Results 1 to 31 of 31

Thread: Kak radite poriluk

  1. #1

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default Kak radite poriluk

    Cure molim ak ima ko kakve recepte kak se može radit poriluk.
    Mi ga radimo samo klasično varivo - poriluk, krumpir, zaprška, i po mogućnosti malo dimljenog mesa.
    Htjela bi probat nešt novo, pa molim recepte. Hvala.

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Prokuhaš poriluk i slažeš ga ko musaku: red poriluka, red začinjenog i izdinstanog faširanog mesa.
    Na vrhu je poriluk preliven jajima i vrhnjem (može i ribani sir). Zapečeš u pećnici.

    Ili poriluk s rižom.
    Prodinstaš ili prokuhaš poriluk i neko suho meso, dodaš rižu i još malo vode i pustiš dok se riža ne skuha.

  3. #3
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni je poriluk super u woku tj. to mi je možda najdraže povrće za wok, može se kombinirati sa svim i svačim npr. poriluk+mrkva+piletina

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb, Dubrava
    Posts
    417

    Default

    Meni je super poriluk s rižom, kao i zapečen u pećnici, dinstan sa piletinom i povrćem ..
    obožavam ga na sve načine
    Najčešće prepečem piletinu, zatim dodam poriluk, mrkvu, krumpir narezan na kolutiće i podlijem sve do vrha vodom. Kad je gotovo nije varivo nego onak s manje vode, ne znam to objasniti.
    Jednom sam ubacila ostatke kuhane tjestenine od dan ranije i ispalo je fantastično

  5. #5

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Moja mama ima dosta obozavalaca poriluka na vjerovatno najjednostavniji nacin: izdinsta mljeveno meso (bez luka) kao za bilo kakav umak ili sta ja znam. Sto ga 'suvlje' dinstas tj. da se vise przi nego kuha to je kasnije bolje.

    Poriluk izreze na malo sire kolutice, prelije kljucalom vodom i nakon par minuta ocjedi i baci na meso. Doda jos rize, lagano skuha i to je to. Mislim da je omjer jako bitan jer ako je recimo mesa previse nije tako fino. Poriluka mora biti mozda kao rize i mesa zajedno.

    Vrhnje ide super uz ovo.

    btw, ima jos neko ko poriluk zove prasa? :D Bas me zanima.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    Ima Lilly

  7. #7

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    he he

  8. #8

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    177

    Default

    a ja sam ga jednom jela u salati umjesto mladog luka (nema zgaravice a ni neugodnog zadaha poslije ) i jako mi se svidjelo. od tada su nam cesto salate sa prasom

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    166

    Default

    PITA OD PORILUKA (za 4 osobe)
    /energetska vrijednost 1 obroka 658/2766 kalJ/

    Sastojci:
    Za tijesto:
    25 dag brašna
    12 dag maslaca
    1 jaje, sol
    1 žlica kiselog vrhnja

    Za nadjev:
    50 dag poriluka
    2 dl slatkog vrhnja
    2 jaja
    vlasac
    sol, papar
    1 žlica Vegete

    Priprema:
    U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa ih dlanovima povežite. Zatim dodajte razmućeno jaje, vrhnje i malo soli, te tijesto brzo izradite. Oblikujte ga u ljepčić i stavite u hladnjak da odstoji najmanje jedan sat.
    Poriluk očistite, dobro operite, te razrežite po duljini i kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. Nakon toga poriluk ocijedite, narežite na kockice ili kolutiće, a dio na štapiće koji će vam služiti za ukrašavanje. Ohlađeno tijesto razvaljajte i položite ga na namašteni okrugli plitki pleh ili vatrostalnu posudu promjera 18-20cm. Pažljivo obložite tijestom i rub posude. Tijesto izbodite vilicom i ostavite ga da miruje oko 30 minuta. Nakon toga po tijestu rasporedite poriluk.
    Jaja, vrhnje, žlićicu narezanog vlasca, papar i Vegetu zajedno razmutite i prelijte preko poriluka.
    Ukrasite po površini štapićima poriluka i stavite u zagrijanu pećnicu na 200'C i pecite 35-40 minuta.


    Umjesto poriluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća zavisno o sezoni, mogućnosti i prilici, kao npr. brokulu, cvjetaču, špinat, mrkvu i sl.

    (i mega-zvjezde poput Sharon Stone, Tine Turner, Elton Johna ili Stevena Spielberga zadivila je "kuhinja sunca", jednog od vodećih francuskih kuhara Rogera Vergea i njegov restaurant "Le Moulin de Mougins" (u nekadašnjem mlinu za tiještenje maslina).

    NAMA ODLIČNO!!!

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Lilly
    btw, ima jos neko ko poriluk zove prasa? :D Bas me zanima.
    Moja mama.
    A tvoj recept je i njezin recept.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Konjic, BIH
    Posts
    466

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Prokuhaš poriluk i slažeš ga ko musaku: red poriluka, red začinjenog i izdinstanog faširanog mesa.
    Na vrhu je poriluk preliven jajima i vrhnjem (može i ribani sir). Zapečeš u pećnici.

    Ili poriluk s rižom.
    Prodinstaš ili prokuhaš poriluk i neko suho meso, dodaš rižu i još malo vode i pustiš dok se riža ne skuha.
    Vezano za musaku od prase: kako isjeces prasu, je li na kolutice?

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Da, uobičajeno. Kolutići širine cca 1,5cm.

  13. #13
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    i meni je prasa - prasa

  14. #14

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Quote Originally Posted by tamy
    a ja sam ga jednom jela u salati umjesto mladog luka (nema zgaravice a ni neugodnog zadaha poslije ) i jako mi se svidjelo. od tada su nam cesto salate sa prasom
    Da, i ja cesto stavim.

  15. #15

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Meni je super pileći file na saft s porilukom. :D

    Ispržiš filete na malo margarina ili ulja, pa dok porumene ubaciš puuuno poriluka narezanog na kolutiće. Podliješ s malo vode i bijelog vina i dinstaš. Dodaš malo začina i senfa, te potkraj zakuhaš vrhnja za kuhanje.

    Sve skupa se kuha cca. sat vremena, a uz to fino paše pire krumpir.

  16. #16

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Sunce, ja radim slično ali stavim krumpir kad i poriluk.

    Ne zovem ga prasa, ali znam zašto se tako zove
    Latinski je poriluk Allium schoenoprassum (ne znam kako se točno piše).

  17. #17
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    ovo je prefino- probajte.

    poriluk izrezete na kolutice i prokuhate u kipucoj vodi par minuta ( da omeksa).
    ocijedite.

    u jednoj zdjeli izmijesate:
    poriluk, kuhani
    pileca prsa
    cesanj-dva cesnjaka ( ja stavim i vise, volimo cesnjak)
    malo origana
    malo bijelog vina
    1 vrhnje plavo ili onaj mileram- mozete i vise
    morsku sol
    biber
    1 konzervu bijelog graha s tim da pola graha onak malo smrvite prstima a pola ovako samo


    napravite si 'kovertu' od folije, sve utrpate unutra i zatvorite 'kovertu'
    to sve radite na nekom protvanu, lakse je.
    onda taj protvan malo zgrijete na sparhetu.
    stavite sve skupa u zagrijanu pecnicu na 220, pecite cca pol sata.

    fino je u cijelu ovu smjesu dodati i senfa ako volite, a kaze da se moze dodati i kuhani mladi krumpir al ja jos nisam probala ( mi to umlatimo s kruhom )

    ovo je recept golog kuhara, btw

  18. #18

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    A pročitaj moj sa vrećicama na 'Šta kuhate danas'....probati ću i tvoj... :D

  19. #19

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Osijek
    Posts
    864

    Default

    Jedno nebitno pitanje: a šta je protvan?!

  20. #20

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Quote Originally Posted by mamaja
    Jedno nebitno pitanje: a šta je protvan?!
    Baš sam razmišljala i dugo se nisam mogla sjetiti drugi naziv za protvan - možda tepsija? :/

  21. #21

    Default

    Quote Originally Posted by mamaja
    Jedno nebitno pitanje: a šta je protvan?!
    tepsija

  22. #22
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Tepsija je izraz koji se koristi u mojoj kuci. Za protvan sam cula puno kasnije. A oba mi zvuce kao iz Bosne. Neki kazu i pleh. Ima li jos neki izraz?

  23. #23
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    tepsija je okrugla, a pleh je cetvrtsati

  24. #24
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Nama je super omlet s porilukom i šampinjonima - poriluk narežem na tanke tanke kolutiće (što tanje, to bolje), a šampinjone na listiće. Prvo malo popržim poriluk, onda ubacim šampinjone i pržim dok ne ishlapi voda koju puste. To prelijem jajima u koje obično dodam sol, biber, malo vegete i pred kraj još posipam peršinom. Za prste polizati

  25. #25
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    Quote Originally Posted by SUNCE
    Meni je super pileći file na saft s porilukom. :D

    Ispržiš filete na malo margarina ili ulja, pa dok porumene ubaciš puuuno poriluka narezanog na kolutiće. Podliješ s malo vode i bijelog vina i dinstaš. Dodaš malo začina i senfa, te potkraj zakuhaš vrhnja za kuhanje.

    Sve skupa se kuha cca. sat vremena, a uz to fino paše pire krumpir.
    Danas sam ovo radila i moram reći : G E N I J A L N O !!!!!!!!

    super, super, ne pamtim da me nešto toliko oduševilo !!

    mljac !!

    Sunce, ti si sunce !

  26. #26
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    ovo cesto radim i jako je fino


    MAKARONI S TUNJEVINOM I PORILUKOM

    500 gr. makarona, sol, 2 struka poriluka, 4 dag maslaca, 2,5 dl goveđe juhe (koncentrat), 10 dag topljenog sira, papar, 1 konzerva tunjevine

    Skuhajte makarone u slanoj vodi sa uljem i ocijedite.
    Očistite poriluk i narežite na tanke kolutiće. Na maslacu kratko propirjajte da omekša, te zalijte juhom. Zgusnuti umak od poriluka posolite i popaprite.
    Tunjevinu ocijedite i natrgajte na sitne komadiće. Dodajte naribani sir u umak i miješajte da se rastopi, a zatim umiješajte tunjevinu.
    Umakom prelijte makarone.

  27. #27

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    skuhaš poriluk i krumpir, nasjeckaš na kockice i pomiješaš, složiš u protvan. Poliješ s bešamelom (npr. malo mlijeka, 2-3 žlice brašna, malo začina), skuhaš neke kobasice (npr. narodna, dosta je pikantna pa podigne jelo), narežeš na ploškice i staviš gore na to. Na sve to staviš narezanog sira i zapečeš.

  28. #28

    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Rijeka
    Posts
    326

    Default

    Ovo jelo moze se jesti toplo ali i hladno je OK

    ZAPECENI PORILUK

    SASTOJCI:
    Poriluk - ja koristim i bijeli i zeleni dio - bijeli ispadne bolje
    Sunka - narezana na fete - jos bolje kuhan prsut
    Sir - u listicima (najbolje onaj koji dolazi pakiran u najloncicima)
    Besamel umak -klasicno radjen: na maslacu se preprzi brasno dodaje se mlijeko - mlacno i sol

    i muskatni orascic kao zacin

    1. Najprije se poriluk kratko prokuha (zblansira)
    2. Oko svakog poriluka se omota feta sira pa preko feta sunke
    3. poslozi se u posudu za pecenje (pekac, protvan, tepsiju .. whatever)
    4. zalije se besamel umakom
    5. posipa se parmezanom (moze i neki drugi topljivi sir ali parmeza je the best)
    6. Zapece se u rerni - ja cca 20 - 30 minuta na 180 - mora dobiti laganu koricu - ali sve ovisi od rerne

    U slast!

  29. #29
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    a jel se poriluk prereže po dužini ili ide cijeli ?
    mislim; kak ga opereš, jer uvijek unutra ima zemlje ?
    i kakav je to kuhani pršut ?

    inače mi i ovo izgleda mljac !

  30. #30

    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Rijeka
    Posts
    326

    Default

    sorry nije me bilo pa sada odgovaram. Skuham cijelog odnosno po pola tako da mi stane u pekac. Nemoj kuhati predugo.
    Ako je jako puno zemlje odrezem dio u kojem neme zemlje a gornji dio odvojim listove operem i opet spojim. Ali moze se naci i poriluk u kojem i nema puno zemlje da se ne zezas.

    Kuhan prsut: ima rozu boju kao sunka ali izgleda kao prsut - pitaj u nekoj boljoj delikatesi - meni je bolji po ukusu a mislim da ima i manje aditiva i raznih gluposti dodanih pa zato to preporucam ali biti ce dobra i sunka - moze presana

    Napisi kako je uspjelo

  31. #31
    Mostarka's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Francuska
    Posts
    460

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Prokuhaš poriluk i slažeš ga ko musaku: red poriluka, red začinjenog i izdinstanog faširanog mesa.
    Na vrhu je poriluk preliven jajima i vrhnjem (može i ribani sir). Zapečeš u pećnici.

    Ili poriluk s rižom.
    Prodinstaš ili prokuhaš poriluk i neko suho meso, dodaš rižu i još malo vode i pustiš dok se riža ne skuha.
    Hej, pravila sam poriluk sa mljevenim mesom i super je. Bas mi se svidja.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •