Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: mononukleoza

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno mononukleoza

vađenjem krvi dijagnosticirana je 4i pol godišnjem dečkiću mononukleoza,ima zadebljanje limfnih čvorova i povećanu slezenu,
    na pravi pregled ide u ponedjeljak,
    da li je netko imao bilo kakvo iskustvo sa tom bolešću kod djece,koliko može biti opasno?
    što nam je činiti?,reklo nam da miruje i da puno pije tekućine..
    zahvaljujem svima

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sad sam tek vidjela da postoji zdravlje djece tema,može li netko premjestiti ili je tu dobro

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mi smo je preboljeli, D je onda imao niti godinu ipo.
    imali smo povećanje limfnig čvorova, blago povećanje slezene i jetre, i lude limfocite i leukocite.
    samo mirovanje i dijeta - ne gazirano, ne masno, ne prženo....dobije se spisak kod doktora. ima na portalu nešto o mononukleozi.
    što više voća i povrća jer je imunitet dosta slab. doktor nam je rekao da je to jako česta bolest, i oko 70% je preboli a da se i nije znalo, pošto nema velike temperature, i djeca je super podnose. kod D se uopće nije vidilo da je bolestan, zaglibili s bronhitisom pa smo vadili krv i tako saznali.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj sin ju je imao isto sa 4,5 god.
    bio je stalno jako umoran, povecani limfni cvorovi, na kraju je zakurio i malaksao, otisli na hitnu u Zaraznu, i tamo su dijagnosticirali mono.
    terapija je mirovanje, dijetni rezim prehrane (dobije se u bolnici - uglavnom nemasno isl.), bez vrtica, pojacana higijena u smislu vlastiti pribor za jelo, pice itd.
    trebalo je dosta dugo dok su nalazi ponovo bili negativni (cca 3 mjeseca), znam neku djecu koja su ozdravila vec za 3 tjedna

za vrijeme dok je on imao mononukleozu, kcer je imala 9 mjeseci, nismo nista posebno poduzimali tipa izolacija isl, nitko od nas u kuci se nije zarazio (preporuka lijecnika je i bila nikakve posebne karantene organizirati), izlaske u drustvo smo prorijedili zato sto se on nije dobro osjecao, a ne zbog mozebitne zaraze

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja kćer je imala kad je imala dvije godine EBV. Limfni čvorovi, jetra i slezena povećani. Temperaturu je imala 2, 3 dana do 38, 38.5. I bila je dosta umorna. Lagana prehrana, mirovanje (koliko uopće dvogodišnjak može mirovati), mi smo to što se tiče mirovanja prepuštali njoj, ona je nekako sam diktirala tempo. Igrala bi se i u 10 h tražila spavati pa bi malo odmorila i onda za 3 sata bi opet malo odmorila i tako.

Rkeli su nam da se virus luči u slini godinu dana, ali nisam mlađu kćer (rodila se 4 mj nakon dijagnoze) izolirala.

To ljeto je bila češće bolesna. Nakon toga skoro godinu dana nije imala temperaturu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala vam puno,tako sam uplašena,sutra idemo na pregled,pa će vidjeti hoće li ostati u bolnici ili može mirovat doma,
    inače se dobro osjeća,nema temp.normalno jede,dobre je volje ali me svejedno zabrinjava jer sam čitala moguće posljedice,

mora li ležati ili može malo gledati tv i sl.?šta znači strogo mirovati?
    bili smo na hitnoj pa ništa u biti niti neznam nego samo sa neta?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kakvi se pregledi još rade osim vađenja krvi?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mirovanje znaci ne-skakanje, ludovanje po stanu, trcanje...
    znaci sve mirnije aktivnosti, drustvene igre, gledanje tv, lagana setnja ako mu odgovara (prije nego smo skuzili o cemu se radi, S. bi vec nakon 5 minuta hodanja poceo plakati kako je umoran i da ne moze vise )

virus se vidi pretragom krvi. mislim da jos jednino palpiraju jetru i slezenu, i opipa limfne cvorove da vidi koliko su povecani.

nije tako strasno. kao sto je vec netko napisao, mnogo ljudi preboli mononukleozu a da niti ne zna.

drz'te se

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj izabel prvotno napisa
    hvala vam puno,tako sam uplašena,sutra idemo na pregled,pa će vidjeti hoće li ostati u bolnici ili može mirovat doma,
    inače se dobro osjeća,nema temp.normalno jede,dobre je volje ali me svejedno zabrinjava jer sam čitala moguće posljedice,
    Moguce posljedice? Koliko sam ja citao, djeca najlakse prebole mononukleozu - sto si stariji, to je gore.

mora li ležati ili može malo gledati tv i sl.?šta znači strogo mirovati?
    bili smo na hitnoj pa ništa u biti niti neznam nego samo sa neta?
    Moze gledat i TV, ali da nije u posve sjedecem polozaju da si ne bi stvarao pritisak na slezenu.

kakvi se pregledi još rade osim vađenja krvi?
    Nikakvi. Eventualno se moze napraviti ultrazvuk slezene i jetre, ali je uglavnom nepotrebno, pogotovo ako je potvrdjena infekcija.

Nemas tu sto raditi - odmaranje, pravilna prehrana, paziti da ne dehidrira kad ima temperaturu - stanje bolesti se moze pratiti preko ALT/AST/Bilirubina jer bolest najvise pogadja jetru (i slezenu).

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

radili smo serologiju - test na viruse, mi smo bili pozitivni na CMV i EBV.
    doktor nam je rekao da se može slobodno kretati,lagana šetnja, da pazimo na nagle skokove i padove. srećom pa je mirno dijete, pa nije bio problem. kontrola nam je bila prvo svaka 2 tjedna, pa svaka 3 pa svaki mjesec dana, sa svježim nalazima krvi i jetrenim probama. nakon 4, 5 mjeseci, neznam točno, jetrene probe su se unormalile, a limfociti su još uvjek blago povišeni. tražio nas je također i bris grla ali kod nas su i leukociti bili visoki. bris je bio negativan
    nitko u okolini nije u to vrijeme imao mononukleozu niti smo saznali da se itko zarazio.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=203&Show=1982

evo na portalu ima koristan tekst

nisam čula za posljedice. ako je stabilan nema razloga za ostanak u bolnici. za mononukleozu nema ljeka osim ako se na to zaljepi neka bakterija pa se lječi antibiotikom, nekim posebnim. mirovanje, prehrana i čekanje.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala vam svima od srca
    utješili ste me

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

prošao i pregled,
    ide na bolje,
    slijedeći pregled za 10 dana,

samo smo zaboravili pitat dali smije uzimati kakve konfekcijske vitamine za imunitet,jer je slab na voće ali prisil ćemo ga valjda nekako.
    da li je netko od vas davao vitamine?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sve prošlo u najboljem redu,
    smanjio se postotak virusa,krv u redu,

sad još samo moramo mirovat,

hvala svima na pomoći

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Drago mi je da mu je bolje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pozdrav!

Imala bih jedno pitanje, prijateljicino dijete dobilo mononukleozu prosli tjedan a posto je ona u doticaju s njim 24/7 kakve su sanse da prijedje na mene (dal je moguce da ona u neku ruku bude prijenosnik bez simptoma iako npr. ne pijemo iz iste case i sl..) Dal je ok ako se nas dvije nadjemo na kavi ili je bolje pricekati da se vidimo dok se mononukleoza ne stisa, ne bihvoljela riskirati da se zarazim ja pa onda i moje dijete...

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

bebe, prenosi se slinom, znači pijenje iz iste čaše, pribor i sl.

ja sam pitala za vitamine i jedan doktor mi je spominjao b kompleks, ali rekao mi je na zaraznoj da netreba. samo puuuno povrća i voća.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •