se ne otopi), a krema neka ti bude mlaka, ne skroz hladna. Miksati trebaš dugo- oko 5 minuta, pa nek koju minutu odstoji i onda opet 5 minuta. Tako će ti krema ispasti pjenasa i fina.
    U mađaricu obavezno stavi još i otopljenu čokoladu dok kuhaš kremu- šibni 100 g, čokolade nikad previše.

    x

  24. #24

    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Čakovec
    Postovi
    258

    Početno

    i još... po mom iskustvu, puno bolja krema je ak koristiš maslac

  25. #25
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj janiczsa prvotno napisa
    i još... po mom iskustvu, puno bolja krema je ak koristiš maslac
    evo i tebi jedan X

  26. #26
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,421

    Početno

    uvijek dodavaj kremu malo po malo u razradeni margarin, ne obrnuto.

  27. #27
    ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    metropola
    Postovi
    1,018

    Početno

    Provjerena krema od moje sveki slavonke:

    kuhati:
    1l mlijeka
    4 žlice kakaa
    6 žlica brašna
    25dag šećera

    kad se skuha dodati 25dag margarina

    i to ti je to,IZVRSNO

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •