ok a kaj sad da prvo napravim??Ginič privatni pa sve riješit ili preko hzzo-a?dok njega dočekam već će mi trebat novi nalazi.
ok a kaj sad da prvo napravim??Ginič privatni pa sve riješit ili preko hzzo-a?dok njega dočekam već će mi trebat novi nalazi.
nisam skuzila da li su to nalazi s VV-a ili te to soc ginekolog poslao raditi hormone? ako nisu s VV-a, najvjerovatnije ces ih morati ponoviti tamo.
sto se endokrinologa tice - uputnicu ti moze dati dr opce prakse, a vjerovatno i ginekolog. sredi taj TSH cim prije da se stabilizira prije postupka jer cak i to moze biti uzrok neplodnosti. za to ces dobiti euthyrox. i ne daj se smesti ako ti endokrinolog kaze da to nije jako poviseno i da ne treba terapija - kod nas jos uvijek masa dr-a tomu ne pridaje dovoljno vaznosti. zahtijevaj lijekove jer to nikako nije dobro za postizanje trudnoce - vani te nece ni primiti u postupak ako je TSH veci od 2. jos da ti je oko 3, ajde... ali 5 je stvarno previse...
Nivesa, moj prijedlog je da odes kod dr.R gdje ces sve najbrze i najkvalitetnije rijesiti.On jako vodi racuna o nalazima hormona na koje neki drugi dr. uopce ne trzaju.
Sto se TSH tice iz vlastitog iskustva mogu reci da je osim njegove vrijednosti bitna i vrijednost fT4 i naravno antitjela stitnjace.
Citajuci po forumima mantru da TSH ne smije biti veci od 2, ako zelimo trudnocu, pocela sam vjerovati da je TSH (koji se krece u rasponu od 3 do 5,5) glavni krivac moje nemogucnosti zaceca. Obzirom da moj endokrinolog nije htio ni cuti o tome da mi da terapiju za snizavanje TSH, otisla sam kod dr. R. upravo s tim ciljem. A dr. R. nije ni trepnuo na moje nalaze hormona stitnjace, nego je tek na moje insistiranje potvrdio da mi stvarno nikakva terapija nije potrebna obzirom da su mi antitjela i fT4 u redu...
Zato mislim da nije bas tako jednoznacno receno da vrijednost TSH ne smije biti veca od 2 ako planiramo trudnocu, nego da treba uzeti u obzir jos i neke druge pokazatelje.
normalno da treba pregledati cijelu sliku stvari, Aurora...
meni je tsh stalno oko 3,2 i kad sam zatrudnila bio je 3,46. malo sam ga pratila zbog obiteljske sklonosti hipotireozi. ali antitijela i ft4 su bili ok. nakon par tjedana trudnoce tsh je pao na 1,5, ali je i ft4 pao na donju granicu i dr.R mi je sugerirao najmanju dozu euthyroxa (bez obzira sto je tsh super). ali mi je isto tako rekao da su ljeti potrebe za hormonom manje tako da to nije nista zabrinjavajuce... nisam nista pila, ali sad kad je zahladilo cu opet sve provjeriti.
ni ja ne misli da tsh mora biti ispod 2 kod svake zene - sve je to individualno i svaki organizam funkcionira za sebe. ali preko 5 je ipak previse i moze uzrokovati slabiju kvalitetu js, sprecavati oplodnju i jos kojesta... pa bolje sanirati na vrijeme... uz dodatne pretrage da se vidi cjelokupno stanje stitne naravno...
Aurora, ni ja nikada nisam mislila da je TSH oko 2 "Sveto pismo" ali sam mirnija s euthyroxom i urednim nalazom.Sigurno ima razlog zasto endokrinolozi ne reagiraju na to ali u ovoj nasoj prici bolje sve poduzeti.
Ok.ja sam dobila uputnicu od dr.preko zdravstva na inzistiranje privatnika.I rađeni su na vv jer san saznala (od vas)da ne priznaju ni jedne druge nalaze.Još jedno pitanje...Tko je točno dr.R?
Nivesa dr.R. je dr. Radončić iz poliklinike Vili, i ja sam bila nekoliko puta kod njega na konzultacijama i toplo preporučam, meni je također propisao Bromergon i Euthirox vjerojatno baš zbog ovog o čemu je Aurora govorila odnosu TSH i Ft4 i što to sve skupa ima nekog utjecaja na propale postupke
trebam pomoc
moram vaditi fsh hormon, nije mi prvi put -ali me zbunjuje jer dolazi vikend , evo 16h je, ja pocela brljaviti crveno-smeđe,sad ne znam dali da to racunam kao 1dc ili nulti dan....dali sutra ili u ponedeljak vaditi hormone? stvarno neznam sta cu...
pa hormoni se najcesce vade 3.-5.dc, a tebi je u najboljem slucaju sutra 2.dc. a ako danas i racunas kao 1.dc, u ponedjeljak ti je 5.dc tak da je to sasvim ok...
a joj sad si me totalno zbunila, da je tako ne bi se ja brinula ali na mom papiru pise 2-5dc jos dr. prekrizio onaj broj 5 i napisao 4, jel kuzite zasto sam jos vise zbunjena,
zelim da napravim dobro a kako, dali mi je danas 1dc ? do koliko vi sati racunate 1dc? koliko mogu pogrijesit ako sutra izvadim
Danas ti još nije počelo pravo krvarenje po opisu, dakle tek kad ti krv ide toliko da moras mjenjati uloške (velike) više puta na dan je 1. dan ciklusa tako da će tebi to vjerojatno početi sutra
Možeš li mi reči koliko se to plača??barem preko pp??
nivesa jel mene pitas? pa nista se ne placa vađenje hormona , dobijes uputnicu
Crvenkapice, ako si do 16 h baš procurila, onda je to prvi dc. Ali ako si samo brljavila i procurila tek u 17,18h itd. onda ti je 1. dc tek sutra. Eto tako ti dr. Poljak računa, a mislim i neki drugi doktori.
ma bilo nesto malo oko 16h i nista vise, pih.....vidjet cemo morgen .....ako se ovo razvuce ...mozda ipak bude taman za ponedeljak vadit,
ma uvijek mi bude vikend kad trebam vadit hormone...a sad mi je bitno ko nikad da ne zeznem sta da slucajno ne ispane jos veci fsh od proslog , ma zamisli da mi dr. odgodi postupak, stvarno , rekao mi je vec da je veci ne bi me uzeo , imam bas tremu od vađenja FSHnedaj boze da vidim brojku 15
![]()
Crvenkapice meni je fsh 19 pa su me uzeli u postupak...ne znam zašto tebe ne bi
mimi81 ako je FSH viši od 15 u Mariboru isto ne uzimaju u postupak jer onda očekuje da će biti slaba reakcija na stimulaciju, ja sam isto morala vaditi 2,3 dan i slati nalaze i bojala se da ne bude oko te brojčice ali nije bilo. Lastavice i meni je padao vikend pa sam vadila privatno u subotu ujutro jer bi mi u pon. bilo prekasno, ako ti je samo taj hormon u pitanju možeš i ti tako.
Dobro da znam tako da ni ne računam na maribor. A ja sa 19 lijepo dobila 2 embrija i imala biokemijsku trudnoću. Pa vi sad recite...
Mimi81 ti si imala 2 embrija i došlo je do kontakta ali nažalost embriji nisu bili dovoljno dobri da dođe do kraja trudnoće. Što je FSH niži bolje su šanse da dođe do većeg broja j. stanica a time i većih šansi za trudnoćom, mada se događaju trudnoće i iz prirodnjaka kada je samo 1 embrij u pitanju. Pošto Maribor sa vanjskim pacijentima radi stimulirane postupke jasno mi je i zašto se čeka na bolje cikuse. Kod mene je recimo šetao FSH od 8 do 15 zbog endometrioze iako je AMH 19 dakle ne toliko nizak.
Cure, ne zaboravite da su br.antralnih folikula i godine bitniji faktori plodnosti od FSH i AMH.Godine najvise utjecu na kromosomsku neispravnost js a antralni su jedini pokazatelj kakva se reakcija u odredenom ciklusu moze ocekivati.
moj fsh hormon je sad 9
danas vadila.....sretna sam...
od cega se spustio ne znam...ja jesam zadnjih tj. dana jela smokve u maslinovom ulju i po dvi zlice ulja svako jutro ( fuj)...ali ja idem u postupak...
BRAVO JA!!!
Posljednje uređivanje od crvenkapica77 : 11.09.2010. at 16:45
Crvenkapica77, najbitnije da ides u postupak a o snizavanju FSH ne razmisljaj puno jer on inace oscilira i nije tako mjerodavan pokazatelj zalihe js kao AMH.Ali te smokve ti sigurno nece skoditi... Sretno.
Točno, dr. Tišlarić koja mi je izdala nalaz AMH u Vinogradskoj rekla je da FSH varira od ciklusa do ciklusa i da u biti nije dobro ići u stimulaciju u ciklusu u kojemu je povišen (no ne znam baš da se FSH vadi na početku stimuliranog ciklusa, obično ga traže prije, zar ne).
Moj je FSH stalno između 4 i 9, a reakcija nikakva, dok ima cura kojima je viši, a dobro reagiraju na stimulaciju, tako da ga uzmete s rezervom.
Crvenkapice baš mi je drago, meni je isto jako oscilirao i spustio se bez ikakve terapije, jednostavno se nisam nervirala oko toga.
A kod mene nažalost sve ok i AMH i broj antralnih folikula i godine nisu visoke(32) jedino što FSH oscilira i bez obzira na sve ja ne mogu dobiti više od 3 j.s. a u zadnje vrijeme taj broj je pao na 2 j.s., ja sam valjda neki poseban slučaj, čak i dr. R. nije bilo jasno zašto je tako slaba reakcija kod mene i to sa vrlo jakim dozama hormona.
viki nisam ja jos u postupku tek u 11mj.....
mali mimi stvarno cudno to kod tebe, ja sam eto imala 5js - kratki protokol , AMH nisam jos vadila i ne zelim( samo cu bit jos vise u crnjaku ) a antralni folikuli mi nisu naj- naj( citaj smanjen broj)
eto stigli moji hormoni
Estradiol 119,9 (110-1100) znači uredu
LH 6,6 (3-12) isto OK
FSH 6,6 (2-12) isto OK samo me muči onaj njihov odnos
Prolaktin 31,2 (4-23) znači povišen
TSH 1,64 (0,27-4,2) OK
Kada gledam nalaze od prije godinu dana ovaj LH mi se povećao al je on još uvijek OK a prolaktin se povećao i sada nije OK, nemogu usporediti baš detaljno jer su drugačije referentne vrijednosti
Linalena, sve je tu super.Odnos FSH/LH=1 je normalan, PRL maaaalo povisen i mozda bi bilo najbolje da ponovis nalaz pa ako ostane takav krenes s malo Bromergona.
Sad tek vidim tvoje godine.Ma nalazi su ti mrak.
jel jesu, Taca, joj hvala ti!!!!!! ja sam tak zbunjena
jel istina da se taj PRL najbolje vidi ako se odmori i leži prije vađenja, ja sam jurila da ne zakasnim i još mi je bio zastoj tramvaja, jer da kak je to hormon stresa svako uzbuđenje ga poveća????
idem u srijedu ginici na papu i briseve pa ću tražit da ponovim il ću privat
hvala na svakom odgovoru puno puno puno
Linalena, PRL reagira na stres ali ja sam npr.radila nalaz i u horizontali pa je bio previsok (Rebro).Samo ti njega ponovi pa ces vidjeti kuda ide.
Ginekologica danas ujutro mi rekla da je malo povišen da ne bi bilo loše da ga ponovim al da mi uputnica da opće praksa jer ak je doista i neki poremećaj to opća praksa rješava i da mi je možda povišen jer sam ga vadila rano ujutro nakon trčanja jer sam kasnila na posao
Linalena, ja sam vec 15god pod terapijom zbog povisenog PRL i oduvijek sam isla iskljucivo ginekologu/endokrinologu.Provjeri ti to pa ces mozda dobiti malo Bromergona.
Ja sam radila taj profil prolaktina i onda mi je bio u granicama ali blizu te gornje granice, prije mi je uvijek bio malo povišen oko 600, sad pijem pol Bromergona i dobro mi je navikla sam se i spavam ko beba, prije sam često imala nesanice pa sam svako malo morala nešto za spavanje uzet. Ne znam zašto se mora vaditi tako u mirnom stanju jer mi se većinu dana krećemo i stalno smo pod nekim stresom, mislim tko leži cijeli dan? Po meni upravo to daje lažnu sliku
To ni meni nije bilo jasno, odnosno loš nalaz mi se nije dilo ponavljat dok sam "u nirvani", jer većinu dana nisam u nirvani. Uzela sam kao relevantan taj stresovit nalaz, dok nije imao primjedbi specijalnih... ili ih nisam čula/shvatila (koji sam ja vjetropir, to je sasvim moguće).
Upadam kao padobranac, al me zanima me i da li je netko imao slično iskustvo, naime, nakon mjesec dana nedolaska mojeg nalaza prolaktina preko uputnice, napravila sam sam ga privatno i iznosio je gotovo 4X veći od gornje granice, a nakon toga mi je stigao prethodni nalaz koji je samo povišen (ref. vrij. cca 400, prl cca 700), začudila su me tako velika odstupanja u samo mjesec dana?!
Tješim se da je samo iznimno bio tako visok, tu noć sam manje spavala, rano sam ustala već sam bila umorna, žurila u laboratorij, pa na posao....
Ares, po meni taj tvoj PRL je povisen bez obzira na vrijednosti razlicitih uzoraka i trebalo bi ga snizavati pa nakon nekih mjesec dana ponoviti nalaz i regulirati terapiju.I ja sam imala slucaj kad mi je bez terapije bio oko 80 pa oko 250 a g.gr. je 23.
Odmah sam dobila terapiju 2 x 1/2 Bromergona, al su me mučila ta odstupanja, sad mi je lakše kad vidim da nisam izoliran slučaj.....![]()
pozdrav svima, ovdje sam nova...dobila sam nalaze hormona,pa bi molila iskusne cure da mi pomognu do odlaska liječniku,
vadila sam ih 4.dan cikluda
Estradiol - 102.9 pmol/L (110 - 1100)![]()
LH - 3.3 Lu/L (3-12)
FSH - 6.7 Lu/L (2-12)
Prolaktin - 36.7 (4-23)(
Testosteron uk. - 1.1 (0.2- 2.6)
Androstendion 4.0 (1-12)
Ovaj prolaktin mi se nikako ne sviđaa estradiol mi je nizak...
![]()
što vi kažete na to sve??? prvi puta sam vadila hormone...
drage moje, trebala bi pomoć ako neko zna objasniti nalaz hormona, tek u utorak idem kod svoje gin.
naravno da se promjenio od prošlog prije točno dvije godine....
FT4 12,3 pmol/L (10-22)
FT3 2,47 pmol/L (1,9-5,7)
TSH 2,436 mIU/L (0,34-5,6)
E2 167 pmol/L (muški:55-173 ; žene:post.menop.22-195 ; folikl.faza:184-1774 ; lutein.faza:188-1384 ; preovulacija:243-1796)
LH 5,31 IU/L (muški:1,0-5,3 ; žene:lutein.faza:0,5-7,6 ; folikul.faza:0,8-10,4 ; post menop.14,4-52,8 ; ovulacija:2,9-41,1)
FSH 3,79 IU/L (muški:1,3-8,1 ; žene:lutein.faza:1,2-13,4 , folikul.faza:1,8-9,4 , post menop.27,7-93,3 ; ovulacija:3,4-33,1)
PROLAKTIN 665 mIU/L (muški:38-337 ; žene:premenop.57,2-417,6 ; postmenop.40,3-379-5)
FTESTO 4,04 pmol/L (godine:40-59 do 9,0
Prolaktin ti je visok al to se rješava bromergonom i T4 malo niži, meni dr. Radončić rekao da bi trebao biti iznad 15 a TSH ispod 2 ako mislim imati kvalitetne j.s. pa mi dao za Euthirox za štitnjaču, sad možda tvoja ginekologica ne bude to tako gledala jer ti je u granicama normale al ja ga pijem mislim da mi neće škoditi a pomoći može.
ostalo mi se sve čini super čak i FSH ti je za 5!
Mali Mimi, hvala za odgovor.
ja inače idem u siječnju u Prag, pa ću i njima poslati nalaz, da čujem njihovo mišljenje i šta će mi reći.
prolaktin mi je duplo veći nego prije dvije godine, ali sam i imala u međuvremenu smrt u obitelji i nakon toga neuspjeh u postupcima, pa vjerujem da je to razlog.
Evo i moga nalaza hormona 4dc
LH 3,6 IU/L (ref.interval 2,4-12,6
FSH 6,4 IU/L (ref.interval 3,5-12,5)
PROLACIN 301,29 mU/l (ref. interval 70,8-588,45)
E2 214,26 ng/L(ref.interval 12,5-166)
Vidim da mi je E2 povišen, pa molim one koje znaju više da mi kažu jel to puno povišen E2, i što bi mogao značiti: Po onome što sam googlala ili je cista ( sklona sam im inače), ili nedaj Bože smanjena zaliha j.s.![]()
E2 ti može biti povišen zbog ciste, inače ako si u postupku tj. na hormonima onda je poželjno da bude veći jer to znači da ima više zrelih folikula a s time valjda i jajnih stanica, tako da ne znam od kud ti info. da su smanjene zalihe?
Mury, dobro si procitala ali ne vjerujem da se kod tebe radi o smanjenoj rezervi, moze biti cista ili ,kako kaze dr.R, zaostao E2 iz prethodnog ciklusa. Medutim, ovaj E2 ti kamuflira stvarnu vrijednost FSH tako da bi bilo dobro otici na UZV i provjeriti ta 2 hormona u nekom iducem ciklusu.
Hvala cure na brzim odgovorima, divne ste. U postupku nisam, zadnji put sam bila u lipnju ove godine, te se spremam u siječnju 2011.godine opet u postupak, pa mi dr. dao da izvadim hormone. Inače sam prije 2 godine vadila ove hormone, i vi su mi bili ok, osim prolaktina koji je bio blago povišen, ali sam to jutro bila pod stresom, zato mi je PRL i bio povišen.
pročitala sam sve postove ispočetka ali mi i dalje nije jasno šta bi to mogao biti moj problemnaime, uspjeli smo se izboriti s azo i doći do normo ali se onda kod mene pojavio provišen prl, u 11. mjesecu sam radila hsg i sve je ok. menstruacije redovne iako je ponekad znalo biti odstupanja od po nekoliko dana, pretpostavljam da je to zbog prl-a (zadnja tri ciklusa su na 29). dr. mi je dala da pijem pola tabletice bromokriptina i mogu reći da mi je super, odlično spavam
.
u 7. mjesecu sam na svoju ruku radila hormone, ciklus je trajao 32 dana, O bila 17.dc:
3.dc
FSH 6,7 (2,4-9,3)
LH 6,8 (1,9-8,0)
PROGESTERON 0,7 (1,3-3,4)
ESTRADIOL 0,065 (0,08-0,79)
PROLAKTIN 1010 (90-523)
21.dc, znači 4 dpo PROGESTERON 39,500 (11,6-68,9)
prije terapije dr. mi je dala da uradim profil prl-a, svakih pola sata (počela u 10 završila u 12 sati): 822-779-730-702-646
štitna:
TSH 2,92 (0,400-4,00)
T3 1,29 (1,26 -2,76)
T4 105 (57,9-161)
eh, šta meni zapravo nije jasno? poslagaću kockice po svom pa me vi slobodno ispravite. s obzirom da mi je ciklus bio duži, normalno je što je estradiol bio nizak. on ipak dođe na svoje jer mi sluz krene već 10.dc i ima je dosta, na uz mi je endometrij uvijek dobre debljine i trolinijski, LH ima svoj vršak, O potvrđena trakicama i ultrazvukom, progesteron je bio ok (napominjem da je rađen 4 dpo a ne 7). dr. kaže da povišen prl može ometati ovulaciju ( a ja je imam) ili implantaciju (endo mi je dobar a i prog. nije baš nizak). o čemu bi se tu moglo raditi?