Znam da su se neke odluke i naknade mijenjale otkad nam je podvodna roda donijela našeg prvog klinca pa da budem u toku - a naslov mislim da kaže sve.
Hvala![]()
Znam da su se neke odluke i naknade mijenjale otkad nam je podvodna roda donijela našeg prvog klinca pa da budem u toku - a naslov mislim da kaže sve.
Hvala![]()
dobivas porodiljnu naknadu
naknadu za opremu novorodenceta (neovisno o broju djece 2330nesto kuna)
i naknadu grada zg 6000 kuna
ima li koji drugi grad naknadu za drugo dijete...
npr velika gorica?
znači za 1. dijete naknada od Grada Zagreba je 3000, a za 2. je 6000kn.ivarica prvotno napisa
To nisam znala.
hvala na informaciji
a misklim da su cure pisale za 3-- 9.000,00 kn jednokratno godišnje do djetetove 6 godine života
tako je.
ali morate zadovoljavati uvjete (jedan partner barem 5 godina prijavljen u zg, a drugi isto prijavljen, ali bez obzira od kad)
hvala Lutonjica, to znam, ali od viška glava ne boli![]()
Znači da za treće dobiješ šest puta po 9.000?
A za prvo i drugo samo jednom određenu svotu?
Neobično. Ili sam nešto krivo skužila..
[/quote]ali morate zadovoljavati uvjete (jedan partner barem 5 godina prijavljen u zg, a drugi isto prijavljen, ali bez obzira od kad)
je li vazno mjesto rodjenja djeteta?
nije, vazno je da i dijete ima prebivaliste u zg
znam za prebivaliste, no, sto je sa samim mjestom rodjenja (ono, idem u rijeku poroditi se i vracam se, obecavam, za tri dana 8) )
možeš sigurno roditi bilo gdje, jer ja sam Ines u Dubrovniku, a u Zagrebu nam je prebivalište. i dobili smo bez problema. Bitno je prebivalište u Zagrebu.
nije važno mjesto rođenja djeteta, već prebivalište
Evo kopiram sa službenih stranica:
Temeljem Odluke o ostvarivanju prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/06) pravo na pomoć za opremu novorođenog djeteta je novčani iznos na koji imaju pravo roditelji.
Tko može ostvariti pravo na pomoć za opremu novorođenog djeteta?
Pravo na pomoć za opremu novorođenog djeteta može ostvariti i koristiti roditelj:
- za dijete rođeno od 1. ožujka 2006.;
- koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidnim prebivalištem u Gradu Zagrebu najmanje pet godina prije rođenja toga djeteta i koji, nakon rođenja toga djeteta i u vrijeme podnošenja zahtjeva, prebiva u Gradu Zagrebu.
U vrijeme podnošenja zahtjeva i drugi roditelj mora imati prijavljeno prebivalište u gradu Zagrebu.
Visina pomoći za opremu novorođenog djeteta ovisi o broju malodobne djece roditelja podnositelja zahtjeva koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu.
U broj malodobne djece ubrajaju se i malodobna djeca rođena prije 1. ožujka 2006.
Pomoć za opremu novorođenog prvog i drugog djeteta roditelju podnositelju zahtjeva pripada u jednokratnom iznosu.
Pomoć za opremu novorođenog trećeg i svakoga daljnjeg djeteta roditelju podnositelju zahtjeva pripada godišnje, u razdoblju od šest kalendarskih godina.
Visina novčanog iznosa za opremu novorođenog djeteta iznosi:
- za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 3.000,00 kuna jednokratno
- za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 6.000,00 kuna jednokratno
- za treće i svako daljnje dijete roditelja podnositelja zahtjeva 9.000,00 kuna godišnje u razdoblju od šest kalendarskih godina.
Sredstva pomoći za opremu novorođenog prvog i drugog djeteta isplaćivat će se u roku od 60 dana od odlučivanja o zahtjevu, a sredstva pomoći za opremu novorođenog trećeg i svakog daljnjeg djeteta isplaćivat će se godišnje, u razdoblju od šest kalendarskih godina, uz uvjet da roditelji za vrijeme primanja pomoći prebivaju u Gradu Zagrebu.
Gdje podnijeti zahtjev ukoliko ispunjavate ranije navedene uvjete?
Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta podnosi se Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje (u daljnjem tekstu: Ured) na adresi Vodnikova 14, NAJKASNIJE U ROKU OD ŠEST MJESECI OD DANA ROĐENJA DJETETA ZA KOJE SE PODNOSI ZAHTJEV.
Uz zahtjev se moraju priložiti dokazi o državljanstvu, prebivalištu oba roditelja u Gradu Zagrebu, broju malodobne djece podnositelja zahtjeva koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu i njihovom prebivalištu. Ured može prema potrebi zahtijevati i druge dokaze.
Ured odlučuje o pravu na pomoć za opremu novorođenog djeteta i njezinoj visini na temelju dokaza, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Pravo na pomoć za opremu novorođenog trećeg i svakog daljnjeg djeteta prestaje:
- isplatom šestog obroka;
- posljednjeg dana u mjesecu nakon odjave prebivališta roditelja, odnosno djeteta za koje je podnesen zahtjev, o čemu će se odlučivati po službenoj dužnosti.
Korisnik prava na pomoć za opremu novorođenog trećeg i svakog daljnjeg djeteta dužan je u roku od 15 dana prijaviti Uredu svaku promjenu činjenica koje utječu na daljnje ostvarivanje prava.
Korisnik prava dužan je primljene nepripadajuće novčane iznose vratiti u roku što ga odredi Ured. U suprotnom Ured će povrat nepripadajućih novčanih iznosa ostvariti tužbom pred nadležnim sudom.
Nije neobično jer u pitanju je pronatalitetna a ne socijalna mjera.aqua prvotno napisa
Demografski, dvoje djece je pozitivna nula. Tek s trećim krivulja ide gore.
meni Karlu nisu priznali kao treće dijete, već sam za Ines dobila kao za drugo dijete. Eto im politike!![]()
ja imam prebivalište 4 godine u ZG-u, a boravište isto prije toga sam prijavila u ZGB.. znači više od 5 g.
imam li pravo na naknadu?
Nama su rekli da se boravište ne računa u staž (pa makar se temeljem njega plaćao prirez ZG-u), baš mora biti prebivalište.
Rok za traženje naknade je 6 mjeseci po rođenju djeteta. Možda ćeš do tada uspjeti nakupiti 5 godina prebivališta?
:shock: ne mogu vjerovat koji su ...Tea prvotno napisa
katastrofa, ne mogu vjerovati da su tako ograničeni i da ništa ne ide nego po nekom slovu na papiru. pa onda im i ne trebaju ljudi da tamo rade ako se ničem ne pristupa individualno.Tea prvotno napisa
Eva 12/07