Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: U časopisu Reader's Digesta tekst platnene vs plastične pel

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno U časopisu Reader's Digesta tekst platnene vs plastične pel

Daklem, radi se o par natuknica o ekologiji, tipa što je bolje: prati suđe na ruke ili u suđerici. Pa ima i pitanje: "Što je bolje za bebe: pelene za jednokratnu upotrebu ili platnene pelene?"

Kao odgovor piše: "U ovom slučaju rezultat je neodlučen. Prema podacima nekoliko nedavnih neovisnih istraživanja - prema kojima su uzeti u obzir svi čimbenici zaštite okoliša kao što su potrošnja sirovina, energije, zagađivanje zraka i vode, pa čak i odlaganje otpada - došlo se do zaključka da i jedne i druge imaju podjednaki učinak na okoliš. No svakako treba uzeti u obzir i cijenu." (Reader's Digest, Hrvatska, ožujak 2008., str. 100.)

Pa sam ja ostala :shock: Jel me može netko prosvijetliti? Zar doista imaju "podjednaki učinak na okoliš"?!?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sad će ti se javit hrpa njih koja će reći da je readers digest potkupljen od pampersa. ne znam u što točno da vjerujem, mada mi nije strana ni zamisao da je rezultat neodlučan i da je u biti točan odgovor kakav si napisala (tj. kako su oni napisali). nije prvi put da se ljudi u nešto zatrče, a realnost ipak drugačije izgleda.

prati suđe na ruke ili u suđerici
    što su rekli za ovo ? koliko znam, bolje je u suđerici.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je isto to malo :/ Logično je da se zagađuje voda zbog više pranja i korištenja deterđenta ali kakve veze ima odlaganje otpada s platnenim pelenama :?

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Je u pitanju los novinar? Ili neke vodece plasticne pelene sponzoriraju clanak?
    "podjednaki učinak na okoliš"

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    ali kakve veze ima odlaganje otpada s platnenim pelenama :?
    pa nema veze s platnenim, nego upravo s neplatnenim. da je i u tom slučaju, kad se i to uzme u obzir (a što je najčešće kamen spoticaja) da je i tad rezultat neodlučan.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da vidimao:
    a) pamuk, celuloza
    b) silikoni , plastika ....

ili:
    a) razgradivo, biološki neotrovno
    b) nerazgradivo, teško razgradivo, potencijalno otrovno

meni je jasno

znate li da postoje perilice za rublje na bazi zvučnih valova, peru bez praška?

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: U časopisu Reader's Digesta tekst platnene vs plastične

Citiraj aqua prvotno napisa
    "podjednaki učinak na okoliš"?!?
    Koji argumente za to navode???

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    sad će ti se javit hrpa njih koja će reći da je readers digest potkupljen od pampersa.
    ma nisu

Jos ce ispasti da i bespelenasi imaju "podjednaki učinak na okoliš" jer trose vodu kad idu na wc.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Logično je da se zagađuje voda zbog više pranja i korištenja deterđenta
    pa koristiš prašak koji je razgradiv , ima onu zelenu oznaku i ne zagađuješ ništa
    voda se vrati u prirodni ciklus

bitno je ne koristiti teške otrove
    moj vrt ove godine postaje Bio-vrt

razbijati glavu oko 10kg praška za pranje robe a istovremeno koristiti čitavu paletu: omekšivača, regeneratora, praškove za podove, sprejeve za osvježivanje, šampone za kosu, tijelo ...

možemo pričati o manjem zagađivanju okoliša i razgradivosti otpada

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bezpelenaši su budućnost

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Logično je da se zagađuje voda zbog više pranja i korištenja deterđenta
    pa koristiš prašak koji je razgradiv , ima onu zelenu oznaku i ne zagađuješ ništa
    ispravak: zagađuješ minimalno

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim sljedece - TAK i TAK peres ves kad imas malu bebu i ne vjerujem da se potrosnja znatno poveca zato sto neko u perilicu uz sav ves ubaci jos i par pelena

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

reader's digest nije baš neki časopis s reputacijom, a ako me sjećanje ne vara imao je i neku aferu u USA s neetičnim direktnim marketingom, ne da mi se sad tražiti ali mislim da se lako nađe na netu... tako da ih ne bih uzimala kao ozbiljni izvor informacija

meni se isto čini da ni struja ni voda za pranje ne mogu biti ne znam kako značajna stavka, usporediva po ekološkom učinku s odlaganjem fekalija zamotanih u nerazgradivu plastiku na otpad. Pogotovo ako je smetlište kao Jakuševac polu-sanirano i smješteno pored izvora pitke vode :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ne znam u što točno da vjerujem, mada mi nije strana ni zamisao da je rezultat neodlučan i da je u biti točan odgovor kakav si napisala (tj. kako su oni napisali). nije prvi put da se ljudi u nešto zatrče, a realnost ipak drugačije izgleda
    Nisam citala tekst, ali vjerojatno su uzeli u obzir i povecanu potosnju struje, vode i praska kod platnenih pelena. Mislim, pa ipak kod platnenih pelena se masina okrece par put tjedno vise, zar ne?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Deaedi, imaš dvije-eventualno tri mašine tjedno više, jer uvijek kombiniraš sa drugom robom. A kod jednokratnih imaš zagađenje u proizvodnji (trošak vode i struje, uz nusprodukte zagađivače), transportu, imaš i ambalažu koja se baca, i konačno odlaganje hrpetina nerazgradivog smeća.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa očito su morali uzeti ekološki trošak pranja, inače bi teško dobili ovakav rezultat (i sve skupa bi bilo neozbiljno). Mene bi samo zanimalo kako su odredili negativni učinak odlaganja nerazgradivog otpada, jesu li uračunali štetu za budućih 400 godina i kako su je izračunali

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    ne znam u što točno da vjerujem, mada mi nije strana ni zamisao da je rezultat neodlučan i da je u biti točan odgovor kakav si napisala (tj. kako su oni napisali). nije prvi put da se ljudi u nešto zatrče, a realnost ipak drugačije izgleda
    Nisam citala tekst, ali vjerojatno su uzeli u obzir i povecanu potosnju struje, vode i praska kod platnenih pelena. Mislim, pa ipak kod platnenih pelena se masina okrece par put tjedno vise, zar ne?
    Jes, ja racunala, mjesecno se za pranje platnenih pelena na najskupljoj struji, vodi i detergentu trosi cca. 30kn.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

struja se može dobiti iz "čistih" izvora , ne nužno termoelektrana

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam koja su istrazivanja ili izracune konzultirali, ali jedan institut u grazu je napravio studiju utjecaja na okolis i kod proizvodnje i kod koristenja plasticnih i platnenih pelena pred nekoliko godina

mi smo njihove podatke koristili u jednom natjecaju i donator je kontaktirao institut kad su pregledavali nas natjecaj (organizacija koja se bavi zastitom voda) i ta studija je jedan od razloga sto su nam odlucili dati sredstva

mama juanita ima mislim njihove rezultate

ovako, razmisljati o masini vesa vise utorkom i cetvrtkom, a ne poznavati procese koji trose sve reurse i kod proizvodnje i kod VAZNO transporta plasticnih pelena (i ovih drugiih) mi je smijesno, mislim ok za forumske topike ali za novine :/
    tu ne bi optuzila pampers i nikakve placenike nego povrsnost novinara

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Jes, ja racunala, mjesecno se za pranje platnenih pelena na najskupljoj struji, vodi i detergentu trosi cca. 30kn.
    Koliko je to pranja? Ja perem svaki drugi dan, znači 15 puta mjesečno. Ispada da je 2 kune trošak jednog pranja, to mi se čini premalo :/

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel netko pisao readers digestu da pita otkud im taj podatak? meni se to cini dosta neozbiljno. u kategoriji s istrazivanjem koje je pokazalo da je podjednako zdravo dojiti i davati formulu. hm :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ovako, razmisljati o masini vesa vise utorkom i cetvrtkom, a ne poznavati procese koji trose sve reurse i kod proizvodnje i kod VAZNO transporta plasticnih pelena (i ovih drugiih) mi je smijesno, mislim ok za forumske topike ali za novine :/
    tu ne bi optuzila pampers i nikakve placenike nego povrsnost novinara
    Tocno tako.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma pustite novinara, do nedavno je SAD tvrdio da nema povezanosti između globalnog zatopljenja i zagađivanja okoliša

pa bio onaj jedan (opet iz SAD-a) znanstvenik koji je tvrdio da bi bilo najbolje da posječemo sve šume jer trava daje više kisika

ima ih....

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ma pustite novinara, do nedavno je SAD tvrdio da nema povezanosti između globalnog zatopljenja i zagađivanja okoliša
    Trenutno postoji nekoliko teorija, a jedna od njih je da povećanjem količine CO2 bujaju šume i na taj način vraćaju situaciju na početak. Još uvijek nije sve crno-bijelo, ali da treba prestati zagađivanje - treba.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kad sam se uvjerila da se mašina pelena može oprati sa 2 žlice praška, drastično sam smanjila količinu i kod pranja sveg ostalog veša. Nije li i to još jedan plus platnenim pelenama za očuvanje okoliša? Da ne govorim o omekšivaču...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Elinor prvotno napisa
    Kad sam se uvjerila da se mašina pelena može oprati sa 2 žlice praška, drastično sam smanjila količinu i kod pranja sveg ostalog veša. Nije li i to još jedan plus platnenim pelenama za očuvanje okoliša? Da ne govorim o omekšivaču...
    Ja sam o ovom pročitala prije 2 (dva)dana i ostala :shock:

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Elinor prvotno napisa
    I ja sam smanjila prašak i omekšivač. Doze koje preporučuje proizvođač su pretjerane.
    Također imam 2-3 mašine tjedno više koje se peru s vrlo malo praška i bez omekšivača, u pravilu za vrijeme jeftinije tarife.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja s pelenama perem i rucnike, i bijelu robu za po doma, potkosulje...nije bas da samo perem pelene. tako da mi je mozda jedna masina vise tjedno, kad se to sve rasporedi

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja perem dva puta tjedno pelene, same, s jednom žlicom praška i s octom i mašina mi je zahvalna pa će mi raditi puno dulje, pa ću i ja pridonjeti ne zagađivanju jer ću duže imati moju dobru mašinu! :D

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja ne koristim deterdžent u opće, nego perem pelene samo sa sodom bikarbonom i par kapi čajevca. 100% environmentally friendly i nikad mi nisu ljepše mirisale.

možete dodati u računicu za jednokratne i benzin koji se potroši kada se ide u kupovinu (barem za nas sa sela, pelene su skupe po malim trgovinama pa ljudi idu i do 20 km ih kupiti), plus extra kamioni od komunalnih poduzeča koji moraju dolaziti po otpad od jednokratnih.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja mislim sljedece - TAK i TAK peres ves kad imas malu bebu i ne vjerujem da se potrosnja znatno poveca zato sto neko u perilicu uz sav ves ubaci jos i par pelena
    x time se samo poveca efikasnost pranja! ja bi mogla reci da tjedno perem jednu masinu vise nego sto bi inace prala, u pocetku je to bilo vise, tj jedna ipo do dvije masine al vec dugo perem zajedno sa bijelom robom. ma skoro da bi rekla da svaki put kad upalim masinu ona ionako bude puna a platnene je jos samo dopune pa je veca iskoristivost potrosene vode i struje.

mislim da je clanak napisan stvarno povrsno, i kad se usporedi kolicina elektricne energije koja ja potrebna za proizvodnju jednokratnih pelena potrebnih da zamjene platnene koje iskoristimo u jendom tjednu mislim da je smijesna potrosnja elektrcne energije te jedne masine vise tjedno koju upalim za platnene.

o ostalim cost/benefits da ne govorim... bas me zanima ta studija sto je ivarica spomenula

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •