Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Smanjena invalidnina

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Smanjena invalidnina

Moje dijete je primalo osobnu invalidninu od 1000 kn da bi nam socijalna radnica(čitajte-vanzemaljac),da se ne izrazim gore,prije Božića je smanjila na 500 kn,jer moje dijete provodi više od 4 sata u ustanovi,točnije na Goljaku.Taj zakon postoji od 1997 godine,ali njen odgovor na moje pitanje kako to je bio da ih pritišću neki sa vrha Ministarstva rada i socijalne skrbi.I jako brzo točnije, expresno, su mi je smanjili na 500 kn kad su poslali dopis na Goljak da provjere da li moje dijte ide gore i koliko.A problem je u tome što je program Goljaka 8 sati.A druga djeca koja su također u prijevozu s mojim sinom i koja također borave koliko i on na Goljaku i dalje primaju 1000 kn.Kao nisam smjela reći da mi dijete ide na Goljak,morala sam lagat.A socijalna radnica se nije ni udostojila da upozna moje dijete koje je dolazilo za 10 minuta doma.Nije čak ni upitala kako je i ostalo što bi trebao jedan socijalni radnik da napravi.Tad sam shvatila da oni definitivno rade za državu i svoje bodove,a nisu tu radi nas.Čak sam tražila ponovnu reviziju da se napravi i da ako smo svi ravnopravni pred zakonom,da se tako i ponaša,nisam dobila odgovor.Čak ni na žalbu koju sam poslala u roku 15 dana koji je zakonski.Prošlo je 7 mjeseci,odgovor na žalbu nije do danas stigao,a moje dijete i dalje prima 500 kn,a ostala djeca koja se s njim voze i borave na Goljaku i dalje primaju 1000 kn.Ja bi voljela da mi neko pomogne da nađem odgovor na pitanje u čemu je problem i koja je kvaka u svemu tome.Hvala

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

...dijete dnevno boravi u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, osobna se invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona.
    125% od osnovice je tih 500,00 kn.

E sad, nije mi jasno kako se sa laži uopće može zadržati puna invalidnina, kad je Ministarstvu jednostavno provjeriti popis djece koja idu na Goljak, upravo ovako kako su provjerili tvoje dijete.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ni meni to nije jasno,jer su slali da im pošalju svu djecu koja idu na Goljak,ali djeca iz prijevoza točnije njih troje koji idu zajedno s mojim djetetom još primaju 1000 kn i to već tako oko 8 mjeseci.Apelirala sam na socijalnu radnicu da vidim po čemu se mi razlikujemo,ali niko ništa nije napravio.Je 125 % osnovice.Taj dio mi je jasan,ali mi ostalo nikako ne prolazi.Ili nismo svi isti pred zakonom???Ne znam....

faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Marijela, poslala sam ti poruku.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nisam ništa dobila,ali sam stavlila mail pa možeš mi poslat na njega!!!Ne bi bilo loše.U svakom slučaju hvala,nadam se da je nešto korisno!!!!

faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni piše da je prošlo, ukratko, ako možeš djete prebaciti u neki vrtić na par sati a vježbe tražiti doma, onda možeš tražiti i invalidninu u punom iznosu. Ne znam u kojoj je fazi tvoje djete, ako moze u vrtić bar na kratko to bi bilo svakako dobro, a vježbe onda obavite ambulantno.
    Sretno.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tako nešto sam i mislila i u relativno dobrom je stanju,ali to mi je prekomplicirano iz razloga što svako malo Ministarstvo kontrolira popis djece s Goljaka.Znači ako se bude slalo za bilo koju drugu djecu tako će i moje dijete biti na tom popisu.Samo ne znam kako ostala koja su u istom položaju mogu i dalje primati puni iznos invalidnine.Voljela bi da mi neko da odgovor na to pitanje!!!A tebi u svakom slučaju hvala,isto smo mislili,samo ne znam koliko se to isplati i koliko će dugo trajati!

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno tumačenje

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Razumijem ja taj zakon i čitala sam ga,uostalom pokazala mi ga je socijalna radnica.Ali sam ogorčena kako se ne primjenjuje na sve ljude isto,kao da nismo svi isti pred zakonom.Ne znam kako je moguće da je druge taj zakon zaobišao!!!!

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nemrem vjerovat !

Jeste što riješili do sada?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ne ništa do sada i dalje je 500 kn i razmišljam o nekim drugim potezima da napravim da pokrenem to pitanje.ne znam više...Mislim da ćemo jednog dana svi izludit sa birokracijom i našom državom

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni tu nešto smrducka s onih 7 mjeseci bez odgovora. U svakom slučaju nakon takvog tretmana imaš pravo žaliti se višoj instanci i dobiti.

Hajd cimni neku od ovdje prisutnih pravnica da ti pročisti žalbu, kako te ne bi "zrisali" zbog tehnikalija. Prosječan svijet uglavnom ih ne zna pisati kako treba - zapletu se u moru detalja koji ih muče.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ma nema to nikakve veze sa žalbom iz razloga šta god napišeš i šta god navedeš oni su dužni kao navodno od 6 mjeseci do godine dana odgovorit na tu tvoju žalbu.Tako mi je bar rekla socijalna radnica.Neki dobiju odmah odgovor u roku 30 dana,a neki se načekaju i mjesecima kao ja npr.Samo ja sam tražila revizju svih invalidnina ako je već moje dijete zakinuto.Ne znam moram opet otić u socijalno i napomenut ih.....Ma nemam pojma meni je sve to katastrofalno i nema mi nikakve svrhe.Samo ne znam,ako Ministarstvo ima popis sve djece koja idu na Goljak kako onda mogu djeca koja idu s mojim djetetom u istom prijevozu i isto provode gore vrijeme,primat punu invalidninu?E to mi nije jasno? Znači da sustav definitivno ne funkcionira...Ili kako ko dođe na red tako se i obrađuju njegovi papiri?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tjah, tu mi smrdi nekoliko stvari, a ne čini mi se da će ti išta pomoći revizija svih naknada. Postoji trivijalno rješenje: svima će skinuti naknadu. Ne čini mi se da ti je to bio cilj.

U dopisivanju sa strukturama tvoj cilj mora biti jasan u prvoj rečenici.
    Zakonski rok za odgovor je svima isti i do sad su ti morali odgovoriti. Uostalom i Zakon o pravu na pristup informacijama ti isto omogućuje uvid u stanje stvari, uz kvaku da ti mogu naplatiti takvu informaciju.

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Čuj ... možda je stvar u dijagnozi.

Draga - svakako pronađi zakon na internetu i pokušaj dokučit u čemu je problem ...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kako misliš u dijagnozi? Pa ima cerebralnu paralizu i totalno je nepokretn.Nema to veze s dijagnozom nego s boravkom djeteta u bilo kojoj ustanovi preko 4 sata prema zakonu iz 1997 godine. Samo meni u cijeloj priči nije jasno kako do sad nije došao red i na drugu djecu,mada mi nije cilj oštetiti bilo koga,a na moje dijete je.I zar je to da smo svi isti pred zakonom i Ustavom? Ne znam baš....

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Oprosti ... nisam znala da je ta dijagnoza u pitanju .

E onda ne znam ... moji nisu nikada bili duže od tri sata negdje. Sve ostalo se plaća - tj.oduzima se od invalidnine.

Nevjerojatan zakon - ali je takav.,nažalost!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno poludnevno ili dnevno

Marijela - nemam pojma kak se izvuči iz toga...
    Nama je bio sporan poludnevni boravak - ali mislim da to soc. skrbi krivo tumače - DJETETU S POSEBNIM POTREBAMA moraju biti u ta 4 sata zadovoljene SVE potrebe (znači fizikalna, logo, defekto terapija, jelo, prijevoz )...OK - ako je to zadovoljeno sve 5...
    Ali koliko znam vrlo je malo ustanova koje sve te potrebe zadovoljavaju, a soc. skrb zanima samo potvrda < od 4 sata ili > od 4 sata - mislim da oni (soc. skrb) tak direktno krši zakon jer NE UZIMAJU U OBZIR DA LI SU SVE DJETETOVE POTREBE U USTANOVI ZADOVOLJENE...
    Zašto je ostaloj djeci drugačije - namam pojma - možda imaju drugog soc. radnika, nitko ih nije zvao na ponovnu kategorizaciju, svašta može biti...U OVOJ LUDOJ DRŽAVI - SVAŠTA!!!

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Članak 57.

Korisnik koji ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ne može istodobno ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu.

Članak 58.

(1) Ako roditelji osobe koja ostvaruje pravo na osobnu invalidninu koriste: porodni dopust, dopust do sedme godine djetetova života po posebnim propisima, pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege teže tjelesno ili mentalno oštećenoga djeteta, a dijete dnevno boravi u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, osobna se invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona.

(2) Dnevnim boravkom iz stavka 1. ovoga članka smatra se boravak u trajanju od 4 i više sati tijekom dana.

To je zakon .

E ,sad zašto ostali i dalje primaju 1000 kuna ... nebih znala .

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno dnevno, poludnevno

Evo mama od Duje iskoristila sam ovu tvoju informaciju s drugog foruma!
    Nadam se da je OK!

evo što kaže novi zakon!!!!!

Članak 23.

Članak 65. mijenja se i glasi:
    »(1) Cjelodnevni boravak je boravak dulji od 8 sati u sklopu kojega se osigurava zadovoljavanje životnih potreba: boravak, prehrana, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, čuvanje, odgoj i obrazovanje, njega, radne aktivnosti, psihosocijalna rehabilitacija, korištenje slobodnog vremena, organiziranje prijevoza i druge potrebe ovisno o vrsti korisnika.
    (2) Poludnevnim boravkom smatra se boravak u trajanju od 4 do 8 sati dnevno, u kojem vremenu se osigurava pružanje usluga iz stavka 1. ovoga članka.
    (3) U sklopu povremenog boravka osiguravaju se tjelesno ili mentalno oštećenoj osobi usluge psihosocijalne rehabilitacije.
    (4) Povremenim boravkom smatra se boravak u trajanju od najviše 12 sati tjedno.
    (5) Rješenje o ostvarivanju skrbi izvan vlastite obitelji u obliku povremenog boravka donosi centar za socijalnu skrb uz prethodno pribavljeno mišljenje tijela vještačenja o potrebi individualnoga rada u provođenju psihosocijalne rehabilitacije i ocjene pružatelja usluga o trajanju i učestalosti povremenog boravka.
    (6) Uslugu iz stavka 3. ovoga članka osiguravaju domovi socijalne skrbi za tjelesno ili mentalno oštećene osobe i pravne osobe koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi sukladno odredbama članka 105. stavka 1. i 2. ovoga Zakona.«

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sve je meni jasno šta zakon propisuje,ali još uvijek mi nije jasno kako ja mogu dobivat i dalje 500 kn osobne invalidnine aostala djeca koja također zajedno s mojim Danijelom borave na Goljaku i voze se u istom kombiju i dalje 1000 kn.jednom mi je socijalna radnica rekla kako Ministarstvo pošalje zahtjev da se po svim ustanovama napravi popis djece koji borave više od 4 sata tamo i kako se ne može prevarit ministarstvo.Pa zar to samo Ministarstvo nije u stanju i godinu i 3 mjeseca poslati ponovno da se napravi popi??????Mislim meni nije nakana da srežu svima invalidnine ili da nekog pojedinačno oštetim,samo mi je nakana da ukažem na to kako onda moje dijete nije ravnopravno pred zakonom s ostalom djecom samimm tim što je slučajno dobilo katastrofalnu soc.radnicu koja pošto poto za 2 tjedna sve sredila da ide manja invalidnina,samo da bi dobila bodove kod nadređenih.I komentar svih mojih prijatelja na ovo je bio da sam trebala šutit i ne reć gdje ide moje dijete i da je na Goljku dok god mogu šutit i lagat?!!!!!!Mislim uopće ne razmijem da niko nije ništa napravio u godinu ipol dana i da nikom ali baš nikom nije srezana invalidnina.A zakon je naravno na snazi i jasno i decidirano kaže šta ima reć!!!!ne razumijem stvarno ne razumijem.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam za svoje dijete koje ide u redovnu školu trebala donijeti potvrdu iz škole koliko dugo tamo boravi, tak da ti nisi mogla lagati za Goljak jer u svakom slučaju trebaš donijeti potvrdu.
    Što se tiče žalbe, vi ste trebali dobivati 1000 kn sve dok ne dobijete odgovor na žalbu jer je rješenje nepravomoćno!!!
    Moji iz udruge su se žalili i cijelo vrijeme dobivali 1000 kn (što je i u redu)
    Koja ste općina?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

općina Novi Zagreb,a odgovor na žalbu nikad nisam dobila.A žalba ne odgađa izvršenje stoga nisam si puno pomogla niti sam imala namjeru lagat nego mi nije nikako jasno da drugu djecu nikad niko nije upitao ili njihove roditelje ustavri gdje idu i koliko borave????

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo ovako ...

Postoji velika mogućnost da prilikom ti je bitno tko je napisao koliko ti je sati uključeno u rad :?

Taj papir ti je moguće odredio invalidninu.

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zbrljah rečenicu

Postoji velika mogućnost da papir - satnica , koliko dijete boravi u određenoj ustanovi ima kod tebe zapisan puni broj sati, a kod drugih da je navedenp manje - kako im se nebi smanjivala invalidnina :?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj andrij prvotno napisa
    Zbrljah rečenicu

Postoji velika mogućnost da papir - satnica , koliko dijete boravi u određenoj ustanovi ima kod tebe zapisan puni broj sati, a kod drugih da je navedenp manje - kako im se nebi smanjivala invalidnina :?

A koliko mi se čini to je tako nekako.Nema veze shvatili smo rečenicu!

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji iz udruge su angažirali odvjetnicu da im sredi tu situaciju.
    Javljam daljnje rezultate

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pripremili smo Ustavnu tužbu na ovu problematiku....pa ko hoće nek se javi

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj duje prvotno napisa
    pripremili smo Ustavnu tužbu na ovu problematiku....pa ko hoće nek se javi
    Naravno pridružujem se s velikom radošću!!!!Na dam se da će im konačno neko stati u kraj,jer ovo nema više smisla,a nema ni veze sa zdravom pameti i logikom.

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I obavijestite druge ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •