Stranica 14 od 38 PrviPrvi ... 4121314151624 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1875

Tema: stigao i moj nalaz hormona....

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam hormone u Vinogradskoj čekala 2 tjedna, rekli su mi 10-14 dana. Obavljala sam to u ljeti pa su me naručili odmah u sljedećem ciklusu tj. nisam čekala na vađenje 2 mjeseca kao što su rekli jednoj forumašici kad se htjela naručiti prije mjesec dana...

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Cure, molim pomoć.

Prije 2 dana slučajno naiđem na temu o TSH, pogledam svoje nalaze:
    veljača 2009. 4.417 (0,46-4,68)
    svibanj 2009. 3,182 (0,46-4,68)
    Pročitala sam da bi za ostvarenje trudnoće TSH trebao biti do 2.
    Postavila sam pitanje dr. R. na Zdravlje i život da li bi to mogao biti razlog naših 5 neuspjelih pokušaja MPO. Odgovorio mi je da bi to mogao biti razlog i da napravim antitijela (anti TG i anti TPO).
    Kako mi do sada niti jedan dr. nije ukazao da bi to mogao biti problem (svi su govorili da su hormoni u redu) nisam niti obračala pažnju, niti se detaljno upoznavala sa hormonima.
    Molim vas da mi netko tko je imao sličan ili isti problem pojasni anti TG i anti TPO, koji dan ciklusa se vade, ...?
    Hvala.

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ne znam odakle ovi cooleri, umjesto njih treba biti 8, (0,46-4,68).

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Evo,imam ti ja problema s tim! I moja antitijela su pozitivna!
    Nisam ti ni ja znala za to dok nisam morala izvaditi hormone štitnjače za Mb, pošto mi je TSH bio 4,5. Pa sam morala izvaditi i antitijela koja su bila pozitivna i od 2.mj./2009. pijem Euthyrox.
    Zato,prvom prilikom odi endokrinologu na uzv i izvadi antitijela i onda ćeš sve znati. Jer visok TSH utječe na kvalitetu js, mene u Petrovoj nisu htjeli uzeti u postupak sa TSH 3,7

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Hvala Strike. Sada mi je već jasnije. Znači prvo kod endokrinologa.

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj karla 1980 prvotno napisa
    Hvala Strike. Sada mi je već jasnije. Znači prvo kod endokrinologa.
    Da,prvo endokrinologu,i nemoj ići u nikakav postupak prije nego si to riješiš,jer ti je bezveze bacat novce jer s takvim TSH teško da uspije.
    Sretno!

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Strike

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Joj,da si me barem prije Mb pitala A kako si sad došla do toga?

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Slučajno sam gledala svoj nalaz i ovu temu.
    Ma toliko sam da ti ne mogu opisati. Nitko od doktora nikada mi nije to komentirao, svi su govorili da su mi nalazi hormona dobri i ja sam, vjerujući njima, hormone kao razlog neuspjeha skroz prekrižila. Niti Vlaisavljević mi nije rekao da nešto ne valja, a baš sam ga pitala da li je nalaz u redu.
    Joj ljuta sam... .
    Dobro kaže MM, dok sam ne kreneš istraživati nemaš se čemu ni nadati!!!
    Kada napravim te nalaze otići ću u Vili kod dr. R. pa ću vidjeti šta on kaže. Nadam se da će on nešto poduzeti.
    To je katastrofa, ti doktori, oni se vjerojatno usmjere na moje neprohodne jajovode i samo daju protokole i postupke i tako non stop, a to je katastrofa!!! Toliko sam razočarana i bijesna .

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Istina,mi bi stvarno trebale sve znati i same se liječiti. I ja sam ti išla dr. R u vezi štitnjače koji me poslao endokrinologu i sad mi je prije postupka prepisao Bromergon zbog malo povišenog prolaktina,i na svu sreću-uspjelo! A kakav ti je prl? on ti isto zna skočiti s povišenim TSH? I mislim da je još gori od tsh

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

PRL
    veljača 2009. 263 (57,2-417,6)
    svibanj 2009. 295 (57,2-417,6)

Jel to u redu ili?

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj karla 1980 prvotno napisa
    PRL
    veljača 2009. 263 (57,2-417,6)
    svibanj 2009. 295 (57,2-417,6)

Jel to u redu ili?

U redu je. Kad slijedeći put ideš u postupak,barem 2 mj.prije ga izvadi pa da si mirna.

karla 1980 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Strike hvala ti puno.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Cure, dobila sam nalaze hormona i u velikom sam šoku. Dakle, 3 dc:
    FSH 5,3 (prije 2 godine 11)
    LH 4,6 (prije 2 godine 10)
    Estradiol 207 (ref vrijed 18-147)
    TSH 3,67
    T3 2,1
    T4 115
    AMH 5,5
    Inhibin B 80
    Molim da ga netko protumači, jer meni sve ukazuje na jako lošu rezervu jajnih stanica. Isti taj ciklus, ali 8. dan sam bila na UZV i nađena mi je cista (vjerovatno vodena) pa sepitam da li je ona utecala na visoki E2

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja ću ti komentirati AMH, a vjerojatno će neko drugi TSH i E2, dobro si rekla da takav AMH (a vjerojatno i inhibin) govori za lošu rezervu j.s., ne znam kakvu stimulaciju planirate, ali ja s AMH od 5,8 nisam reagirala na jaku stimulaciju, smatra se da je nekakva donja granica isplativosti stimuliranja 5, dakle, još po tome upadaš.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Zaboravila sam napisati da 3 doktora nisu smatrala da je moj AMH loš i da ne treba stimulirati, čak dapače, pretpostavljam da će i tebi tako reći. AMH kakav ja imam korelira s mojim godinama.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj acitam prvotno napisa
    protumači, jer meni sve ukazuje na jako lošu rezervu jajnih stanica. Isti taj ciklus, ali 8. dan sam bila na UZV i nađena mi je cista (vjerovatno vodena) pa sepitam da li je ona utecala na visoki E2
    Morala bih se složiti. Povišeni estradiol ukazuje na tu cistu, a on ti je vjerojatno i smanjio (lažno) FSH, ako sam te sve mehanizme dobro shvatila.

Ali, tu ti ide ograda da nije to sve baš ono kristalno čisto (mislim, kod markera ovarijske rezerve) i najviše se liječnici rukovode prijašnjom ili sadašnjom reakcijom, ne nužno hormonalnom slikom, u smislu da ako nema reakcije na stimulaciju onda se ide na blagu i obrnuto, ako se unatoč nalazima dobije dobra reakcija onda se tako pokušava.

Sve ti to onda treba još gledat u kontekstu tvojih godina, FSH može bit povećan i zbog mehaničkih razloga (tipa uklonjen dio jajnika), pa su onda bolje prognoze za visoki FSH i mlade godine jer se tu često radi samo o količini, ne i u kvaliteti JS, dok će povećan FSH ili niži AMH i visoke godine bit relativno teže za premostiti jer se ne radi samo o količini, nego i kvaliteti.

Ali, sve ti je to stvarno teorija dok se ne proba, ima iznenađujuih odgovora i nekome će upalit iz prve i s visokim FSH-om, a neko će proći Golgotu s idealnom reakcijom na stimulaciju i namučit će se ko' pas, pravila su tu da ih zezaju iznimke. Sretno!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Acitam FSH ti je pokazatelj rezerve jajnih stanica...
    No, danas je stigao i moj nalaz hormona i pala sam u tešku bedaru sve mi je skoro povišeno ali najviše me ubija u pojam FSH
    TSH 3.89 (0.3-5.0)
    FT4 13.08 (10.0-25.0)
    AB - TPO 7.0 (DO 35)
    AB - TG 12.5 (DO 40)
    FSH 11.3 ( 2.8-11.3)
    LH 8.1 (1.1 - 11.6)
    PROLAKTIN 608 (40 - 530)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mare41, zar misliš da ni inhibin nije dobar? Po referentnim vrijednostima (prije menopauze do 255, poslije memopauze do 30) mi se učinilo da je prolazan. Zar to znači da kad bi bio ok da bi trebao biti više od 255?

ali, kako to da su fsh i lh "ok"? ili ih je zamaskirao visoki E2? Sve su mi nade danas potonule... Ne znam kako ću se pomriti sa činjenicom da sam pred menopauzom...

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

acitam, ma nitko nije spominjao menopauzu, radi se samo o tome kakvu stimulaciju treba provesti, i da, sorry za inhibin, on je ok, a naravno da FSH i Lh mogu biti ok, nema govora o menopauzi , daleko smo od toga, a koje si godište? Za procjenu ovarijske rezerve se gledaju i antralni folikuli UZV-om. Inače, smatra se da TSH treba biti do 2 ili niži, ali to prepuštam drugima.
    Zaista nema spomena menopauzi, evo link za homone:
    http://www.endolabor.kbsm.hr/o_analizama.htm#INH

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

acitam, kod mene je FSH bio prije 2 godine 9, a prije recimo godinu dana kao super, samo čini mi se oko 4. Međutim ovdje su mi cure dobro rekle kao što je ina33 sada napisala, da je FSH iz spomenutih razloga lažno tako nizak. Vjerojatno cista utječe na sliku hormona koja baš nije tvoja uobičajena. Znači i kod mene je bila slična priča, mislim da sam na ovoj temi pisala. Očito je da se vrtim sa FSH na gornjoj granici (sl. tvom FSH), a meni je to zadovoljavajuče.
    Mali Mimi, nadam se da će ti cure znalci pomoći savjetom.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Drage cure, jedna sam od vas koja je sve to uspješno prošla i spadam debelo u klub 39 s puno + ....

dakle u svezi hormona sve što su cure gore napisale je teoretska znanstveno dokazana istina, ali to NIKAKO ne znači da znamo sve (spadam u medicinare) i da možemo reči tko ima a tko nema nade za uspjeh. Milijun primjera je za to u cijeloj medicini.
    Vrijednosti hormona su najviše bitni vašem gin. da slozi za vas najbolju stimulaciju da ne gubi vrijeme za pokušaje i pogreške. Pitanje ovarijalne rezerve je bolje neznati jer što ćete s tom spoznajom ako je mala toliko će vas depri mirati da će implatacija biti nemoguća radi psihićkog razloga, ako je velika opet ne znači 100% uspjeh.
    Moj primjer- FSH 12-20!!, 2x stimulacije do neba, ne smijem ni izgovoriti koliko Menopura i Gonala, uglavnom2x 2,3js, 2x2 super embrija i jedna curica.
    Dakle, nije dobro da vas vrijednosti hormona toliko (negativno) zaokupe, jer i jedna jedina stanica je dovoljna (to mi je VV više puta naglasio).
    Kad se ide u postupke mora se imati pozitivan stav , jer o psihičkom faktoru još nitko zanstveno nije dao odgovor koliko ima udjela, a iz prakse znamo da je sigurno veći nego što je broj js dobivenih u postupku!!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mare41, godište sam 1974. Ma sva sam ukomirana od svega, trebala bi ići u MB, ali mi se nekako čini kao da me i neće uzeti u postupak. S druge pak strane, nisam ni sigurna da je to dobar izbor, već mi se čini da bi trebala nastaviti sa prirodnjacima. Inače, do sada sam iz 18 postupaka imala 11 ET, pa su me iz MB poslali na ovu detaljniju analizu hormona, a ne moram ni spomenuti koliko su mi stresa izazavali kada sam vidjela da traže i E2, AMH i inhibin. Inače sam na VV i nikada me dr L do sada nije tražio nikakve hormone, već kaže da samo trebamo dalje i dalje pokušavati... Molim Vas na neko Vaše mišljanje o svemu.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja sam ti napisala mišljenje od dr R da se smatra da je donja granica za stimulaciju AMH 5, ali kao što je dobro nia rekla-u medicini 2+2 nije 4, dakle, pričekaj odgovor iz MB na tvoje hormone, po ovome ne bi te trebali odbiti, možda ne bi bilo loše da odeš na konzultacije ili pišeš dr R na portalu Zdravlje i život i pitaš ga za mišljenje (sprega E2 te TSH).

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mali Mimi, FSH nije pokazatelj rezerve jajnih stanica, moj je FSH stalno vrlo dobar, a rezerva jajnih stanica odavno pri kraju. Dobar pokazatelj rezerve su antralni folikuli (tu je meni na VV rečeno (dr. L.) da imam malo js i da ću loše reagirati na stimulaciju, bez obzira na dobar FSH, i pokazalo se točnim, čim god me stimulirali, rezultat je uvijek jedan jedini folikul i jedna js). Uglavnom, L. mi se pokazao boljim "prognostičarom" od Radončića, a zato mu fakat nije trebao nalaz hormona (mada mislim da je potreban iz drugih razloga, jer prolaktin npr. može zeznuti stvar).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mare41, postavila sam pitanje dr R.
    Mala Mimi, ne znam što bih ti rekla, jer sam i sama zbunjena oko svega. Znam samo da mi je prije 2 godine FSH bio 10, a prije godinu dana 11. Nakon toga, sjećam se, jednom mi je dr L na UZV rekao da mi se popravila rezerva jajnika, a do tada nikada nije spominjao da je loša.
    Inače, sa stimlacijama sam dobivala 7-8 stanica (uz jako velike količine Gonala i Menopura, od 30-60), a oplodilo bi se svega 1-3 stanice. Ostalo su bili čisti prirodnjaci ili klomifeni i većinom bi došli do ET.
    Kada sam to sve rekla u MB, dr je stopirao postupak i tražio te hormone i sada čekam njihov odgovor. Čitala sam da mi možda i nebi odgovarao dugi mariborski protokol... Dr L mi jednom kaže da nisam za stimulacije već samo prirodnjake, a onda mi drugi puta predloži stmulaciju... U svemu sam se pogubila, nakom 5 MPO godina imam osjećaj da sam na kraju puta... i da više ništa ne razumijem... puno je kontradiktornosti...

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dr L mi jednom kaže da nisam za stimulacije već samo prirodnjake, a onda mi drugi puta predloži stmulaciju...
    Ista stvar :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Acitam, potpisujem niu u tome da su hormoni dr-ovima potrebni samo da se optimalno složi postupak, pri čemu se minimalno gube ključni resursi (novac i vrijeme). Ko što mi je nia jednom i rekla - šta će ti idealan FSH, super reakcija, kad nema djeteta. I obrnuto - unatoč lošem FSH-u, rubnoj reakciji, neko će izać' iz postupka s djetetom. Koliko god bi i pacijenti i liječnici željeli imati sve pod kontrolom, tu je fakat nema, i u dobroj mjeri je uspjeh IVF-a, po mom mišljenju, i stvar sreće, uz dobru dijagnostiku i dobro složen protokol, izvrstan lab itd.

To da si dospjela do toliko transfera je ohrabrujuće, možda će vas u MB-u stavit na ICSI, možda vam neće dati dugi protokol itd., ima razloga što su ti te hormone tražili da bi dobili bingo, oni slučajeve koji nisu clear-cut jasni stave na konzilij, to ti je samo dodana vrijednost i nemaš se razloga bedirati.

Naravno, svakome od nas srce zatitra na vrijednosti FSH-a i to ti je skroz normalno. Moje mišljenje je da je bolje znati nego ne, ali - it's me. Neko će se možda prešaltat brže na neke druge plodonosne puteve ili strategije MPO-a ili nečeg drugog, brže će se uhvatit dobar protokol, ići će se - ciljano.

I ono s mišljenjem pozitivno... I to je individualno, nekog će mišljenje pozitivno iscprit jer će poletit u nadama, definitvno je teže gurat MPO bez pozitivnih očekivanja, ali lakše je pregrmit bete. Evo ti mog primjera - od zadnjeg postupka nisam ama baš ništa očekivala, bili smo već, barem ja, mislima, planovima i emocijama u posvojenju - i uspilo je. Meni je bilo najjednostanvije kad bi sve emocije isključila i ušla u to ono - robotski, 'ko Schwarzenegger u onim akcionima, oboružana oklopom i teškim naoružanjem i samo pucaj po logistici i informacijama, a bez emocija. To samo ti želim poručiti da se sad ne grizeš ako ne možeš mislit pozitivno i sl. To jest - da uspijeva i onima koji misle ful negativno - meni je bilo baš tada uspjelo .

Inače, evo baš čitam jednu knjigu o IVF-u što mi je pino dala u zadatak za aktiviste i čitam tamo da postoje istraživanja koja psihi, akupunkturi, opuštanju itd. daju neki ponder, druga neka da tu nema nikakve veze. To je, zasad, slično kao i ležanje nakon transfera - ono, nije loše ako se može ufurat u pozitivu, ali nije ključno. Tj., toj psihi je dan sve manji ponder u novijim istraživanjima, naravno da nije dobro ako je neko na rubu pucanja ili burnouta i ne funkcionira, ali inače - anything goes, čini mi se. I penso positivo i penso negativo i penso neutralo. Barem mi se tako čini iz pacijentske perspektive.

Definitivno s ovim nalazima nisi pred menopauzom, to si izbij iz glave, ali to je nešto o čemu MPO liječnik treba povest računa i dobro je da je tako napravio.

Neki dr-ovi odlčino funkcioniraju po principu šecunga i poznavanja pacijenta (dr. L, ex dr. Jukić), neki drugi ne mogu tako funkcionirat jer te ne poznaju (Maribor) pa je OK da te nalaze traže. I jedni i drugi su stručni.

Ovo jednom kažu jedno, drugi put drugo... Nikad ne znaš kad će nešto upalit, u IVF-u je, izgleda, pokušaj-pogreška, unatoč svim sofisticiranim nalazima, pokušajima procjene antralne rezerve itd. Eno lidali spontano osta trudna nakon 14 IVF-ova i rodila u svojoj 4x-toj. Eno čokolada, u dokazanoj višegodišnjoj menopauzi, na nadomjesnoj terapiji, rodila dijete. Eno žena sa školskim FSH-om, fantastičnim reakcijama na stimulaciju (masu odličnih blastica), pa im baš prirodnjak s klomifenom, koji inače kao nije lijek za IVF, upalio - sretna35. Koji put si u IVF-u stvarno kao Forrest Gump koji otvara onu bombonjeru i kaže 'Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get'. I to treba prihvatit, a opet, napravit sve razumne pretrage.

Ja sam za MB pristrana jer sam tamo uspjela, znam slučaj žene koja je jedva izvukla stimulaciju, zbog ciste mislim, ako se dobro sjećam to je forumašica sissi ili tako nekako, imala je FSH 20, relativno mlade godine kao i ti i dobila je bebu iz prvog MB IVF-a. Glavu gore, emocije pod kontrolu, racionalno je dobro da si to išla pogledati da nema lutanja i misli onako kako ti paše - pozitivno ili negativno, sve je dozvoljeno, nema ni tu recepata, onako kako će ti bit najjednostavnije . Sretno !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znam samo da mi je prije 2 godine FSH bio 10, a prije godinu dana 11. Nakon toga, sjećam se, jednom mi je dr L na UZV rekao da mi se popravila rezerva jajnika, a do tada nikada nije spominjao da je loša.
    Inače, sa stimlacijama sam dobivala 7-8 stanica (uz jako velike količine Gonala i Menopura, od 30-60), a oplodilo bi se svega 1-3 stanice. Ostalo su bili čisti prirodnjaci ili klomifeni i većinom bi došli do ET.
    Evo, iz svega ovoga, barem koliko ja kužim stvar, stvarno ne proizlazi da se kod tebe sad, u odnosu pred 2 godine, dogodilo išta dramatično u tvom hormonalnom statusu. FSH ti je vjerojatno sličan, samo što si sad imala cistu pa ga je estradiol koji je napumpao cistu smanjio. To što si dobilvala 7-8 stanica je idealana reakcija, moja stimulacija je uvijek bila minimalno 40 ampula, pa nije niti to tako strašno. Miljama daleko je reakcija od 7-8 stanica od slova p od perimenopauze, rekla bih. Možda bi trebali ići na ICSI da se postigne bolja oplodnja.

Ne kažeš jesu li to ikad bili transferi 5. dana tj. blastociste? Možda u MB-u samo žele doći do što više podataka, da slože optimalan protokol da dobijete što bolje embrije i da bude bingo.

Na taj TSH bi ti možda neki dr. reagirao i kod nas i vani (mislim onaj Austrijanac, u Adebar klinici) i spuštao ga, ali mislim da dobar dio njih (većina), uključivo Maribor ne bi.

Ti im pošalji nalaze i poslušaj što ti imaju za reći.

Poslušaj što će ti reći i dr. R.

Onda još jednom pročitaj ova ovdje iskustva i složit će ti se neka slika i uzburkane emocije slegnuti.

U svakom slučaju, kad imaš cistu postupak se prekida jer hormoni hrane cistu pa su ti ga možda i zato prekinuli.

Ono što bih ti savjetovala za Maribor je da svakako inzistiraš na onom broju ampula koji je dove do tih reakcija - 7-8 js tj. da im ukažeš na to ako ti daju manji broj ampula, meni se čini da je kod mene najviše igrala količina, ne čak niti vrsta lijeka, za dobit dobru reakciju.

Sretno, i glavu, ako ne gore, ono bar nemoj da potone, jer zato nema objektivnog razloga, barem mi se to s mojim uskim pacijentskim znanjem tako čini .

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa
    Mali Mimi, FSH nije pokazatelj rezerve jajnih stanica, moj je FSH stalno vrlo dobar, a rezerva jajnih stanica odavno pri kraju. Dobar pokazatelj rezerve su antralni folikuli (tu je meni na VV rečeno (dr. L.) da imam malo js i da ću loše reagirati na stimulaciju, bez obzira na dobar FSH, i pokazalo se točnim, čim god me stimulirali, rezultat je uvijek jedan jedini folikul i jedna js). Uglavnom, L. mi se pokazao boljim "prognostičarom" od Radončića, a zato mu fakat nije trebao nalaz hormona (mada mislim da je potreban iz drugih razloga, jer prolaktin npr. može zeznuti stvar).
    Ajme sad tek niš ne kužim kako se gledaju ti antralni folikuli?
    Ja do sad nisam imala dobre reakcije od 5 IVF-ova najviše 3 j.s. i to s klomifenom, u ful stimulaciji sam dobila 2 (što sam pripisala lošem tajmingu punkcije) a sad u zadnjem blagom protokolu 1 j.s. (od 5,6 folikula) tako da mi ne miriši na dobro, što si mislila pod ovim da prolaktin može zeznuti stvar?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sad vidim da sam ti ja najvjerojatnije uzrokovala tu tvoju reakciju u svojoj brzini, vrag i prišu odnija. Sad, kad imam vremena i vidim što sam kvotala, moram se ispravit, posut pepelom i reć' da se uopće ne bih složila s time da je to, kako si rekla "jako loše". Prije mi se to čini granično, nešto o čemu treba povest računa, i nešto što se nije dramatično kod tebe promijenilo u ove 2 godine. Ova cista ti je utjecala na FSH, ali mislim da je AMH konstanta i da na njega nije. Još jednom, sretno !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mali Mimi, broj antralnih gleda se na UZV-u - pitaš dr-a sljedeći put na početku folikulometrija koliko ima antralnih po jajniku tj. je li izgleda dobro tj. kakva se čini ovarijska rezerva po broju antralnih. Ako je dr. od onih koji ne odgovara brojkom ("ima ih 8 na lijevom jajniku"), nego slovima ("dobro, dovoljno"), možeš i specificirat i pitat "koliko ih ima" (i pripremit se na protupitanje zašto te to zanima i onako općenitu priču ohrabrenja, najvjerojatnije, ali to je sve za ljude )).

Evo ti što je napisala srpkinja nabla, s njihovog foruma "Kutak za društvance", koja je sve to živo, onako laički, isproučila, koliko bi trebalo antralaca (antralni folikuli, kratica AF) biti:

"No, uglavnom se smatra da je <=4 AF loš prognostički znak za ishod eventualne stimulacije jer se očekuje da će odgovor na stimulaciju biti veoma loš (ako uopšte i bude kakvog odgovora), te se predviđa prekid postupka. Dobar broj AF se smatra između 15-25, dok preko 26 se smatra znakom PCOS i postoji veći rizik od hiperstimulacije nego što se to dešava sa „prosečnim” brojem AF."

Evo i cijelog nablinog teksta o ovarijskoj procjeni, kako se gledaju antralni folikuli, kako FSH, kako AMH, i zašto je to sve zeznuto i nije lako procijenit u stilu - a, slomila se kost, ili ne, nije se slomila:

http://kutak.forumotion.com/povisen-...zerve-t576.htm

Ovaj link je fantastičan i možda bi ga negdje trebalo stickati pod linkove kao važan link, ja ga stalno lijepim, možda bi trebala zamolit moderatore da ga negdje u linkove stave. To je cijeli podforum žena koje su i prešle granice i imaju jako visok FSH i jako mali AMH i opet su u IVF-u uspjele s vlastitim stanicama, preporučam svakome tko je u nekim dilemama - faktualno, a pozitivno, nije bedirajuće.

Prolaktin te može zeznut u smislu da povišen prolaktin sprječava ovulaciju. U Mariboru se, primjerice, prije stimulacije traži ono na što se može utjecat, a može imat utjecaj na stimulaciju - FSH od 2-5 dc (da se vidi ov. rezerva, ako je moguće, i prilagodi protokol, a neke žene s previsokim će i ispasti tj. neće ih stimulirati, mislim da im je cut-off 13, ali sigurno ima iznimaka jer sve to nije tako jednoznačno), prolaktin od 2-5 dc (da nije prevelik i sprječava ovulaciju, a može se menadžirati bromergonom), TSH (da nije neki preveliki ili premaleni, a može se menadžirati euthyroxom) i još jedan, ne mogu se sad sjetit, da, estradiol (od 2-5 dana ciklusa, da nije neka cista, jer oni te ne gledaju na prvom UZV-u pa zato traže estradiol, plus ako je visok estradiol i neka cista može utjecat na nalaz FSH-a pa, valjda, zato)

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo, ina33 je sve objasnila Ja sam samo htjela reći da FSH ne može pokazati kako će netko reagirati na stimulaciju, moj je hormonski status odličan i već godinama savršeno uravnotežen (FSH od 5 do 9, 9 mi je bio samo jednom, nakon stimuliranog IVF-a), a u stimulaciji dobijem koliko i u svakome svom prirodnom ciklusu - jedan folikul.
    Odličan link!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ina, ne sjećam se da su mi ikada rekli da smo došli do blastociste iako su mi nakon stimulacija radili ET 5.dan, a tada još biologica nije zvala pacijente na razgovor kako to čini sada. Kod prirodnjaka su mi radili ET 2. ili 3. dan, ali nikada blastocista, i uvijek ocjenjeni embriji od srednjih do vrlo dobrih.

Inače, u MB me nisu odgodili zbog ciste ili ovih nalaza hormona, već kada su mi poslali protokol, molila sam ih da mi pomognu odabrati Gonal ili Menopur i napomenula tih 11 ET. Tek tada su rekli da odem to sve iskontrolirati 3dc, a 8dc je nađena ta cista na uzv.

I još nešto, misliš li da sam krenula u postupak i da se tada nađen visok estradiol - da li bi odustali samo taj mjesec i čekali sljedeći ili se odustaje za stalno? Isto vrijedi pitanje i za FSH.

Mala Mimi, meni su MB rekli da visoki FSH smatraju 16, a sve ispod je viši. Pa sada ni meni nije jasno kako ina kaže da ne primaju iznad 13

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Acitam, ako si imala transfer 5. dana, onda je to bila barem morula, znači, ok su embriji bili.

Ovo dokad Maribor prima, mislim da nemaju neko onako baš "Faustregel", tj. pravilo ispod kojeg ne idu, sve je to više smjernica. Ja sam čula da ne uzimaju preko 13, znači, nisu oni to meni rekli crno na bijelo. U klinikama to varira, a vjerojatno varira i za pacijenta, zato jer FSH nije kristalno jednoznačan marker ovarijske rezerve, kao nijedna stvar, gleda se kombinacija.

Ovo za cistu, odustali bi samo od tog postupka, ne zauvijek, tj. vjerojatno bi ga odgodili do idućeg ciklusa, radi se samo o tome da se taj ciklus ne može ući u postupak.

Što se radi s FSH-om ako je prevelik i za Maribor, to ne znam, tipa da li se čeka neki ciklus s manjim FSH-om ili ne. I meni je samoj to zbunjujuće, ali očito to nije onako kako sam si i ja u glavi predstavila - tj. da će neki tako rubni nalaz biti ono crveno "game over". Sigurno ima ciklusa i ciklusa, u nekom će broj antralaca bit veći, FSH niži itd. Koliko sam shvatila iz nablinog linka pak, za procjenu ovarijske rezerve uzima se vršni FSH, dakle najveći izmjereni, ali ako je tebi L izjavio "popravila se rezerva", onda nije niti to tako crno-bijelo tj. jednoznačno, premda bi mi koji put to i htjeli - da se jednoznačno zna. Ali, to su uglavnom smjernice.

Mislim da su se oni kod tebe samo željeli dodatno potruditi s obzirom na toliki broj ET-a tj. ne ponavljati isto što su radili drugi, nego detaljno, detaljno sve ispogledat i stavit na konzilij, to je, po meni, ful pozitivno. Sretno, vjerujem da te neće odgađati i da će ti napraviti vrlo OK stimulaciju i dovesti te do optimalnih šansi za trudnoću!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Cure, da li znate, da li je estradiol visok zbog ciste, ili se cista pojavila zbog visokog estradiola? I da li estradiol može varirati iz cikusa u ciklus?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Cure hvala na odgovorima pročitala sam i link od Ine tj. Nabline postove i stvarno su dosta detaljni, ono što sam pročitala da se gleda i veličina jajnika tj. volumen kao neki pokazatelj malo me utješilo jer mi je dr. Radončić rekao zadnji put da su dobre veličine a pročitala sam da se i nalaz FSH zna povisiti nakon operacije jajnika ili kad se uklanjao endometriom kao što je bilo u mom slučaju (prije toga nalaz mi je bio 8), malo sam se ipak smirila da nije sve tako crno kako mi je ispočetka izgledalo, u pon. idem do dr. pa ću još ispitati detaljnije

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne znam od kud se onaj smajlić stvorio, htjela sam napisati da mi je nalaz FSH bio 8 prije 1,5 god

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cure, da li znate, da li je estradiol visok zbog ciste, ili se cista pojavila zbog visokog estradiola? I da li estradiol može varirati iz cikusa u ciklus?
    E, ovo, da li je estradiol napravio cistu ili je cista zbog estradiola, ne znam, mislim da je ovo drugo - da je estradiol visok zbog ciste. On varira iz ciklusa u ciklus, ne znam koliko si sklona cistama, ali nećeš u svakom ciklusu imati cistu, tad si imala peh baš kad si radila hormonalnu sliku .

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ina, jesam sklona tim cistama, a pogotovo nakon klomfena kojeg sam koristila prije 2 mjeseca.
    Još uvijek sam nervozna zbog svega, već 2 dana čekam odgovor od dr Radončića i iz MB, ali ste me vi cure ipak malo utješile. Svjesna sam da situacija nije obećavajuća, ali želim samo jedan tračak nade, do sada me je to i držalo kroz sve ove godine.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I ja čekam odgovor od dr. R i iz Maribora kao i ti acitam, pregledavam mail svakih sat vremena ali nikakvih novosti

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mala mimi A jel se iti spremaš u MB?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Acitam imaš pp

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

E, al ja nemam pojma gdje ja to mogu vidjeti :/

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ipak sam pronašla! :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ina, jesam sklona tim cistama, a pogotovo nakon klomfena kojeg sam koristila prije 2 mjeseca.
    Još uvijek sam nervozna zbog svega, već 2 dana čekam odgovor od dr Radončića i iz MB, ali ste me vi cure ipak malo utješile. Svjesna sam da situacija nije obećavajuća, ali želim samo jedan tračak nade, do sada me je to i držalo kroz sve ove godine.
    Acitam, ako ti je hitno, zovi ih u Mariboru, oni na mailove ne odgovaraju baš tako ažurno da bi se to mjerilo u satima, prije u daima.

Kako ja to razumijem, ne radi se o "tračku nade", nego o realnoj nadi, samo je se u MPO strategiji treba pravilno usmjerit, a to će ti ovi dodatni nalazi i dodatne pretrage pomoći.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jučer sam se čula sa dr.R nažalost samo tel. pa mi je potvrdio ono što sam i mislila kako mi je smanjena ovarijska rezerva i kako se tu baš ne može puno učiniti , rekao je da možemo još jednom probati izvaditi da vidimo, a za ovo drugo da se može riješiti s terapijom PRL i TSH pretpostavljam ali vidjet ću još na konzultacijama,
    sve u svemu nije me baš utješio

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mali Mimi, ako sam dobro shvatila, mehanički povećan FSH - uslijed op. endometrioma, primjerice, bolja je vijest nego FSH povećan uslijed godina. Po nablinom linku, tu je (kod "mehaničkog" povećanja FSH-a) stvar samo to da je teže naletit na JS, a, kad ju se dobije, ona je OK kao i ona kod žene sa super FSH-om. Kod "dobnog" povećanja, em ju je teško nabost, em kad se nabode, nije baš neka. U svakom sluačju, nije bez nade, barem koliko se meni čini, trebate naći nešto što ide (dovodi do transfera) i bit uporni da bi se brojem postupaka kompenzirala "nereakcija na stimulaciju" - stimulacije su tu da ženama skrate put -tj. da se odjednom dobije po 5-6 embrija, dok se u prirodnjacima mora ić jednom po jednom. Sretno!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da nadam se da će im barem kvaliteta biti dobra, a da ih bude 5,6 sa stimulacijom ja bi bila presretna

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako si u ZG-u, možda bi ti to bilo najjednostavnije izvodit kombinacijom jedne privatne i jedne državne, mislim da je u Vinogradskoj zasad najmanja gužva za vrtit prirodnjake, kažu cure da je, u odnosu na VV, tamo kao da ideš na wellness - ako, na kraju, ispadne da su ti prirodnjaci strategija. VV će te teško moći akomodirati s vrćenjem prirodnjaka, em gužve, em godišnji, em popunjene kvote itd. Probaj malo škicnut na par mjesta i ostani tamo di najčešće dolaziš na red ili/i di ti je najmanji stres i bed. Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •