Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Uvođenje jaja u prehranu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Uvođenje jaja u prehranu

Molim vaša iskustva sa uvođenjem jaja u prehranu! :?
    Moja Ana ima 10,5 mjeseci i naša pedijatrica mi je rekla da joj tek nakon 1. rođendana dam jaje.I to kuhano u varivu, a ne tvrdo.
    E sad, to je skroz drugačije od onog što piše u tablicama dohrane (sa 10 mj. žumanjak, a sa 11 mj. i bjelanjak), ali i savjeta drugih pedijatara kod kojih idu moja sestra i prijateljice.
    Malo mi je bad davati joj jaje kad ja počnem raditi, ne znam koliko nakon konzumacije može reagirati, pa ne daj Bože zla, teta čuvalica u panici.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

margita će uskoro imati godinu dana, jaje joj nisam dala i namjeravam ga izbjegavati što duže (evo baš sam tražila recept za palačinke bez jaja)

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

curki sam počela davati jaja kad se opasno približio 2 rođendan.
    a tako će biti i sa bembom.
    baš im ja nisam sklona da mi se žuri dati ih djetetu, imaju ih se kad najesti - moje mišljenje

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I mi smo jaja uveli tek sa nekih 17-18 meseci kada je sama trazila od nas da proba.
    A sto se tice reakcije, znam nekoliko klinaca koji su alergicni na jaja i svi su reagovali u roku od minut-dva.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zašto uvodite jaja tako kasno?
    Po tablicama moja može žumanjak, ali ja iz lijenosti non-stop kaskam s uvođenjem namirnica, pa tako još nije probala jaje. Ne mislim da sam pogriješila, ali sam možda i ne znajući na dobrom putu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja ne vidim razlog zasto bi se sa jajima zurilo. Ukoliko dete jede dovoljno drugih namirnica koje sadrze proteine, jaje uopste nije neophodno vec sa 11 meseci kao sto po tablicama pise. A kako je u pitanju jak alergen, mislim da se ne moze pogresiti ako se malo "zakasni" sa uvodjenjem.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Šmizla jede kuvan žumanjak od nekih 11-12mj. Za bjelanjak "duvam na 'ladno" (alergije u familiji), pa još nije probala. Ne mislim da je na gubitku što ne jede jaja.
    OffT polfezna, koju knjigu čita curka na avataru? Da nije "Gde ste patke?"

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja je probala jaje s nešto manje od godinu dana i kad smo došli na cjepljenje koje ide s godinu dana prvo što me pedijatrica pitala bilo je: je li probala jaje?
    i kad sam joj rekla da je, kaže doktorica ok, super, ako nije bilo reakcija na jaje neće ni na cjepivo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    moja je probala jaje s nešto manje od godinu dana i kad smo došli na cjepljenje koje ide s godinu dana prvo što me pedijatrica pitala bilo je: je li probala jaje?
    i kad sam joj rekla da je, kaže doktorica ok, super, ako nije bilo reakcija na jaje neće ni na cjepivo.
    Uf, sad si me zabrinula. Ja uopće ne planiram davati jaje, odnosno dati joj da proba čim kasnije jer je MM alergičan. Kaj to znači da bi mogla reagirati na cjepivo ako je alergija nasljedna?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa, obzirom da se cjepivo radi od embrija pilića, ako je alergičan, može imati reakciju.
    zato zaru ni nisam cjepila s godinu dana nego tek s 18 mejseci. i margitu ću kasnije cijepiti

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    pa, obzirom da se cjepivo radi od embrija pilića, ako je alergičan, može imati reakciju.
    zato zaru ni nisam cjepila s godinu dana nego tek s 18 mejseci. i margitu ću kasnije cijepiti
    Nama je doktorka rekla da MORA da proba žumanjak pre te neke vakcine koja se dobija sa godinu dana. Koja je to vakcina? Ja nikako još ne bih davala jaje...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

vakcina je MRP, mi je još odgađamo...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

OffT polfezna, koju knjigu čita curka na avataru? Da nije "Gde ste patke?"
    Imas ostro oko ! Mishica obozava tu kjnigu.

Nama je doktorka rekla da MORA da proba žumanjak pre te neke vakcine koja se dobija sa godinu dana. Koja je to vakcina? Ja nikako još ne bih davala jaje...
    U pravu je, mora prethodno da proba zumance ali zato ne mora da primi MRP vec sa godinu dana.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj polfezna prvotno napisa
    Imas ostro oko ! Mishica obozava tu kjnigu.
    Da uz +4 cilindra šmizla je voli listati u kadi, jerbo se patke iznebuha pojave (inače je "kupaća" knjiga u pitanju, reaguje na toplinu vode)
    Sori na OffT
    OnT vissnja - ne mora primiti MRP sa godinom dana. Može i kasnije. Ja navijam za kasnije. Možda uspije "uloviti" pravu rubeolu, pa da ima pravi imunitet...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Malo nisam bila u mogućnosti pratiti odgovore, ali hvala Vam!
    Riješile ste moje dileme, jer sam znala da se mora probati jaje prije cjepiva MPR, ali nisam znala da se isto može i odgoditi.
    Sada sam 100% sigurna da se ubuduće oslanjam samo na upute izabrane pedijatrice :D , jer očito je jedna od rijetkih u Osijeku koja prati nova saznanja na polju dječje prehrane, liječenja i odgoja!
    Još jednom hvala!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    OnT vissnja - ne mora primiti MRP sa godinom dana. Može i kasnije. Ja navijam za kasnije. Možda uspije "uloviti" pravu rubeolu, pa da ima pravi imunitet...
    Eh opet u borbu. Kad sam odbila vakcinu protiv Hepatitisa B pretili mi socijalnom službom. Anyway hvala na odgovorima, jaje stvarno ne planiram skoro da uvedem.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ma nisam ja ništa odbila, samo se nisam pojavila na vakcinaciji

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    i nama su ovo rekli al i mi ćemo odgodit cjepljenje što je duže moguće..

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kad smo već kod MPR cijepiva vodile su se polemike oko toga koje izabrati. Nama je cijepljenje za tjedan dana, a ja nisam baš na čistu

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

još nisam uvela, ali je moja još premala za jaja (odnosno prvo žutanjak, zar ne). Namjeravam uvesti čim po tablici dohrane budem mogla jer smatram da su jaja zdrava i imaju dosta željeza. Koliko sam čitala bjeljanjak je jak alergen, ne žutanjak, ali s druge strane ako u jaju ima salmonela nalazi se u žutanjku-zato treba biti dobro kuhano.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

probala je jaje u biskvitu sa nekih 14 mjeseci, a samo jaje s cca 18. Kajganu pojede povremeno i vidim da joj se sviđa. Za Uskrs ću joj dati i punjena da proba.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam kuhano žumanjce pomješano sa nekim kuhanim povrćem dala, prema tablicama, ne sjećam se više, 9 ili 10 mjesec. A bjelance iza godinu dana. Jaje nam je jedna od omiljenih namirnica, a nismo, srećom, imali problema sa njima.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    probala je jaje u biskvitu sa nekih 14 mjeseci, a samo jaje s cca 18. Kajganu pojede povremeno i vidim da joj se sviđa. Za Uskrs ću joj dati i punjena da proba.
    punjena jaja - zvuči super. Daj mi na mail recept da probam.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam planirala čekati do 13 mjeseci, ali je kod bake probao još prije prvog rođendana...

hvala bogu nije bilo reakcije

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jaja je probala sa godinu i pol, sad tu i tamo pojede na oko ili kajganu, a kako je uskrs i navala cokoladnih pocinje i ta. a ta mi se najmanje svidjaju.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Pitanje je i kakva jaja.. meni bebač ima 9 ipo mjeseci i planiram mu dati žumanjak. tvrdo kuhani, domaće koke koja veselo skakuće po našem dvoristu. freško i domaće. Mislimda su jaja zdrava i da niej potrebno čekati 2 gdoine da bi provalo jaje. Trebaju jestit zdravo, umejreno i raznovrsno bez nekih pretjeranih zabrana...
    I čudno je kako su se stvari promejnile. Moja baka se razbolila i izgubila mlijeko. Moja teta je preživjela zahvaljujući jajima koja je počela jestit svega s par mjeseci... Jer nije bilo zamjenskog mlijeka... I eno je zdrava, čila ko dren... Sve je to individualno..ali pretjerivanja su svaka blesava.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kod nas je, verovali ili ne, preporuka pedijatara da se zumance daje sa 7 meseci. Tako je i nama pedijatar rekla, mene je bilo strah pa sam krenula po malo sada sa 8.5. Sad jede polovinu zumanceta sa povrcem. Sledece sedmice puni 9 i prelazimo na celo.
    Belance je kod nas sa godinu i dr je rekla da se pre MMR vakcine mora probati i belance. MMR se savetuje izmedju 12 i 18 meseci.

jelenkić avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi smo cijelo jaje uveli sa 11 mjeseci u obliku kajgane. Nas pedijatrica prije cjepljenja nije pitala dal smo probali jaje, ali šta se čudim, ona je forsirala dohranu s 4 mjeseca (što nismo poslušali, naravno, počeli s 6), pa je valjda pretpostavila da smo probali i jaje.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja samo da dodam da moja pedijatrica sa tom preporukom - 7 m. nije izuzetak. Bukvalno sva deca ovde tako pocinju.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas je, verovali ili ne, preporuka pedijatara da se zumance daje sa 7 meseci. Tako je i nama pedijatar rekla, mene je bilo strah pa sam krenula po malo sada sa 8.5. Sad jede polovinu zumanceta sa povrcem. Sledece sedmice puni 9 i prelazimo na celo.
    Belance je kod nas sa godinu i dr je rekla da se pre MMR vakcine mora probati i belance. MMR se savetuje izmedju 12 i 18 meseci.
    ne znam zakaj žuriš ako bjelance ide tek s godinu,i da djete treba prije teog cjepljenja probat jaaj,da se vidi dal nije alergično,ili ako je da se to cjepi na drugi način ili u kontroliranim uvjetima u bolnici.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam zakaj žuriš ako bjelance ide tek s godinu,i da djete treba prije teog cjepljenja probat jaaj,da se vidi dal nije alergično,ili ako je da se to cjepi na drugi način ili u kontroliranim uvjetima u bolnici.
    Pa ja ne zurim, zumance dajem sada (sto je kasnije nego sto se po nasim tablicama daje), a belance cu tamo posle 12m.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda te ovo buni, u ovoj recenici sam mislila na celo zumance, ne celo jaje. (posto zumance prvo jednu sedmicu dajem po mrvu, pa 1/4, pa 1/2, pa celo)

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Može li mi netko objasniti zašto odbijate cijepiti djecu u zato predviđenim terminima i zbog čega same odlučujete kada je najbolje vrijeme da prime cjepivo?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak ti dete ne bu odmah u jasličare boplje odgoditi to cjepljenje, a ja svoje kasnije cijepim jer su alergičari

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Može li mi netko objasniti zašto odbijate cijepiti djecu u zato predviđenim terminima i zbog čega same odlučujete kada je najbolje vrijeme da prime cjepivo?
    ovo nije pitanje na koje ćeš na podforumu Dohrana dobiti odgovor
    imaš gomilu topica o cijepljenju i razlozima odgađanja ili odbijanja

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ovo nije pitanje na koje ćeš na podforumu Dohrana dobiti odgovor
    imaš gomilu topica o cijepljenju i razlozima odgađanja ili odbijanja
    ok, isprika

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Junior je navršio godinu dana i mislim ga uskoro voditi na kontrolu i cijepljenje, pa prije moramo probati bjelanjak. Žumanjak je jeo kuhani bez problema, no ne znam jel ima neko pravilo kako isprobati bjelanjak - da isto proba sam, kuhani, ili mu mogu složiti kajganu ili je sasvim nebitno, dokle god ima bjelanjka, je li u kombinaciji cijelo jaje?
    Posljednje uređivanje od Ripcord : 13.02.2012. at 10:39

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo da vam napisem iskustvo moje kume, ne znamo ga objasnit ni ona ni ja... Dakle malenom je jaje davala po tablicu (ne znam napamet sad kad ide zutanjak a kad bjelanjak), ustvari sve je uvodila po Rodinoj tablici, jako joj je to bilo bitno. I maleni je prvi put sa 15 mj pojeo cijelo jaje. Navecer. Ona ga stavila spavat, dosla pola sata kasnije u sobu a malom glava duplo veca, vec se krenuo gusit!
    Odjurili u bolnicu, tamo rekli da vec dugo nisu vidjeli tako jaku reakciju na jaje. Nakon par mjeseci napravila test na jaje - negativan... I ko je tu lud?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kud jaje navečer prvi puta, to mi je čudno?!

A ne znam koliko treba dugo, no znam da je dosta ljudi znalo komentirati za raznorazne alergene kako se alergija povukla nakon nekog vremena, doduše nakon tako jake reakcije, da je nestala alergija nakon svega par mjeseci mi je stvarno čudno, no eto, možda je stvarno to u igri.

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mi smo prvo u klopu ubacili mali komadić žutanjka (kuhanog),pa slijedeća 3 dana sve više i više..
    Tako smo napravili i sa bijelanjkom i kad smo vidjeli da je sve ok,počeli smo s cijelim jajetom (ne mislim na količinu nego žut+bijel.)
    To je bila preporuka pedijatrice.
    Ali moram reći da joj ga ne dajem prečesto,nemam naviku. E sad,dali bi trebala,ne znam..

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Kud jaje navečer prvi puta, to mi je čudno?!

A ne znam koliko treba dugo, no znam da je dosta ljudi znalo komentirati za raznorazne alergene kako se alergija povukla nakon nekog vremena, doduše nakon tako jake reakcije, da je nestala alergija nakon svega par mjeseci mi je stvarno čudno, no eto, možda je stvarno to u igri.
    Pa da, mozda je pogrijesila jer je dala navecer, al kazem probao je mali i bjelanjak i zutanjak prije toga i sve proslo bez problema. Zasto je reagirao na kombinaciju tog dvoje zajedno, ne znam.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja imam "super" iskustvo s uvodjenjem jajeta - maloj sam kod sveki dala da jede krumpirpire s jedno 9-10 mjeseci, da bi par mjeseci kasnije saznala da ona u krumpirpire na kraju umuti jedno cijelo prijesno jaje
    Eto, srecom nije joj bilo nista, a da je i bilo mi ne bi znali na hitnoj imenovati od cega...

Nije neki pametni savjet osim kao iskustvo koliko treba paziti prilikom uvodjenja "normalne" hrane u prehranu djeteta.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam i s prvim i s drugim djetetom s 11 mj pocela sa zutanjkom. Izvadila bi ga iz tvrdo kuhanog jaja i mjesala u blitvu, spinat, karfiol.....
    Sa 12 mj sam im dala kajganu, dakle i bjelanjak i zutanjak skupa. S obzirom da nije bilo reakcije na zutanjak.

Moram napisati da sam prije nego sam rodila i dosla do dohrane uvijek mislila da je zutanjak tezi i opasniji od bjelanjka, da je veci alergen. Da nisam nikad vidjela ni jednu tablicu dohrane, vodjena instinktom, djetetu bi prvo dala bjelanjak.

hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

koliko prije cjepiva bi trebalo probat i bjelanjak? unutar koliko vremena semoze javiti eventualna reakcija? nama isto sad to slijedi. pretpostavljam da se moze dati dio tvrdo kuhannog.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Junior je navršio godinu dana i mislim ga uskoro voditi na kontrolu i cijepljenje, pa prije moramo probati bjelanjak. Žumanjak je jeo kuhani bez problema, no ne znam jel ima neko pravilo kako isprobati bjelanjak - da isto proba sam, kuhani, ili mu mogu složiti kajganu ili je sasvim nebitno, dokle god ima bjelanjka, je li u kombinaciji cijelo jaje?
    Sasvim ti je nebitno da li sam ili u kombinaciji. Naša nije htjela kajganu, pa smo ukuhali jaje tučeno s malo griza u juhu. To joj je bilo fino. Nije bilo alergije, i cijepljenje isto prošlo OK.

hatatitla, brzo bi bila reakcija, unutar par sati. Ali, uzmeš tjedan dana ranije, pa si sigurna.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 13.02.2012. at 18:11

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •