Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: meningitis

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno meningitis

Nisam citala jucer novine, ali cula sam pricu o curici od kojih 11 mj. koja je dobila temperaturu i do kraja dana umrla . Zna neko vise? Mislim sta je sa simptomima, kako to uocit, kak sprijecit? Navodno oboljevaju cesce zdrava djeca. Sad ce me svaki put panika ulovit kad mali dobije temperaturu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam o tome čitala prije jedno mjesec dana?!? ili je ovo novi slučaj?
    uglavnom, beba je imala temperaturu nekoliko dana, izvadili su krv, ali prije nego što su stigli nalazi, bebi se temperatura naglo povisila i sva je bila crvena (nekakvo potkožno krvarenje, tako nešto...)
    uglavnom, to je bi neki rijetki oblik meningitisa...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Novi slučaj.
    Nema posebnih simptoma, niti posebne terapije.
    Kad se otkrije, već je kasno :/
    Oni koji su bili u kontaktu, preventivno dobivaju neke tablete.
    suncemojemalo, to je stvarno rijetka pojava, nemoj se time opterećivati.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja se opterećujem. Stvarno mi se čini da je svako malo nešto novo. A djecu nikad ne vodoim doktoru kad diobe temperaturu. Polako i ja paničarima.
    Pisalo je da je curica dobila temperaturu popodne, pa su otišli doktoru koji su ih poslali u Zagreb. Na putu do Zagreba se osipala, u bolnicu su stigli u 10 navečer, doktori se ustrčali a dijete je umrlo u 2. Meni to izgleda kao brzina svjetlosti, i kak da čovjek ne paničari.

lidac2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Novi slučaj.
    Nema posebnih simptoma, niti posebne terapije.
    Kad se otkrije, već je kasno :/
    Oni koji su bili u kontaktu, preventivno dobivaju neke tablete.
    suncemojemalo, to je stvarno rijetka pojava, nemoj se time opterećivati.
    iskreno,sad se i mi brinemo....
    izgleda da to vise i nije tako rijetka pojava kad se tako cesto pocela desavati....
    a najvise brine bas to-kad se otkrije,vec je kasno.....
    da li je to zarazno?
    kako se zastititi od toga?
    mozda su pitanja glupa,ali ne znam nista o tome....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Najbolje je da potražiš po internetu.
    Točan naziv bolesti je u jučerašnjim novinama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Klinička slika

Klinička slika odgovara patogenezi, pa se tako i meningokokna bolest može manifestirati kao:
    Meningokokni meningitis s više ili manje komplikacija,
    Fulminantna meningokokna sepsa i
    Kronična meningokokna sepsa.

Meningokokni meningitis može u kliničkoj slici varirati od laganog do teškog oblika koji završava letalno u roku 24 do 48 sati. Srednje teški oblik bolesti može početi na dva načina. U nekih bolesnika prethodi meningitisu nazofaringitis ili katar gornjih dišnih putova. Ovaj stadij traje 2 dana ili više, bolesnici se tuže na boli iza nosa, boli pri gutanju, kašlju, a i temperatura im je povišena. U drugim slučajevima bolest počinje naglo, zimicom, vrućicom i eventualno tresavicom. U jednom i drugom slučaju se ubrzo nakon spomenutih simptoma javljaju glavobolja, boli po cijelom tijelu, mučnina i povraćanje te drugi specifični i opći simptomi gnojnih meningitisa (vidi prije), također se javljaju neki simptomi koji su karakteristični za meningokokni meningitis. Na koži se javlja, kao posljedica oštećenja kapilara u toku bakterijemije, osip u obliku petehija ili ekhimoza, a u najtežim slučajevima dolazi i do opsežnijih krvarenja. Osip se javlja u 25 - 60% slučajeva, može varirati od izrazito rijetkog do gustog kao kod pjegavca. Na koži također javlja i herpes febrilis koji je kod meningokoknog meningitisa relativno čest tako da je i dijagnostički značajan. Javlja se između 3. i 5. dana bolesti. Druge manifestacije koje prate meningokokni meningitis se mogu podjeliti u tri skupine:
    Manifestacije koje nastaju zbog širenja infekta iz primarnog žarišta: sinuitis, otitis media, bronhopneumonije itd.).
    Manifestacije kao posljedica bakterijemije: one mogu biti vrlo brojne a praktički su važne promjene na zglobovima, srcu, oku i nadbubrežnoj žlijezdi. Artritis se obično javlja kasnije u tijeku bolesti, pogađa češće velike zglobove, a klinički se manifestira bolnošću u zglobu, oteklinom i nemogućnošću izvođenja pasivnih i aktivnih kretnji. Na srcu su češći perikarditis i miokarditis, dok je endokarditis rjeđi. Promjene na oku su u smislu iridociklitisa i korioiditisa. Nadbubrežna žlijezda češće pretrpi oštećenja u okviru meningokokne sepse pa ćemo ih tamo i opisati.
    Promjene u svezi s upalnim procesom na SŽS-u i živcima: upala moždanih ovojnica se može proširiti na unutarnje uho te dovesti do oštećenja kohlearnih ili vestibularnih struktura. Gluhoća se javlja u 5% slučajeva, može biti potpuna ili djelomična te jednostrana ili obostrana, a kako se javlja na početku bolesti prije početka liječenja njena učestalost nije pala upotrebom antibiotika. Također uslijed pritiska eksudata na moždane živce dolazi do pareze tih živaca, najčešće su zahvaćeni VII. VI. ili pak III. i IV. živac, pareza može pogoditi i spinalne živce. Prognoza je ovih pareza dobra. Od ostalih promjena koje se mogu pojaviti uslijed pritiska eksudata na površinu mozga, tromboza, vaskularnih promjena, apscesa mozga itd. treba spomenuti hemipareze i hemiplegije, konvulzije, centralne sljepoće itd.
    Posljedice meningokoknog meningitisa nisu rijetke, neke najčešće su gluhoća, sljepoća, hidrocefalus, paralize živaca, hemiplegije i epilepsije.
    Postoje varijacije u tijeku meningokoknog meningitisa, tako da osim već opisanog oblika može meningitis teći s blagim općim i lokalnim simptomima i slabo razvijenim promjenama u likvoru tako da ga je nekad teško razlikovati od seroznih meningitisa. Postoji i fulminantni oblik koji završavaju smrtno u roku od 24 do 48 sati, kod ovog oblika obično postoje i znakovi sepse osobito krvarenja u kožu i sluznice te šok. Tijek meningitisa može biti i produžen, nastaje zbog sraštenja intr(kršitelj koda)rikularnih prostora te stvaranja inkapsuliranih apscesa, piocefalusa i hidrocefalusa. Bolest traje tjednima i mjesecima, a bolesnici umiru pod slikom kaheksije i hidrocefalusa. Ovaj oblik bolesti je danas rijedak.
    Akutna ili fulminantna meningokokna sepsa može se pojaviti s meningitisom ili kao samostalna bolest. Može doći u dva oblika: jedan počinje naglo s visokom temperaturom, poremećajima svijesti, konvulzijama i drugim simptomima encefalitisa (encefalitični oblik); kod drugog oblika dominiraju u kliničkoj slici opsežna krvarenja u koži i sluznicama te simptomi kardiovaskularnog kolapsa (tahikardija, maleni puls, hipotenzija, tahipneja i cijanoza) uz očuvanu svijest (adrenalni oblik). Ovaj oblik meningokokne sepse se naziva i Waterhouse-Friderichsenovim sindrom, javlja se uglavnom u male djece. Oba oblika meningokokne sepse završavaju smrću u roku od 6 do 24 sata (do tri dana). Patogeneza adrenalnog sindroma nije potpuno jasna. Slika akutne meningokokcemije je ista kao i slika akutne endotoksemije. Dolazi do pada vaskularnog otpora, srčanog minutnog volumena i arterijskog tlaka. Pojava ovog sindroma govori u prilog tome da je gram negativni šok uzrok nastanka adrenalnog sindroma, uz DIK. Glavna patoanatomska promjena je vaskulitis koji je kod encefalitičnog oblika jače izražen na mozgu, a kod adrenalnog oblika u nadbubrežnoj žlijezdi. Kod adrenalnog sindroma ne dolazi do pada koncentracije kortizola, već se hipotenzija objašnjava oštećenjima miokarda vaskulitisom i padom tlaka uslijed gram - šoka. Akutne upalne promjene se mogu manifestirati i na drugim organima: zglobovima, miokardu, perikardu i na ostalim mjestima gdje se meningokok nalazi.
    Subakutna odnosno kronična meningokokna sepsa počinje postupno i manifestira se nejasnim općim infektivnim simptomima. Kasnije se može javiti osip (rozeoliformni, morbiliformni, urtikarijalni ili hemoragički) ili upala nekog organa. U krvi se može dokazati meningokok, kao i eventualno iz kožnih eflorescencija.

Liječenje
    Za liječenje meningokoknog meningitisa se primjenjuju penicilini jer je većina sojeva meningokoka postala rezistentna na sulfonamide. Napušten je i način primjene penicilina intralumbalno zbog neurotoksičnost penicilina pa se sada penicilini daju iv. u obliku kratkotrajne infuzije. Budući da penicilini slabo prolaze hematoencefalnu barijeru moraju se davati velike doze (12 milijuna jedinica i više) da bi se postigla dovoljna koncentracija u likvoru. Ukoliko se penicilini ipak daju intralumbalno ne smije se prekoračiti doza od 30 000 i.j. (kod djece 3 000). Kloramfenikol može zamijeniti penicilin ukoliko je potrebno (4 - 6 g i.v. dnevno). Liječenje treba provoditi 10 - 12 dana, a pravovremena i prava terapija je smanjila letalitet na svega 5%.
    Kod meningokokne sepse se također daje penicilin, a u fulminantnim oblicima se daju i kortikosteroidi iako je njihova primjena upitna, potrebno je davati i heparin.

Preuzeto sa: www.medicina.hr
    Piše: dr. med. Nikica Kuzmičić

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    I ja se opterećujem. Stvarno mi se čini da je svako malo nešto novo. A djecu nikad ne vodoim doktoru kad diobe temperaturu. Polako i ja paničarima.
    Pisalo je da je curica dobila temperaturu popodne, pa su otišli doktoru koji su ih poslali u Zagreb. Na putu do Zagreba se osipala, u bolnicu su stigli u 10 navečer, doktori se ustrčali a dijete je umrlo u 2. Meni to izgleda kao brzina svjetlosti, i kak da čovjek ne paničari.
    i mene je stravicno strah za moju djecu...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

evo sad i u menzi. umirem od straha.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

i ja umirem od straha. Kako ih zaštiti od toga ? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znate sta meni nije jasno. Zasto su oni to jadno djete slali iz Dubrovnika za Zagreb. Pa svaka minuta je vazna kod meningokokne sepse! Sta u Dubrovniku ne mogu pruziti pomoc? Sta da imaju epidemiju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ignorirajte me

Pogresno sm citala na brzinu odakle su Bas sam tuka

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preporuka dr.-a iz Frana Mihaljevica: djeca do 3 godine ne u organizirane grupe, ako je ikako moguce, djeca do 5 godina, pojacan oprez kod povisene temperature (ne cekati nego odmah ici lijecniku).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Busy Bee, kak to misli. Pa djeca nam idu u jaslice/vrtiće.??!!

ivarica

Početno

koliko sam skuzila, ove dvije curice nisu isle u jaslice

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

NanoiBeba, tako je jučer rečeno na HTV-u.
    Oni preporučuju, ali su svjesni da se vrtići ne mogu zatvoriti...
    Dakle, sve je na roditeljima...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zavladala je prilična panika. I u vrtićima i u zdravstvu. kada je zadnji put katarinina teta bila bolesna, posumljali su na meningitis.

Negdje sam pročitala ali i pričala s frendicom, meningitisa i smrti je uvijek bilo, samo se sada puno piše o tome. I ja priznajem, u panici sam. Ali djecu nemam gdje ostaviti. I MM i ja smo bili protiv tete čuvalice, i sada ni sam ane znam da ju ipak idem tražiti??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Smrtnost od meningokokne sepse (nemojte je nazivati 'meningitisom') uvijek je jednaka za RH, (još) nema odstupanja.

Istina jest da se sada ti slučajevi iznose javno, što se prije nije prakticiralo. To je svakako pridonijelo širenju panike.

Znam da nitko od nas ne može isprati mozak niti osjećaje, ni postati imun na brigu (i mene je ulovila panika, još zimus kad je pogodilo prvu bebu i prvog odraslog ) ali panika ne donosi ništa dobrog.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cuj sunce, ja sam od lijecnice cula da je smrtnost ove godine dosegla ono sto je inace "normalno" za cijelu godinu i da je ovo sad, bez obzira na paniku i bombasticne naslove, zabrinjavajuce.

svjetlana

Početno hiberix

Da li Hiberix cijepivo služi za tu vrstu meningitisa ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: hiberix

Citiraj svjetlana prvotno napisa
    Da li Hiberix cijepivo služi za tu vrstu meningitisa ?
    Ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

on štiti od infekcije bakterijom hemofilus influenze koja može uzrokovati meningitis iako vrlo rijetko
    ovi slučajevi mislim da su uzrokovani isključivo neisseriom meningitidis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Šta da vam pričam... mi smo tu večer završili u 2 ujutro na hitnoj i prenoćile u bolnici....
    Navečer po običaju pročitala mail, rodu i stalne internet stanice - i naišla na Večernjak, nisam tu večer gledala dnevnik pa sam tek tada iz Večernjaka saznala za slučaj te jadne bebice. I pročitam to i užasavam se od pomisli kako je podla i gadna ta bolest, kako je jadnim roditeljima... bljk, bljak... ne očekuješ da se tako brzo može dogoditi najgore...
    Odemo spavati, Hana se nešto počne meškoljiti (ništa neuobičajeno) i pipnem ju A ONA GORI!!!!! niotkud temperatura,samo odjednom. Razbudimo ju, ona vesela, priča puže po krevetu i po nama. Izmjerimo 38.2 i dok smo mjerili počne kakati i to voda vodenasta ide iz guze. I dalje je bila normalna, vesela, razigrana.
    Ja sam se pogubila - u životu nisam doživjela takav napad panike, tresla sam se kao prut, razbila toplomjer, ispao mi dok sam ga otresala... MM počeo šiziti na mene, da šta mi je, ja mu rekla šta sam pročitala prije 20 min i on se uozbiljio...
    Zvali Hitnu da pitamo što ćemo, rekoh im da me je jako strah te boleščine, oni kažu neka dovedemo bebu... doveli ju, nisu ju ni pogledali, odmah uputnicu za pedijatriju... došli tamo u 2 ujutro, srećom je bila naša pedijatrica dežurna (išla sam u školu s njenim sinom i nekakav smo daljnji rod - pa "smo si dobre". Rekla sam joj da sam se sva izgubila od panike zbog meningogkokne sepse...I ja sad očekujem od nje da me kaže kako su to gluposti, da se ne optrerćujem, da djetetu idu zubi....

Ona ju je pregledala, nije vidjela ništa osim te temperature, ia kaže:
    "sad se ne vidi ništa, ali nitko ti ne može garantirati što će biti za dva sata!!!" I onda nam počne nabrajati slučajeve koje je imala u svom radnom vijeku, koliko ih je preživjelo, koliko nije.... I to me je trebalo smiriti???? Još sam se više uspaničarila, tražila da joj vade krv,da joj daju preventivno antibiotik.... bilo šta - a ona meni, da sam ja pametna ženska, da se sredim... i bila je u pravu, totalno me skopala panika ali si nisam mogla pomoći...
    Onda je rekla nek ostanemo (iako bi svakog drugog poslala kući, beba se izlaže dodatnoj zarazi na odjelu, a ni mojoj trudnoći baš ne trebaju viurusi i bakterije), no ja sam joj izgledala gore nego dijete i zbog mene nas se nije usudila poslati kući!!

Ostale mi, jedva je bebi zaspala, popila humanu 9, dobila čepić, nakon sat vremena pala temperatura, ujutro kakala tvrdo da je jedva izašlo, baš se napatila...
    Vadili joj krv, bris grla, mokraću na analizu, stolicu uzeli... sedimentacija uredna, leukociti normalni... NIŠTA!!!
    Poslijepodne nas otpustili kući, briseve još čekamo, temperature nema...

MM mi stalno predbacuje da sam nas osramotila, da nas više neće shvaćati ozbiljno, i meni je bilo ful neugodno, već mi je ujutro mozak drugačije funkcionirao, ali....

totalno sam se bila izgubila...

Uglavnom, sve je dobro prošlo, panika bezrazložna... ali ajd mi recite... tko ne bi paničario????

Odužih, ali to je cijela priča

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uh....zaledila sam se dok sam čitala....
    dobro je da je se ok prošlo...
    ja sam ko kvočka nad ova moja dva...stalno ih pipam, nadgledam, mjerkam...užasno mi je to...jedva čekam toplije vrijeme i da taj prokleti meningokok nestane...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Didi, zašto bi se osramotila?!
    Pa to je tvoje dijete!
    Veća bi sramota bila da si zanemarila takve simptome, a na sve strane poručuju da se pravovremeno (čitaj, odmah), reagira.
    Bravo za mamu!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala Apricot na podršci....
    kome sam god iz uže okoline ispričala slučaj svi, ali svi!!! su mi prigovorili da previše čitam internet i rodu.... ne razumijem kako ljudi mogu živjeti u neznanju...
    Ja samo ne želim ništa prepustit slučaju... pogotovo zdravlje mog djeteta..

Čak nas je i pedijatrica nazvala doma drugi dan (to jutro nas je posebno obišla i onda je otišla iz dežurstva pa se nismo vidjele) i pitala kako je beba -MM se javio, i onda kako je mama!!!
    Sigurna sam da je to njima sve rutina i da imaju svakakvih slučajeva... ali meni je moje dijete sve na svijetu... Zar je mnogo tražiti da nas razumiju???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar je mnogo tražiti da nas razumiju???
    Nije Cuj da svi slijedimo svoje instikte, kao i zivotinje npr.(to je usput jedna od rijetkih osobina koje imamo isto kao i zivotinje), puno manje bi i problema imali u zivotu.

Po meni mozes ti biti dok sto puta ali majka je majka i nema te osobe na svijetu da moze tvoje djete bolje znati od tebe. Ja uvijek slijedim svoje instikte(necu ni pisati koliko puta sam se oko toga zakacila s muzem), i kad sam par puta ispala u pravu sta mislis da se neko okrenuo i to komentirao ma sipak. Ali znam da ih treba slijediti.

Dao bog da svako od nas odvede djete bezveze u bolnicu doktoru a ne do bog da zbog pametnjakovica ostanemo bez djeteta. Isa lose misli.

Ljubi ti svoju bebanu

a muzu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Didi ,a što si trebala?

zakopat glavu u pijesak :?

super si napravila,bravo!

Marko2

Početno

U vrtiću mog djeteta bila je curica pozitivna na meningokoknu sepsu. Panika odmah zavladala. Rodtelji prosvjedovali i tek nakon prosvjeda djeca dobila terapiju. Užas!!!! :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Marko2 prvotno napisa
    U vrtiću mog djeteta bila je curica pozitivna na meningokoknu sepsu. Panika odmah zavladala. Rodtelji prosvjedovali i tek nakon prosvjeda djeca dobila terapiju. Užas!!!! :/
    Kad, šta, gdje? Kako je uopće došlo do toga da se otkrije takav nalaz? Jesi sigurna da je meningokok ili već sepsa?!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U BIH je prije mjesec dana (U bos, Krajini , koja je blizu CRO granice) bilo zabilježeno nekoliko slučajeva m. sepse. DIgla se velika buka, a danas to niko ni ne spominje. Ja već danima izbjegavam odvesti dijete doktoru u strahu od sličnih zaraza.

ivarica

Početno

Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    Citiraj Marko2 prvotno napisa
    Kad, šta, gdje? Kako je uopće došlo do toga da se otkrije takav nalaz? Jesi sigurna da je meningokok ili već sepsa?!

za MamuMajicu:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#146035

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da sam vidjela ovaj topic prošli tjedan kada je Nika imala temperaturu, mislim da bih doživjela napad panike!
    Sad mi je jasno zašto me pedijatrica pitala je li Nika imala tresavicu!?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ivarice hvala..
    Mrzim polovične informacije. Toliko sam proteklih dana čitala o meningokoku, sepsi i svemu ostalom da sam na kraju imala noćne more..

Marko2

Početno

Kako je prije dva mjeseca umro dečko u industrijskoj školi, ne bi se ni otkrilo da curica ima menigokoknu sepsu da joj otac ne radi u toj školi, pa je Zavod za javno zdravstvo tražio da se i članovima uže obitelj uzmu brisevi. Tako je otkrivena meningokokna sepsa. Normalno roditelji djece u vrtiću digli paniku, Zavod uzeo briseve djeci u toj skupini i dao terapiju, a drugima ne.Kada su roditelji dospjeli u medije nakon par dan su tek išli raskužiti vrtić i dati drugoj djeci terapiju Sinersulom. Žalosno da tek nakon što su roditelji priprijetili prosvjedima djeci je dana terapija.

DUDU

Početno

Apropo menigitisa,ja sam sa 16 godina obolio od tkz.gnjojnog ( bakterijskog ) menigitisa.Dan prije bio na kupanju sa prijateljicama,navečer na piče,legao sve super.Ujutro me počelo boljeti uhoi nos,bol je postajala sve jača,otišao svojoj doktorici,ona dala dijagnozu,da imam upalu u nosu,te vjerovatno veliku potkožnu aknu u nosu :? .Popdne sam počeo povračati,sve šta bih pojeo ili popio povratio bih u roku od pet minuta.Predvečer mi je bilo sve gore,i otac me vodi na hitnu pomoć,gdje mi dijagnosticiraju upalu uha,te me puštaju kuči.Dođem doma i zaspem vrlo brzo.......zadnje čega se sječam da sam se u neko doba noči,moji govore oko 22.00,probudio jako žedan,otišao u kuhinju da se napijem,ali tada sam pao u nesvijest.Moji me opet vode na hitnu gdje se sječam da me je dežurni doktor pokušavao prubuditi,jedan moment sam došao sebi,ali opet sam pao u nesvijest,sljedeče šta se sječam su kola hitne koja su me vozila na zarazno,te doktora koji me opet pokušava održati na svjesti,ali nije uspio......padam u nekakvu vrstu komatoznog stanja,oliti kome.......budim se sljedeće jutro oko 11.00,i oko mene se skuplja veliki broj doktora šaputajači,a meni samom ništa nije bilo jasno,pogotovo kada su me počeli pitati,kako se zovem,gdje živim,koliko imam godina............par dana mi nisu htjeli reči od čega bolujem,tek nakon nekih 5-6 dana došao mi je doktor te mi na tanane objasnio o čemu se radi ( doktor Bradarić )te mi je otvoreno rekao da sam imao veliku sreču što sam živ,nekih 7-8 dana nisam imao snage za ustati,14 dana non-stop sam primao infuziju,tako da mi je lijeva ruka bila duplo šira od desne......u bolnici sam ostao mjesec dana,mada sam se oporavio jako brzo,morao sam učiniti još jednu pukciju,dva EKG......danas 16 godina poslije jedina posljedica je strašna migrena koja se javi dva tri puta godišnje,te strah da se tako nešto ne dogodi mom djetetu,mada neurolzi ne mogu dokazati da li je meginokok nasljedan,a opet po njihovim tumačenjima 90 % od nas ga nosi u sebi ,ali večini se nikada ne aktivira.
    Nakon onoga tužnoga slučaja sa curicom iz Sinja,moja mala je dobila uz varičele ( vodene kozice ),nekakve flekice crvene boje,te smo žena i ja isto tako u panici otišli na hitnu,a dežurna pedijatrica sva u čudu ,kao ono čemu panika,ovo ono :shock: ,ali kada sam joj rekao da sam ja bolovao od menigokokoka promjenila je pristup,te je Karlu detaljno pregledala,dala nam Klaritin,te nam rekla da ako se flekice povečaju da se hitno javimo.......bogu hvala sutra je osip nestao,a tu noć ni žena ni ja oka nismo sklopili...

lidac2004

Početno

uh,koja prica...
    najgore su mi te dijagnoze-akna u nosu :shock: ,strasno...
    i mi smo vec poceli malenu pregledavati svaku vece na kupanju...

gapi

Početno

Meningitis uzrokuju i bakterije i virusi.
    Od bakterijskih uzročnika najčešći su meningokok, penumokok i Hemofilus influenze tip B.

Od 2002. u redovitom programu je cijepljenje protiv hemofilusa tako da je u Hrvatskoj taj uzročnik eliminiran. Međutim meningokok i pneumokok i dalje uzrokuju teške bolesti.

I jedna i druga bakterija noramlno su bez simptoma prisutne na sluznici nosa i ždrijela kod 5 - 10 % populacije. U vrtičkoj dobi, među školarcima, u vojarnama i sl. kliconoštvo može biti i do 40%. Prema tome pozitivni nalaz menigokoka ii pneumokoka na sluznici dišnog trakta nije neočekivani ishod te pretrage. Nosilaštvo traje nekoliko tjedana ili mjeseci i onda prestaje.

Činjenica je da kod određenog broja ljudi te bakterije postaju patogene te mogu izazvati tešku bolest. Kako i zašto se to dešava, ne zna se. Činjenica je da se ti incidenti obično dešavaju u zimi i rano proljeće kad vlada gripa i drugi respiratorni virusi. Oni oštećuju sluznicu dišnog trakta i time olakšavaju prodor bakterija u krv, pa preko krvi do mozga. Istovremeno te infekcije oslabljuju naš imunološki sustav pa i time doprinose vjerojatnosti ovih incidenata.

I meningokok i pneumokok se prenose kapljičnim putem. Dobro je to što se taj prijenos ne odvija tako lako kao npr. kod virusa gripe. Za prijenos je potreban dugotrajni bliski kontakt. Upravo zbog toga se u slučaju pojave bolesti članovima obitelji i drugim bliskim kontaktima daju antibiotici da bi se spriječila pojava sekundarnih slučajeva. Antibiotici se uglavnom daju samo članovima obitelji, međutim s obzirom da se u takvim slučajevima stvara panika, ponekad se ide na široku zaštitu pa cijeli vrtić ili škola dobe antibiotike. Nakon pneumokoknog meningitisa nije potrebno provoditi antibiotsku zaštitu konatata.

U Hrvatskoj svake godine oboli 30 do 50 osoba od meningokoknong meningitisa i isto toliko od pneumokoknog meningitisa. Najveća incidencija bolesti bila je 70 - godina prošlog stoljeća kada su brojke bile višestruko veće. Za sada su brojke na razini prethodnih godina, ali mediji više prate ovu bolest pa se stvara dojam da se radi o nečem novom i u porastu.

S jedne strane je medijsko potenciranje ovakvih priča dobro jer se više zainteresiramo za ove bolseti i bolje se informiramo, što ima svoju preventivnu vrijednost jer je rano prepoznavanje simptoma izuzetno bitno. S druge strane, počinje se stvarati panika što je loše.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oskar je bio bolestan u sijecnju nekih 7 dana

simptomi:
    jako visoka temperatura ujutro, koja nakon tusiranja i zlice sirupa NESTANE sve do navecer dok opet ne dodje na nekih max. 38,7
    kroz dan kasljuca sporadicno i kuka kako ga boli glava uzasno (ne znam jel to zato jer mora procitat lektiru ili ga FAKAt boli, zaista ne mogu procjenti jer se bas poklopilo, a uvijek kad je lektira njega boli glava...)

popio antibiotik i to je to

i sad u petak opet
    sve isto
    temperatura poludi ujutro i navecer
    kaslje
    i kuka da ga boli glava (slucajno bas opet ima lektiru za procitat)
    nismo jos otisli doktoru, a sad sam se sjetila tog meningitisa i presjeklo me

sutra cemo lijecniku, al ja fakat ne znam jel on dosita bolestan jer ima potpuno iste simptome vec drugi put kad treba lektiru procitat i napisat (ili sam se i ja umislila :? )

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dudu, ja sam isto sa 16 završila u rukama dr. bradarića zbog iste stvari.
    na sreću, imala sam divnog liječnika opće prakse koji je vrlo brzo ustanovio o čemu je riječ. sjećam se grozne, strašne glavobolje; moj brat je taj dan dobio onaj grozni privjesak za ključeve koji zapišti kad zazviždiš i znam da me taj zvuk iritirao do boli.
    majina pedijatrica zna da sam to preboljela jer sam se u jednom navratu sva sledila dok je ona pregledavala kod višednevne temperature.

pregled izgleda; položite dijete da leži i pokušate mu saviti vrat (ne doslovno ) tako da bradom dotakne prsa.
    isto tako, u ležećem položaju ispružene noge šta više podignuti u zrak. ako se zaista radi o bakterijskom meningitisu čim uopće pokušate nešto od ovoga nastaje bol i nema šanse da vam promakne da nešto nije u redu.

ja također nemam nikakve posljedice, bila sam u bolnici mjesec dana i nagore od svega se sjetim lumbalne punkcije ali najdraže sjećanje mi je da sam se nakon dva dana u krevetu od dosade kompletno našminkala i namontirala poprečno u krevet da se mogu sunčat kroz prozor
    a tek kad mi je ekipa iz prvog srednje, čitav razred došla u posjetu, pjevali su od ulaza u bolnicu da se sve orilo a mogli smo se vidit samo kroz prozor

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •