Results 1 to 48 of 48

Thread: palačinke za bebe?

  1. #1
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default palačinke za bebe?

    inače radim palačinke od jaja, brašna, kravljeg mlijeka i vode. željela bih ih prilagoditi margiti (znači, bez jaja i kravljeg mlijeka)
    vaši savjeti?
    znam da ih neki rade bez jaja, mene zanima kako?
    da stavim umjesto kravljeg zobeno? ili jogurt (kao u onim fritulicama)?

  2. #2

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    BiH
    Posts
    115

    Default

    Bez jaja palačinke idu sa kiselom vodom i malo praška za pecivo.

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    e da, poanta je da ih tako radim za sve nas, znači da nam svima budu fine (MM je tu tvrd orah )

  4. #4
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Quote Originally Posted by thousands of voices
    Bez jaja palačinke idu sa kiselom vodom i malo praška za pecivo.
    kisela voda umjesto vode, ili umjesto mlijeka, ili uz mlijeko i vodu dodam i malo kisele?

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Postoje makrobioticke, od zobenog ili sojimog mlijeka, brasna i praska za pecivo i cimeta, ali moraju se peci deblje. To im je jedina zamjerka, inace su jako fine. Predlazem ti da napravis dvije smjese, ove makrobio. samo malo, pa probate, da vidite oce vam se svidjeti, a mozes i M dati.

  6. #6

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    BiH
    Posts
    115

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    Quote Originally Posted by thousands of voices
    Bez jaja palačinke idu sa kiselom vodom i malo praška za pecivo.
    kisela voda umjesto vode, ili umjesto mlijeka, ili uz mlijeko i vodu dodam i malo kisele?
    Kisela umjesto mlijeka i vode. Znači samo kisela. Možeš isto tako i sa jogurtom, ali ako je gust razrijedi ga vodom.
    E da, ako možeš nabaviti sirutku, to je ono što ostane od mlijeka nakon pravljenja sira, palačinke budu mmmm + zdravo.

  7. #7
    lelica's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Sesvete
    Posts
    94

    Default

    Mi već godinama pečemo bez jaja.
    Mogu reći da nema neke razlike ,jednako su tanke i fine, čak ne stavljamo
    ni kiselu.

  8. #8
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    pola banane zamjenjuje 1 jaje
    rižino mlijeko ili zobeno, meni rižino ima bolji slatkasti okus

    budu dosta mekane, pazi kod okretanja

  9. #9

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    BiH
    Posts
    115

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    pola banane zamjenjuje 1 jaje
    rižino mlijeko ili zobeno, meni rižino ima bolji slatkasti okus

    budu dosta mekane, pazi kod okretanja
    Nisam znala ovo za banane - moram probati.

  10. #10

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Mi u ratu pekli i bez jaja i bez mlijeka.
    O bananama da ne pricam....
    Malo pazis kad ih okreces i to je to...

  11. #11
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    od banana dobije osip, znači ne smiju ni banane probat ćemo ove druge kombinacije

  12. #12
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    ja sam odrasla na palačinkama od brašna i mineralne!
    moja mama ih jednostavno takve radi!
    i fine su i tanke i sad kad sveki napravi "normalne" meni nisu fine, jer sam navikla na mamine-bez ičega!

  13. #13
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    umjesto mljeka ja stavila jogurt jer nisam imala mljeko. bile su fine. a može i bez jaja :D

  14. #14

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,999

    Default

    mi jednom napravili bez jaja, skužili smo tek kad smo ih pola već pojeli. Primjetili smo neka jaja na stolu

  15. #15
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Recept od JBP: 2 šalice bašna 850, 2 šalice sojinog mlijeka, žličicanpraška za pecivo, žličica vanilije u prahu, žličica cimeta, žlica slada, prstohvat soli.

    Bila sam na jednoj radionici kad je ona pekla ove palačinke i bile su mi jako fine, ali se ne sjećam jesam li ih sama probala peći.

  16. #16
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by ninaXY
    mi jednom napravili bez jaja, skužili smo tek kad smo ih pola već pojeli. Primjetili smo neka jaja na stolu

  17. #17
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    ninaxy

    meni su isto bolje bez jaja

  18. #18
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    ja sam znala u srednjoj praviti tzv. dijetne... od vode jaja i brašna, malo soli. Dok su tople nema nikakve razlike od onih standardnih. Jedino su bile tvrde, i ponekad gumene kad bi se ohladile. Možda bi tu pomogla zamjena obične vode kiselom?

  19. #19
    Tea's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,027

    Default

    Quote Originally Posted by ninaXY
    mi jednom napravili bez jaja, skužili smo tek kad smo ih pola već pojeli. Primjetili smo neka jaja na stolu

  20. #20
    betty boop's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Opatija
    Posts
    632

    Default

    zbog Adrijeve alergije radimo palačinke bez jaja a umjesto mlijeka stavim vodu i budu jako fine, ni ne primjeti se razlika od onih običnih

  21. #21

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    selendra
    Posts
    115

    Default

    Zakaj trpate prašak za pecivo u palačinke :?
    Nije zdravo niti za vas a za bebu pogotovo.... :/
    Brašno, mlijeko bilo koje vrste, voda i mrvica soli. Preporučam rižino
    brašno uz mrvicu 850, bit će hranjivije i zdravije...

    Dobar tek

  22. #22

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Split
    Posts
    289

    Default

    da, ja bih isto bez praska za pecivo.
    mi ih obozavamo s cimetom, ali ne znam jel ok za geu (13 mjeseci)?

  23. #23

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    ovako ih i ja pravim sa rizinom mljekom i malo mineralne vode, brasno tip 850 i malo soli
    prasak za pecivo ne stavjam nikad

  24. #24
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by Savitri
    Zakaj trpate prašak za pecivo u palačinke :?
    Nije zdravo niti za vas a za bebu pogotovo.... :/
    Što je loše u prašku za pecivo? Može neki link?

  25. #25
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    mi jednom susjeda vegana jeli palacinke bez jaja i sa rizinim mlijekom!
    bile su mljac!!

  26. #26
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    i ja neki dan napravila sa rižinim bez jaja i bile su odlične...malcu en možemo više sakrit hranu pa se prilagođavamo njemu..

  27. #27

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    BiH
    Posts
    115

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Quote Originally Posted by Savitri
    Zakaj trpate prašak za pecivo u palačinke :?
    Nije zdravo niti za vas a za bebu pogotovo.... :/
    Što je loše u prašku za pecivo? Može neki link?
    Podižem pitanje

    ili da otvorimo novu temu na drugom podforumu?

  28. #28
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Može, ajde sad ti malo

  29. #29
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Evo, ako nisi vidjela: prašak za pecivo

  30. #30
    ella's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    velika gorica
    Posts
    505

    Default

    ja ne stavljam prasak za pecivo jer ih napuse i budu zilave

    ide brasno jaja mineralna tekuci jogurt malo soli i vanili secer korica limuna sad i ona meze jesti te pa nemoram ih peci vise kad ona spava i jesti skrivecki

  31. #31
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    e da, napravila palačinke brašno + mineralna + zobeno mlijeko i bile su FUUUUUUUUUJ :/

  32. #32

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    mozda si koristila obicno bijelo brasno koje je ionako bezukusno pa su zato bile fuj?

    meni naime uopce nije jasno cemu sluze jaja, mlijeko i prasak za pecivo u palacinkama. ja ih radim sa vodom. stavim malo soli i cimeta. ponekad dodam malo mineralne. ali ih radim sa zobenim, kukuruznim ili integralnim psenicim brasnom.

    najdraze su mi od zobenog, s nadjevom od rizinog slada (kad smo vec kod beba moje su to obozavale).

    e da, ima jedan stos, a to je da tijesto treba malo odstojati. narocito kod palacinki od zobenih pahuljica ili kukuruznog brasna.

    nedavno sam otkrila recept za mini skotske palacinke za kkojima su moji klinci isto ludi. rade se sa integralnim brasnom, u koje se doda malo grozdjica i cimeta. peku se onako male (po 5, 6 odjednom u tavu) i malo deblje. ja ih serviram sa jecmenim sladom, ali toliko su fine da im nadjev ni ne treba.

  33. #33
    Rhea's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    752

    Default

    Ja stavljam rižino mlijeko, polubijelo i integralno brašno (pola-pola), zobene pahuljice, sol, kap maslinovog ulja i izribam jabuku, i jako su fine

  34. #34
    Rhea's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    752

    Default

    e da, ostavim smjesu da malo odstoji.

  35. #35
    blis's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    702

    Default

    Danas smo večerali palačinke od bijelog brašna, 1/3 banane, mineralne i rižinog mlijeka. Osim što su bile malo žilavije i deblje nego inače meni su bile izvrsne, a niti ostatak obitelji se nije bunio. Smjesa je odstajala jedno 15-tak minuta.

  36. #36
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Zašto dijete od godinu dana ne bi smjelo jesti jaje u palačinkama?

  37. #37
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    ok, vidim, 13 mj. bjelanjak, bit će da sam zaboravila (ili sam slijedila krivu tablicu)

    Curke, ne želim biti patribrejkreica, ali KAKO je moguće da mješavina vode i brašna bude fina i da podsjeća na palačinke i kako se ne raspadnu? Meni se često dogodi da se teško okreću i lijepe (tefalova tava, znači nije u tome problem), pa stavim još koje jaje radi elastičnosti i onda bude sve OK. Kad sam pročitala Lutonjičin zadnji post, uopće se nisam začudila, sigurno bi i meni bile takve. Priznajem, imam predrasudu, pa molim da me razuvjerite.. možda koja slikica

  38. #38
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ko klinka sam znala, u sos situacijama raditi samo od vode i brasna s jednim jajetom. inace kad radim ide 1 jaje na 30tak palacinki i nikad cisto mlijeko, uvijek dodam i vode ili mineralne.
    probali smo i bez jaja, onak...ide.
    ali ima recept u koji idu jabuke....moram staru pitat, znala nam je to radit kad smo bile male.
    u palacinke nisam nikad stavljala ni vanilin secer ni prasak za pecivo. korica limuna u palacinki mi pokvari sve a i danas je tesko biti siguran da nije spricana.

    sto se tice zgusnjavanja...to radi zutanjak a ne bjelanjak, a bjelanjak je taj koji je "alargent".
    iako 1 jaje na 30-40 palacinki...koliko toga pojede dijete, pa s time i jaja?

  39. #39

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    palacinke bez jaja su mi nekak najnormalnija stvar. ne znam kako bih te razuvjerila. imas recept za njih u knjizi slavne kuharice aine mcatter "hrana za dusu i tijelo".
    ali KAKO je moguće da mješavina vode i brašna bude fina i da podsjeća na palačinke i kako se ne raspadnu?
    kao sto sam vec odgovorila lutonjici, ne s obicnom brasnom nego sa zobenim, kukuruznim ili integralnim brasnom (organskog porijekla).
    dokaz za to je vrlo jedostavan.
    probaj skuhati zobene pahuljice na vodi. dobit ces sasvim pristojnu kasu koja ce uz dodatak malo voca ili slada postati ukusna.
    probaj skuhati obicno brasno na vodi, dobit ces napoj ili nesto cemu neces moci tako lako popraviti okus.
    a sto se tice okusa, ja u svoje stavljam cimet, mislim da sam i to vec napisala.

  40. #40

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    iako 1 jaje na 30-40 palacinki...koliko toga pojede dijete, pa s time i jaja?
    to je samo dokaz da ni to jaje nije potrebno.
    ja nemam probmea ni s ljepljenjem ni raspadanjem.
    ako vam je s tavom sve u redu onda ili smjesa treba biti gusca ili je niste pustile da dovoljno odstoji.

  41. #41
    betty boop's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Opatija
    Posts
    632

    Default

    ponavljam da radim palačinke bez jaja, s rižinim mlijekom i vodom i ne kidaju se, ne lijepe se, super su!!!!!!!!!
    e da, radim s običnim, bijelim brašnom i puštam da odstoje.

  42. #42
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    nisu se ni moje kidale niti ljepile, ali je okus bio odvratan

  43. #43

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    pa onda ih napravi s jajima i mlijekom!
    ne kuzim u cemu je problem?

  44. #44
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    kao što rekoh u početnom postu
    željela bih ih prilagoditi margiti (znači, bez jaja i kravljeg mlijeka)

  45. #45

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    pa predlozile smo ti sto recepata...isprobaj pa javi!

  46. #46
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pa budem

  47. #47

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    evo ti tocan recept ako bi imala probema sa mjerama:

    2 salice brasna (psenicno integralno, pirovo, kukuruzno, zobeno...ili nekoliko vrta zajedno)
    prstohvat soli
    2 salice vode

    za izdasniju smjesu koristiti sojino ili rizino mlijeko umjesto vode

    za deblje palacinke koristiti manje tekucine i dodati zlicicu praska za pecivo (naravno bez aluminija)

    za vrlo tanke palacinke dodadi jos malo tekucine tako da smjesa ima teksturu guste kreme

    recept je iz kuharice aine mcateer. zena je bila osobna kuharica nicole kidman, toma cruisa, roberta redforda i piercea brosnana, pa ak su njima bile fine...

  48. #48
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Sta ce bebi palacinci? Samo brasno...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •