Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: koliko su samostalni u svakodnevnim sitnicama

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno koliko su samostalni u svakodnevnim sitnicama

P će za dva mjeseca imati 6 godina. Mi bismo ju htjeli poslati u školu na jesen jer je jako zainteresirana, čita, piše, zbraja, oduzima....i to več poprilično dugo. Stalno priča o školi i užasno želi ići u školu.

No, mene sad zanima kakvi su vaši 5+ godišnjaci u samostalnosti, što mogu već sami a što još ne.

Npr, P ujutro kad se treba obući za vrtić to razvalči po pola sata, s tim da ja svakih pet minuta požurujem. Što se tiče uzimanja hrane tu apsolutni ništa ne zna sama i za sve mene vuče za rukav. Pospremanje kreveta isto tako traje sat vremena.
    Vezanje cipela je ajd nekako svladano, ali zakopčavanje gumbića i slično...uf.

Kakvi su vaši po pitanju takvih sitnica?

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, ne znam hoće li ti naša situacija pomoći da odlučiš, ali pošto nam djeca spadaju u istu skupinu ja ću ti napisati da;
    Iva će imati 5 godina za 3 mjeseca, brojeve i slova ne kuži, nešto brlja, ali oblačenje, skidanje, hranjenje, tuširanje, sve to već pola godine obavlja sama.
    Možda zato što je drugo dijete.
    Ne sječam se točno da li je i starija u to doba bila tako samostalna, ali kad je s 6 god i 9 mjeseci krenula u školu bila je potpuno spremna. Samostalna u svim radnjama primjerenim njenoj dobi, a slova i brojeve, zbrajanje i slovkanje je znala tako- tako. U školi je to brzo naučila i dan danas nema problema.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja lično nisam za raniji upis u školu, ali svako dijete je priča za sebe. Moja je malena bila prilično nesamostalna i nezrela tako da je u školu krenula sa punih sedam.
    A opet ako tvoja malena želi u školu ranije - testiraj je. Igrajte se nekoliko dana prave škole - znači mirno sjedenje za stolom, rad, učenje, zadaća (ali kroz igru da ne dobiješ kontraefekat) - vidi hoće li joj obaveze brzo dosaditi.
    Ako ne - sretno malom školarcu .

BTW zakopčavanje gumbića je stvar fine motorike. postoje razne vježbice za sazrijevanje motorike: rezanje makazicama, pisanje kose, ravne crte, spajanje tačkica, nizanje perlica i sl.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moj sin ima 7, ide u 1.r.
    ne zna vezati cipele (nosi samo na cicak).
    ne zeli hlace na cif jer mu je to komplicirano otkapcati.
    gumbe ne kopca.
    obuce se ujutro sam, prilicno brzo, ali s 5+ je jos bio jako spor.
    od pripreme hrane - natoci si nesto za piti, namaze kruh, i napravi pahuljice s mlijekom. to je to.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj thousands of voices prvotno napisa
    Ja lično nisam za raniji upis u školu, ali svako dijete je priča za sebe. Moja je malena bila prilično nesamostalna i nezrela tako da je u školu krenula sa punih sedam.
    A opet ako tvoja malena želi u školu ranije - testiraj je. Igrajte se nekoliko dana prave škole - znači mirno sjedenje za stolom, rad, učenje, zadaća (ali kroz igru da ne dobiješ kontraefekat) - vidi hoće li joj obaveze brzo dosaditi.
    Ako ne - sretno malom školarcu .

BTW zakopčavanje gumbića je stvar fine motorike. postoje razne vježbice za sazrijevanje motorike: rezanje makazicama, pisanje kose, ravne crte, spajanje tačkica, nizanje perlica i sl.
    ma kod nje nije uopće problem u koncentraciji. u vrtiću oni sad rješavaju listiće sa radnim zadacima i tete kažu da sva djeca odustanu na pola, ali P se ne mrda dok sve lijepo ne napravi. uvijek te listiće nosimo doma i vidim da stvarno to radi odlično. uz to ona već ima svoje bilježnice i ja joj stalno na njen zahtjev moram ispisati 20-tak zadataka sa zbrajanjem i oduzimanjem i kojekakvih vježbi jer ona želi pisati "zadaću".
    nije dakle uopće upitna ni njena volje, želja ni koncentracija za školu i učenje, nego me čisto pati da li je ona svojom samostalnošću u nekim drugim svakodnevnim situacijama u ravnini sa svojim vršnjacima ili smo previše toga radili za nju pa si sad nemože svezat cipele sama.
    najviše me pati ta sporost u odijevanju. To traje i traje i traje po pola sata ujutro i više.
    s druge strane, neke stvari koje uopće ne očekujem od nje ona radi samonicijativno, npr uzme onaj mali ručni usisavač i usisava po cijeloj kući sve mrvice do kojih dođe. to joj je ko neka igra. obožava kuhati smanom...

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Danas sam na našem vrtiću vidjela obavijest da se vrše upisi djece u 1. razred te da se jave roditelji djece koja su rođena do 30.03.2003. na testiranje u školsku ambulantu.
    To je valjda neki "granični" datum tako da klinac kad pođe u školu ima minimalno 6 g. i 5 mj., nemam pojma :?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Koliko ja znam po novome je zakon da djeca rođena nakon 31.3 ne mogu krenuti u prvi razred. TJ. dijete minimalno mora imata 6 i 5mj.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Sundance prvotno napisa
    da djeca rođena nakon 31.3 ne mogu krenuti u prvi razred. TJ. dijete minimalno mora imata 6 i 5mj.
    mislis prije 31. 03. ?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sandraL prvotno napisa
    Danas sam na našem vrtiću vidjela obavijest da se vrše upisi djece u 1. razred te da se jave roditelji djece koja su rođena do 30.03.2003.
    A da nisu malo fulali godinu?
    U našem vrtiću se testirau (sva djeca rođena do 31.03.2002., a još troje rođenih nakon tog datuma ih je izrazilo želju da im se djecu testira kako bi eventualno krenuli ranije u školu...

Mi smo ljetni 2002. i ne brine nas još škola ni u peti

A što se samostalnosti tiče, sa 5 godina i 8 mjeseci je prilično samostalna, ali spoooora ko puž, uvijek smo svugdje zadnji (ritmika, vrtićka garderoba...), po cesti se vuče, ujutro se vuče... ima volje i za pomoći i pospremiti, samo eto spora ko spori dan. da ne velim da je mlađa sa svoje 3 g i 3 mj u nekim stvarima puno samostalnija i brža. :/

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma ja sam fulala i mjesec i godinu
    Sad sam pogledala: granični datum je 30.04.2002.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Zhabica, mislim nakon 31.3.
    Jer npr. ako sam ja rođena 5.5 koji je nakon 31.3 i to znači da bi u 9 mj. imala 6g i 4mj i ne bi me pustili u školu.
    Kao što se prije moglo. U mojoj generaciji nas je bilo ohoho mlađih od 6god i 5mj.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

P ne bi trebala ići pod mus u školu, ali mi želimo da ona ide, a još više ona želi ići.
    u vrtiću iako nije najstarija u grupi ipak je najsamostalnija, najkoncentriranija na zadatke i prema riječima teta ona je zrelija za školu od onih koji su godinu stariji.

sad smo kontaktirali školsku liječnicu koja nas je u startu otpilila rekavši da nebu ona nju dala u školu, bez da je vidjela dijete. MM je poludio i tražit ćemo na općini dozvolu i ako treba komisiju. Ta žena već godinama maltretira sve žive ljude koji dijete daju u školu sa 6 godina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sandraL prvotno napisa
    Ma ja sam fulala i mjesec i godinu
    Sad sam pogledala: granični datum je 30.04.2002.
    a da nisi opet fulala, koliko ja znam granični datum je 31.3. , znači školski obveznici su oni koji su rođeni zaključno s 31.3.2002.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

nitko ti ne moze zabraniti da djete das ranije u skolu, koliko je meni poznato. teze je dobiti odgodu.

neka ju testiraju zajedno sa skolskim obveznicima. ono sto ti moras kao roditelj napraviti vanredno od roditelja obveznika, je predati zahtjev za prijevremeni upis. pitaj malo u skoli ili vrticu kome zahtjev predajes, formular ispunis na licu mjesta.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moj puno toga zna ali mu se neda i to je najveći problem pa oteže li oteže

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih rekla da je moj A, koji ima 8 i pol godina, tek sad ZAPRAVO "spreman" za skolu. To zakljucujem na temelju njegova ponasanja nakon dolaska iz skole. Do prije nekog vremena dolazio je kuci prilicno frustriran, nervozan i u stresu. U zadnje vrijeme se stanje prilicno stabiliziralo i poboljsalo.

Kad je polazio u skolu imao je 6 godina i 11 mjeseci i po svim pokazateljima, bio je spreman. Osim sto zapravo nije bio spreman. Ali to znam tek sad i nadam se da s ostalom djecom necu tako pogrijesiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •