Drage mame, vi koje ste izbacili mlijeko iz prehrane radi moguce alergije vaseg bebana, sto jedete za dorucak?
Drage mame, vi koje ste izbacili mlijeko iz prehrane radi moguce alergije vaseg bebana, sto jedete za dorucak?
acidofil, jogurt, sir (iako je Mirta imala jaki neurodermitis i pedijatrica i dermatologica su rekle da mogu fermentirano mlijeko).
Ja mlijeko ne pijem iz drugih razloga - mrzim ga, naime. Uz doručak pijem čaj ili sok, a jedem sve što nije ljuto ili kiselo. Nikakvih problema.
Hmmm....sada sam malo zbunjen :?
Ideja je da izbacimo mlijeko iz prehrane da bi vidjeli da li je Nika alergicna na mlijeko i da li je to uzrok grcevima koje ima.
Pretpostavljam da to znaci sve mlijecne proizvode a ne samo mlijeko :?
Ili sam u krivu?
Mlijeko kravlje ne pijemo,ali koristimo žitna mlijeka poput zobenog,rižinog,...
Inače za doručak kuham djeci žitne kaše,npr. skuham zobene pahuljice na vodi uz dodatak jabuke,suho voće,prženi lešnjaci,...
ili od žitnog mlijeka napravim napitak(kava,kakao) uz kruh
U pravu si.. treba sve mlijecne proizvode izbaciti, a ne samo mlijeko..Mamaitata prvotno napisa
P.S. Prebacit cu ovo na zdravlje odraslih![]()
sorry,nisam vidjela da se radi o tako maloj bebi.
tako malima radim kašice na zobenom mlijeku kuhane pahuljice ili gris uz dodatak voća(jabuka,kruška,banana) i to nakraju izmiksam u puding
Hmmmm...mislis zdravlje djece.....mama nema problema sa zdravljemanchie76 prvotno napisa
![]()
Sorrytrimama prvotno napisa
, ja sam glupo formulirao post. Dakle...
Nika ima skoro 2 mjeseca. Hrani se samo majcinim mlijekom (mama ju doji) i po cijele dane ima grceve. Tata je alerigicar pa sumnjamo da je uzrok kravlje mlijeko i njegovi proizvodi koje MAMA pije odnosno jede.
Pitanje je sto da MAMA jede, a da nema niti truncice mlijeka u sebi?
Za sada jedine stvari koje nam padaju na pamet su pasteta i salame a one bas i nisu neka sreca s obzirom na to sto sve ima u njima... :/
Mamaitata, nije poanta u MLIJEKU, već u KRAVLJEM MLIJEKU.
Mislim da se svugdje mogu pronaći proizvodi na bazi soje, riže...
Znači, nema mliječne čokolade i sličnih "sitnica".
Pogledaj u dućanima sa makrobiotičkom prehranom.
jaja, palentu, przenice, pogacice, s dodatkom majoneze, dzema, maslina, salame, nareska, tunjevinu, sardine...
Posavjetuj se sa pedijatrom. Mirta je imala proljev od neurodermitisa (bila je crvena u licu i grube kože, crvene fleke po rukama i nogama) i kasnije smo tek dobili objašnjenje da kako je imala na licu, tako je imala i po crijevima. To je bio uzrok proljeva. Naravno, čim sam izbacila svježe mlijeko, agrume, jaja iz prehrane proljev je prestao, sa flekama smo se borili još par mjeseci. Sve se to počelo dešavati s 2 mjeseca. Opet napominjem, dobila sam dozvolu za sir i jogurt (različite su bjelančevine) i to joj nije smetalo. Da, Mitra je dojila do 11 mjeseci (da ne bi netko pomislio da sam bebi davala sir i jogurt).
u jogurtu je laktoza gotovo razgrađena, zato se u slučaju osjetljivost na laktozu smiju jesti fermentirani proizvodi kao jogurt i sir, pa se i djeci jogurt i sir uvode ranije nego mlijeko, ali nekome osjetljivom na laktozu može smetati i jogurt. Ja mislim da vam je bolje skroz izbaciti mliječne proizvode pa vidjeti da li je to razlog radi kojeg beba ima grčiće. A za doručak smijete sve osim mliječnih proizvodaznači npr. smijete kruh i paštetu
![]()
Nisam stručnjak za prehranu, ali kažu da bebe najgore grčiće imaju prva tri mjeseca života. Već poslije ide lakše. Ne znam kako su jaki Nikini grčići (baš cijeli dan i poslije svakog podoja?). Katarina je isto prilično neutješno plakala ne baš svaki dan, ali obično popodne ili navečer. I onda je prestalo. A ja mlijeko niti volim niti pijem, pa ni jogurte. Jedino mliječno što jedem je sir.
Možda mama za doručak može jesti kruh i đžem i piti čaj (npr komorač i anis, oni navodno pomažu kod probavnih smetnji).
Mogu te utješiti, da će sve brzo proći iako vam to tako ne izgleda.
Mi doma imamo isti jako lošu genetsku predispoziciju na alergije sa strane tate.
Kravlje mlijeko mozes zamijeniti rizinim ili zobenim. Postoji i sojino ali i ono moze biti alergeno. Sto se tice alergija svi mlijecni proizvodi mogu stvarati probleme (dakle i sir i vrhnje i tvrdi sir i jogurt .... jer je problem u bjelancevini a ne probavi laktoze .. koja je problem za sebe).
Umjesto mlijeka ja pijem caj. Pazi i keksi i cokoloda i jos 100 stvari sadrzi mlijeko u praho a to isto stvara probleme.
Ne brini nista ja sam mlijeko iz prehrane potpuno izbacila kad je Ana imala 3,5 - 4 mjeseca (toliko nam je trebalo da skuzimo u cemu je problem ) sada ima 11. Cini mi se da su joj alergijske reakcije manje. Ali ih jos uvijek ima. Neki dan je pojela dva keksica i pojavilo se crvenilo, poslije sam vidjela da sadrze mlijeko u prahu.
Moj Fran je isto do dobi od 19 mjececi bio alergičan na mlijeko i sve što je imalo trunčicu mlijeka. Ja sam to nažalost shvatila tek s njegovih 8 mjesecijer nisam imala dovoljno informacija a reakcije poput crvenila i osipa te grčeva sam pripisivala nekim drugim stvarima(vrućina, dojenački grčevi i sl.). ja sam za sve to vrijeme pila mlijeko i jogurte i sl. Tj. nažalost uopće nisam pazila na prehranu s mliječnim proizvodima. Fran je do 6 mj. bio isključivo dojena beba baš iz razloga što nam je tata isto alergičar ali nisam doššla do ideje da bi i mlijeko koje ja popijem tako moglo utjecati na njega. Ne znam ni sama zašto sam to previdjela.
Ti si na sreću to na vrijeme uvidjela. Ja sam već jedno određeno vrijeme iz prehrane cijele obitelji izbacila kravlje mlijeko i pijemo sojino i rižino. S njim sve možeš raditi ako i sa kravljim. Jedino možda da još ne uzimaš sojino jer je i ona potencijalni alergen a beba ti je još mala pa bolje možda za sad rižino ili zobeno.
Za doručak možeš umjesto kupovne paštete, napraviti sama npr. od tunjevine ili kuhanog mesa koje izmiksaš u multipraktiku. Dodaš npr. luk, peršin list, kisele krastavce i sl. već po želji. Od ostalog možeš: marmeladu, kaše od žitarica, kompote od voća s žitaricama itd.
ivancica prvotno napisa
Ivancice, ovo pitanje je postavio jedan tata![]()
anchie76 prvotno napisa
![]()
![]()
Lapsus, lapsus, sorry tata( u nicku piše mamaitata pa tko će znati tko je od njih dvoje iza tastature). Ja onako mahinalno, uvijek odgovaram za ženski rod.![]()
ja ne konzumiram mleko vec dosta dugo..
jedan od mojih izuma..a jako lici na mleko (osim po boji) jesu ovsene pahuljice skuvane u vodi...onako...da se razmeksaju..i onda u njih dodati sveze iscedjeni sok od sargarepe (moulinex sokovnik)...ne mogu da objasnim zasto i kako...ali ukus je jako slican mleku..i fino sladak