Apropo menigitisa,ja sam sa 16 godina obolio od tkz.gnjojnog ( bakterijskog ) menigitisa.Dan prije bio na kupanju sa prijateljicama,navečer na piče,legao sve super.Ujutro me počelo boljeti uhoi nos,bol je postajala sve jača,otišao svojoj doktorici,ona dala dijagnozu,da imam upalu u nosu,te vjerovatno veliku potkožnu aknu u nosu :? .Popdne sam počeo povračati,sve šta bih pojeo ili popio povratio bih u roku od pet minuta.Predvečer mi je bilo sve gore,i otac me vodi na hitnu pomoć,gdje mi dijagnosticiraju upalu uha,te me puštaju kuči.Dođem doma i zaspem vrlo brzo.......zadnje čega se sječam da sam se u neko doba noči,moji govore oko 22.00,probudio jako žedan,otišao u kuhinju da se napijem,ali tada sam pao u nesvijest.Moji me opet vode na hitnu gdje se sječam da me je dežurni doktor pokušavao prubuditi,jedan moment sam došao sebi,ali opet sam pao u nesvijest,sljedeče šta se sječam su kola hitne koja su me vozila na zarazno,te doktora koji me opet pokušava održati na svjesti,ali nije uspio......padam u nekakvu vrstu komatoznog stanja,oliti kome.......budim se sljedeće jutro oko 11.00,i oko mene se skuplja veliki broj doktora šaputajači,a meni samom ništa nije bilo jasno,pogotovo kada su me počeli pitati,kako se zovem,gdje živim,koliko imam godina............par dana mi nisu htjeli reči od čega bolujem,tek nakon nekih 5-6 dana došao mi je doktor te mi na tanane objasnio o čemu se radi ( doktor Bradarić )te mi je otvoreno rekao da sam imao veliku sreču što sam živ,nekih 7-8 dana nisam imao snage za ustati,14 dana non-stop sam primao infuziju,tako da mi je lijeva ruka bila duplo šira od desne......u bolnici sam ostao mjesec dana,mada sam se oporavio jako brzo,morao sam učiniti još jednu pukciju,dva EKG......danas 16 godina poslije jedina posljedica je strašna migrena koja se javi dva tri puta godišnje,te strah da se tako nešto ne dogodi mom djetetu,mada neurolzi ne mogu dokazati da li je meginokok nasljedan,a opet po njihovim tumačenjima 90 % od nas ga nosi u sebi ,ali večini se nikada ne aktivira.
Nakon onoga tužnoga slučaja sa curicom iz Sinja,moja mala je dobila uz varičele ( vodene kozice ),nekakve flekice crvene boje,te smo žena i ja isto tako u panici otišli na hitnu,a dežurna pedijatrica sva u čudu ,kao ono čemu panika,ovo ono :shock: ,ali kada sam joj rekao da sam ja bolovao od menigokokoka promjenila je pristup,te je Karlu detaljno pregledala,dala nam Klaritin,te nam rekla da ako se flekice povečaju da se hitno javimo.......bogu hvala sutra je osip nestao,a tu noć ni žena ni ja oka nismo sklopili...