Strašna znači da ti organizam teško prihvača , nije ni čudno pošto je to drugi hormon.Shadow mislim da bi bilo dobro da se javiš endokrinologu i pitaš kaj da napraviš i rečeš da ideš na mpo i planiraš zatrudnjeti što i kako dalje?
Strašna znači da ti organizam teško prihvača , nije ni čudno pošto je to drugi hormon.Shadow mislim da bi bilo dobro da se javiš endokrinologu i pitaš kaj da napraviš i rečeš da ideš na mpo i planiraš zatrudnjeti što i kako dalje?
Tnx Snupi! Ali valjda netko ima i osobnih iskustava?!Meni nitko jos nije rekao da bi mogla imat problema zbog toga..naime nitko me nije ni poslao na pretrage,nego sam ja samoincijativno napravila pretrage na antitjela..
Ako netko ma osbnih iskustava,bila bi zahvalna![]()
ja imam povišena antitijela, po zadnjem nalazu 516, i endokrinolog mi je dijagnosticirao Hashimoto. Terapiju euthyroxom sam dobila zbog povišenog TSH kako bi ga izregulirali za ulazak u postupak. I to je sve. Od niti jednog dr. nisam dobila nikakva detaljnija pojašnjenja što to sve točno znači pa jedino što znam je ono što sam pročitala na netuIako, ja sam dobila euthyrox od 50 sa mojim nalazom jer mi je dr. rekao da mi daje tako "veliku" dozu jer želimo čim prije u postupak. Da postupak nije u pitanju vjerovatno ne bih niti dobila 50.
Evo došao moj ponovljeni nalaz prolaktina ..... sada iznosi 48 L mIU/L (109-557), prvi put je bio 748 H mIU/L (109-557).
Sad mi stvarno nije jasno da li je to dobro i da li se toliko smije sniziti nakon terapije bromergonom ?
nisam se do sada zamarala, jer je uvijek sve bilo u referentim intervalima, ostvarila dvije uspješne trudnoće i tak...
i sad sam išla malo čitati pa me malo zabrinuo TSH, jer se spominje da bi trebao biti 1-2 i da antitijala uopće ne bi trebalo biti
moji nalazi su ovako:
TSH - 2,86 (0,27-4,2)
FT4 - 17 (12-22)
ATG - 38,4 (do 115)
Anti TPO - 7,7 (do 34)
vadila sam i ovo 2dc, al to me ne brine:
PRL - 313,98 (108,78-557,13)
FSH - 3,58 (fol.faza 3,03-8,08)
LH - 3,34 ( fol.faza 2,39-6,60)
iskusnije curke na području hormona, što mislite o štitnjači?
Ne trebaš se brinuti, dobićeš terapiju Eutiroxom ako planiraš zatrudniti, jer bi u tom slučaju trebao biti ispod 2.00. Što se tiče antitijela, Hashimoto je autoimuna bolest - ne može se liječiti, ali je jako bitno držati pod kontrolom TSH i pratiti uzv da se ne bi pojavilii čvorići. Meni su AntiTPO preko 700, pa su me pustili u postupak - samo je bitan TSH.
Last edited by sos15; 29.11.2012 at 11:01.
moje misljenje je da ta granica od tsh do 2 jako ovisi o ostalim hormonima. moj mpo doktor je na moj tsh 3,04 rekao da je sve ok i da euthyrox nije opcija. to sto sam ja na svoju ruku odlucila provjeriti ft3, ft4 i antitijela (jos cekam nalaze) je drugi par rukava. pisem ovo jer imam dojam da se na forumu siri paranoja oko tsh.
Meni je doktorica rekla da zbog Hashimota mora tsh biti ispod 2, a potvrdili su mi i ginekolozi (više njih) jer dok još nisam znala za problem mm nisu mi dozvoljavali da pokušavam zatrudniti dok ne sputim tsh. Sad da li je uveličano ili nije, ne znam.
ti imas potvrdjen hashimoto? ja pricam o zdravim zenama...
Da, prije tri godine mi je utvrđen Hashimoto, i moja antitijela su jakooo visoka, ni približno ginger.
upravo iz tog razloga sam ja isla provjerit antitijela, jer je tsh, t3 i t4 kao sve ok, al mene i dalje muci da mi sa stitnjacom nesto ne valja :paranojasmajlic:
Nije loše da provjeriš jer hormoni mogu biti dobri, a da antitijela ne valjaju, a onda se trebaš redovno kontrolisati. Ja svaka tri mjeseca radim nalaze, a uzv svakih 6 mjeseci.
Ginger, to je uredan nalaz. Antitijela su ti negativna (ne moraju, a mislim da niti ne mogu biti 0 - važno je da su ispod gornje granice). TSH od oko 3 je ok kad su antitijela negativna i fT4 iznad 15 tako da je tvoj nalaz baš skroz uredan i ništa ne brini.
drugo su žene s potvrđenim Hashimotom - one moraju održavati taj TSH lijekovima i kod njih je osobito bitno da je oko ili ispod 2 jer u trudnoći bolesna štitnjača zna dodatno podivljati dok zdrava ode u blagi hiper (što je sasvim normalno).
amy2004, pa cilj bromergona je da prolaktin padne - super što ti se fino snizio.
amy a hoćeš li ići ti kod nekog sad s tim nalazima ako moraš biti i dalje na bromergon mislim da bi trebala biti na malo manjim dozama pošto ti je ispod donje granice sad, koliko si dosad uzimala?
meni je stitna i hormoni podivljali posle gubitka prve bebe,nnije mi dijagn.nikakvo oboljenje osim tih hormona koji divljaju,sad sam ostvarila trudnocu sa tsh 4.2 ali su mi odmah prepisali terapiju da bi ga spustili jer kaze doktor po novom mora biti ispod 2 jer inace dolazi do gubitka bebe ili prijevremenog poroda...
thnx cure
ma meni je na prvi pogled sve izgledalo ok, al onda sam malo čitala ovu temu i odmah paranoja
moram iskopati svoje stare nalaze, čisto za usporedbu
mislim, svakako će ih pogledati dr., al ne idem još k njemu pa zato ispitujem ovdje...
Doktor mi je rekao da i dalje pij istu dozu bromergona 2x1,pa ću vidjeti što će mi u zg reći.Mene nekako najviše ta antitjela zabrinjavaju,nadam se da neće to utjecati na postupak.Idem u pon pa ću vidjeti jer su mi rekli da dođem između 5-9 dc
Evo mojih iskustava sa štitnjačom...
Prije godinu dana UZV i hormoni bili su u redu (tada nisam gledala antitijela). Od simptoma sam imala samo palpitacije. TSH koji sam od tada nekoliko puta radila uvijek je bio u referentnim vrijednostima, ali malo viši - između 2,3 i 2,7 na što moj MPO liječnik nije reagirao. T3 i T4 nisam radila, laboratorij ih ne radi ako je TSH u redu. Ali mene je mučilo što sam na internetu negdje pročitala da TSH prije postupka treba biti između 1 i 2 (kažu austrijski i američki liječnici). Iza mene su u tom trenutku već bila tri neuspješna postupka pa sam otišla do endokrinologa. On mi je potvrdio da TSH mora za trudnoću biti ispod 2, jer novije studije pokazuju da viši TSH u trudnoći ima utjecaja na neurološki razvoj djeteta. Napravila sam tada i T3, T4 i antitijela koja su bila u redu. Ultrazvuk je pokazao malu cistu, za koju je dr. rekao da u ovom trenutku nije problem. Dao mi je najmanju dozu euthyroxa budući da sam se spremala u novi postupak. Palpitacije i dalje imam, a betu čekam u ponedjeljak.
Malo sam se raspisala, a i nije mi sve ovo neki argument jer rezultata još ne vidim.
No, možda nekome pomogne...![]()
danas mi je stigao nalaz s rebra pa ako netko ima komentar nek se raspisemeni se cini da je sve uredno.
ft4 18,7 pmol/l (10,0-25,0)
ft3 5,3 pmol/l (3,6-7,8)
tsh 2,2 mIJ/l (0,4-4,2)
htgat 25,0 IJ/ml (<60)
tpo-at <10 IJ/ml (<20)
dodala bih jos da mi je dosad tsh uvijek varirao 3,04-3,08, a ovaj nalaz je radjen nakon uzimanja alge kelp 2 mjeseca na preporuku mpo doktora.
samo alga i izbjegavanje kupusarki i soje (te namirnice dizu tsh).
i autogeni trening.
Last edited by bubekica; 04.12.2012 at 16:14.
evo ja isla kopati svoje stare nalaze
2010.g. - stanje prije uspjesnog postupka:
TSH - 3,39 (0,27-4,2)
FT4 - 18,6 (12-22)
ATG - 17,6 (do 115)
AntiTPO - 6 (do 34)
i sa tim nalazima - uspjesna trudnoca
e sad, stigo mi je AMH, radila sam ga prvi put pa ne znam kakvo je stanje bilo prije...
uglavnom AMH je 12,2 pmol/L i smanjena plodnost
smanjena plodnost je od 2,3-15,7
zadovoljavajuca plodnost 15,8-28,6
malo me zabrinulo....
ajd ginger, ne brini, to je ok nalaz, na granici je, i bit ce aman taman dosta za trece![]()
trebam dobrog endokrinologa u Zgu- preporuke molim.
Snupi ja sam bila u Leptiru kod Škare , pa neznam dosta ga hvale ali na mene nije ostavio neki dojam,mislim ni loš ni dobar, onak mi je. Poslije sam u bila u Vinogradskoj kod dr Šimegi - Đekić i ona mi je super, detaljno sve objasnila, ispitala i na krju još ako maš šta pitat slobodno, meni je ok.
Opet sam vadila hormone štitnjače:
TSH - 3.60 0.27 - 4.2
ATPO - 5.61 0 - 34
ATG - <10.00 0 - 115
Znam da je ovo uredan nalaz iako me brine ovaj TSH zbog postupka. Muči me nešto drugo. Na uputnici mi je bio napisan i fT4, ali mi ga nisu napravili jer po njihovim riječima kada je TSH u redu, onda fT4 ne rade. Mene zanima da li oni smiju tako odlučivati što će napraviti, a što ne iako je po preporuci endokrinologa trebalo izvaditi sve te hormone?
ma tko ti je to odbio napraviti Ft4 ovi u Rijeci? Očito nemaju pojma o čemu pričaju meni je bio baš takav slučaj Ft4 na donjoj granici a TSH kao i tvoj i dobila sam terapiju zbog toga i to 75 mg tek mi se tad izbalansiralo...a ja sam bila isto nedavno raditi pa nisu imali reagensa možda je to pravi razlog?
dino, da li je ovo ATG<10, a tvoj je 115?? ako je, to u kombinaciji s TSH od 3,6 i nije baš dobar nalaz.
i mislim da nikako nije u redu da nisu vadili što je endokrinolog propisao - takav granični TSH u kombinaciji sa sniženim fT4 zahtijeva liječenje.
TSH oko 3 ili 3,5 većinom nije problem ako su antitijela ok i ako je fT4 iznad 15. ali takav TSH s niskim fT4 ukazuje na problem.
gdje ti to nisu izvadili fT4?
ma nisi, i meni je trebalo dok sam pokopčala di fali razmak![]()
frka dize frku
dio84 moj tsh je prije postupka bio 3,08 i doktorica na vv mi je rekla da je uredan nalaz i da mi ne moze dat euthyrox, ali da ga probam spustiti algom kelp (proizvodjac kal) i stvarno, nakon 2mj koristenja - tsh 2,2.
Sorry cure, pisala sam na brzinu pa je ispalo malo nerazumljivo. Moj nalaz je manje od 10, a do 115 je normalno. U Puli sam vadila krv i kada sam podigla nalaz i vidjela sam da mi to nisu napravili, išla sam pitati i dobila takvo objašnjenje, da kada je TSH u granicama da ne rade fT4. Bez obzira na to što mi je endokrinolog napisao da sve izvadim. Rekla mi je sestra na šalteru da odem pokazati taj nalaz endokrinologu pa ako baš bude tražio fT4, neka se ponovno naručim. Dakle još, mjesec i po dana čekanja. Zvala sam polikliniku Sunce, tamo je fT4 60 kn pa ću otići tamo izvaditi da vidim kakvo je stanje.
bubekica, a gdje bi mogla kupiti tu algu? U ljekarni ili?
dino84 ja sam kupila u biljnoj ljekarni. to su ti male tabletice koje sadrze mljeveni kelp. inace postoji i prah kelpa koji se koristi u prehrani, ali mislim da su tabletice jednostavnije rijesenje. kelp prirodno sadrzi velike kolicine joda koji potice rad stitnjace. jos dodatna preporuka za snizavanje tsh bi bila prehrana - soju, kupusarke (mislim samo svjeze, al nisam 100% sigurna) i lan bi trebalo izbaciti potpuno.
Hvala, bubekicaNašla sam algu u običnoj ljekarni, baš tu koju si napisala, proizvođač je Kal. A našla sam i prah, ali kako kažeš tabletice su jednostavnije pa sam njih kupila. Pokušat ću s tim. A šta se tiče prehrane, te namirnice baš ni ne jedem pa tu bar ne bi trebalo biti problema.
dino84 nema na cemu, nadam se da ce pomoci![]()
Dino, moj doktor na Rebru kaže da se u trudnoći vadi fT4, a inače T4.. Moje je iskustvo da se TSH i T4 prate, ako je prvi ok, onda je i drugi, ali bez obzira na to uvijek ih vadim zajedno.
Meni je moj MPO-vac baš prije trudnoće rekao da obavezno FT4 izvadim i pratim ako je ispod 15 da ne budu kvalitetne jajne stanice i tako je i bilo u mom slučaju!
Mimi, za odnos fT4 i kvalitete oocite moram priznati da prvi put čujem, ali po forumima i stranicama poliklinika vidim da trudnice vade fT4.. Npr;
http://www.poliklinika-stela.hr/Slobodni_tiroksin.html
http://www.poliklinika-stela.hr/Tiroksin.html
ma Ok ne kažem da ne vade ali samo govorim ono što je meni dr. rekao a to je da baš FT4 prije trudnoće jako bitan pogotovo ako je nizak
unutar a nizak dakle meni je bio nekih 10,11 a sve ispod 15 mi je rekao da nije dobro
Last edited by Mali Mimi; 11.01.2013 at 20:19.