-
NOVA
Bok cure!
Ja i muz se zanimamo za usvajanje djeteta. Nakon sto sam probala sve moguce opcije da imam vlastito dijete, rekla sam dosta je. Shvatili smo da nam je vaznija obitelj ne trudnoca.
Moj muz (Englez) i ja trenutno zivimo u Engleskoj. Namjeravamo se doseliti u Hrvatsku sljedece godine (nedostaje mi sunce i more). Molila bi vas da mi kazete kako ste poceli, koga ste prvo nazvali, da li bi mi mogli poceti s cijelom procedurom odmah sada dok smo jos u Engleskoj
u Engleskoj je jako tesko usvajati, skoro pa i nema djece ispod 2 godine, meni je 27 a muzu 29 godina.
Procitala sam par sretnih prica, jako mi je drago sto ste uspjele prosiriti obitelj!
Andi
-
AndiR, dobrodošla! U Hrvatskoj isto situacija nije baš bajna, na 9 potencijalnih posvojitelja dolazi samo 1 dijete i mislim da je državljanstvo uvjet za posvjenje, ali stvarno nije nemoguće, samo je potreban veliki angažman (nema nekakvih službenih lista čekanja i sl.) i doza sreće. Vidi sličan topic s pitanjem gdje je jedan od supružnika stranac:
I topic o angažmanu će ti možda pomoći:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=57318
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=54924
Sretno i nadam se da ćete izrealizirati povratak/dolazak u Hrvatsku
!
Nadam se da će vam se javiti netko od znalica s ovog pdf-a, ja ti ne znam odgovoriti na pitanje odakle početi i je li moguće već iz Engleske pokrenuti neke aktivnosti (kod nas nisu zaživjele agencije za posvojenje, pretpostavljam iz razloga što to većina hrv. građana ne bi mogla financijski podnijeti - mislim, troškove internacionalnih posvajanja). Parovi iz Hrvatske obično počinju kontaktiranjem nadležnog Centra za socijalnu skrb (znači, prema mjestu stanovanja), koji radi obradu potencijalnih posvojitelja i nakon te obrade može se slati molbe ostalim centrima kojih ima otprilike stotinjak i princip funkcionira tako da par, nakon poslanih molbi, aktivno naziva te centre dinamikom jednom u dva mjeseca ili da se koncentrira na one centre gdje se eventualno pojavilo dijete koje ima uvjete za posvojenje (ne možeš npr. očekivati poziv centra, to jest, moguće je i da se to dogodi, ali nije baš vjerojatno jer broj zainteresiranih potencijalnih posvojitelja raste, a nedavno se dignula i dobna granica za posvojenje). Princip je što je manje zahtjeva a propos dobi djeteta i ostalih stvari, šanse su veće. Ti bi se eventualno možda trebala prvo raspitatati u Ministarstvu zdravstva i soc. skrbi da li je moguće već sad nešto pokrenuti, ali to bih te molila stvarno da pričekaš odgovor nekoga tko je iskusniji na temu posvajanja.
Please, pročitaj i ove topice na ovom podforumu, bit će ti korisno da stekneš neki uvid kako to u Hrv. funkcionira, ne znam kolike su razlike u odnosu na engleski sustav pa će ti vjerojatno kao neka početna informacija biti korisno:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=12317
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=50434
Sretno
!
-
-
Andir želim ti sreću
-
AndiR sretno
-
Dobrodošli i sretno
.
-
Hi
Ina puno ti hvala na jako korisnim detaljima. Uvjerena sam da ce biti jako tesko, ali sam uvjerena da cemo svi izaci sa pozitivnim ishodom!
Hvala vam cure na potpori!
Andi
-
Dobrodosla.
Iz mog iskustva mislim da bi vec mogla poceti s obradom u Engleskoj (raspitaj se samo koliko dugo traje), jer obrada se radi na mjestu boravka, ali u principu vrijedi internacionalno.
Ako vec znas gdje ces zivjeti u Hrvatskoj i ako je to uskoro, savjetujem ti da kontaktiras tvoj, lokalni, centar za socijalnu skrb i vidis da li mozes poceti obradu i prije selidbe (mozda se moras negdje prijaviti ?). Ne znam samo da li je moguce da se i tvoj muz prijavi u Hrvatskoj i da li kao stranac moze poceti obradu prije nego sto se definitivno preselite. Kao prvo kad dodete u Hrvatsku zatrazi drzavljanstvo za muza, jer daju prednost hrvatskim parovima, a to ti traje nekoliko godina.
Toliko za pocetak. Sretno.
-
AndiR, dobro došla i sretno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma