Ovo mi je promaklo.
Ja kiselim krastavce ljeti, kad ih ima puno svjezih. Operem dobro, debele uzduz razrezem na pola ili na cetvrtine, poredam u staklenku i dodam svjezi kopar (grancicu), lovor po zelji, par zrna bibera i zalijem prilicno slanom vodom (prokuham stajaznam 1,5-2 zlice soli na litru vode - trebalo bi biti 2-2,2% soli) da krastavci ne vire bas jako. Stavim gore tanjuric i ostavim na prozoru par dana da se ukisele (kasnije treba prekinuti fermentaciji - drzati u frizideru). Jedina opasnost - zna se ponekad uhvatiti plijesan gore, ali to se ne dogodi ako su dobro oribani krastavci i ako nigdje nema nista trulo. Treba nekoliko dana da fermentiraju, ovisno o vanjskoj temperaturi. Nikad nisam probala to raditi s krastavcima iz veletrgovine, samo domacima, pa ne znam kako bi to islo ali mozes probati.
Moja kuma u ovo stavlja list loze (svjezi) a moze se dodati cesanj cesnjaka, hren i drugo - po zelji.
Napomena:u ovo se moze dodavati i ocat, ali tradicionalni recept je bez octa. Ako se zamuti, nema veze, to se ispere.
Nisam probala, ali po tom receptu možda bi se dale ukiseliti i tikvice, ali uzmi sasvim mlade i tvrde.
Dalje - tradicionalna kisela repa: http://www.coolinarika.com/recept/domaca-kisela-repa/
Ako se sjetim jos cega, napisat cu.
kod repe je drugačije,jel njoj treba samo sol, kod sveg drugog povrća treba dodavat vodu
Evo, daddycool nas je savjetovao da se preselimo na recepte s kiseljenjem bez octa, pa to i činimo:
(Offt. daddy - please, splitaj temu i prebaci onih par zadnjih postova ovamo! Fala unaprijed!)
Kiseliti bez octa može se sa i bez vode:
- bez vode: repa
- s vodom: zelje, krastavci
- masline
Usoliti se može bez vode:
- mrkvica
- razno korjenasto povrće: http://www.coolinarika.com/recept/do...ca-bio-vegeta/
U ulje se stavlja:
- sušene rajčice http://www.coolinarika.com/recept/882169/
- masline http://www.coolinarika.com/recept/masline-u-ulju/
- ploške patlidžana i/ili tikvica ili punjeni patlidžani: http://www.kuvajsam.com/recepti/pred...acinom-u-ulju/
Popikala sam neprovjerene linkove s Coolinarike, samo za ilustraciju, a rado bih čula ideje i iskustva ostalih...
Evo jednog dalekoistočnog recepta: Kimchi
http://food.lohudblogs.com/2012/12/0...kimchi-recipe/
A ovdje je teorija o mliječno kiselom vrenju: http://www.coolinarika.com/magazin/c...nje-namirnica/