Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: KAKO SA PORODILJNOG NA PORODILJNI

BAXY

Početno KAKO SA PORODILJNOG NA PORODILJNI

Dobar dan !

Molim Vas za pomoc. trenutno sam na porodiljnom dopustu sa prvim dijetetom do 17.08.2008. a drugo dijete trebam roditi oko 30.09.2008. Stoga me zanima kako mogu ostvariti prava na novi porodiljni dopust. Kada zovem u HZZO svi se cudom cude i svatko prica svoju pricu.
    Molim Vas ako netko ima istu situaciju i rijesio je problem da mi pomogne.
    Unaprijed hvala!
    Baxy

Ari avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod mene će biti ipak malo veća razlika tako da sam uspijela raditi između 2 porodiljna da bi ostvarila pravo na punu plaću, ali mislim da u tvom slučaju ako zatvoriš prvo bolovanje i odmah otvoriš novo padaš na minimalna primanja jer nemaš primanja od poslodavca (ukoliko si zaposlena) u međuvremenu.

Ne znam s koje strane te sve zanima ali ako je samo bolovanje u pitanju ništa nije komplicirano, prvo ti se prekida onog dana kad otvaraš 2.

Sretno s bebicama!

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Mislim da ti drugi porodiljni može započeti 15.08. (tj. 45 dana prije termina) pa ga možeš ga nadovazati točno dan za dan na prvi porodiljni.
    Znači, 14.08. da ti bude zadnji dan prvog porodiljnog.
    U slučaju kad se tako nadovezuju, obračun naknade će ti se raditi prema starom prosjeku, pa ćeš dobivati punu naknadu (eventualno delimitiranu ovaj put).

U biti imaš sreće. Jer da ti je termin samo koji tjedan kasnije, morala bi skratiti prvi porodiljni (da dobiješ barem 2 uplate poslodavca i tako osiguraš naknadu u visini plaće) ili bi pala na minimalac.

Svakako provjeri svoj slučaj s referentom za obračun rodiljnih naknada u svom područnom HZZO-u.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

e ja bas htjela postaviti to pitanje.nisam jos rodila prvo ali plairamo mali razmak izmedju prvih dvoje bebaca.ali mi nije nesto jasno.ako drugih 6 mj primas 2500 kako kada nadovezujes komplikacije u trudnoci mozes pasti na minimalno jer ti je 2500 prosijek tih 6 mj.znaci morat cemo malo vecu razliku raditi.
    i imam jos pitanje jel se moze tatu poslati tih drugih 6 mj a ja da npr odradim par mjeseci pa na komplikacije?

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj vlatka5 prvotno napisa
    e ja bas htjela postaviti to pitanje.nisam jos rodila prvo ali plairamo mali razmak izmedju prvih dvoje bebaca.ali mi nije nesto jasno.ako drugih 6 mj primas 2500 kako kada nadovezujes komplikacije u trudnoci mozes pasti na minimalno jer ti je 2500 prosijek tih 6 mj.znaci morat cemo malo vecu razliku raditi.
    i imam jos pitanje jel se moze tatu poslati tih drugih 6 mj a ja da npr odradim par mjeseci pa na komplikacije?
    Padneš na minimalnu naknadu na komplikacijama zato jer se ne gleda prosjek naknada koje si dobivala na porodiljnom nego prosjek tvojih isplaćenih plaća :/ (a ti ih nećeš imati ako ideš s porodiljnog na komplikacije). A taj minimum je 831 kuna. Ovo za tatu ne znam.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

sigruno ako tata koristi drugih 6mj mozes imati svoj prosjek placa na slijedecem porodiljnom. planiranje komplikacija se na ovom forumu ne tolerira - jer se smatra izigravanjem zakona i obaveza, ukoliko nemas indikacije za komplikacije nemoj ovako spominjati to... (ako ne spomenem ja ovo vidjet ces, uskoro ce ti netko od admina spomenuti )

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

znam da se nesmije izigravati zakon,mene zbog mog zdravstvenog stanja prakticki salju odmah.ali nezelim ici prije 12 tjedna dok neznam da je
    sve ok.
    zato i planiram trudnocu odmah jer i ovo je bilo iznenadjene sto sam uspijela tako brzo pa da nemoram se opet lijeciti 4 godine do druge trudnoce.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

super, cestitam
    i sretno s planiranjem

BAXY

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Mislim da ti drugi porodiljni može započeti 15.08. (tj. 45 dana prije termina) pa ga možeš ga nadovazati točno dan za dan na prvi porodiljni.
    U slučaju kad se tako nadovezuju, obračun naknade će ti se raditi prema starom prosjeku, pa ćeš dobivati punu naknadu (eventualno delimitiranu ovaj put).

U biti imaš sreće. Jer da ti je termin samo koji tjedan kasnije, morala bi skratiti prvi porodiljni (da dobiješ barem 2 uplate poslodavca i tako osiguraš naknadu u visini plaće) ili bi pala na minimalac.

Svakako provjeri svoj slučaj s referentom za obračun rodiljnih naknada u svom područnom HZZO-u.

Hvala na informaciji. Ipricavam se sto nisam odmah odgovorila ali nisam bila u mogucnosti (nije mi bio kompjuter aktivan). Ovako kako si mi ti napisala tako je bilo sa mojom prijateljicom. Nije bilo nikakvih problema jer je isla sa porodiljnog na porodiljni, no ja sada nezman dali ja to mogu jer nitko u hzzo-u nezna pravi odgovor. Ja sam se vec dogovorila u principu sa poslodavcem da idem raditi ali nebi ako imam pravo sa jednog na drugi i da mi se racuna stari prosjek place. Iskreno jako sam zbunjena sa svime i neznam kome da se obratim da mi tocno i konkretno kaze sto da radim.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

eh sad pitanje za moju frendicu.
    Treba roditi za 4 mjeseca. Počela je raditi prije 6 mjeseci. Znači u terminu poroda neće imati punih godinu dana od početka rada. I koliko sam shvatila neće imati pravo na punu plaću nego na minimalac od oko 800kn.
    A šta je sa drugih 6 mjeseci porodiljnog koliko onda dobiva?

I da ukoliko je osoba nezaposlena da li ima pravo dobivati nešto love na porodiljnom?

Hvala

mimma

Početno

Molim za savjet... naime, ja sam na prodiljnom i trebala bi početi raditi za mj. dana... Termin za drugu bebicu je u 12. mj. Koliko bi trebala mjeseci raditi, tj. koliko bi plaća trebala dobiti da mi se računa puna plaća za prvih 6 mj? Ako ću slučajno na komplikacije koliko bi mi one iznosile i koliko bi mi bio porodiljni prvih 6 mj u tom slučaju? hvala

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

adi porodiljni će joj biti prosijek plaće nego ako ode na bolovanje komplikacije u trudnoći to joj je max 850 kn.tako da ako ce raditi do porodiljnog nece ni utjecati na nju.
    to su dva razlicita pojma bolovanje i porodiljni.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj mimma prvotno napisa
    Molim za savjet... naime, ja sam na prodiljnom i trebala bi početi raditi za mj. dana... Termin za drugu bebicu je u 12. mj. Koliko bi trebala mjeseci raditi, tj. koliko bi plaća trebala dobiti da mi se računa puna plaća za prvih 6 mj? Ako ću slučajno na komplikacije koliko bi mi one iznosile i koliko bi mi bio porodiljni prvih 6 mj u tom slučaju? hvala
    koliko ja znam, ukoliko je pitanje stalnog zaposlenja, dakle min 18mj u zadnje 2 godine, trebas raditi min 3 mj kako bi ti se vidjele 2 isplacene place na obrascu ER-1 (placa isplacena u mjesecu kad otvaras komplikacije ili porodiljni ne ulazi u taj prosjek)

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

adi porodiljni će joj biti prosijek plaće nego ako ode na bolovanje komplikacije u trudnoći to joj je max 850 kn.tako da ako ce raditi do porodiljnog nece ni utjecati na nju.
    znači bez obzira na nepunih godinu dana rada , ako radi do porodiljnog računat će joj se prosjek plaće.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam slala upit na HZZO u vezi nadovezane porodiljne.
    Ja sma na produzenom placenom porodiljnom do 3. godine starosti djeteta koji mi istice u 3.mj sljedece godine.
    Trebam roditi pocetkom 9. mjeseca ove godine, dakle ovaj porodiljni mi se prekida i otvara se novi, cak ga se ni ne mora nadovezivati.

Dopis koji je stigao bio je jasan, u prosjek se uzimaju samo isplate poslodavca.
    Nikakvo nadovezivanje ne dolazi u obzir i ako zena ide s porodiljnog na porodiljni naknada ce joj biti minimalac tj. 1663 kn jer porodiljna ne ulazi u prosjek primanja.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Adi prvotno napisa
    znači bez obzira na nepunih godinu dana rada , ako radi do porodiljnog računat će joj se prosjek plaće.
    Tako je

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Molim za pomoć,

trenutno sam na porodiljnom i trebala bi početi raditi 28.03.2009.Zanima me jedna stvar ,ako ostanem u drugom stanju i otvorim komplikacije nakon porodiljnog koliko novaca ću dobivati na bolovanju(komplikacijama),zatim na porodiljnom i drugih 6mj.porodiljnog?Sad zadnjih 6mj.dobivam 2500kn.Da li je novi zakon nešto promjenio???? :?

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ovako
    ja sam rodila prvo 20.4.2007. , vratila se na posao nakon godinu dana ali na pola radnog vremena. Zatrudnila i na komplikacije otišla 20.10.2008. Znači čekala sam da odradim tih 6 mjeseci kako bih imala prosjek za porodiljni.

HZZO će ti računati što si dobivala od plaće zadnjih 6 mjeseci, znači trebala bi dobiti bar par plaća. Koliko sam ja shvatila

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

U to sam sve upućena. Ipak hvala.Nemam kud sa malim , a jaslice su mi koma pa sam mislila odmah na drugo i ne ići raditi.
    Normalno ako se primi ništa nemreš planirati

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

zato je dobro ovo na pola radnog vremena ukoliko bi ti to pomoglo i ukoliko bi to mogla ostvariti.

Nadam se da ćeš smisliti nešto

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam sada trudna, a nalazim se na dopustu za njegu djeteta do 31.03., nakon toga bih se vratila na posao. Koliko mjeseci moram raditi da na komplikacijama i na porodiljnom dobivam punu plaću? Od nekih čujem 2, a neki kažu više....

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Je li sigurno samo dvije uplate? Može li jedna od tih biti godišnji ili baš efektan rad?

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Romy prvotno napisa

Je li sigurno samo dvije uplate? Može li jedna od tih biti godišnji ili baš efektan rad?
    godišnji se tretira na isti način kao i rad, prema tome može i godišnji

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

cure, pazite, po novom zakonu morate imati 12 mjeseci staža da bi dobili punu naknadu, inače dobivate 50% osnovice ili 1663 kn :shock:

dakle, ili ćeš raditi 12 mj. između 2 djeteta ili pasti na taj minimalac
    to vrijedi za rodiljni dopust, za komplikacije vjerujem isto (ali to nisam 100% sigurna)

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa
    cure, pazite, po novom zakonu morate imati 12 mjeseci staža da bi dobili punu naknadu, inače dobivate 50% osnovice ili 1663 kn :shock:

dakle, ili ćeš raditi 12 mj. između 2 djeteta ili pasti na taj minimalac
    to vrijedi za rodiljni dopust, za komplikacije vjerujem isto (ali to nisam 100% sigurna)
    Ne kužim, daj mi malo pojasni molim te. To misliš na one koje nisu zaposlene ili na one kojima staž teče, ali su na porodiljnom?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Please, ako ima kakav pravni savjetnik koji poznaje ovaj zakon da mi objasni malo problematiku, sad sam sva na iglama, jer po tome, taman i da odem raditi sada i radim sve do 45 dana prije poroda ne mogu ostvariti pravo na punu naknadu jer nemam 12 mjeseci radnog staža :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Romy, objasnila sam na drugom topicu na kojem si postavila pitanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •