Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Negativno privlačenje pažnje

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Negativno privlačenje pažnje

Znam da radim krivo, ali ne znam što da napravim, pa molim savjete!

Situacija prva:
    Bili smo pred zgradom, i ja sam pričala sa susjedom. Moj i njen mali od dvije godine su se vozili na guralicama. Moj je svako malo dolazio do nas, i ja sam uvijek prekidala razgovor i odgovarala mu. Čak mu je i ta susjeda jednom namjestila naslon od guralice kad je ispao jer sam ja imala bebu u marami, tako da ga ni ona nije ignorirala. I onda odjednom, on lupi njenog malog s tim naslonom od vlakića :shock:
    Ja sam reagirala "ne smiješ to raditi", i odmah smo išli doma. Tj. nakon par minuta, jer sam morala zvati MM-a da mi pomogne spremiti guralicu. U međuvremenu sam mu rekla da se ispriča malenom, i on mu je stvarni rekao "oprosti!" Lijepo od njega, ali to je klasično njegovo privlačenje pažnje. Čitala sam nedavno "Bajke koje pomažu djeci", i tamo se baš govori o tome. Ali ne znam kako primijeniti savjet da se takvom ponašanju prida što manje pažnje. Jer, on je ispao faca kad se ispričao, pa smo rekli tati što se dogodilo, pa smo to još i poslije spominjali da se to ne smije raditi... Onda smo čitali slikovnicu "kada se bojim", i tamo se zečić boji nasilnih ljudi, i onda sam mu ja rekla da je i on bio nasilan prema A, da bi on poslije ponosno ponavljao da je i on nasilan.

Situacija 2:
    Beba spava u sobi, mali se igra. Ja se na trenutak udaljim dovoljno daleko da nisam između njega i sobe. On me pogleda, ja pogledam njega, i znam što sad slijedi, ali nisam dovoljno blizu da to spriječim: ulječe u sobu, uz glasno smijanje hi hi hi hi, i skače na krevet i budi bebu. Meni para šišti na uši, i fakat ne znam što da mu kažem osim "Ne!" MM mu je pokušao objasniti da dok beba spava mama se može igrati samo s njim, a kad se probudi, onda se mora brinuti i o bebi, ali meni, osim što nije dalo nikakvih rezultata, nekako to objašnjenje nije sjelo, kao da nameće bebu kao neki teret u njegovom životu. Naravno, mogu zaključati vrata od sobe, ali to stvarno mrzim raditi, jer onda čujem bebu tek kad se rasplače, a osim toga, moram vaditi ključ da ga mali ne izvadi i uzme...

Situacija 3:
    Igramo se svi zajedno na podu, i sve je ok, ali u jednom trenutku beba mu zasmeta i ili ga lupi, ili mu gurne glavu u stranu, ili nešto slično. Uglavnom, ja njih ne mogu ostaviti ni na tren bez nadzora, doslovce moram biti kraj njih. Mislim da se ne radi o ljubomori, nego jednostavno mu se previše približio, pokušao uzeti nešto što mu on ne da... I opet je on privukao pažnju jer mu objašnjavamo da to ne smoje raditi i bla bla...

Mali je oduvijek tražio puno pažnje, i trudimo se da ju i dobiva. Uglavnom ja idem po njega u vrtić, a često odemo sami nekuda i nakon vrtića. Kad beba zaspi, igram se s njim na podu, slažemo puzzle, čitamo slikovnice... Mislim da stvarno odgovaramo na njegove potrebe, ali kao da to nije dovoljno.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 11.05.2021. at 21:49

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Jesam ovo ja pisala??? Ovako bi izgledao moj post da sam ga pisala prije nekoliko mjeseci.
    Žao mi je što nemam neki poseban savjet da ti dam, ali znam da će proći.
    Nama je najteže bilo kad je beba bila oko 8, 9 mjeseci i krenula u istraživanje njenih igračaka, bila je duže budna i bila dežurno smetalo seki.

Sviđa mi se ono što si rekla o ljubomori, tako i ja mislim, lako je samo reći ljubomoran je...

Kod nas se radilo o njenom prilagođavanju toj novoj situaciji, znam da je bila sva zbunjena, dobila je seku, puno toga se promijenilo.

I ja sam, kao i ti, puno vremena s njom provodila nasamo. Imala sam čuvalicu za bebu i kad sam znala da će dugo spavati, otišla bih sa starijom sama negdje, u grad, park i sl.

I ovo zalijetanje u sobu - točno kao i kod vas. I sad se to zna dogoditi, ali stvarno rijetko.

Vjeruj mi, proći će. Kod nas je sad super :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zaboravila sam ovo: trudim se nekako održati taj njihov prostor kad se igraju. Trudim se spriječiti malenu da sruši LEGO dvorac koji je ona dugo slagala i ibratno- ako se malena s nečim zaigra, nedam ni starijoj da joj uzima.
    Mala uglavnom kad joj pružiš dlan ruke, vrati igračku i tako učim stariju kćer da joj samo nježno kaže da nešto treba i pruži ruku, ne da na silu uzima i gura je.

A mala nam je tek divljakuša. Prava

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ah ova situacija pod br. 2 mi je tako poznata
    unazad 3 tj kod nas se privlačenje pažnje jako počelo isticati.
    trudim se da svako ima svoj prostor, ali i da se igraju zajedno, pazim da svako dobije svoju dozu mame ( iako kuć. poslovi trpe ) , da ne uzimaju jedno drugom igračke iz ruku, ali ispadi su tu . . .
    lakše mi je kad pročitam da nisam jedina, iako se i sama nadam da je to samo jedna od faza koja "samo što nije prošla" iako je nekad jako teško to sve podnjeti što mirnije

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nina, kod nas je identična situacija (već sam otvorila više topica zbog toga: "tuče drugu djecu" npr.). Skužila sam da je Vito puuuno bolji kada smo svi doma (mm, vito, jan i ja) nego kad smo bez mm-a sami ili sa mojom mamom. Jednostavno želi imati svoju pažnju i kad ju nema,spreman je na sve da ju dobije.
    Ne znam, valjda će proći, mi imamo lošije i bolje faze (sad smo u boljoj).

Moramo se vidjeti kad se mi spustimo na jug, Vito i tvoj stariji će si biti idealno društvo
    Posljednje uređivanje od spajalica : 11.05.2021. at 21:46

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nina odrast ce , a ti dotada pokusaj sacuvati zivce!

Da promjenim slicicu u avataru?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

M. se u njegovoj dobi ponašala slično, u nekim momentima, a nije imala ni brata ni sestru... Uglavnom smo nastojali takvim stvarima ne pridodavati veliku pažnju, osim riječima da to ne valja i nije lijepo, ali što mirnijim i bezazlenijim tonom, tj intonacijom.

Mislim da je to jednostavno faza koju treba prigrmiti.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

znači nisam jedina

Zaboravila sam napisati da se stariji kad smo on i ja sami negdje ponaša idealno, kao najsavršenije dijete, npr. odradimo cijelu kupovinu špeceraja bez i jednog incidenta, on užica jedan mali puding, i sve super. Ili prije spavanja kad već beba spava, a ja se igram s njim, isto tako je kooperativan, ma sve savršeno.
    Ali kad smo svi na okupu, onda je to katastrofa. Vidiš, Vitekova mamuška, baš kontra od vas!
    Jedno od rješenja bi bilo da ih razdvajam, ali meni to baš nije rješenje, jer želim da provodimo vrijeme zajedno kad god možemo, a ne da se i tad razdvajamo :/
    A nedavno smo uveli klincu i "njegov kutak" u koji beba ne može ući, tako da i tu branimo njegov integritet.
    A bila to faza ili ne, meni je trenutačno najveći problem kako reagirati, a da to ne bude po sto puta Nemoj ga tući! Nemoj ga gurati! ne! ne! neeeeee!
    Posljednje uređivanje od spajalica : 11.05.2021. at 21:46

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

to ti je skroz normalno, u odnosu 1 na 1 oni su skroz drugačiji jer nema potrebe za privlačenjem pozornosti
    to se vidi i kod moje mlađe kćeri
    kad ja radim nešto sa starijom, mlađa se ili penje svugdje i divlja po kauču, gura sve u usta, traži dojiti svakih 5 minuta...

a što se tiče ovog "nemoj", ja govorim "nedam ti da je udariš", "ne želim da..."
    čini mi se da to više pali
    sad već i mlađa pomalo priča pa i ona viče "ne, ne"

ma sve će ti to proći, vjeruj mi
    najteže ti je sad

a koliko je beba stara?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a, zanemari moje pitanje, vidjela sam u potpisu
    tad je i meni bilo najteže
    mlađi još ne znaju prihvatiti igru, samo smetaju, a vole sve dirati od starijih

nije ni meni rješenje da se jedna igra u jednoj, druga u drugoj sobi
    nije rješenje da su razdvojeni

tad je nama jedina zajednička igra bila da ja bacim loptice po hodniku, a one puzaju i skupljaju ih
    vrištale su od smijeha

sad već imamo neke naznake igre skrivača, doktora i sl. ali malena je još za puno igara premala, ali puno, puno je bolje

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dvije rijeci imam: vremena i strpljenja

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

slično i kod nas...na sve mile načine pokušavam objasniti da su neke stvari nedopustive-tipa da ga pljesne po čelu, da mu tiska trbuh, da mu svojim čelom tiska njegovo čelo, itd.

a nedavno je bila hrpa klinaca u kući (najstariji nepune tri godine).Sven je bio sav izvan sebe, pa se okomio na najslabiju puzajuću curicu. kad god je lovio priliku udario bi je...ja više nisam znala što da radim, on je izgledao kao totalni nasilnik što u biti nije osim, evo, u izvanrednim situacijama.

a kad telefoniram...nemoguća misija, pogotovoa ako i Jakoba nosim na rukama, odmah počne vikat, mamakat i razgovor je gotov...

sad kad vidim da nismo usamljeni otok, lakše mi je.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I mi imamo takvih problema samo sto moj Dinko obozava grliti i ljubiti djecu, a to neka djeca ne vole... Onda on poludi i postane naporan, dosadan i pekmezav i tu je igri kraj. Sa sekom je dobar. Zahvalna sam Bogu na tome. Nju zaista voli i obozava. Jako pazi na nju i ne da nikome da je dira. Cak sam ga par puta uhvatila gdje je on "kao" pokusava podojiti ( i igracke ) Naravno da zna biti i bezobrazan, ali to pokusavam rijesiti na lijep nacin kako mi ne bi to namjerno ponavljao- a i to zna raditi.
    Ma svi su si oni tu negdje- malo dobri, malo zlocesti... Bit ce bolje..

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    Imaš li viška? Za posuditi, prodati, iznajmiti,...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nina, ne znam sjećaš li se koje sam ja probleme imala zbog Matejeva sličnog ponašanja prema drugoj djeci. Počelo je taman tako, oko 2 i po godine, a potrajalo, bome, sve do otprilike 3 i po godine, odnosno polaska u vrtić (braco je došao kad je imao 3,5).
    Doslovce na svaki pokušaj agresivnosti prema drugom djetetu (koji se zbivao u našoj nazočnosti, naravno) mi smo ga pokušali spriječiti zadržavanjem njegove ruke (kao da ide na vatru). Ako bi nas negdje i nekako preduhitrio, išao bi potom na miran stolac 2 minute.
    Međutim, mislim da neke čarobne metode nema, da je to faza koja hvata neku djecu, ali isto tako moramo na nju reagirati, ma koliko nam se činilo teško i uzaludno u tom trenutku (ovo pišem o vlastitom osjećaju koji me tada morio, sve, baš sve sam dovela u pitanje tada).
    Interesantno, u vrtiću NIKAD nije gurao djecu (nekoliko puta sam pitala tetu o tome, ona se čudom čudila da je kod njega uopće takvo ponašanje prisutno :? ), a u našem društvu (davno prije rođenja brace) to mu je bila doslovno zabava.Također, interesanto, prema braci nikad nije ispoljio agresivnost! ( Malo žešće i grublje maženje, hrvanje po tapetu pri kojem Damjan umire od smijeha ne smatram agresivnošću, pa ni po koje otimanje igračke, njih se dvojica zasad strašno vole )
    Nemaš pojma koliko sam neugodnih situacija proživjela, tako da te skroz mogu mogu razumjeti.
    I isto tako - njegovo ispričavanje drugom djetetu bile su samo riječi, bez truna empatije prema činjenici da je nekoga povrijedio.
    Ali, stručne osobe iz moje okoline su me upozorile da će to ponašanje proći do 4 i po, najkasnije 5 godina. I bile su u pravu tako da vjerujem da će sličan scenarij biti i kod vas.
    Ali pričat ćemo detaljnije kad se vidimo.
    Držite se.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Citiraj litala prvotno napisa
    Imaš li viška? Za posuditi, prodati, iznajmiti,...

imam taman koliko mi treba da jos jednom to prodjem

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ajme klia, super što si opisala vašu situaciju, Vito se ponaša identično. Nadam se da će i njega ubrzo proći :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i meni je puno lakše kad vas čitam. Već sam više puta bila u neugodnim situacijama, roditelji napadnute djece očekuju da ga nakon toga izlemam, a ja sam totalno protiv toga. I stalno se pitam pa azšto to radi, zbilja ima svu pažnju svijeta od nas? Tko zna šta je u tim glavicama...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, i meni je bilo prestrašno kad sam doživjela da roditelji, unatoč mojoj poprilicno ozbiljnoj reakciji, reagiraju na način da mi nabijaju krivnju zbg ponašanja djeteta. Al tu sam naučila lekciju da zbilja nitko nikoga ne može suditi dok sam nije u toj koži. Mislim, možeš imati načelne stavove, ali svaka priča je tako posebna.
    A počujte ovu najnoviju situaciju, s nešto promijenjenim okolnostima. :/
    Neki dan je drugi klinac (stariji) u gradu počeo mlatiti M.
    Nakon drugog-trećeg puta i upozoravanja ja dođem do njih, obratim se M-u da ako ga tko dira dođe reći meni (druga mama sjedi na kavi mrtva ladna), ali da se ne nastavlja tući.
    A on, očima punim suza, kaže: Al ja se moram braniti
    I nakon toga samo sam klincu rekla da ode svojoj mami. Ništa mi pametnije nije palo na pamet. No M-a zbog obrane ne mogu i ne smijem kažnjavati.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I kod nas su ovakve situacije jako poznate. Kada Buhtlica spava obavezno počinje kašljanje, trčanje po boravku, odlazak na wc... Dok se igraju jedan dan je sve divno i krasno, Maslačak ju ljubi i grli, sve dijeli s njom, a drugi dan je dovoljno da se ona približi nekoj igračci i odmah ju gurne, udari i ne želi ni čuti o zajedničkoj igri. Sada je Buhtlica skužila da i ona njega može lupiti nekom igračkom pa pokušavam s taktikom: vidiš Maslačak nije bilo lijepo što te lupila moramo joj svojim ponašanjem pokazati kako se treba igrati... Nadam se da će upaliti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •