Ima li netko recept za medenu pitu, onu sa smeđim korama i pekmezom? Ja sam dobila recept ali mi nije dobro ispalo. Navodno je tajna u dugom kuhanju meda i sodi bikarboni...
Pls help!
Ima li netko recept za medenu pitu, onu sa smeđim korama i pekmezom? Ja sam dobila recept ali mi nije dobro ispalo. Navodno je tajna u dugom kuhanju meda i sodi bikarboni...
Pls help!
nisam nikada čula da u medenu pitu ide pekmez :/
ide, kore se mažu pekmezom.
mislim da je to recept s kutije kupovnih kora.
jako fino.
slaže se kora, bijela krema, kora, pekmez, kora, bijela krema, kora
ali stvar je u tome da je kora smeđa i mekana
e, to je onaj kolač koji se dobije kad naručuješ za svadbu, na kilograme.
nisam znala da je to medena, a bio mi je među najdražima![]()
da, i meni, zato tražim receptapricot prvotno napisa
Pridružujem se obožavateljicama. Na svadbama uvijek prebirem i vadim samo medenu, njam...
Jednom daaaavno sam je radila i nije mi uspjela, tako da se više nisam upuštala u tu avanturu, ali budući da sam u međuvremenu stasala u iskusnu domaćicu 8) baš bih mogla probati, pa i ja molim lijepo dobar i provjeren recept, da probam već ovaj vikend za Megin rođendan.
najprovjereniji recept![]()
kupovne kore, ostalo prema receptu na kutiji. stvarno su dobre.
podravka, mislim..?
ne mora jesti![]()
njegov dio pošalji meni![]()
ozbiljno, kužim ga - ali ovo je jedna od rijetkih iznimaka kad je instant rješenje dobro i opravdano s obzirom na uloženi trud.
no, za rođendan ipak nije... sačuvajbože sramote!
MEDENA PITA
3 žlice meda
2 jaja
4 dag margarina
2 žličice sode
15 dag šećera
60 dag glatkog brašna
mljeveni cimet i klinčić
Šećer i med rastopiti na laganoj vatri, dodati 5 žlica mlijeka i 4 dag margarina te ohladiti.
U hladno dodati jaja, začine, brašno, dobro promijesiti i podijeliti na četiri kruščića. Tanko razvaljati i peći na dobro pobrašnjenoj tepsiji (može i na papiru za pečenje) desetak minuta na 180 stupnjeva.
Krema:
1 l mlijeka
7 žlica grisa
25 dag margarina
20 dag šećera u prahu
Ukuhati grisu u mlijeko i skuhati. U mlačno umiksati margarin i šećer u prahu.
Ide kora-krema-kora- marmelada (ja najviše volim s onom od šipka) pa opet kora-krema-kora. Gore se može, ali i ne mora posipati šećerom u prahu.
E, sad ga malo pretjeruješ, nije baš sramota i u nekoj drugoj situaciji bi ih sigurno već odavno isprobala, ali s obzirom na muža kojem su kolači profesija i strast, i moji su kriteriji malo drukčiji.ms.ivy prvotno napisa
K'o da tm, npr. kupi nesicu.
Mala Sirena, hvala na receptu!![]()
Reci mi samo, ne ispadne od litre mlijeka previše kreme za dva premaza?
Ne, ispadne taman. Kore budu dosta suhe, ali ih krema fino navlaži.Linda prvotno napisa
Imam negdje i sliku pa stavim.
Na koju veličinu si valjala kore- običan pleh za kolače ili onaj veći (za pizzu)?
Slika:
http://www.babababies.com/images/pic...28_10-5557.jpg
(sad kad sam gledala sliku vidim da ima puno kreme, ali koliko se sjećam po okusu to je taman tak dobro)
Hm...mislim da je bio veliki pleh, ali ne punom širinom. Uzela sam papir za pečenje (onaj kupovni rezani) i na pobrašnjenom valjala da mi tijesto bude što tanje. Moj pleh od pećnice je ogroman tak da nije bio cijeli prekriven tijestom po širini, ali je bio po dužini jer imam takvu tacnu na kojoj sam držala kolač pa da paše.
Super ti izgleda, ali znaš kaj, ja ću napraviti s manje mlijeka, recimo 3/4 smjese, a kore ću valjati na manji pleh, jer mi je jako fino to tijesto i kad je malo deblje, a bit će mi spretnije nego na velikom.
Javim kako je ispalo.
E, da - kore se nakon vađenja iz pećnice jako stvrdnu pa ti je bolje je micati skupa s papirom, a krema ih dosta brzo omekša pa možda nije niti nužno smanjivati količinu.
Ustvari, vidjet ćeš pa ćeš znati za drugi put![]()
takav recept imam i ja ali nije mi ispalo dobro, ne znam zašto. kore su mi bile bijele i tvrde
ima li kakva tajna? koliko se kuha taj med i šećer?
Kod medene pite ja svaku koru premažem tankim slojem marmelade od marelica. Tako mi je bolje. Na gornju koru također stavim marmeladu pa na nju glazuru od čokolade.
moja mama radi fantastičnu medenu pitu
![]()
(inače nije od kolača, to je jedan od možda 5 kolača koje radi)
pekmez ne ide
kupili smo jednom te gotove kore, bacili smo sve u smeće, nije nam se dopalo
fakat bi mogla reć mami da napravi
Ne kuha se, samo kratko na laganoj vatri da se šećer otopi. Onda se mora skroz ohladiti i dalje mijesiti kak već piše u receptu. Nemam pojma kaj je pošlo krivo, meni je ispalo isprve :?milamaja prvotno napisa
Kako dugo treba da kore omekšaju? Jel' poželjno raditi dan prije?
Obavezno! Iako je najbolja tek drugi dan, ali tad je često više nemaAnvi prvotno napisa
.
Treba mi za nedjelju, onda možda najbolje da radim danas navečer (u nadi da će preživjeti sutrašnji dan). Probat ću napraviti integralno-nerafiniranu verziju pa javim kak je uspjelo.
Joj ne mogu vjerovati, upravo sam ovo ja htjela napisati!aleksandra70vanja prvotno napisa
Moja mama isto radi fantastičnu medenu pitu, a inače uopće ne zna raditi kolače, tj. baš joj ne uspijevaju.
Ja se recimo u izradu medene pite ne bih nikad niti upustila, to mi je previše komplicirano, jedino sa kupljenim korama.
Mima prvotno napisa
Vjeruj mi da uopće nije komplicirano, a kore se fino valjaju i ne lome se pri valjanju, krema gotova brzo (u biti se skuha griz na mlijeku i umiksa šećer i margarin).
Prijavljujem da je medena pita koju sam jučer radila ispala odlično. Umjesto bijelog brašna, stavila sam mješavinu polubijelog i crnog, umjesto bijelog šećera nerafinirani tršćani :/ (trskin?) šećer, a za kremu integralni griz. Uzela sam pekmez od šljiva. Mljac. Mala Sirena, hvala na nadahnuću!
:DAnvi prvotno napisa
Moram priznati da sam ja danas isto radila medenu pitu, dobila volju![]()
Radila sam malo više smjese jer mi treba i nisam baš nešto prezadovoljna - u istom postotku sam uvećala i kremu i tijesto, a kreme mi je ispalo nekak premalo :? I tijesto mi je ispalo nekak preslatko :?
Možda sutra kad se ohladi bude bolja.
Sta je klincic?Postoji li drugi naziv hocu da probam da je napravim!
A meni nedovoljno slatko, ali draže mi je tako nego obrnuto.MalaSirena prvotno napisa
To su ti oni mali, smeđi, tvrdi "cvjetići" što se inače stavljaju u kuhano vino. Pitu možeš raditi i bez klinčića, nisu presudni za uspjeh. Evo ja u svoju stavila cimet i malo muškatnog oraščića i bilo je dobro.Sta je klincic?
Evo, danas se ohladila, otpustila i taman mi je. Čudila sam se jučer da mi je preslatko jer sam radila smjesu i pol, ali šećer nisam povećavala, no sad je sve u redu.
sneki, ne znam jel se kod vas kaže karanfilić.Sneki prvotno napisa
evo slike
http://www.knjigasjenki.com/wp-conte...08/klincic.jpg
Pravila sam medenu pitu, čini mi se da bi mi kore trebale biti mekše, recimo kao kod mađarice. Nisu se potpuno opustile.
Kad sam mjesila kore, masa mi je bila presuha, morala sam dodati par žlica mlijeka da bi moglla zamjesiti. Negdje sam fulala.
Pošto je to za nas prevelika masa, djelila sam po komšiluku i njima je dobra. Ili su to rekli reda radi ili sam ja prekritična .
kalimero si pustila dan-dva da otpuste?
isti dan sigurno nije fina (možda susjedi ne budu jeli 2 dana pa krenu jesti kad bude fino mekano)
U petak sam radila medenu pitu po receptu MS i u subotu je bila savršena, a jučer još savršenija. Hvala ti, recept je odličan.
Radila sam s pola smjese za kremu, tijesto valjala na manji lim i ispalo je taman- prava svatovska.![]()
Ono najvažnije, moje cure su oduševljene- od svih kolača koje smo pripremili za rođendan, medenu su tamanile s najvećim guštom.
PREPORUČAM!![]()
baš mi je drago da su pite uspjele, ja ću recept isprobati za Uskrs!
sneki, ne znam jel se kod vas kaže karanfilić.
Da, postoji karanfilic ali nisam ga nikad koristila pa ne znam je li to to?Drage moje jedno pitanje van ove teme(da ne pocinjem novu) da li je serija "Ponos Ratkajevih" koju redovno pratim zaista istinita i postoji li sad njihova kuca "Miljana"?(necu vise mesati teme)
sneki, ne znam jel se kod vas kaže karanfilić.
Da, postoji karanfilic ali nisam ga nikad koristila pa ne znam je li to to?Drage moje jedno pitanje van ove teme(da ne pocinjem novu) da li je serija "Ponos Ratkajevih" koju redovno pratim zaista istinita i postoji li sad njihova kuca "Miljana"?(necu vise mesati teme)
Samo sam dosla reci da je to kolac mog djetinjstva, mama ga je radila za rodjendane, blagdane i nikad ne bi dosadio. Bas ima neki specifican okus. Mada ona nikad nije mazala kore marmeladom..
Uvijek mi se cinio kompliciran za raditi, sad vidim da bas i nije..
aleksandra70vanja:
Pravila sam u subotu. U nedjelju mi nije bila sasvim mekana, a danas ono što je ostalo par komada, bilo je super. Najbolja je treći dankalimero si pustila dan-dva da otpuste?
isti dan sigurno nije fina (možda susjedi ne budu jeli 2 dana pa krenu jesti kad bude fino mekano, i nesmije se odmah čim se napravi staviti u hladnjak, kore se ne opuste.Tek opuštenu se valda smije staviti na hladno.
Ja inače sve kremaste kolače odmah trpam u hladnjak, a ovdje je to bila greška.