Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 290

Tema: Porod carskim rezom

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Protumacila si onako kako si htjela protumaciti, ne onako kako je pisalo. Iako nije pisalo jedina opcija, tako si protumacila. Tvoj izbor, ne moj.

Zasto kod tebe vaginalni nije bio opcija?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, kad sam radala Robija, carski je takoder bio realna opcija. Sva sreca pa nitko nije umislio "jedina" ispred tog pojma pa se on rodio prirodno.

Zao mi je sto se ovako prepucavamo ali sama si to izazvala igrajuci se imputirane lingvistike.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Znam da ne pitas mene al ja cu ti iz mog iskustva odgovoriti da kad sam ja radala Petru, iako sam pocela patit od preeklampsije i zato morala roditi (cetiri tjedana prije termina), iako nisam bila uopce otvorena, svejedno je visokorizicni opstetricar (kojega su, inace, sve djelatnice rodilista odabirale kad bi one radale jer je bio tako dobar, i strucan) preporucio pokusati roditi vaginalno, makar i pod dripom, iako je znao da je carski realna opcija.
    ančice, moram priznati, da sad nisam pročitala ovu prepisku (u kojoj hormon ljubavi pršti na sve strane ) između tebe i sorci i ja bih bila uvjerena da tvoja rečenica znači da je carski bio realna opcija u smislu da je bio realan za razliku od vaginalnog koji je bio nerealan u tvom slučaju (nisi recimo upotrijebila riječ "također realna"). pa sam baš htjela pitati, zašto je onda dr ipak išao prvo na vaginalni, kad se moglo pretpostaviti s velikom vjerovatnoćom da će završiti na carskom. mogu skužit da ako je žena zdrava i niskorizična da želi ići na prirodni porod, al ne mogu razumijeti da u ovom slučaju se išlo na nepotrebnu patnju i tebe i djeteta. mislim, ti naravno to sigurno tako ne gledaš, i to je okej, al stvarno ne vidim nikakav razlog za ovom piruetom. drip i medikamenti, stres itd i onda opet carski (koji znamo također ima "negativnih" čega sve ne posljedica)... nekako mi se sve negativno nepotrebno uduplava. tako ja to kao laik doživljavam. :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto kod tebe vaginalni nije bio opcija?
    ako ne računam svoju intuiciju koja me vodila cijelo vrijeme trudnoće, zato što je bilo 5 apsolutnih indikacija za carski rez, i niti jedna koja je išla u + vaginalnom.

to su mi rekli doktori NAKON carskog. uz napomenu da bi me pustili 24h da "probam" roditi vaginalno (ne prirodno), ali da bi završilo carskim, jer je to bila JEDINA opcija za mene (tj. moje zdravlje), siguran porod, i živo i zdravo dijete (apgar 9 i 10).

što se tiče "tumačenja" - mogu protumačiti samo ono što si napisala, ne i ono što si mislila.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jer je to bila JEDINA opcija za mene (tj. moje zdravlje),
    Hocu reci, vaginalan porod je i za tebe bio opcija ali bi, po onom sto ti je receno (jos uvijek nisi navela indikacije), bila sigurno ili s velikom vjerojatnoscu losa po tvoje zdravlje. Al je svejedno bila opcija. Ne mozda opcija koju si ti bila voljna (ili trebala) prihvatiti ali je bila opcija.

Kod nekih rodilja carski moze biti opcija, ali ne nuzna i ne najbolja. I stanje te opcije se mijenja kako porod tece. Al ona nije apsolutna odmah na pocetku poroda, a posebno ne mjesecima prije. Barem ne kod velike, velike vecine zena.

Trudnocu i porod treba pratiti i adaptirati im se, a ne apriori proglasavat carski kao jedinu opciju a zenu nesposobnom za roditi vaginalno, prirodno ili uz pomoc medicine, samo zato jer je netko spomenuo da bi mozda mogla zavrsiti na carskom.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Znam da ne pitas mene al ja cu ti iz mog iskustva odgovoriti da kad sam ja radala Petru, iako sam pocela patit od preeklampsije i zato morala roditi (cetiri tjedana prije termina), iako nisam bila uopce otvorena, svejedno je visokorizicni opstetricar (kojega su, inace, sve djelatnice rodilista odabirale kad bi one radale jer je bio tako dobar, i strucan) preporucio pokusati roditi vaginalno, makar i pod dripom, iako je znao da je carski realna opcija.
    ančice, moram priznati, da sad nisam pročitala ovu prepisku (u kojoj hormon ljubavi pršti na sve strane ) između tebe i sorci i ja bih bila uvjerena da tvoja rečenica znači da je carski bio realna opcija u smislu da je bio realan za razliku od vaginalnog koji je bio nerealan u tvom slučaju (nisi recimo upotrijebila riječ "također realna"). pa sam baš htjela pitati, zašto je onda dr ipak išao prvo na vaginalni, kad se moglo pretpostaviti s velikom vjerovatnoćom da će završiti na carskom. mogu skužit da ako je žena zdrava i niskorizična da želi ići na prirodni porod, al ne mogu razumijeti da u ovom slučaju se išlo na nepotrebnu patnju i tebe i djeteta. mislim, ti naravno to sigurno tako ne gledaš, i to je okej, al stvarno ne vidim nikakav razlog za ovom piruetom. drip i medikamenti, stres itd i onda opet carski (koji znamo također ima "negativnih" čega sve ne posljedica)... nekako mi se sve negativno nepotrebno uduplava. tako ja to kao laik doživljavam. :?
    U mom slucaju, zato sto je postojala i realna sansa da rodim vaginalno, kao i realna sansa da rodim carskim rezom. A kako vaginalni porod nosi sa sobom nizi rizik komplikacija od carskog (kada carski nije apsolutno indiciran), normalno je (meni) da ides manje riskantnom verzijom - vaginalnim porodom. A ocito je tako bilo i specijalistima.

Ja ne razumijem kako se "pokusati roditi vaginalno" moze protumaciti u smislu da roditi vaginalno nije bila realna opcija? Sto bi onda to trebalo znaciti? Mozda "pretvarati se da ces roditi vaginalno iako znas da neces"? Kaj pricamo razlicitim jezicima?

A kaj se patnje tice, stostruko puta sam se vise napatila carskim nego kasnije, pri drugom, vaginalnom porodu. Drip i gel prije carskog su mi bili muka al ne kao rezanje tkiva i naknadno zarastanje, nemogucnost da se nasmijes a da se ne presavines od bola u vrijeme kada bi se smijao od ogromne srece, skripanje zubima svaki put kad se pokusas ustati i kretanje misjim korakom jos tjednima nakon operacije uz standardne restrikcije koje idu uz svaku operaciju trbusne supljine, a moja je prosla bez ikakvih komplikacija i uz minimalnu odvojenost od djeteta.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hocu reci, vaginalan porod je i za tebe bio opcija ali bi, po onom sto ti je receno (jos uvijek nisi navela indikacije), bila sigurno ili s velikom vjerojatnoscu losa po tvoje zdravlje. Al je svejedno bila opcija. Ne mozda opcija koju si ti bila voljna (ili trebala) prihvatiti ali je bila opcija.

:shock: :shock: :shock:

da li ti čitaš odgovore? ili smatraš da ako u nešto dovoljno dugo vjeruješ (ponavljaš) - to može postati istina? ne kanim ti prepisivati otpusno pismo, ako to impliciraš rečenicom "još uvijek nisi navela indikacije".

kad već citiraš - da te podsjetim: ja sam navela nekoliko elemenata, uključujući ŽIVO i zdravo dijete! vaginalnim porodom moje dijete NIKAD ne bi došlo na ovaj svijet. ni živo ni mrtvo. to je bilo realno u MOM slučaju. a ako je nešto NEMOGUĆE - onda za to ne postoje opcije.

Ja ne razumijem kako se "pokusati roditi vaginalno" moze protumaciti u smislu da roditi vaginalno nije bila realna opcija? Sto bi onda to trebalo znaciti?
    to ćeš morati pitati doktore. jer to su doslovno - NJIHOVE riječi.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda sam ja ipak krivo nesto protumacila :/
    MC, jesi li u ovom pitanju
    Ne bi li to dijete trebalo dobiti priliku probati se roditi vaginalno, pa da barem pokupi neke beneficije vaginalnog poroda prije nego ga izvade na CR?
    možeš mi objasniti koje su to beneficije 12-satnog vaginalnog (pa nek bude prirodnog) poroda koji na kraju završi CR (jer drugačije nije išlo)? osim hormona ljubavi i sreće nakon izvjesnog vremena, kad se vidi da nešto ne ide kako bi trebalo, jel utiče i stres i umor i briga za dijete na novorođenče, povećan adrenalin itd. ?
    mislila iskljucivo na porode za koje znas, apsolutno znas da ce zavrsiti carskim? Jer ako jesi, onda ono sto sam ja iznijela kao moje iskustvo nije primjenjivo u tom konktekstu.

Beneficije o kojima sam ja pricala, al skroz je moguce da sam fulala u interpretaciji pitanja, se odnose na pokusaj vaginalnog s potencijalom kojeg donosi mogucnost da tako porod i zavrsi. Nije se odnosilo na potencijalne beneficije (za koje neznam jel postoje ili ne) u pocinjanju s procesa vaginalnog poroda iako znas da ces zavrsit na carskom. A sad kad citam pitanje ponovo, mislim da si mozda bas na to zadnje mislila. Pa ako je tako, ispricavam se sto sam nas mozda odvela u krive vode.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

:shock: :shock: :shock:

da li ti čitaš odgovore? ili smatraš da ako u nešto dovoljno dugo vjeruješ (ponavljaš) - to može postati istina? ne kanim ti prepisivati otpusno pismo, ako to impliciraš rečenicom "još uvijek nisi navela indikacije".

kad već citiraš - da te podsjetim: ja sam navela nekoliko elemenata, uključujući ŽIVO i zdravo dijete! vaginalnim porodom moje dijete NIKAD ne bi došlo na ovaj svijet. ni živo ni mrtvo. to je bilo realno u MOM slučaju. a ako je nešto NEMOGUĆE - onda za to ne postoje opcije.
    Ja sad ne razumijem zasto je tako strasno sto sam pitala koje indikacije za carski porod si imala? Ja ne sumnjam niti imam razloga sumnjati da ti vjerujes, i da su lijecnici vjerovali, da je ovo zaista bila najbolja opcija za tebe. Niti postoji nacin da se i dokaze suprotno, da netko i hoce (ja znam da ja sigurno to necu niti imam tu namjeru). Isto tako mi je sasvim jasno da netko mozda ne zeli, zbog bilo kojih razloga, navesti razloge za ovu ili onu proceduru koja je, uostalom, dio njihove privatnosti i apsolutno je na njima da je podijele s drugima ili ne. Pa stoga imas potpuno pravo reci da ne zelis reci koje su bile indikacije za tvoj carski. Al nemoj implicirat da ja mislim da si si ti umislila da su tvoje indikacije bile osnovane jer to sigurno ne mislim. Samo pitam, informacije radi, koje su to indikacije bile. Al, kao sto rekoh, ti imas apsolutno pravo na to pitanje ne odgovoriti i ja te sigurno necu prozivati zbog toga. Mislila sam da si mozda jednostavno zaboravila ih navesti u svom odgovoru. (Ja se zanesem nekad kad odgovaram pa skrenem s teme i onda zaboravim odgovoriti konkretno na pitanje koje mi se postavilo. Pa sam mislila da se mozda tebi to isto dogodilo.)

Ja ne razumijem kako se "pokusati roditi vaginalno" moze protumaciti u smislu da roditi vaginalno nije bila realna opcija? Sto bi onda to trebalo znaciti?
    to ćeš morati pitati doktore. jer to su doslovno - NJIHOVE riječi.
    Oprosti, nisi me razumjela. Ovo "pokusati roditi vaginalno" se odnosi na moj post, onaj iz kojeg si ti, i MC (pa njoj i odgovaram), zakljucila da sam napisala da je u mom slucaju carski bio jedina realna opcija. Ne na tvoj post i na tvoj porod.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ančice, mozak mi večeras više ne radi, preumorna sam, pa ti više ne mogu ni odgovoriti tko je što rekao i mislio, no čini mi se da jest nastao nesporazum između nas, jer baš ti htjedoh (prije ovog posljednje posta upućenog meni) napisati da ne razumijem zašto si onda uopće kvotirala moje riječi (smajlić koji se umorno smije)...

teme oko porod vas više zaokupljaju, al zato, ned'o bog da se ovdje ikad otvori topic o zapovjednoj odgovornosti - ima da vas isprašim, ma stana je mala maca. ulažite u znanje! odoh u krpe!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancice, ako smatraš da te pogrešno razumijemo - piši jasnije.

ja ne kanim misliti kako ti misliš da sam ja mislila... itd.. ja ću i dalje komentirati ono što pišeš, ne ono što ti misliš (ili misliš da ja mislim da ti misliš....).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ančice, mozak mi večeras više ne radi, preumorna sam, pa ti više ne mogu ni odgovoriti tko je što rekao i mislio, no čini mi se da jest nastao nesporazum između nas, jer baš ti htjedoh (prije ovog posljednje posta upućenog meni) napisati da ne razumijem zašto si onda uopće kvotirala moje riječi (smajlić koji se umorno smije)...

teme oko porod vas više zaokupljaju, al zato, ned'o bog da se ovdje ikad otvori topic o zapovjednoj odgovornosti - ima da vas isprašim, ma stana je mala maca. ulažite u znanje! odoh u krpe!
    ma nema frke, nadam se da lijepo spavas

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

koje bezvezne frke oko carskog reza...i ja sam rodila carskim rezom.....i to narucena 15 dana prije termina...doktorica mi je dosla reci:'nazalost morati cemo napraviti carski' (u Italiji)...no zato se ne osjecam manje vrijednom...ili ne znam sta...bila sam budna..moje djetesce sam odmah vidjela i izljubila jer su ga prislonili na mene....i od prvog treba dijete je stalno bilo sa mnom u sobi uz pomoc sestara......

po meni je BIT radanja roditi zivo i zdravo dijete uz minimalnost komplikacija zdravlja mame i djeteta...a ne samo roditi prirodno! lijepo je roditi prorodno ako sve ide ok i kako treba...no ako ne bolje odmah carskim nego sve na brzinu kad nastanu komplikacije......
    ljudi..pa zivimo u 21.stoljecu!...nekad se je islo samo na prirodno..ma danas zasto riskirati...npr...ja sam se radala puno puno sati...na kraju opet nisam uspijela izaci i izvukli me brzo vakumom koji mi je ostetio sluh zbog pritiska...zar se isplati riskirati pa da se desi tako nesto?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    koje bezvezne frke oko carskog reza...i ja sam rodila carskim rezom.....i to narucena 15 dana prije termina...doktorica mi je dosla reci:'nazalost morati cemo napraviti carski' (u Italiji)...no zato se ne osjecam manje vrijednom...ili ne znam sta...bila sam budna..moje djetesce sam odmah vidjela i izljubila jer su ga prislonili na mene....i od prvog treba dijete je stalno bilo sa mnom u sobi uz pomoc sestara......

po meni je BIT radanja roditi zivo i zdravo dijete uz minimalnost komplikacija zdravlja mame i djeteta...a ne samo roditi prirodno! lijepo je roditi prorodno ako sve ide ok i kako treba...no ako ne bolje odmah carskim nego sve na brzinu kad nastanu komplikacije......
    ljudi..pa zivimo u 21.stoljecu!...nekad se je islo samo na prirodno..ma danas zasto riskirati...npr...ja sam se radala puno puno sati...na kraju opet nisam uspijela izaci i izvukli me brzo vakumom koji mi je ostetio sluh zbog pritiska...zar se isplati riskirati pa da se desi tako nesto?
    bravo single,. ovo ja cijelo vrijeme tvrdim, ali mi napadaju drvljem i kamenjem već nekoliko godina

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije stvar u riziku. naravno da se neces igrati ako postoji potencijalna opasnost. po meni je stvar u olakom shvacanju operacija osobito u slucajevima kada do njih ne bi trebalo doci (npr. elektivni carski). zato bi za carski trebalo biti malo vise apsolutnih indikacija nego sto su doktori mozda skloni dati (uzmite samo primjer procjene velicine bebe). ja mislim da i doktori mislie-pa tko bi se danas, u 21. stoljecu, "mucio" s trudovima.

recimo, postoje dokumentirane price kako je jedna babica koja je radila u nizozemskoj u 17. stoljecu, od 9 slucajeva placenta previae, porodila (vaginalno, naravno, i bez medicinskih pomagala) 8 zena (prva joj je umrla dok nije skuzila sta je u pitanju), i od toga je jedno dijete umrlo. a danas je p.p. apsolutna indikacija za carski.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Care Bear prvotno napisa
    Kako bih izbjegla mučenje prirodnog poroda koji bi na kraju i tako mogao završiti carskim, carski je bio moja opcija od početka. I svidjelo mi se! Bez obzira na plašenje kako je to operacija, i ovo i ono, ja sam se naslušala više horor priča o prirodnom porodu nego carskom. Carski je za mene bio stvarno carski i još bih rodila petero na carski. Fit si za dva dana, beba lijepa, rez boli minimalno, ustvari više zateže, sve pet.
    Ja sam jedna od onih koje su protiv prirodnog poroda.
    potpisujem
    a tek onaj divan osjecaj kad te trbuh nateze i osjetis bebu da izlazi vani.....meni je to bila divota...pod spinalnom odmah vidis bebicu...sve je isto osim visesatnog mucenja majke i djeteta

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam prvo dijete rodila na carski (nakon 24 sata indukcije), drugo cu pokusati VBAC, tako da nije da sam zagovornik carskog, ALI:

Smeta me kad se velica priroda i prirodno kao najbolje i perfektno, tipa, nista nije bolje nego kako je priroda to zamislila. E pa nije bas. U prirodi je vecina stvari kompromis (trade-off), a posebno ljudski porod. Covjek ima najbolniji i najtezi porod od bilo kojeg majmuna jer je opseg glave puno veci u odnosu na velicinu zdjelice. Ako se covjeku opseg glave kod rodjenja jos poveca, necemo vise moc radjat prirodno. Stvar je u tome sto je takav tezak porod kompromis za uspravno hodanje (dakle uzu zdjelicu) i veliki mozak (dakle opseg glave). I uspravno hodanje i veliki mozak su dovoljno velike evolucijske prednosti da priroda i evolucija moze tolerirati smrtnost rodilje od nekoliko postotaka u prirodnom porodu, a da kao vrsta ne samo opstanemo, nego i napredujemo.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja sam citala o slucajevima (ina may gaskins's guide to childbirth) da se beba u polozaju celom naprijed rodi najnormalnije, bez ikakve intervencije, pucanja i bilo cega. isto i za bebe na zadak, noge naprijed, blizanci, a cak i kad se dogodi distocija ramena (ramena zapnu kad je glava vec rodena). u neinterventnim porodima na Farmi, stopa carskog je samo 1,6%, nisam jos cula da postoji bolnica koja bi se mogla podiciti pa makar slicnim rezultatom. u bolnicama je stopa carskog, koliko ja znam, obicno 15-20%. sta nam to govori, pitam se pitam.
    ako se je vec priroda zaistinu tako sjajno pobrinula kao sta mnoge tu pisu zasto ondaq M.Felber u grazu ne prima trudnoce na zadak..i sa mnogim indikacijama za carski kad vec moze tako super prirodno????????

sad kad malo i razmislim unazad...po pricama mojih nona..i mnogih starih ljudi prije kad je sve obavljala sve sama priroda je bilo jako puno veci postotak mrtvorodene djece i umrlih rodilja za vrijeme poroda...pa zasto ako priroda sve sama zna??????????????

lako je govoriti nekome tako kad je imao sve sjanu trudnocu, porod, i poslije bio u fit formi...bas me zanima da li bidte tako govorili da ste imali indikacije za carski i da su vas mucili i mucili prirodno i na kraju vam tek napravili carski kad ste vec misili da ste mrtvi(tako se je desilo jednoj prijateljici u hrvatskoj...trebalo je maloj prestati kucati srce da bi se sjetili napraviti carski)..pa cemu sve to kad je danas carski rec zapravo rutina.....zar je carski rez poceo biti luksuz da si ga samo one koje dodu sa debelim kuvertama mogu priustiti...a isto tako i ako ide sve sjajno prirodan porod je isto luksuz koji si mozete priustiti samo u grazu, postojnoj ili negdje......svaka cast izuzecima..kojih je jako malo
    nazalost danas je tako......

a ne znam sta se ovje ima toliko protiv carskog reza...zar je bolje izmuciti se prvo i opet tako zavrsiti...ali onda bih bila puno bolja mama jer sam se mrvo namucila...zamisli.....moj mali se je rodio carskim rezom i odmah udahnuo punim plucima :D :D i jeo kao veliki......nije mu trebalo prolaz kroz rodnicu da mu potakne one tocke u sljepoocnici koje je netko spominjao...sta je za mene totalna glupost.....
    po meni je glavno da dide, a ne kao nekima sta im dijete prestane disati pa ga ozivljavaju....po mnogim postovima ovdje druga solucija izgleda bolja...jer si mama samo ako pokusas prirodno!
    oprostite...ali mnogi postovi ovdje tako zvuce...a mozda samo ja krivo citam

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sad kad malo i razmislim unazad...po pricama mojih nona..i mnogih starih ljudi prije kad je sve obavljala sve sama priroda je bilo jako puno veci postotak mrtvorodene djece i umrlih rodilja za vrijeme poroda...pa zasto ako priroda sve sama zna??????????????
    veci postotak mrtvorodjene djece ili smrti majke nakon poroda nisu fenomeni za koje je odgovoran samo "prirodni porod"

Danasnja upotreba tehnologije tijekom trudnoce detektira dijete koje ima neku bolest a koja bi vrlo vjerojatno uzrokovala smrt ili tijekom trudnoce ili neposredno nakon poroda.
    Danas se takva djeca, kada ih se tehnologijom otkrije, vrlo cesto uklanjaju prije nego sto se rode.
    Prije upotrebe tehnologije bi se oni rodili pa umrli ili bi bili mrtvorodjeni.

Osim toga, onako kako su radjale nase bake, ne znaci da je to bio neuznemireni porod, samo zato sto su radjale kod kuce, bez dripa i petadina/epiduralne ili slicnog.

Bilo bi zanimljivo saznati koji je bio postotak mrtvorodjene djece u ta davna doba po regijama.
    Vjerujem da bi bilo raznih iznenadjenja...

sto se carskog tice, sto je najbolje za dijete i za majku, neki kazu da je u slucaju vecine razloga za carski (dakle, ne za prolaps ili odljustenje posteljice), na primjer) najbolje napraviti carski tijekom trudova koji nije hitan (in labour non emergency).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako se je vec priroda zaistinu tako sjajno pobrinula kao sta mnoge tu pisu zasto ondaq M.Felber u grazu ne prima trudnoce na zadak..i sa mnogim indikacijama za carski kad vec moze tako super prirodno????????
    Zato sto M Felber nije Ina May Gaskin, niti je zanat ispekla na Farmi, vec ima Kucu za radjanje cije su statistike vjerojatno pod budnim okom zdravstvenih struktura.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Zato sto M Felber nije Ina May Gaskin, niti je zanat ispekla na Farmi, vec ima Kucu za radjanje cije su statistike vjerojatno pod budnim okom zdravstvenih struktura.
    OK, bas bi onda i te statistike trebale biti super, pa cega se onda boji?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lako je govoriti nekome tako kad je imao sve sjanu trudnocu, porod, i poslije bio u fit formi...bas me zanima da li bidte tako govorili da ste imali indikacije za carski i da su vas mucili i mucili prirodno i na kraju vam tek napravili carski kad ste vec misili da ste mrtv
    pogreska nije u tome sto zene s indikacijom za carski pokusaju roditi vaginalno, nego u tome sto ih, kako ti kazes, muce i muce.
    Sigurno ih ne muce prirodno.
    Ako nakon dripa, lezanja na ledjima, stalnog promatranja, drogiranja, epiduralne i pokusaja vakuma, netko zavrsi na carskom, tada nije zavrsila nakon sto je probala prirodno.
    To nema veze niti s prirodnim niti s neuznemirenim porodom.
    vjerojatno je bolje odmah po utemeljenju trudova otici na carski.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    OK, bas bi onda i te statistike trebale biti super, pa cega se onda boji?
    Osobno ne znam cega se boji.
    Znam da ovdje nezavisne babice asistiraju porodima na zadak i blizancima, kod kuce.
    Ali one imaju iskustvo, sto F. vjerojatno nema, jer ne radi, pa se s pravom boji.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

...jer si mama samo ako pokusas prirodno!
    ti krivo citas. naravno da nitko ne "optuzuje" majke koje su rodile na carski, niti si manje mama ako nisi rodila vaginalno. ja sam prvenstveno protivnik, kao sto sam vec i napisala, olakog slanja zena na carski. ali protivnik sam i klasicnog mucenja koje rutinski dolazi u bolnicama-drip maltene obavezno, busenje vodenjaka, lezanje, bez vode i hrane, epiziotomija.. to je sve ostalo, samo nije prirodno.

smrtnost djece i rodilja prije je ovisila o mnogocemu, a ne samo nemogucnosti izvodenja carskog. kao sto je napisala saradadevii. npr. sva djeca koja su umrla u mojoj obitelji su rodena zdrava, a umrla su zbog nedostatka higijenskih uvjeta ili zaraznih bolesti kojima nije bilo lijeka, unutar dvije godine od rodenja.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...jer si mama samo ako pokusas prirodno!
    ti krivo citas.
    ma niš krivo ne čita. onda i ja krivo čitam. i mc krivo čita. i sve mi koje se javljamo i tražimo da nas se ne omalovažava npr. "vađenjem djeteta" - krivo čitamo.

a sad bi najrađe, da prostiš, kvotala rečenicu koju mi je ancica napisala...

ali neću... vjerujem da znaš o kojoj se radi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

btw - kikica se raspitivala u razredu, i dosta ih je rođeno cr-om. kad se usporedi ponašanje onih koji su rođeni cr-om, i onih koji su rođeni vaginalno - rezultati su prilično iznenađujući !!!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

postoji razlika izmedju
    planiranog carskog bez trudova
    planiranog carskog u trudovima
    hitnog carskog

koja bi se trebala uzeti u obzir u bilo kakvom istrazivanju, bilo ono i anegdotalno.

pa jos psiho-fizicko stanje majke tijekom trudnoce (devedesete su bile stresne)
    pa jos intervencije tijekom porodjaja vaginalnog
    pa intervencije na djetetu tijekom prve godine zivota itd...

da bi se dobila puna slika zdravlja i socijalnog ponasanja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

napokon,

no to sam i očekivala od saradadevii, jer mi je bilo neshvatlijivo da ona spada u grupu koja segregira ljude po načinu rođenja.

vaginalni porod shvaćam kao najbolji početak, evolucijski početak, no i svoj carski ne shvaćam tragično, jer je bio ,tada i u tom trenutku, odgovor...jedini odgovor

da mislim imati više djece upustila bih se u introspekciju svog poroda, no ne mislim...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

p.s.

sad će saradadevii pitat ,a tko je ova

btw bez upliva s foruma i bez ne znam kakvog istraživanja, iz priča sam i sama pokopčala da su najnetraumatičniji porod imale moje bake i prabake koje su rađale u čučećem položaju i bez intervencija

druga je sad stvar da tada nije bilo perinatalne skrbi

no to je jednadžba neodređenosti,ako jednu veličinu točno izračunaš ili procijeniš, druga ostaje skoro pa nepoznanica itd

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

btw - kikica se raspitivala u razredu, i dosta ih je rođeno cr-om. kad se usporedi ponašanje onih koji su rođeni cr-om, i onih koji su rođeni vaginalno - rezultati su prilično iznenađujući !!!!
    bravo sorci

''Osobno ne znam cega se boji.
    Znam da ovdje nezavisne babice asistiraju porodima na zadak i blizancima, kod kuce.
    Ali one imaju iskustvo, sto F. vjerojatno nema, jer ne radi, pa se s pravom boji.''

boji se svakakvih komplikacija jer svatko zna kakve posljedice nose te komplikacije....u svojoj kuci ne moze radati carskim, a dak se dode do bolnice...svaka minuta je kljucna u hitnom carskom rezu....po mom misljenju....

''postoji razlika izmedju
    hitnog carskog ''

naravno da postoji......kod planiranog je sve puno ljepse i lakse....sigurniji si...ne boli dok ti stavljaju kateter u trudovima, lakse podneses polozaj za ubrizgati spinalnu i uspiju te na sve pripremiti polako i smireno......
    u trudovima osjetis trudove i opet se malcice namucis...u nekim slucajevima nis strasno....
    a kod hitnog zna se da ste u opasnosti, zatuku ti onu masku(jako rijetko se radi spinalnom)...zaspis i nemas pojma nis kad se probudis..sve te boli i dole i gore i na sve strane..uzas...a mogao si odmah ici na carski jer danas postoje svakakve metode i tehnologije da bi se znalo otprilike da li ce to ici........

npr ja sam imala mali trbusic..neki nisu ni znali da sam trudna...beba polozena na zadak...pokusali su okrenuti bebu takozvanim masazama tjedan dana prije...nije se pomaknula ni jedan milimetar....na kraju se je rodila struca od 4 kg...

ma nije mi jasno zasto se tu toliko dize dreka oko carskog...zasto bi to bilo za osudivanje...pa danas je to obican rutinski zahvat koje si bogatije zene mogu priustiti i ako su bez komplikacija...a uostalom svaka zena ima pravo svoga izbora..radi se o njenom tijelu i njenom djetetu i ja mislim da svaka majka isto zeli sve najbolje svom djetetu...tu se stalno iznose argumenti da se treba probati....sta se treba probati???????treba se probati izmuciti svoje dijete koje nece moci izaci, da se bori za malo zraka i mjesta za prolaz, da se osjeca kao da je negdje zatvoreno i nema mu spasa...pa najednom mamu uspavaju...dijete prestaje disati, ozivljavaju ga...i sad nek mi netko kaze da je to manji sok nego tzv. ''vadenje''......ma molim vas lijepo...zamislite sebe zatvorene u nekom bazenu doslovce se topite i mucite se proci kroz neki uski prolaz i tako satima i satima...na kraju vise nemate snage..prestajete disati..izvuku vas i ozivljavaju......znam da nije isto...ali mislim da je slicno.......
    a uostalom djetetu se je pono lakse gurnuti nogama da izade glavom vani...zamislite sebe u tom polozaju...a sad zamislite da isto tako morate proci prolazom s guzicom vani i to imate puno slabili oslonac za se gurnuti...cime se gurate...glavom?
    a i kod polozaja na zadak..(cula sam price iz prve ruke..od tatine sestricne koja radi kao privatni ginekolog a radila je u bolnici...)..uglavnom kod polozaja na zadak dosta cesto izadu prvo samo ruka ili samo noga i onda se to mora gurati nazad u mamu...ja mislim da je sve to za djecu veca strava i uzas nego 'vadenje'...kako se tu naziva....ali ima bas lijepi naziv...carski rez....dijete se rodi kao mali carevic...bez muke...lijepo ga fino ''izvade''..poloze pokraj mame i sve je gotovo......a ove besmislene osude ovdje radije necu ni komentirati previse..iznosim samo svoj stav..a onaj tko ima protiv nek se drzi svog stava....bas me briga...ja sam jako zadovoljna sobom, svojom bebom i kako je sve proslo......

recimo ja namjeravam imati jos djece...dok moja prijateljica koju su mucili 20 sati i okoncali carskim kad je bebi srce prestalo kucati..kaze nikad vise...na kraju su malu na srecu uspijeli oziviti..imala je neke problemcice koji su sada ok...nakon malo muke......

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

btw bez upliva s foruma i bez ne znam kakvog istraživanja, iz priča sam i sama pokopčala da su najnetraumatičniji porod imale moje bake i prabake koje su rađale u čučećem položaju i bez intervencija
    da..mozda da tvoje..pa kad bih ja isla po pricama svojih baka i prabaka i mnogih susjeda ne bih mogla napisati bas kao i ti......sve ovisi od zene do zene....znaci..super...tvoja obitelj su bile sve fit rodilje.....ma mnoge su se namucile..a mnoge su pricale kako su im prijateljice umrle za vrijeme poroda.......
    kad bismo isli samo po tvojoj prici...bilo bi savrseno.....ma kad se uzme globalnost..komplikacije postoje i uvijek su postojale...samo sta se danas mogu izbjeci(na srecu)...no tko zli prirodno...nek rodi prirodno....a uostalom ako je bilo puno bolje nekada zasto se i vi ne porodite doma?????
    ma nitko vas ne tjera da odete u bolnicu kad dobijete trudove...a svaka babica koja je za to ce vam doci ako joj sta ponudite.....
    svi ste za prirodno no nitko ne rada doma.....zasto????..mozete se poroditi bas kao vase bake bez stresa i bez traume i bez intervencija i u cucecem polozaju....

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja već godinama tvrdim da nije bitno d ali beba izađe kroz vrata ili krov već je bitno kako se majka osjeća jer zadovoljna majka - zadovoljno dijete. Ja sam se nakon carskog odlučila na još jedno dijete, ali nakon ovog vaginalnog, od pred 5 godina - nikad više. Ako uopće skupim hrabrosti, želja i volje za treće dijete. idem na carski. Ponavljam - probala sam jedno i drugo. Elektivni carski nije nikakva trauma ni za mamu ni dijete, a o onim glupostima o bebinim plućima neću komentirati. Pogledajte moj topic o alergijama na zdravlju djece koji se odnosi na moju mlađu kćer, rođenu na pun termin, vaginalno. Mislimd a nećete nigdje naći nikakav topic o bolesti moje starije jer ta nije bila bolesna nikad u svom životu, a rođena je 2 i pol tj ranije sa 2620g i 49 cm elektivnom carskim. I opet ponavljam - nakon carskog mi je oporavak trajao svega tjedan dana, a nakon vaginalnog se još nisam oporavila (a prošlo je skoro 5 god) i nikad ni neću - to poniženje, maltretiranje..fuj. Osjećam se kao oštećena roba. Nikad ne bih išla ni na 'prirodan neasistirani porod' jer ni u ludilu ne želim prolaziti kroz trudove. Moram reći da sam jedna od sretnica koja je rodila dvoje djece, a da ne ne zna kako boli trud

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    ja već godinama tvrdim da nije bitno d ali beba izađe kroz vrata ili krov već je bitno kako se majka osjeća jer zadovoljna majka - zadovoljno dijete.
    bravo...ovo mi se svida....he he he
    ja sam oduvijek bila jako ponosna i sretna za svoje dijete i smirena mama i tako isto moja beba koja od prvog dana spava cijelu noc..i koja je oduvije stalno nasmijana

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

single, jel ti to kategoricki tvrdis, pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu, a na temelju obrazovanja i cinjenica, da je carski puno bolja opcija za porod od prirodnog?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

single, jel ti to kategoricki tvrdis, pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu, a na temelju obrazovanja i cinjenica, da je carski puno bolja opcija za porod od prirodnog?
    ja tvrdim da je bolje ici na carski AKO POSTOJE KOMPLIKACIJE (ne vicem neko oznacavam da bude jasnije....AKO).......i ja mislim da je prirodni porod lijepo iskustvo kao je prirodno bez onih bolnickih sranja i ako je sve ok...ako je beba lijepo polozena kako treba..i sve ostalo....ma ako se radi o mnogim indikacijama za carski, o polozaju na zadak i tako dalje...... mislim da je bolje carski...a ako ide sve po planu onda je najljepsi nacin za porod u Grazu...sta jako jako malo nasih bolnica omogucuje (pod time mislim bez kemikalija, da se mama namjesti kako joj je ugodno..a ne da tamo bude doslovce zavezana za stol)...to mi izgleda kao mucenje

ja sve ovo tvrdim mojim stavom, mojim razmisljanjem...i po pricama mnogih sta su dozivjele u bolnicama

npr...razmisljam da su mojoj mami napravili carski prije toliko godina umjesto da se toliko mucila i na kraju mene izvukli vakumom(ja bih prije to nazvala sokantnim 'vadenjem' da te usisavac izvlaci vani)....uglavnom da su joj napravili carski zbog komplikacija danas bih vjerojatno dobro cula (iako se znam nositi s tim..i nije nis toliko strasno...ali ako se moze izbjeci...zasto ne?)......
    prije 4 godine od mame frendica je rodila u zagrebu maloga...isto su ga na kraju 'usisali' vakumom i mali danas na jedno uho nista ne cuje, a na drugo jako slabo......
    i jos jedna cura koju znam sta isto slabije cuje isto je rodena na vakum.....naravno ima i onih i bez posljedica...ali ima i nas sa posljedicama...a da se je napravio carski tih posljedica ne bi bilo

sad ti meni kazi da je opet bolje barem pokusati vaginalno?..naravno to je tvoj stav i ja ga postujem niti vas osudivam..tako ne morate ni vi one koje su se odlucile za carski omalozavati da su trebale pokusati i baciti se pod tolike besmislene rizike....i usporedivati ne znam koliko nacina carskog i tako dalje...ja vjerujem da je svatko napravio kako misli da je ok i to cijenim i postujem..ali zato ne treba suditi druge

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam nikad ni rekla da je dobro pokusati vaginalno ako postoje apsolutne indikacije za carski (zadak nije jedna od tih. djeca se, uz kvalitetnu pomoc--koju na zalost ne mozes dobiti u vecini hr bolnica--sasvim normalno radaju i na zadak).

druga je stvar sto doktori masu indikativnih stanja izazovu sami, svojim pozurivanjem i ukalupljivanjem u neke tablice.

bas mi je zao za tvoje iskustvo. to je vjerojatno bila klasicna lijecnicka pogreska, za koju nitko nije odgovarao, kako to obicno biva kod nas.

aha, da ponovim, pa da mi se vise ne insinuira-ja ne osudujem nikoga. tvoj zivot-tvoja odluka-tvoja stvar. mi ovdje samo raspravljamo o nekim prednostima, nedostatcima, opcenitoj informiranosti..

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nisam nikad ni rekla da je dobro pokusati vaginalno ako postoje apsolutne indikacije za carski (zadak nije jedna od tih. djeca se, uz kvalitetnu pomoc--koju na zalost ne mozes dobiti u vecini hr bolnica--sasvim normalno radaju i na zadak).
    da da..ako je mama dovoljno siroka i ako dijete nije preveliko za mamu i ako je dobro polozeno na zadak....a sta sa onim slucajenima gdje prvo izadu noga ili ruka pa vracaju nazad unutra...mislis li da je i to sasvim normalno i ugodno....bas me zanima sta misli neka mama koja ima takvo iskustvo...a ja jos nikoga nisam cula da je dijete na zadak rodilla bez problema.....osim ako nije bilo maleno dijete....
    jedna mi je pricala da je prvi porod bio super...a drugi je imala bebu na zadak od nesta malo vise od 3 kg i da je bilo uzasno..da je grozna usporedba i da ne bi nikad vise pristala roditi prirodno na zadak..dan danas se jos nije oporavila..pa sad kazi da je to normalno roditi....

ja se grozim same pomisli da sam morala radati bebu od 4 kg polozenu na zadak prirodnim putem...svaka cast onima kojima to nije predstavljalo problem

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hitnog carskog ''

naravno da postoji......kod planiranog je sve puno ljepse i lakse....sigurniji si...ne boli dok ti stavljaju kateter u trudovima, lakse podneses polozaj za ubrizgati spinalnu i uspiju te na sve pripremiti polako i smireno......
    u trudovima osjetis trudove i opet se malcice namucis...u nekim slucajevima nis strasno....
    a kod hitnog zna se da ste u opasnosti, zatuku ti onu masku(jako rijetko se radi spinalnom)...zaspis i nemas pojma nis kad se probudis..sve te boli i dole i gore i na sve strane..uzas...a mogao si odmah ici na carski jer danas postoje svakakve metode i tehnologije da bi se znalo otprilike da li ce to ici........
    Jesam ja jedina primjetila da si ti pricala SAMO o mami?... dijete jednostavno ne postoji u tvojim recenicama i sto je za DIJETE najbolje.

Ja vjerujem da je Saradadevii ovo pisala i iz perspektive djeteta, ne samo mame

No nisam strucnjak na tom polju poput nje, pa cu njoj prepustiti loptu

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo bih rekla, što se tiče hitnog carskog, da carski nije nikad tako hitan da se dogodi u minutama - od odluke do pripreme dvorane uvijek protekne nekakvih barem 20 minuta, niti jedan porodničar ne vadi skalpel u boksu i tamo reže. Tako da se u porodu, zapravo, nikada ne radi o minutama. A to se pogotovo odnosi na neuznemireni, neinterventni porod gdje se situacija ne okrene dramatično naglavačke u sekundi.

Na osobnijoj noti, ja sam prije 32 godine izašla na zadak, kao prvo dijete u majke, nije se tada koristio UZV pa je u porodu doktorica rekla "pipam guzu", što je bio mali šok za moju mamu tada. Ali, rodila me nekomplicirano i netraumatično i za mene i za nju i ja sam na tome zahvalna i iz tog prozaičnog razloga da smo obje zdrave, ali i zato jer je to bila još jedna kockica u konstrukciji mog povjerenja u moje vlastito tijelo da rodi prirodno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zato i kazem uz kvalitetnu pomoc. ne znam koje si knjige ti procitala, ali u ovoj knjizi sa desecima prica s poroda su zene radale djecu na zadak, s rukom ili nogom prvom, licem naprijed, cak i kad je doslo da toga da se glava rodi a ramena zapnu... bez ikakvih traumaticnih posljedica, cak i bez pucanja perineuma (medice). bitno je znati primjeniti pravilan polozaj da beba lakse prode ako je vec tako namjestena, a to se postize uz adekvatnu pomoc, koju vecina bolnica ne pruza.

nadalje, nitko im nije rekao da moraju roditi u odredenom vremenskom roku, sto je cest slucaj kod nas (mislim da ti u prosjeku "daju" oko 12 sati da se porodis bez kemijskih pomagala).

vazno je da rodilja ima potporu, i da ona sama zna da moze roditi svoje dijete. btw, stvarna disproporcija velicine zdjelice i bebine glave je izuzetno rijetka. problem nastaje kad se zenu tjera da lezi na ledima, jer je to najuzi i najnepovoljniji polozaj za prolaz bebine glave, koji izmedu ostalog, i prkosi zakonima gravitacije. osim toga, bebine kosti lubanje nisu srasle i mogu se prilagoditi kanalu. nije to bas tako lose smisljeno, kad razmotris sve aspekte (ovo nije islo nikome, to ja samo razmisljam na glas ).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uh, dok ja napisem...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    hitnog carskog ''

Jesam ja jedina primjetila da si ti pricala SAMO o mami?... dijete jednostavno ne postoji u tvojim recenicama i sto je za DIJETE najbolje.

Ja vjerujem da je Saradadevii ovo pisala i iz perspektive djeteta, ne samo mame

No nisam strucnjak na tom polju poput nje, pa cu njoj prepustiti loptu
    procitaj sve postove pa ces znati sta sam napisala da je bit poroda.....
    evo podsjetnik:
    po meni je BIT radanja roditi zivo i zdravo dijete uz minimalnost komplikacija zdravlja mame i djeteta...a ne samo roditi prirodno!

a i poslije sam govorila da je bolje carski i cijelo vrijeme govorim da se i dijete namuci....npr sam i spomenula vakum...i njegove posljedice kod mene i jos 2 osobe koje znam.....
    a vi i dalje vidite citati samo ono sta vam pase!!!!
    a kad je porod vec stvar majke prirode ne treba biti specijalista da bi se pisalo svoja misljenja

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po meni je BIT radanja roditi zivo i zdravo dijete uz minimalnost komplikacija zdravlja mame i djeteta
    mislim da ćemo se oko ovoga svi ovdje složiti.

dakle,
    ukoliko ne postoje nedvojbene medicinske indikacije za suprotno,
    tzv. prirodni porod =neometani vaginalni porod bez medicinskih intervencija,
    pokazuje se kao najsigurniji i za majku i dijete
    .

vaginalni, medikalizirani, ometani interventni porod nije prirodni porod i nije najsigurniji za majku i dijete.
    često na ovoj vagi kao sigurniji prevagne carski rez, što ovisi o kojem se radi stupnju intervencija uvaginalni porod (vakuum ekstrakcija npr. sigurno nije sigurnija za dijete od carskog reza).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super si to objasnila MamaJu

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se
    čini mi se da oko ovoga ima puno nesporazuma.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    vaginalni, medikalizirani, ometani interventni porod nije isto što i prirodni porod i nije nasjigurniji za majku i dijete.
    dakako da nije, to je cisto mucenje, znam iz prve ruke

uostalom, to dokazuje i podatak da veliki broj takvih poroda na kraju zavrsi kao hitni carski, kao sto sam skoro i ja zavrsila, da nisam imala, kako ono kazu, vise srece nego pameti

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ALi se ZNA, znanost je dokazala da CR nosi odredjene rizike i za mamu i za dijete..
    tko ZNA? koja znanost? poneko istraživanje koje se objavi negdje u americi?
    necu se peljati u temu jer nisam dovoljno upucena, samo opaska o tome gdje se publiciraju rezultati istrazivanja:

sorcie, "objaviti nesto negdje u Americi" objektivno nije diskvalifikacija, bas obrnuto 8). slazem se s tobom da je anchie76 trebala navesti reference.

netko gore rece: zadovoljna mama = zadovoljno dijete. cini mi se ipak da vise odgovara istini zadovoljno dijete = zadovoljna mama.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    ALi se ZNA, znanost je dokazala da CR nosi odredjene rizike i za mamu i za dijete..
    tko ZNA? koja znanost? poneko istraživanje koje se objavi negdje u americi?
    necu se peljati u temu jer nisam dovoljno upucena, samo opaska o tome gdje se publiciraju rezultati istrazivanja:

sorcie, "objaviti nesto negdje u Americi" objektivno nije diskvalifikacija, bas obrnuto 8). slazem se s tobom da je anchie76 trebala navesti reference.

netko gore rece: zadovoljna mama = zadovoljno dijete. cini mi se ipak da vise odgovara istini zadovoljno dijete = zadovoljna mama.
    jel ga bas trazite iglu u sijenu...nevjerojatno..tu netko ne moze napisati nesto a da se odmah ne trazi drukcije tumacenje rijeci.....naravno da je i ona tako mislila.....mislim o tome...zadovoljna mama = zadovoljno dijete. cini mi se ipak da vise odgovara istini zadovoljno dijete = zadovoljna mama....
    pa nevjerojatno...svi tezino istom..tu se radi o mnogim razlicitim karakterima, okolnostima i slucajevima i ne mogu se svi po istome ravnati..pa niti ne treba osudivati druge...
    svi imamo isti cilj
    RODITI ZIVO I ZDRAVO DIJETE...i zasto ne misliti isto na sebe da poslije budemo u formi brinuti za to dijete???????

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi ovdje samo raspravljamo o nekim prednostima, nedostatcima, opcenitoj informiranosti
    mikka, tapšanje po junačkim plećima teško da se može nazvati raspravom. na jednu singlicu (nomen est omen) vas se nameračilo nekoliko koje ste rodile prirodnim putem ili po partijskom zadatku to namjeravate i onda udri citiranje mantri o snazi ženskog tijela, ljubavnm hormonima, naravno deklarativno ne glorificirajući, niti omalovažavajući nikoga (selig, wer's glaubt).

tu se radi o mnogim razlicitim karakterima, okolnostima i slucajevima i ne mogu se svi po istome ravnati
    upravo to.
    previše nas je žena različitog karaktera, povijesti, mentaliteta (ne znam zašto i to ne bi bilo od važnosti ?!), previše različitih okolnosti da bi se sve moglo svesti pod zajednički nazivnik i dati isklesati na kamenu kao da se u najmanju ruku radi o 10 rodinih zapovijedi. a gle, izvan ovog foruma, postoji također mogućnost informiranja, nije to samo ekskluzivitet ovog virtualnog prostora.

o nedvojbenim medicinskim indikacijama trebaju odlučiti stručni ljudi u trenutku kad je pitanje aktualno, sve ostalo je da ne velim što.

Ja sam udruga, forum tvoj, nemoj imati druge forume uz mene!
    Ne uzimaj cjepiva uzalud!
    Sjeti se da imaš dvije sise za dojenje!
    Poštuj odenta i juula da prirodno rodiš i dobro odgojiš naraštaj!
    Ne porodi medikalizirano!
    Ne davaj adaptirano u bočicama!
    Ne poželi voziti dijete bez AS!
    Ne poželi odvesti dijete u instituciju!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

p.s. a sad bi se - kad smo preslušali odu o prirodnom porodu - mogle vratiti i on topic.

Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •