Ovo sam probala u jednom restoranu i oduševila sam se![]()
Ima netko za to provjeren i dobar recept?
Ovo sam probala u jednom restoranu i oduševila sam se![]()
Ima netko za to provjeren i dobar recept?
Za semifreddo ti je najvažnija baza:
200 g šećera
150 g žumanjaka
60 g vode
Žumanjke pjenasto umikasaj, a šećer i vodu zakuhaj u gusti sirup (kao za šaumpitu). Vruć sirup malo pomalo umiksaj u žumanjke (nemoj naglu uliti da ti žumanjci ne koaguliraju) dok ne dobiješ gustu smjesu.
Ako ti se sirup ohladi, jaja neće biti termički obrađena.
To je baza, u koju po želji dodaješ rastopljenu čokoladu ili kokos ili pržene lješnjake ili nešto što ti voliš.
Na kraju čvrsto umuti tučeno slatko vrhnje i lagano umiješaj u smjesu.
Ako ti je to samostalni desert, ulij ga u zdjelice, a ako radiš semifreddo tortu, ulij smjesu u kalup za torte i u zamrzivač (kao sladoled).
Ja radim semifreddo tortu u tri različita sloja, npr. od tri različite vrste čokolade (bijela, crna i sa lješnjacima). Tada moraš malo zalediti prvi sloj u kalupu prije nego uliješ sljedeći.
Ovaj recept mi je dao jedan od najboljih hrvatskih kuhara i zaista je dobar, ali ne trebam niti napominjati da ima milion kalorija...![]()
Auuu Piplica ovo mi se čini da će biti jako fino![]()
A sada mi kaži koliko jaja je 150g žumanjka, i pod 60 g vode misliš na 6 deci ili
?
Dobro bi bilo da imaš digitalnu vagu pa izvaži, kako žumanjke, tako i vodu i šećer. Tako je on meni rekao pa sam tako i ja radila.
Masa 1 litre vode je 1 kg. Znači, 1 dl vode ima masu 100 g. 60 g ti je onda 0.6 dl. Ovo je super kaj je masa žumanjaka dana, a ne broj. Imaš jako velikih i jako malih jaja pa je ovaj recept puno precizniji od onih s brojem žumanjaka.Ana :-) prvotno napisa
E, da, na tu količinu, koliko ide slatkog vrhnja?
ja nemam digitalnu vaguimam onu skroz starinsku
je l' onda 150 g žumanjaka negdje 3 komada ili kaj?
meni su puno jednostavniji recepti s komadima jaja, nego ovak...
onda,piplice, na kraju mi se čini da od ove količine ispadne jako malo...
i kaj radim ako neću tortu nego želim poslužiti onak' fensi u čašama?
smrznem sve zajedno pa onda odvajam sjekirom ili nekak drukčije?
daj, nabaci malo detalja...![]()
Uh, otkad ovo nisam radila...
Ne sjećam se Forka, ali ne bi trebalo ispasti malo. Za koliko osoba ti treba?
Vidim po svojim žvrljotinama kraj recepta da sam za tortu upotrijebila 200 g žumanjaka (ili žutanjaka?), 265 g šećera i 80 g vode.
Probaj izvagati na običnu vagu, nije ti to 3 grama da ne možeš, 15 deka bi svaka kuhinjska vaga trebala odvagnuti.
Glede sjekire, ne treba ti,
ulit ćeš direktno u čaše pa u zamrzivač.
Posljednje uređivanje od piplica : 01.07.2013. at 21:52
Ooooo mljac!
Volim kad rano unutro natrčim na ovako dobar recept.
Pretpostavljam da može i voće unutea