Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: Djeca profesionalci

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Djeca profesionalci

nisam znala kako drukcije nazvati ovu temu. dosla nam je jucer popodne na "playdate" djevojcica od 7 godina sa svojom majkom. mala je - profesionalna glumica. mama ju od trece godine vuce po audicijama (tvrdi da je ona u tako ranoj dobi pokazivala afinitete prema tome :? ), tako da je mama samo pratila njen talent. djevojcica izgleda sretno i ocito je sa mamom bliska, ali meni tu opasno smrdi na ispunjavanje maminih zelja preko djeteta. uzasno puno vremena im odlazi na to i zena mi je i sama priznala da nekad i ona i mala budu grozno umorne i da snimanje zna trajati i do kasnih nocnih sati.

skoro zaboravih spomenuti: dijete je prekrasno, mali andjelak. ali mi se bome opasno cini da mama pazi cak i na njenu prehranu, u smislu da ne bude ni premrsava ni popunjena :/

ma opce ne znam sto bi mislila. kakav je vas stav o djeci profesionalcima, bilo u sportu, modi, glumi, glazbi...?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je tu granica jako tanka, da ju je lako prijeci i da je tesko procijeniti izdaleka jasu li roditelji presli granicu ili nisu... :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a ja mislim da sva djeca glumci imaju poslije opakih problema u životu

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

maria, samo glumci?

a mali profesionalni sportasi, koji uostalom mogu imati i fizicke povrede? sin mi je krenuo na karate za klince, ali kad smo vidjeli razinu roditeljskog presinga na te treninge, lagano smo i on i ja izgubili volju :/

ali opet, nekad je tesko reci da li se radi o stvarnoj djetetovoj zelji ili frustraciji roditelja. konkretno moje kceri idu na klavir obje... super im ide ali da im se uvijek vjezba- nije bas. no imaju duznost dok god idu svaka vjezbati pola sata dnevno. dakle, zelja je bila njihova, ali posto mi placamo ne smiju prosanjariti te lekcije. ipak ni jedna ne zeli odustati na kraju godine, vec su dosle do treceg stupnja obje...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

za glumce ima hrpa primjera

od onog malog iz sam u kući, do sestara olsen, do lindsey lohan, itd
    winona

koliko znam jedno skandale nije radila natalie portman... za sad

a širi probir djece u showbiznisu nam da je imena poput brittney, michaela jacksona , sestre hilton itd

o djeci sportašima manje znam ,pa ni ne pišem

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    za glumce ima hrpa primjera

koliko znam jedno skandale nije radila natalie portman... za sad
    mislim i jodie foster :/

no slažem se ....ako postignu određen uspjeh i slavu u dječjoj dobi mislim da se jako teško s tim nose kasnije....pa pogledajte Britney

ne znam,uvijek bi izabrala da mi djeca imaju normalno djetinjstvo,nek steknu svoje snove,(a ne moje) i neka ih kad dođe vrijeme za to pokušaju ostvariti

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa

ne znam,uvijek bi izabrala da mi djeca imaju normalno djetinjstvo,nek steknu svoje snove,(a ne moje) i neka ih kad dođe vrijeme za to pokušaju ostvariti
    X

Ja se zgražavam tog izdvajanja dece. OK mi je da dete stvarno ima interesa za nešto pa da ga upišeš na balet ili aviomodelarstvo ali sa 2 ili 3 godine... :/

Posebno sam alergična na decu-manekene. Kakve to posledice može da ima po psihu jednog deteta to je strašno. Nisu daleko ni deca-glumci.

O lišavanju te dece detinjstva i igara ne želim ni da počinjem.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se uvijek pitam koliko je to stvarna zelja te djece a koliko je to najstvarnija zelja da udovolje zelji svojih roditelja?

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Što se mene tiče, ovakve stvari slobodno mogu da se svrstaju u kategoriju iskorištavanja djece,
    kao one što u Indiji ili gdje već, što šiju i šta sve ne, za malo ili nimalo bilo kakve naknade.

Kada dijete da bude dijete ako ne onda kad jeste dijete?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja vjerujem da ta malena iskreno uživa u svojoj ulozi glumice, i usput prihvaća totalno naopaki sustav vrijednosti, napuhava vlastiti mali ego (i mamin), a tko visoko leti nisko pada... baš mi je žao takve djece.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sportaši pate na drugi način...
    janica je nacionalni ponos pa sad vjerovatno diram u osinjak ali eto... kol'ko se puta polomila, ostala bez štitnjače, dan noć treninzi, nema djetinjstvo, nema pubertet, nema ništa i onda sve pošalje k vragu i završi (privremeno?) karijeru u ranim 20-tim pa ode ljudima lakirat nokte...

nogometaši (12 godina čini mi se onaj dječak iz Međimurja nisam sigurna umro na terenu, pa profi igrači u ranim 20-tim umiru po terenima)...

žive u režimu i nemaju kad biti ˝živahna dječnica ili prosječno normalno divlji teenageri˝... žive za sport i kad izađu vani moraju svako toliko trčat u mjestu da im ne padne tonus mišića npr.

meni je to bez veze... ja bih da prvo budu djeca pa onda da se bave nečim za pravo...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ja se uvijek pitam koliko je to stvarna zelja te djece a koliko je to najstvarnija zelja da udovolje zelji svojih roditelja?
    X

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Meni se čini da je danas djeci jako teško trenirati neki sport rekreativno. Ili si naj, naj i forsaš ili si izvan.

Što se tiče glume, manekenstva- pustimo djecu da budu djeca.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Re: Djeca profesionalci

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    djevojcica izgleda sretno i ocito je sa mamom bliska...?
    Juul bi to nazvao suradnjom

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    sportaši pate na drugi način...
    janica je nacionalni ponos pa sad vjerovatno diram u osinjak ali eto... kol'ko se puta polomila, ostala bez štitnjače, dan noć treninzi, nema djetinjstvo, nema pubertet, nema ništa i onda sve pošalje k vragu i završi (privremeno?) karijeru u ranim 20-tim pa ode ljudima lakirat nokte...

nogometaši (12 godina čini mi se onaj dječak iz Međimurja nisam sigurna umro na terenu, pa profi igrači u ranim 20-tim umiru po terenima)...

žive u režimu i nemaju kad biti ˝živahna dječnica ili prosječno normalno divlji teenageri˝... žive za sport i kad izađu vani moraju svako toliko trčat u mjestu da im ne padne tonus mišića npr.

meni je to bez veze... ja bih da prvo budu djeca pa onda da se bave nečim za pravo...
    potpisujem
    da ne govorim da je za mene profi sport najgluplja civilizacijska tvorevina ,definitivno. Nek mi netko objasni poantu. I ne onu kruha i igara, ima boljih igara. Kamena s ramena, npr.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Ja vjerujem da ta malena iskreno uživa u svojoj ulozi glumice, i usput prihvaća totalno naopaki sustav vrijednosti, napuhava vlastiti mali ego (i mamin), a tko visoko leti nisko pada... baš mi je žao takve djece.
    Ovo me nekako podsjeca na Jergovicevu Rutu Tannenbaum - bas je tako on opisao te djecije ambicije i mali napuhani ego...
    Viktor isto jako voli da glumi. Pa glumi.
    U kuci...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Djeci prvo i osnovno treba omogućiti da imaju normalno i lijepo djetinjstvo....koje podrazumjeva igru, bezbrižnost, druženja,....a djeca profesionalci vjerujem da za to imaju najmanje vremena. A o njihovoj brizi da ne razočaraju roditelje da ne pričam. Nije ni čudo da im to što su profesionalci uništi život.

I vjerujem da neka djeca imaju talent za nešta....ali mislim da se ne treba žuriti i gurati dijete da taj talent što prije unovči. Treba samo njegovati taj talent i nikada neće biti kasno da mu se dijete potpuno posveti kada samo osjeti da je za to spremno. A ako i ne iskoristi taj talent, za mene nije smak svijeta, samo ako je moje dijete sretno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Mislim da je tu granica jako tanka, da ju je lako prijeci i da je tesko procijeniti izdaleka jasu li roditelji presli granicu ili nisu... :/
    Odličan sažetak!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

meni je to tužno.. znam jedan slučajoca koji se zajogunio da mu oba sina budu nogometaši.. i ta djeca propuštaju sve rođendane, izlete, igre u parku zbog - treninga. Ne kžem da maleni ne vole nogomet, ali što je previše, previše je. Prije par dana mali nije išao u školu zbog prehlade (ne znam je li imao temp), ali ga je stari uredno odveo na trening. Meni to nije normalno. Ja jesam za bavljenje sportom, horror mi je dijete zatelebano u komp ili tv, ali neka onda to bude na dječji način, kroz igru, ako mu nešto dosadi nek upiše drugo, ili neka samo naganja loptu na školskom igralištu.. ali neka se raduje i gušta.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Ovo me nekako podsjeca na Jergovicevu Rutu Tannenbaum - bas je tako on opisao te djecije ambicije i mali napuhani ego...
    U kuci...
    Oooooooo, i kod mene jedna rođena glumica, popne se na "pozornicu" i ispucava čitave monologe iz crtanih filmova. Uz svaki crtić (koji je već gledala) obavezno odglumljuje scene. I ako se mene u odgovarajućem trenutku života išta bude pitalo, a namjeravam da hoće, (razapnite me) bome neće na Akademiju scenskih umjetnosti. Uz dužno poštovanje svim glumcima i glumicama.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Citiraj ninet prvotno napisa
    U kuci...
    Oooooooo, i kod mene jedna rođena glumica, popne se na "pozornicu" i ispucava čitave monologe iz crtanih filmova. Uz svaki crtić (koji je već gledala) obavezno odglumljuje scene. I ako se mene u odgovarajućem trenutku života išta bude pitalo, a namjeravam da hoće, (razapnite me) bome neće na Akademiju scenskih umjetnosti. Uz dužno poštovanje svim glumcima i glumicama.
    Pa naturscici su uvijek bolji glumci od akademaca

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    I vjerujem da neka djeca imaju talent za nešta....ali mislim da se ne treba žuriti i gurati dijete da taj talent što prije unovči. Treba samo njegovati taj talent i nikada neće biti kasno da mu se dijete potpuno posveti kada samo osjeti da je za to spremno.
    slazemo se u svemu ostalom, ali nazalost ovdje moram primijetiti da nije bas tako kako tvrdis... itekako moze biti kasno, pogotovo u sportu. kad ste ikad culi da je netko uspio u bilo kojem profesionalnom sportu, a da se istim poceo baviti sa 18 godina? jednostavno se nekako podrazumijeva da su svi veliki sportasi forsali taj svoj sport jos od malih nogu. nazalost .

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zato sam se izjasnila što mislim o profi sportu.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je te djece zao, neki ne naprave nikakvu karijeru kada odrastu a svoje vrijeme za kvalitetno skolovanje potrate na setovima :/

Ja sam isla u skolu sa Edvinom Dautovicem, ako se sjecate malog Bonga iz Smogovaca.
    Zavrsio je trgovacku, bas me zanima sto je s njime jer se vise nista o njemu ne cuje :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kaj ne radi na nekoj INA crpki?Mislim da je bio neki članak o bivšim Smogovcima... :/

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ću reći nešto o glazbi. Smatram da je dobro da djeca što ranije počnu svirati instrument ukoliko izraze želju za tim. I ne samo da je dobro nego je i uvijet za buduće profesionalno bavljenje time.
    Netko je spomenuo da se djeca profesionalci brinu da ne razočaraju roditelje? Ja bih rekla da je to vrlo pesimistično gledanje na stvar. A što ako dijete vrlo ugodno očara roditelje na koncertu što se uglavnom i događa.
    Djeca točno znaju što vole, a što ne. Samo im se ponekad ne da biti ustrajan pa ih treba potaknuti.
    I da čujete kako predivno može svirati jedno dijete od cca 10 godina iznenadili bi ste se. A tek koliko može uživati u tome što radi, koliko može biti posebno zbog toga i koliko zrelosti i talenta možete pronaći u jednom djetetu koje se profesionalno bavi glazbom!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Ja ću reći nešto o glazbi. Smatram da je dobro da djeca što ranije počnu svirati instrument ukoliko izraze želju za tim. I ne samo da je dobro nego je i uvijet za buduće profesionalno bavljenje time.
    Netko je spomenuo da se djeca profesionalci brinu da ne razočaraju roditelje? Ja bih rekla da je to vrlo pesimistično gledanje na stvar. A što ako dijete vrlo ugodno očara roditelje na koncertu što se uglavnom i događa.
    Djeca točno znaju što vole, a što ne. Samo im se ponekad ne da biti ustrajan pa ih treba potaknuti.
    I da čujete kako predivno može svirati jedno dijete od cca 10 godina iznenadili bi ste se. A tek koliko može uživati u tome što radi, koliko može biti posebno zbog toga i koliko zrelosti i talenta možete pronaći u jednom djetetu koje se profesionalno bavi glazbom!
    Tako mi je drago da si ovo rekla. Naime, ja sam mama jednog takvog djeteta. Naravno da postoje krize. I sama cijeli život sviram i znam da imam faze kad mi se samo svira i kad mi se ne da pogledati note. Vidim da je i kod moje M. tako, ali ona kaže kako bez sviranja ne može zamisliti život. Nije lako ni njoj ni nama koji je nastojimo pratiti u tome, ali sve to nestane kad vidite svoje dijete na velikoj pozornici kako svira, a na licu joj je osmjeh Mona Lise i vidi se da uživa u svakom tonu.

Itekako se može vidjeti koje dijete se posvećuje nečemu zato jer to želi, a koje samo želi zadovoljiti ambicije roditelja. Ovi prvi stvarno izgledaju sretno i oni jesu sretna djeca. Jedino u tom slučaju mogu postići vrhunac u onom čime se bave. Ona djeca koja su forsirana obično odustanu iz bilo kojeg razloga. Nije isto radi li se o malim manekenima ili djeci koja se bave umjetnošću. Za ovo drugo treba imati ljubavi, treba osjetiti onu unutarnju strast. Samo tako se postiže umjetnička izvedba. Ostalo je samo zanat.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tanka je linija...
    nego, ovo o ozljedama mi baš ne stoji... zar nisu pisali da se najviše ozljeda događa baš kod kuće? djeca se ozljede kroz igru.... nažalost, poznajem i smrtni ishod dječije igre...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Znam dosta sada odraslih ljudi koji se bave ili su se bavili profesionalnim sportom. Neki od njih su uz sport uspjeli završiti fakultete i magistrirati, dok neki nisu završili ni srednju školu.
    Svi su oni voljeli ili vole sport kojim su se bavili (ili se još bave), i to jako. Nitko se njime nije bavio zbog roditelja. Oni koji su to činili odustali su od sporta još kao djeca.
    Stvar je u tome što češće roditelji postanu preambiciozni kada uvide da je dijete talent i da ima potencijala, a ne obrnuto.
    Moje viđenje problema je isključivo u roditeljima i njihovom postavljanju stvari na pravo mjesto.
    Skoro sve koje znam su poticali talent svoje djece, samo što su neki u tome vidjeli cijelu djetetovu budućnost, dok su neki ipak razmišljali malo realnije i trudili se da dijete ne zapostavi i druge obaveze. Djeca ovih drugih roditelja su ta koja i nakon sporta (ili uz sport) imaju i neko zvanje.
    A svi znamo da od nemalog broja talentirane djece samo vrlo vrlo mali postotak (gotovo zanemariv) taj talent razvije u nešto vrhunsko od čega može živjeti i uživati bez obzira na svoje druge vještine.
    Ostali se u odrasloj dobi mogu njime baviti rekreativno, za svoj gušt.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja shvaćam da ima ljudi/djece koja su toliko zaljubljena u "to nešto", da nema potrebe da ih itko gura...
    moj otac je kao dječak ostao bez roditelja, na selu... i bio toliko lud za odbojkom da je otišao na školovanje na drugi kraj države, dogurao do reprezentacije Juge, završio jako težak fakultet, zasnovao obitelj i, što je najvažnije, prošao bez ijedne teže ozljede.
    Toliko je lud za time, da i dan - danas, sa svojih 70, tri puta tjedno ide na teninge, putuje sa svojom ekipom, kapetan je momčadi veterana...

znam da ima još takvih...

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zato se i ja slazem s martom. Tesko je to procijeniti...
    Sigurno je da postoje i djeca toliko zaljubljena u glumu, glazbu, sport, pjevanje, koji pritiscu roditelje da im te zelje i ostvare, iako bi mozda roditelji i povukli kocnicu.

Ali i nehotice se na ovim temama uvijek sjetim americkih izbora za male missice :shock:

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    I vjerujem da neka djeca imaju talent za nešta....ali mislim da se ne treba žuriti i gurati dijete da taj talent što prije unovči. Treba samo njegovati taj talent i nikada neće biti kasno da mu se dijete potpuno posveti kada samo osjeti da je za to spremno.
    slazemo se u svemu ostalom, ali nazalost ovdje moram primijetiti da nije bas tako kako tvrdis... itekako moze biti kasno, pogotovo u sportu. kad ste ikad culi da je netko uspio u bilo kojem profesionalnom sportu, a da se istim poceo baviti sa 18 godina? jednostavno se nekako podrazumijeva da su svi veliki sportasi forsali taj svoj sport jos od malih nogu. nazalost .
    A ne znam, kad je riječ o sportu, uvijek se sjetim one cure što je bila u Plesu sa zvijezdama i u onoj emisiji za mlade talente Showtime....što se bavi plesom (to je isto jedna vrsta sporta, zar ne?) I cura je uspjela maksimalno u tome što voli, a počela je plesati tek kada je imala 18 godina. I prestigla je debelo neke koji su počeli daleko mlađi. Ima tu i do upornosti, i do ljubavi prema nečemu, a ne samo o dobi kad se krene trenirati

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja planiram podržavat, nikako gurat (osim za Akademiju scenskih umjetnosti ). A vidjet ćemo šta donosi sutra.
    Generalno, mislim da nije dobro da djeca mlada počnu zarađivati, jer nisu zrela da se s tim nose. A cijenim upornost u treniranju i amaterskom bavljenju bilo ćim. Sve to naravno gubi smisao ako povremeni poticaji roditelja kad se privremeno izgubi motivacija prerastu u tiraniju.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Ali i nehotice se na ovim temama uvijek sjetim americkih izbora za male missice :shock:
    Izbor za miss i bavljenje umjetnosšću dakle sviranje, balet i sl. se uopće ne može spominjati u istoj rečenici i dvije su potpuno različite stvari.

Imam dojam da neki ovdje zamišljaju dijete koje sate i sate u danu provodi mučeči se nad nečim i pri tome strepi nad neuspjehom. To ne izgleda ni približno tako. Dijete može u nečemu biti VRLO uspješno ako se tome posveti odprlike sat ili dva dnevno plus odlazak na poduke. Zašto se na to ne bi gledalo kao na aktivno ispunjeno slobodno vrijeme. I dalje ostaje dovoljno vremena za igru i razbibrigu.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Dorotea, dok je tako onda je to i više nego pohvalno. I nitko ne govori da se ne može tako. Ali ostaje činjenica da su ovi ekstremni slučajevi grozni i da ja to svom djetetu nikad ne bih poželjela! Ako je ono zaljubljeno u nešta toliko da se samo želi posvetiti tome svaki dan određeno vrijeme, onda mu ja mogu samo pružiti podršku. Ali onda mi neće biti smak svijeta ako to jedan dan ne napravi tako ili ako jednog dana odluči propustiti trening. I voljet ću ga jednako i jednako mu pružati podršku, bilo da je nešta odlično odradio ili da je taj dan bio totalna katastrofa.
    Voljela bih da su takvi o kojima ti pričaš u većini, ali nažalost sumnjam da jesu.
    Nadam se da shvaćaš razliku

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Izbor za miss i bavljenje umjetnosšću dakle sviranje, balet i sl. se uopće ne može spominjati u istoj rečenici i dvije su potpuno različite stvari..
    slazem se, ali opet razlog sto ih se spominje zajedno jest profesionalni pristup necemu, bilo cemu, u tako mladim/djecjim godinama. a tu je onda nuzno i roditelj sa strane koji hoces neces ima s tim neke veze, od spremnosti da dijete razvaza na razno razne audicije/satove poduke/treninge do njegovog stava o cijeloj stvari (u krajnjoj liniji da roditelj zabrani, dijete ima ispod 18 godina i koliko god hoce ne moze se baviti tom aktivnoscu).

Imam dojam da neki ovdje zamišljaju dijete koje sate i sate u danu provodi mučeči se nad nečim i pri tome strepi nad neuspjehom. To ne izgleda ni približno tako. Dijete može u nečemu biti VRLO uspješno ako se tome posveti odprlike sat ili dva dnevno plus odlazak na poduke. Zašto se na to ne bi gledalo kao na aktivno ispunjeno slobodno vrijeme. I dalje ostaje dovoljno vremena za igru i razbibrigu.
    ali ako govorimo o malom profesionalcu koji je jako uspjesan, on apsolutno ima vise nego ispunjeno vrijeme... dapace, on nema vremena za nista osim te jedne stvari (tako je to bar u praksi). ova mala glumica koju sam ja upoznala skoluje se doma i dopisno, a jedan decko iz glazbene skole u koju moje curice idu leti po cijeloj Americi svirajuci klasicnu glazbu pred velikim auditorijima. ima 11 godina. koliko je to zdravo?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ali ako govorimo o malom profesionalcu koji je jako uspjesan, on apsolutno ima vise nego ispunjeno vrijeme... dapace, on nema vremena za nista osim te jedne stvari (tako je to bar u praksi).
    Pod profesionalcima misliš valjda na djecu koja zarađuju time što rade. Ja ti mogu iz prakse reći kako izgleda kad dijete radi nešto slično, ali nije plaćeno za to.
    Moja M. dnevno vježba 1 sat, ali joj je to dovoljno da postigne iznadprosječni uspjeh jer ima skoro apsolutni sluh i pamti odsvirano na prvo čitanje. Osim što je u školi, tri puta tjedno ide na treninge, visi s curama na MSN-u, razmjenjuje mailove s prijateljima koji nisu iz zg, bavi se izradom nakita za sebe i prijateljice, piše roman, crta modne kreacije, dosta čita i uči jezike (dio toga i kao izvanškolsku aktivnost). I još joj ostaje "praznog hoda" da se tipično pubertetski povlači od kauča do fotelje s daljinskim u ruci. S veseljem odlazi u školu i na sve aktivnosti.
    u krajnjoj liniji da roditelj zabrani, dijete ima ispod 18 godina i koliko god hoce ne moze se baviti tom aktivnoscu).
    Da, roditelj može zabraniti. I ja sam pokušala reducirati aktivnosti. Nikad je nisam vidjela toliko očajnu i uplakanu kao kad sam spomenula da bi nešto trebala izbaciti iz rasporeda. I više mi ne pada na pamet da joj se petljam u njen odabir dok god vidim da je sretna.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni MM ni ja ne podražavamo dječni "profesionalizam" u bilo čemu.
    Ali... upisali smo malog na gimnastiku za klince i sad sve više ispada da je jako nadaren a i obožava ići.
    Počeli smo razmišljati, što ako nam predlaže da se prebaci u natjecatelje :/

Iskreno, ne znam što bismo učinili.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

K. je nečural born ektris, he, he ...
    MM, braco i ja smo njena vjerna publika kod kuće.
    Malo sam OT s ovim komentarom.
    Djeca imaju pravo na svoje snove, zar ne?
    O roditeljima i njihovim ambicijama ne bih duljila.
    Upravo imam performans u dnevnom boravku.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    ali ako govorimo o malom profesionalcu koji je jako uspjesan, on apsolutno ima vise nego ispunjeno vrijeme... dapace, on nema vremena za nista osim te jedne stvari (tako je to bar u praksi).
    Pod profesionalcima misliš valjda na djecu koja zarađuju time što rade. Ja ti mogu iz prakse reći kako izgleda kad dijete radi nešto slično, ali nije plaćeno za to.
    Moja M. dnevno vježba 1 sat, ali joj je to dovoljno da postigne iznadprosječni uspjeh jer ima skoro apsolutni sluh i pamti odsvirano na prvo čitanje. Osim što je u školi, tri puta tjedno ide na treninge, visi s curama na MSN-u, razmjenjuje mailove s prijateljima koji nisu iz zg, bavi se izradom nakita za sebe i prijateljice, piše roman, crta modne kreacije, dosta čita i uči jezike (dio toga i kao izvanškolsku aktivnost). I još joj ostaje "praznog hoda" da se tipično pubertetski povlači od kauča do fotelje s daljinskim u ruci. S veseljem odlazi u školu i na sve aktivnosti.
    u krajnjoj liniji da roditelj zabrani, dijete ima ispod 18 godina i koliko god hoce ne moze se baviti tom aktivnoscu).
    Da, roditelj može zabraniti. I ja sam pokušala reducirati aktivnosti. Nikad je nisam vidjela toliko očajnu i uplakanu kao kad sam spomenula da bi nešto trebala izbaciti iz rasporeda. I više mi ne pada na pamet da joj se petljam u njen odabir dok god vidim da je sretna.
    Moram potpisati sve ovo , takva djeca postoje (doduše, rijetka su) i zaista je užitak raditi s njima. Željela bih samo napomenuti da su oni ipak superinteligentni i multitalentirani, prirodno radoznali, ide im sve, čime god se bave postižu izvrsne rezultate i sve im ide lako uz minimalan utrošak vremena. Kasnije, kad se opredijele za nešto, "žrtva" je veća jer su i zahtjevi i konkurencija veliki, ali tada više i ne može biti govora o bilo kakvom pritisku roditelja jer oni koji o(p)stanu trajno su "zaraženi" .
    Zato je potpuno deplasirano uspoređivati takvu djecu s manekenima, snimačima reklama i sl.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Kasnije, kad se opredijele za nešto, "žrtva" je veća jer su i zahtjevi i konkurencija veliki, ali tada više i ne može biti govora o bilo kakvom pritisku roditelja jer oni koji o(p)stanu trajno su "zaraženi" .
    Zato je potpuno deplasirano uspoređivati takvu djecu s manekenima, snimačima reklama i sl.
    Slažem se.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali... upisali smo malog na gimnastiku za klince i sad sve više ispada da je jako nadaren a i obožava ići.
    Počeli smo razmišljati, što ako nam predlaže da se prebaci u natjecatelje
    identicno kod nas, mi smo odbili natjecateljsku grupu ove god. sto ce biti sljedece ne znamo...ja sve pratim kako joj je s tom gim. a njoj osmijeh od uha do uha, svaki dan ispitivanje kad ce, vjezba po kuci i govori da kad bude jako, jako stara - ono 20 god. da ce se i tad baviti gimnastikom jer se upisala dozivotno.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Citiraj mim prvotno napisa
    Moram potpisati sve ovo , takva djeca postoje (doduše, rijetka su) i zaista je užitak raditi s njima. Željela bih samo napomenuti da su oni ipak superinteligentni i multitalentirani, prirodno radoznali, ide im sve, čime god se bave postižu izvrsne rezultate i sve im ide lako uz minimalan utrošak vremena. Kasnije, kad se opredijele za nešto, "žrtva" je veća jer su i zahtjevi i konkurencija veliki, ali tada više i ne može biti govora o bilo kakvom pritisku roditelja jer oni koji o(p)stanu trajno su "zaraženi" .
    ma ni jedna od vas me nije razumjela. ono o cemu vi pricate su hobiji, bez obzira koliko je dijete talentirano. profesionalca odlikuje jedna od ove tri stvari:

1) doista profesionalan i intenzivan pristup vjezbanju/treninzima/whatever
    2) puuuuno nastupa i natjecanja u onom cime se bavi
    3) na kraju krajeva i veliki novci u igri

da li netko od vas zna takvo dijete, a da mu je bas lijepo i bezbrizno u zivotu :?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ali ako govorimo o malom profesionalcu koji je jako uspjesan, on apsolutno ima vise nego ispunjeno vrijeme... dapace, on nema vremena za nista osim te jedne stvari (tako je to bar u praksi). ova mala glumica koju sam ja upoznala skoluje se doma i dopisno, a jedan decko iz glazbene skole u koju moje curice idu leti po cijeloj Americi svirajuci klasicnu glazbu pred velikim auditorijima. ima 11 godina. koliko je to zdravo?
    De halo ženo o čemu ti pričaš? Pa to su rijetke iznimke! Curica koja putuje po Americi, svira pred velikim auditorijem? Znaš ti koliko odraslih umjetnika ima koji pokušavaju na takav način zaraditi za kruh pa nastupaju pred polupraznim dvorana. Kakvo obrtanje love?
    Ja ne govorim o Janici i ovakvim kao što ti spominješ. Ja govorim o djeci koja se profesionalno bave glazbom, ali ne možeš to zvati hobijem jer to nije hobi. Ti stvari gledaš ili preekstremno na jednu ili opet ekstremno na drugu stranu.

Ninči jel ti radiš sa takvom djecom pa imaš podatke o tome koja su djeca u većini, a koja u manjini ili samo predpostavljaš na temelju nekakvih svojim predidžbi ili zapažanja?

Poslid zašto ti se dijete ne bi išlo natjecati? Što mu to može naštetiti? Uopće ne kužim :?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kako nije profesionalan pristup? Dijete koje je napr. 1. razred srednje glazbene škole i 1. gimnazije sigurno ima ispunjen cijeli dan (samo je u glazbenoj 4 cijela popodneva tjedno, od 14.30 do 19), recimo da mu na vježbanje od 2.5-3 sata dnevno, na učenje za gimnaziju bar 2 sata (i to ako je jako inteligentan i brzo uči), onda mu zaista ništa ne ostane. I takva djeca itekako hodaju po natjecanjima domaćim i međunarodnim, po seminarima domaćim i često međunarodnim, često nastupaju i sl....ako to nije profesionalan pristup onda ne znam što jest. U kasnijim razredima količina vježbanja se povećava, neki prestanu s gimnazijom i odu u muzički razred ili samo polažu ispite.
    Od svega što si nabrojala, Hana-Sara, ovakva djeca jedino ne zarađuju, tj. njihovi roditelji ne zarađuju na njima i to je upravo ona razlika o kojoj govorim.

Ovdje ne govorimo o Ivi Pogoreliću koji se zatvorio u ruski internat s 11 godina i izašao s dvadeset i nešto, takvi pak rijetko ostaju "normalni", ali takvih je 1 na 10000.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Čokolada, ja sam išla u srednju glazbenu i hrpa mojih prijatelja i kolega i svi smo normalni ljudi (netko više, netko manje ) čak normalniji od nekih koji su klošarili poslije škole ne znajući kako ubiti slobodno vrijeme. uopće se ne može generalizirati stvari i reći da profesionalno bavljenje nečim nije dobro. ja bih rađe rekla da postoje pojedinci koji, kao i u svim ostalim područjima u životu pretjeraju. ipak takvi su rijetki. opet da ih nema pitanje je da li bi smo imali janicu i slične. e sada...jel takav pristup djeci dobar ili ne o tome se da diskutirati. a "normalne" profesionalce mislim da tu ne bi trebalo svrstavati. po meni se apsolutno isplati dijete poticati na takvu vrstu rada jer dijete radi nešto korisno, ulaže u svoje znanje koje će mu ostati cijeli život i stječe radne navike i disciplinu da se nekada radi nekih stvari mora u nečemu i odricati. to ih pak sve na kraju čeka kad odrastu samo u puno većim omjerima.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sorry čokolada krivo sam razumjela tvoj post kada sam ga prvi put čitala

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

De halo ženo o čemu ti pričaš? Pa to su rijetke iznimke! Curica koja putuje po Americi, svira pred velikim auditorijem? Znaš ti koliko odraslih umjetnika ima koji pokušavaju na takav način zaraditi za kruh pa nastupaju pred polupraznim dvorana. Kakvo obrtanje love?
    Ja ne govorim o Janici i ovakvim kao što ti spominješ. Ja govorim o djeci koja se profesionalno bave glazbom, ali ne možeš to zvati hobijem jer to nije hobi. Ti stvari gledaš ili preekstremno na jednu ili opet ekstremno na drugu stranu.
    gle ja govorim o onom sto sam vidjela kod te djevojcice. za mene rijec profesionalac bas podrazumijeva taj ekstrem koji nije karakteristican za hobi. a uostalom ja sam i otvorila temu pa sam samo htjela pojasniti sto me konkretno zanimalo

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ninči jel ti radiš sa takvom djecom pa imaš podatke o tome koja su djeca u većini, a koja u manjini ili samo predpostavljaš na temelju nekakvih svojim predidžbi ili zapažanja?
    Da, to je moja pretpostavka na temelju mojih predodžbi i zapažanja. A ne radim sa takvom djecom, nego sa svakakvom djecom (razredna nastava). I imala sam par djece "profesionalaca" i svi od njih su spadali u ovu grupu profesionalaca o kojoj je ovdje riječ. To ipak malo govori o nekoj statistici, zar ne?

I vidim da pišeš o svojoj glazbenoj školi. I oprostiš mi, ali ja tu djecu baš i ne ubrajam u profesionalce, jer malo koga od njih znam da zarađuju na taj način. Tako da opet miješaš kruške i jabuke i bilo bi dobro da još jednom pročitaš moj gornji post pa da napokon shvatiš razliku između djece o kakvoj je ovdje riječ i djece o kojoj ti uporno tupiš.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Čokolada, ja sam išla u srednju glazbenu i hrpa mojih prijatelja i kolega i svi smo normalni ljudi (netko više, netko manje ) čak normalniji od nekih koji su klošarili poslije škole ne znajući kako ubiti slobodno vrijeme. uopće se ne može generalizirati stvari i reći da profesionalno bavljenje nečim nije dobro.
    I ja sam završila srednju glazbenu+srednju matematičku, vježbala, nastupala, izlazila van, bavila se plesom, imala ozbiljnog dečka, čitala... I stvarno mi ništa nije falilo. Kad se jednom naučiš raspolagati svojim vremenom nije problem. Važni je samo znati uživa li dijete u svojih hobijima (čak i ako je plaćeno za njih).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •