Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: medena pita

  1. #1
    milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    205

    Početno medena pita

    Ima li netko recept za medenu pitu, onu sa smeđim korama i pekmezom? Ja sam dobila recept ali mi nije dobro ispalo. Navodno je tajna u dugom kuhanju meda i sodi bikarboni...
    Pls help!

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nisam nikada čula da u medenu pitu ide pekmez :/

  3. #3
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ide, kore se mažu pekmezom.

    mislim da je to recept s kutije kupovnih kora.

    jako fino.

  4. #4
    milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    205

    Početno

    slaže se kora, bijela krema, kora, pekmez, kora, bijela krema, kora

    ali stvar je u tome da je kora smeđa i mekana

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    e, to je onaj kolač koji se dobije kad naručuješ za svadbu, na kilograme.
    nisam znala da je to medena, a bio mi je među najdražima

  6. #6
    milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    205

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    e, to je onaj kolač koji se dobije kad naručuješ za svadbu, na kilograme.
    nisam znala da je to medena, a bio mi je među najdražima
    da, i meni, zato tražim recept

  7. #7
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Pridružujem se obožavateljicama. Na svadbama uvijek prebirem i vadim samo medenu, njam...
    Jednom daaaavno sam je radila i nije mi uspjela, tako da se više nisam upuštala u tu avanturu, ali budući da sam u međuvremenu stasala u iskusnu domaćicu 8) baš bih mogla probati, pa i ja molim lijepo dobar i provjeren recept, da probam već ovaj vikend za Megin rođendan.

  8. #8
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    najprovjereniji recept

    kupovne kore, ostalo prema receptu na kutiji. stvarno su dobre.

    podravka, mislim..?

  9. #9
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj ms.ivy prvotno napisa
    kupovne kore
    pa da me se muž odrekne preko novina

  10. #10
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ne mora jesti

    njegov dio pošalji meni

    ozbiljno, kužim ga - ali ovo je jedna od rijetkih iznimaka kad je instant rješenje dobro i opravdano s obzirom na uloženi trud.

    no, za rođendan ipak nije... sačuvajbože sramote!

  11. #11
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    MEDENA PITA

    3 žlice meda
    2 jaja
    4 dag margarina
    2 žličice sode
    15 dag šećera
    60 dag glatkog brašna
    mljeveni cimet i klinčić

    Šećer i med rastopiti na laganoj vatri, dodati 5 žlica mlijeka i 4 dag margarina te ohladiti.

    U hladno dodati jaja, začine, brašno, dobro promijesiti i podijeliti na četiri kruščića. Tanko razvaljati i peći na dobro pobrašnjenoj tepsiji (može i na papiru za pečenje) desetak minuta na 180 stupnjeva.

    Krema:

    1 l mlijeka
    7 žlica grisa
    25 dag margarina
    20 dag šećera u prahu

    Ukuhati grisu u mlijeko i skuhati. U mlačno umiksati margarin i šećer u prahu.

    Ide kora-krema-kora- marmelada (ja najviše volim s onom od šipka) pa opet kora-krema-kora. Gore se može, ali i ne mora posipati šećerom u prahu.

  12. #12
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj ms.ivy prvotno napisa
    no, za rođendan ipak nije... sačuvajbože sramote!
    E, sad ga malo pretjeruješ, nije baš sramota i u nekoj drugoj situaciji bi ih sigurno već odavno isprobala, ali s obzirom na muža kojem su kolači profesija i strast, i moji su kriteriji malo drukčiji.
    K'o da tm, npr. kupi nesicu.

    Mala Sirena, hvala na receptu!
    Reci mi samo, ne ispadne od litre mlijeka previše kreme za dva premaza?

  13. #13
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Citiraj ms.ivy prvotno napisa
    no, za rođendan ipak nije... sačuvajbože sramote!
    E, sad ga malo pretjeruješ, nije baš sramota i u nekoj drugoj situaciji bi ih sigurno već odavno isprobala, ali s obzirom na muža kojem su kolači profesija i strast, i moji su kriteriji malo drukčiji.
    K'o da tm, npr. kupi nesicu.

    Mala Sirena, hvala na receptu!
    Reci mi samo, ne ispadne od litre mlijeka previše kreme za dva premaza?
    Ne, ispadne taman. Kore budu dosta suhe, ali ih krema fino navlaži.

    Imam negdje i sliku pa stavim.

  14. #14
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Na koju veličinu si valjala kore- običan pleh za kolače ili onaj veći (za pizzu)?

  15. #15
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Slika:

    http://www.babababies.com/images/pic...28_10-5557.jpg


    (sad kad sam gledala sliku vidim da ima puno kreme, ali koliko se sjećam po okusu to je taman tak dobro)


    Hm...mislim da je bio veliki pleh, ali ne punom širinom. Uzela sam papir za pečenje (onaj kupovni rezani) i na pobrašnjenom valjala da mi tijesto bude što tanje. Moj pleh od pećnice je ogroman tak da nije bio cijeli prekriven tijestom po širini, ali je bio po dužini jer imam takvu tacnu na kojoj sam držala kolač pa da paše.

  16. #16
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Super ti izgleda, ali znaš kaj, ja ću napraviti s manje mlijeka, recimo 3/4 smjese, a kore ću valjati na manji pleh, jer mi je jako fino to tijesto i kad je malo deblje, a bit će mi spretnije nego na velikom.
    Javim kako je ispalo.

  17. #17
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Super ti izgleda, ali znaš kaj, ja ću napraviti s manje mlijeka, recimo 3/4 smjese, a kore ću valjati na manji pleh, jer mi je jako fino to tijesto i kad je malo deblje, a bit će mi spretnije nego na velikom.
    Javim kako je ispalo.
    Ajde.

  18. #18
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    E, da - kore se nakon vađenja iz pećnice jako stvrdnu pa ti je bolje je micati skupa s papirom, a krema ih dosta brzo omekša pa možda nije niti nužno smanjivati količinu.

    Ustvari, vidjet ćeš pa ćeš znati za drugi put

  19. #19
    milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    205

    Početno

    takav recept imam i ja ali nije mi ispalo dobro, ne znam zašto. kore su mi bile bijele i tvrde

    ima li kakva tajna? koliko se kuha taj med i šećer?

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Kod medene pite ja svaku koru premažem tankim slojem marmelade od marelica. Tako mi je bolje. Na gornju koru također stavim marmeladu pa na nju glazuru od čokolade.

  21. #21
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    moja mama radi fantastičnu medenu pitu

    (inače nije od kolača, to je jedan od možda 5 kolača koje radi)
    pekmez ne ide
    kupili smo jednom te gotove kore, bacili smo sve u smeće, nije nam se dopalo
    fakat bi mogla reć mami da napravi

  22. #22
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj milamaja prvotno napisa
    takav recept imam i ja ali nije mi ispalo dobro, ne znam zašto. kore su mi bile bijele i tvrde

    ima li kakva tajna? koliko se kuha taj med i šećer?
    Ne kuha se, samo kratko na laganoj vatri da se šećer otopi. Onda se mora skroz ohladiti i dalje mijesiti kak već piše u receptu. Nemam pojma kaj je pošlo krivo, meni je ispalo isprve :?

  23. #23
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Kako dugo treba da kore omekšaju? Jel' poželjno raditi dan prije?

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj Anvi prvotno napisa
    Kako dugo treba da kore omekšaju? Jel' poželjno raditi dan prije?
    Obavezno! Iako je najbolja tek drugi dan, ali tad je često više nema .

  25. #25
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Treba mi za nedjelju, onda možda najbolje da radim danas navečer (u nadi da će preživjeti sutrašnji dan). Probat ću napraviti integralno-nerafiniranu verziju pa javim kak je uspjelo.

  26. #26
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    moja mama radi fantastičnu medenu pitu

    (inače nije od kolača, to je jedan od možda 5 kolača koje radi)
    pekmez ne ide
    kupili smo jednom te gotove kore, bacili smo sve u smeće, nije nam se dopalo
    fakat bi mogla reć mami da napravi
    Joj ne mogu vjerovati, upravo sam ovo ja htjela napisati!

    Moja mama isto radi fantastičnu medenu pitu, a inače uopće ne zna raditi kolače, tj. baš joj ne uspijevaju.

    Ja se recimo u izradu medene pite ne bih nikad niti upustila, to mi je previše komplicirano, jedino sa kupljenim korama.

  27. #27
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    moja mama radi fantastičnu medenu pitu

    (inače nije od kolača, to je jedan od možda 5 kolača koje radi)
    pekmez ne ide
    kupili smo jednom te gotove kore, bacili smo sve u smeće, nije nam se dopalo
    fakat bi mogla reć mami da napravi
    Joj ne mogu vjerovati, upravo sam ovo ja htjela napisati!

    Moja mama isto radi fantastičnu medenu pitu, a inače uopće ne zna raditi kolače, tj. baš joj ne uspijevaju.

    Ja se recimo u izradu medene pite ne bih nikad niti upustila, to mi je previše komplicirano, jedino sa kupljenim korama.

    Vjeruj mi da uopće nije komplicirano, a kore se fino valjaju i ne lome se pri valjanju, krema gotova brzo (u biti se skuha griz na mlijeku i umiksa šećer i margarin).

  28. #28
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Prijavljujem da je medena pita koju sam jučer radila ispala odlično. Umjesto bijelog brašna, stavila sam mješavinu polubijelog i crnog, umjesto bijelog šećera nerafinirani tršćani :/ (trskin?) šećer, a za kremu integralni griz. Uzela sam pekmez od šljiva. Mljac. Mala Sirena, hvala na nadahnuću!

  29. #29
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Anvi prvotno napisa
    Prijavljujem da je medena pita koju sam jučer radila ispala odlično. Umjesto bijelog brašna, stavila sam mješavinu polubijelog i crnog, umjesto bijelog šećera nerafinirani tršćani :/ (trskin?) šećer, a za kremu integralni griz. Uzela sam pekmez od šljiva. Mljac. Mala Sirena, hvala na nadahnuću!
    :D

    Moram priznati da sam ja danas isto radila medenu pitu, dobila volju

    Radila sam malo više smjese jer mi treba i nisam baš nešto prezadovoljna - u istom postotku sam uvećala i kremu i tijesto, a kreme mi je ispalo nekak premalo :? I tijesto mi je ispalo nekak preslatko :?
    Možda sutra kad se ohladi bude bolja.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    vojvodina
    Postovi
    45

    Početno medena pita

    Sta je klincic?Postoji li drugi naziv hocu da probam da je napravim!

  31. #31
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    I tijesto mi je ispalo nekak preslatko
    A meni nedovoljno slatko, ali draže mi je tako nego obrnuto.

    Sta je klincic?
    To su ti oni mali, smeđi, tvrdi "cvjetići" što se inače stavljaju u kuhano vino. Pitu možeš raditi i bez klinčića, nisu presudni za uspjeh. Evo ja u svoju stavila cimet i malo muškatnog oraščića i bilo je dobro.

  32. #32
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Evo, danas se ohladila, otpustila i taman mi je. Čudila sam se jučer da mi je preslatko jer sam radila smjesu i pol, ali šećer nisam povećavala, no sad je sve u redu.

  33. #33
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Re: medena pita

    Citiraj Sneki prvotno napisa
    Sta je klincic?Postoji li drugi naziv hocu da probam da je napravim!
    sneki, ne znam jel se kod vas kaže karanfilić.
    evo slike
    http://www.knjigasjenki.com/wp-conte...08/klincic.jpg

  34. #34
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Pravila sam medenu pitu, čini mi se da bi mi kore trebale biti mekše, recimo kao kod mađarice. Nisu se potpuno opustile.
    Kad sam mjesila kore, masa mi je bila presuha, morala sam dodati par žlica mlijeka da bi moglla zamjesiti. Negdje sam fulala.
    Pošto je to za nas prevelika masa, djelila sam po komšiluku i njima je dobra. Ili su to rekli reda radi ili sam ja prekritična .

  35. #35
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    kalimero si pustila dan-dva da otpuste?
    isti dan sigurno nije fina (možda susjedi ne budu jeli 2 dana pa krenu jesti kad bude fino mekano)

  36. #36
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    U petak sam radila medenu pitu po receptu MS i u subotu je bila savršena, a jučer još savršenija. Hvala ti, recept je odličan.
    Radila sam s pola smjese za kremu, tijesto valjala na manji lim i ispalo je taman- prava svatovska.
    Ono najvažnije, moje cure su oduševljene- od svih kolača koje smo pripremili za rođendan, medenu su tamanile s najvećim guštom.

    PREPORUČAM!

  37. #37
    milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    205

    Početno

    baš mi je drago da su pite uspjele, ja ću recept isprobati za Uskrs!

  38. #38

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    vojvodina
    Postovi
    45

    Početno Re: medena pita

    sneki, ne znam jel se kod vas kaže karanfilić.
    Da, postoji karanfilic ali nisam ga nikad koristila pa ne znam je li to to?Drage moje jedno pitanje van ove teme(da ne pocinjem novu) da li je serija "Ponos Ratkajevih" koju redovno pratim zaista istinita i postoji li sad njihova kuca "Miljana"?(necu vise mesati teme)

  39. #39

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    vojvodina
    Postovi
    45

    Početno Re: medena pita

    sneki, ne znam jel se kod vas kaže karanfilić.
    Da, postoji karanfilic ali nisam ga nikad koristila pa ne znam je li to to?Drage moje jedno pitanje van ove teme(da ne pocinjem novu) da li je serija "Ponos Ratkajevih" koju redovno pratim zaista istinita i postoji li sad njihova kuca "Miljana"?(necu vise mesati teme)

  40. #40
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Samo sam dosla reci da je to kolac mog djetinjstva, mama ga je radila za rodjendane, blagdane i nikad ne bi dosadio. Bas ima neki specifican okus. Mada ona nikad nije mazala kore marmeladom..
    Uvijek mi se cinio kompliciran za raditi, sad vidim da bas i nije..

  41. #41
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    aleksandra70vanja:
    kalimero si pustila dan-dva da otpuste?
    isti dan sigurno nije fina (možda susjedi ne budu jeli 2 dana pa krenu jesti kad bude fino mekano
    Pravila sam u subotu. U nedjelju mi nije bila sasvim mekana, a danas ono što je ostalo par komada, bilo je super. Najbolja je treći dan , i nesmije se odmah čim se napravi staviti u hladnjak, kore se ne opuste.Tek opuštenu se valda smije staviti na hladno.
    Ja inače sve kremaste kolače odmah trpam u hladnjak, a ovdje je to bila greška.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •