-
Koliko sam ja shvatila citajuci po Americkim stranicama taj sindrom se pojavljuje isto kao i PCOS , znaci nije da si bas rodjen sa njim jer zena nije plodna od rodjenja , znaci stecen jeste , nije genetski uslövljen . Kao i PCOS LUF sindrom je problem u glavnom onima koji zele da ostvare trudnocu i konacno izlijecenje tj najcecsi cilj je trudnoca .
... . Smatra se da je poremecaj uzrokovan nedostatakom nekih enzima u maramici koja oblaze jajnike i raspodjela i nivo svih hormona u konkretnih 36-48 sati kada folikul treba da pukne .
U jednoj studiji
od 235 zena idiopata 13,5% utvrdjen je LUF sindrom
Siguran dokaz da je do ovulacije i oslobodjanja oocite doslo je :
- Potpuni nestanak folikula
- pravilni kruzni oblik folikula zamjenjen je "spuzvastom " masom tj zutim tijelom nepravilnog oblika
- slobodna tecnost u Douglasu .
Najcecse veliki folikuli od 20-38mm pravilnog oblika koji nisu pukli govore da je rijec o LUF sindromu
Koliko ja vidim niko ne zna pravi uzrok LUF sindroma , zato se lijecnici trude da drze sve hormone u normali . medju njima i prolaktin u dajuci bromergon kako bi osigyrali da visok prolaktin ne sprijeci ovulaciju . Drugi opet prepisuju terapiju LH+FSH , treci trecu
a onda se UZV opet prati koja terapija daje rezultate ..
Ono sto je vazno je prvo utvrditi da li se definitivno radi o LUF sindromu , a onda poceti sa pronalazenjem rijesenja .
Neko moje shvatanje tog sindroma bilo bi da ona zena koja ima tu dijagnozu ima konstante probleme sa pucanjem folikula znaci iz ciklusa u ciklus . Da li se taj sindrom vuce kroz citavo plodno razdoblje -mislim da NE jer se zenina hormonska slika mjenja kako zena stari . Samo eto neke imaju manje srece da bas u jednom takvom periodu pozele ostvariti trudnocu ..
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma