Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Vitamin K - odmah nakon poroda - nužnost ili rutina?

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Vitamin K - odmah nakon poroda - nužnost ili rutina?

Curke, imate li saznanje zašto služi injekcija vitamina K nakon poroda koja se daje bebi? Jeli to nužno? Ima li kakve nuspojave?

Čula sam za to na trudničkom tečaju, a obzirom da stvarno puno čitam i informiram se nije mi jasno kako već nisam našla tu informaciju.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nama su rekli da je zbog prevencije jer sprecava iskrvarenje.valjda ako nekom djeteu fali taj vitamin onda velika je mogucnost da iskrvari :?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

i nuzno i rutina
    bar kolko sam ja skuzila
    mislim da on grusa krv pa da nebi negdije doslo do unutarnjeg krvarenja
    MISLIM :/

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad se zbroji kolicina kemije koju novorodjena prime u organizam u prvih 48 sati od rodjenja, tesko je usredoticiti se samo na pozitivne strane i opravdane razloge zasto im to radimo.

Vitamin K controversy
    (naguglaj "vitamin K controversy", ima masa toga)
    http://www.gentlebirth.org/archives/vitktop.html
    (naguglaj "vitamin K in newborns")

Inace, majkama koje se spremaju na kucni porod, preporucuje se da u zadnjem tromjesecju trudnoce piju redovito caj od koprive (bogat vitaminom K), i zbog sebe i zbog djeteta.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da li ima netko ovdje tko je odbio tu proceduru i može li se odbiti?
    Jer ovo što sam pročitala na prvom linku je već toliko uznemirujuće da nisam sigurna da mi je potrebno još gradiva.
    :/

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Busybee... puno hvala na linkovima

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Cure, kaj vas ne interesira ova tema? Ili nitko nema iskustava sa time...
    Dopustiti injekciju vitamina K ili ne? Jel netko odbio???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, citam da se vani moze birati da se djetetu da vit. K oralno. Meni bi to bila prihvatljivija opcija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji su uvijek primali oralno taj vit K. Iako, da opet rodim, nisam sigurna sta bi odlucila. Da budem iskrena, ovo s vitaminom K je jedna od onih stvari koje nikad nisam malo dublje proucavala. Idem sad.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Odje se vitamin-K daje oralno - i to neka ogromna doza direktno nakon poroda i po kap dnevno prvi mjesec dana.

Prvi porod je bio kuci - ja unaprijed odbila.
    Drugi porod bio u bolnici (na frku) pa ih nisam na vrijeme upozorila. Dali su mu tu prvu dozu rutinski. Ja dalje nisam davala.

Sad' sam obavijestila i MM da se djetetu ne smije nistadati osim mog mlijeka - valjda ce se on sjetiti!

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jel postoji u našim bolnicama mogućnost oralnog uzimanja vitamina K? Ja bih ga ako treba i sama nabavila... ako je tako bolje i ako je vani već rutinski ga davati oralno...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam odbila.

svojedobno sam proucavala tekstove o vitaminu k i, koliko se sjecam, zakljucila sam da kod djece rodjene njezno, prirodno i bez komplikacija, nema nikakve potrebe za davanjem vitamina k. buduci da sam imala takav porod, nisam se dvoumila.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam citala da je ta praksa uvedena zbog toga jer se bebe odvoje od mame pa ne dobiju priliku da posisaju kolostrum koji je jako bogat vitaminom K. tako da bi se usudila reci ako beba dobije svoj prvi podoj nema potrebe za injekcijom. a oralni pripravak je navodno dosta slabiji pa se mora uzimati cesce i duze.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, zaboravih to s kolostrumom, to sam i ja procitala.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Što vam liječnici ne govore Lynne McTaggart

Medicina često djeluje polazeći od premice da priroda nije savršena. Zamišljajući da sve što treba jest malo podešavanja tu i tamo, ona time zapravo nespretno narušava delikatnu ravnotežu, uzrokujući time svu silu novih problema, koji su pritom daleko gori od onoga koji se na početku trebao riješiti. Možda je to i slučaj sa injekcijama vitamina K, koje se daju za preveniranje smrti od rijetke hemoragične bolesti novorođenčadi. Nedavno je institut za zadravlje djeteta (Institute of Child Health) u Bristolu konstatirao da bi ta praksa mogla dva i po puta povećati rizik djeteta za razvoj raka. Iako na bristolske rezultate nitko nije replicirao, opće je mišljenje da medicina zapravo ne zna što se događa u tom području. Kad je vitamin K3 prvi put uveden u praksu pedesetih godina prošlog stoljeća, davan je maloj djeci - dok nije otkriveno da K3 vodi do visokih koncentracija bilirubina u krvi, oštećujući mozak i uzrokujući gluhoću, mentalnu retardaciju i nevoljne pokrete. Također je povezan s hemolizom - razgradnjom crvenih krvnih stanica. Medicina se tada brzo prebacila na vitamin K1, za koji se činilo da ne nosi te rizike. Čini se, međutim, da ni injekcije, ni tablete ne popravljaju stanje zadugo, a kod mnoge se djece s nedostatkom vitamina K stanje popravi samo od sebe.

(iz knjige Lynne McTaggart: Što vam liječnici ne govore)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Inace, majkama koje se spremaju na kucni porod, preporucuje se da u zadnjem tromjesecju trudnoce piju redovito caj od koprive (bogat vitaminom K), i zbog sebe i zbog djeteta.
    koliko ja znam taj čaj j eradi željeza

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    koliko ja znam taj čaj j eradi željeza
    Jer ako ima zeljeza ne moze imati vitamina K? Naime, ovdje pricamo o suplementiranju vitamina K pa sam se usredotocila na element koji je vazan na ovoj temi, ne pricamo o opcim dobrobitima koprive.

Susun Weed u svojoj knjizi Wise Woman Herbal for the Childbearing Year navodi koprivu u pravo iz navedenog razloga, bogatstva vitaminom K, kao vaznu biljku u zadnjem tromjesecju. Do tada se, i zbog zeljeza (a bogata je nizom nutrijenata, ne samo zeljezom i vitaminom K) preporucuje u mjesavini caja koja se pije tijekom trudnoce (u kojoj prevladava malina kao tonik za maternicu).

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam si naručila izvana vitamin K za oralno uzimanje i trenutno se raspitujem u bolnici da li bi oni imali šta protiv da odbijem injekciju i da dajem djetetu oralno tijekom prvog mjeseca.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    i ja sam odbila.

svojedobno sam proucavala tekstove o vitaminu k i, koliko se sjecam, zakljucila sam da kod djece rodjene njezno, prirodno i bez komplikacija, nema nikakve potrebe za davanjem vitamina k. buduci da sam imala takav porod, nisam se dvoumila.
    Ja se nadam porodu sličnom Felix, pa ću vjerojatno također odbiti Vitamik K.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Postoji jako dobar razlog odbiti vitamin K, osobito ako ćete dojiti dijete. Čemu ovaj vitamin služi i zašto ne valja može se pročitati ovdje:
    http://www.givingbirthnaturally.com/...vitamin-k.html

A zašto stvarno ne valja može se naći ovdje:
    http://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed...fo.cfm?id=1448
    Malo niže ima redak u kojem piše: "WARNING: This product contains aluminum that may be toxic. Aluminum may reach toxic levels with ..."

Razlog zašto je dojenje ovdje važno je u dobrim bakterijama koje dijete preko MM dobije od mame, a kad one koloniziraju probavni sustav dijete dobije sve potrebne količine vitamina K i svih ostalih nutrijenata koje ovakve bakterije sintetiziraju. MM ima prebiotička svojstva, što znači da kolonije dobrih bakterija dobiju sve što im treba i zauzvrat bebu održavaju u dobrom zdravlju.

Ona druga djeca dobiju sterilnu otopinu dehidriranog kravljeg mlijeka i imaju veliku sreću ako kolonizacija ne krene s lošim bakterijama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja sam citala da je ta praksa uvedena zbog toga jer se bebe odvoje od mame pa ne dobiju priliku da posisaju kolostrum koji je jako bogat vitaminom K. tako da bi se usudila reci ako beba dobije svoj prvi podoj nema potrebe za injekcijom. a oralni pripravak je navodno dosta slabiji pa se mora uzimati cesce i duze.
    A ja bas citala da je MM siromasno vitaminom K :? te se zato i daje nadomjestak.
    Bas pogotovo iskljucivo dojenoj djeci(jer ga u kravljem mlijeku/formuli ima puno vise nego u MM)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Svea prvotno napisa
    Da li ima netko ovdje tko je odbio tu proceduru i može li se odbiti?
    Iako sa zakašnjenjem, evo da odgovorim za one koje to pitanje zanima i dalje.
    Ja sam odbila vitamin K na zadnjem porodu u Puli. Tražili su da razgovaram s pedijatrom o tome i da svoju odluku potpišem. Prošlo glatko.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koje argumente si predocila, a koje je pedijatar?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja nisam odbijala inekcije...
    Zamislite si da odbijete istu i djetetu se nešto desi!!!!!!!
    Je li vaažnije da se držimo prirode ili da naše srčeko bude uz nas????
    Moje mišljenje! 8)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to nije izbor ili-ili. :/ nikad nije.

ili priroda i igranje sa zivotom

ili medicina i 100% garancija da ce sve biti u redu.

nijedan lijek nije bomboncic koji uzmes i nema nikakvih nuspojava, a djelotvornost fantasticna.

za neke lijekove se tek nakon puno godina uporabe otkrije da imaju stetne posljedice.

a vitamini, suprotno uvrijezenom misljenju, nisu nesto cega ne moze biti previse, upravo suprotno.

novorodjence je jako, jako osjetljivo na sve sto primi. mnoge ranije rutinske radnje koje su se radile na novorodjencetu su danas odbacene jer se shvatilo da su stetne. to sto je nesto rutina, jednako za sve - upravo je to razlog da se treba pitati zasto, i cemu.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo još jedna referenca, kopirala sam, da sam linkala nebi ju mogli vidjeti:

"Late form of vitamin K deficiency bleeding. Description of four cases with various clinical picture and outcome" 2006 Oct-Dec; Vol. 10 (4), pp. 1079-91.

Abstract: Late form of vitamin K deficiency bleeding (VKDB) occurs in infants who received none, or inadequate vitamin K prophylaxis after birth. Exclusively breastfed infants are especially prone to development of this disease. We present 4 cases of late VKDB with different clinical picture and outcome. In two patients intracranial bleeding of variable magnitude was detected, in one, bleeding into pleural cavity and in the fourth severe bleeding from injection sites without internal haemorrhage. Diagnosis was based on the clinical picture with special emphasis on the child's past history and results of coagulation tests. Treatment consisted mainly of vitamin K administration and infusion of fresh frozen plasma. One patient developed severe and definite brain damage after intracranial bleeding, the second only a mild brain dysfunction, the remaining two infants recovered fully. These observations and literature data suggest that in exclusively breastfed infants who did not receive vitamin K after birth, late VKDB should be taken into account as a cause of haemorrhage with different localization and magnitude. There is a need for more emphasis on teaching of physicians about late VKDB and for parenteral vitamin K prophylaxis programme for all newborn infants.

Eto, ja sigurno neću odbiti.
    Better safe then sorry.
    Al to je samo moje mišljenje.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Child's Nervous System; Volume 24, Issue 7, July 2008, Pages 821-825.

Intracranial hemorrhages due to late-type vitamin K deficiency bleeding/Cekinmez, M.a , Cemil, T.b , Cekinmez, E.K.b , Altinörs, N.a

Abstract

Objects: Vitamin K deficiency bleeding (VKDB) represents a clinical picture characterized by bleedings due to insufficient levels of vitamin-K-dependent hemostatic factors. VKDB can be classified into three groups as early, classic, and late according to time of occurrence. Late-type VKDB has particular importance due to frequent intracranial hemorrhages that lead to high mortality and morbidity. In our study, we aimed to emphasize the importance of vitamin K prophylaxis in prevention of late-type VKDB. Materials and Methods: Data of 12 infants treated for intracranial hemorrhage due to late-type VKDB in Baskent University Hospitals between June 1998 and June 2005 have been analyzed. Results: The ages of patients ranged between 25 and 90 days. Five were born in the hospital and seven were born at home. None of the infants born at home received vitamin K prophylaxis. Hemorrhages were classified as intraparenchymal in 58.33%, subarachnoid in 50.00%, subdural in 50.00%, intr(kršitelj koda)ricular in 41.66%, and epidural in 8.33% according to cranial computerized tomography findings. Surgery was performed in seven cases (58.33%). A total of six patients died (50.00%). Three of the deaths were from the surgery-performed group. Conclusion: All newborns should receive vitamin K prophylaxis to prevent bleeding due to vitamin K deficiency. Symptoms of any predisposing disease and warning bleeds must be noticed early and additional doses of vitamin K should be administered, if required.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    A ja bas citala da je MM siromasno vitaminom K :? te se zato i daje nadomjestak.
    I to je potpuno pogrešno jer vitamin K u probavnom sustavu sintetiziraju dobre bakterije koje dijete dobije iz MM. Dakle, loše je onemogućiti kolonizaciju dobrim bakterijama, jer one su nepresušan izvor vitamina K (do prve kure antibiotika, ali to je OT)

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U našoj bolnici ti navodno odmah ostave dijete nakon poroda (osim, ako je valjda u pitanju carski kad dijete donesu nešto kasnije) upravo radi kolonizacije majčinim bakterijama kad i dobije prvi podoj, istina on je refleksan kako bi se potaknulo mlijeko, no u zadnje vrijeme se izrazito propagira dojenje, blagotvornost kolostruma i MM te je zabranjeno davati bočice, tj. žlićice su preuzele tu ulogu. E, sad je li i u praksi doista do kraja tako kao što na tečaju tvrde još ne znam, nadam se da jest.
    Inače kod nas propagiranju i što zdravije hranjenje i izbjegavanje uzimanja umjetnih dodataka (prenatal tableta i sl.), osim u krajnjim situacijama kad je to doista potrebno.

U svakom slučaju na temelj svega pročitanog, baš ću se raspitati i ako se daje, vjerujem da ću odbiti tu inekciju jer više vjerujem u svoje tijelo i MM, nego u tu umjetnu supstancu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •