Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Semifredo

  1. #1
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno Semifredo

    Ovo sam probala u jednom restoranu i oduševila sam se

    Ima netko za to provjeren i dobar recept?

  2. #2
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Za semifreddo ti je najvažnija baza:
    200 g šećera
    150 g žumanjaka
    60 g vode
    Žumanjke pjenasto umikasaj, a šećer i vodu zakuhaj u gusti sirup (kao za šaumpitu). Vruć sirup malo pomalo umiksaj u žumanjke (nemoj naglu uliti da ti žumanjci ne koaguliraju) dok ne dobiješ gustu smjesu.
    Ako ti se sirup ohladi, jaja neće biti termički obrađena.
    To je baza, u koju po želji dodaješ rastopljenu čokoladu ili kokos ili pržene lješnjake ili nešto što ti voliš.
    Na kraju čvrsto umuti tučeno slatko vrhnje i lagano umiješaj u smjesu.
    Ako ti je to samostalni desert, ulij ga u zdjelice, a ako radiš semifreddo tortu, ulij smjesu u kalup za torte i u zamrzivač (kao sladoled).
    Ja radim semifreddo tortu u tri različita sloja, npr. od tri različite vrste čokolade (bijela, crna i sa lješnjacima). Tada moraš malo zalediti prvi sloj u kalupu prije nego uliješ sljedeći.
    Ovaj recept mi je dao jedan od najboljih hrvatskih kuhara i zaista je dobar, ali ne trebam niti napominjati da ima milion kalorija...

  3. #3
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Auuu Piplica ovo mi se čini da će biti jako fino

    A sada mi kaži koliko jaja je 150g žumanjka , i pod 60 g vode misliš na 6 deci ili ?

  4. #4
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Dobro bi bilo da imaš digitalnu vagu pa izvaži, kako žumanjke, tako i vodu i šećer. Tako je on meni rekao pa sam tako i ja radila.

  5. #5
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Auuu Piplica ovo mi se čini da će biti jako fino

    A sada mi kaži koliko jaja je 150g žumanjka , i pod 60 g vode misliš na 6 deci ili ?
    Masa 1 litre vode je 1 kg. Znači, 1 dl vode ima masu 100 g. 60 g ti je onda 0.6 dl. Ovo je super kaj je masa žumanjaka dana, a ne broj. Imaš jako velikih i jako malih jaja pa je ovaj recept puno precizniji od onih s brojem žumanjaka.

  6. #6
    ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    metropola
    Postovi
    1,018

    Početno

    Mljac,idem danas probati :D

  7. #7
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    E, da, na tu količinu, koliko ide slatkog vrhnja?

  8. #8
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    ja nemam digitalnu vagu imam onu skroz starinsku

    je l' onda 150 g žumanjaka negdje 3 komada ili kaj?

    meni su puno jednostavniji recepti s komadima jaja, nego ovak...

    onda,piplice, na kraju mi se čini da od ove količine ispadne jako malo...
    i kaj radim ako neću tortu nego želim poslužiti onak' fensi u čašama?
    smrznem sve zajedno pa onda odvajam sjekirom ili nekak drukčije?

    daj, nabaci malo detalja...

  9. #9
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Uh, otkad ovo nisam radila...
    Ne sjećam se Forka, ali ne bi trebalo ispasti malo. Za koliko osoba ti treba?
    Vidim po svojim žvrljotinama kraj recepta da sam za tortu upotrijebila 200 g žumanjaka (ili žutanjaka? ), 265 g šećera i 80 g vode.
    Probaj izvagati na običnu vagu, nije ti to 3 grama da ne možeš, 15 deka bi svaka kuhinjska vaga trebala odvagnuti.

    Glede sjekire, ne treba ti,
    ulit ćeš direktno u čaše pa u zamrzivač.
    Posljednje uređivanje od piplica : 01.07.2013. at 21:52

  10. #10
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,312

    Početno

    Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    ja nemam digitalnu vagu imam onu skroz starinsku

    je l' onda 150 g žumanjaka negdje 3 komada ili kaj?

    meni su puno jednostavniji recepti s komadima jaja, nego ovak...

    onda,piplice, na kraju mi se čini da od ove količine ispadne jako malo...
    i kaj radim ako neću tortu nego želim poslužiti onak' fensi u čašama?
    smrznem sve zajedno pa onda odvajam sjekirom ili nekak drukčije?

    daj, nabaci malo detalja...
    150 g žutanjaka je sigurno više od 3 komada. u hrpu nekih mojih recepata cijelo jaje se računa kao 40-50 grama tako da ti samih žumanjaka sigurno treba više.

  11. #11
    trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    ...na putu...
    Postovi
    2,329

    Početno

    Ooooo mljac!

    Volim kad rano unutro natrčim na ovako dobar recept.

    Pretpostavljam da može i voće unutea

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •