Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Molim pomoć-kako odučiti bebu od pijenja vode

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Molim pomoć-kako odučiti bebu od pijenja vode

Trebam pomoć(i sorry ako je ovakva tema već bila,jer je nisam vidjela ).Da ne duljim,kad,zašto i kako -molim vas ako ima tko kakav savjet ili "trik" kako da malca 4 mj.starog odučim od pijenja vode,jer je to postalo totalno pretjerano.
    Isključivo je dojen,dovoljno mlijeka,čak vadili šećer u krvi(sve ok),a on se dere jer hoće vodu.
    Probala sam i na žličicu davati misleći da će odustati jer nije duda-htio je progutat žlicu koliko želi tu vodu.
    Ili je možda samo lijen sisati pa je dobro bili što što ne treba vući i usisavat bilo duda,bilo žlica.
    Stvarno je postao problem kod dojenja jer baca van sisu iz koje doslovno curi u mlazu i želi piti vodu tj. možda bi mlijeko kad bi curilo iz bočice ali ja se ne mogu ni približno(klik u glavi) toliko izdajati koliko bi mu trebalo.
    Što da radim?Hvala.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Molim pomoć-kako odučiti bebu od pijenja vode

Citiraj rea prvotno napisa
    Ili je možda samo lijen sisati pa je dobro bili što što ne treba vući i usisavat bilo duda,bilo žlica..
    ovo može biti predznak za odbacivanje sise zbog bočice, nadam se da nije

kad traži vodu? prije podoja, tokom podoja, nakon podoja?
    kako izgleda vaše dojenje?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Imam osjećaj da ju traži uvijek-čim krenemo sa hranjenjem(prije je to radio samo po danu,a od prekjučer i po noći-do tad je bar po noći uredno sisao svaka 2 h) malo povuče (a mlijeko odmah ne poteče u mlaz,navala(otpuštenje,LD)krene nakon pol minute do minutu(osjetim strujanje i peckanje a i vidim ako on pljune van bradavicu)) pljune sisu i dere se,dam vode,zgrabi bočicu rukama ko manijak i popio bi cijelu da dam,uzmem bočicu vode,dam sisu,povuče,pljune,dere se,nekad ga doslovno prisilim (držim ruku na licu da ne može okrenut glavu na dr. str.) na sisanje-nekad prihvati nekad ne,jede neko vrijeme,opet pljune sisu van,dere se,dam malo vode,opet natezanje dok ne pojede do kraja ili zaspe izmoren.
    Nekad nije tako strašno(prihvati odmah,malo se buni,ili prihvati kad dođe do otpuštanja pa treba samo gutat a ne i vući)),ali postaje sve gore-danas mu nisam dala nego malo vode na žlicu pa je dosta plakao(a inače je vesela beba),nešto pojeo,ali ne dovoljno.

Znači želi vodu prije ,u toku i poslije podoja,želi ju između podoja(stalno mljacka ustima-nekad dam dudu pa mu je to ok,stalno nudim sisu -a onda slijedi gore opisani scenarij.)
    Do 3. mj. života je popio max.50 ml vode u 24 h,sada bi kad bi mu dala koliko tražim popio pola litre sigurno(naravno dobije puno manje-do 3 dcl u 24 h max.i oko tog se natežemo,ali meni se to čini jako puno za tak malu bebu-istina imamo centralno grijanje,vježbamo s njim,spava nekad otvorenih usta,ali....
    Od pedijatrice nisam dobila nikakv odgovor kad sam joj rekla koliko pije(samo uputnicu za vađenje šećera krvi i klimanje glavom).

Želim ga isključivo dojit do 6 mj. bez dohrane( i uz dohranu do godine dana),a bojim se da neću uspjeti.
    Što da radim da bih ispravila grešku?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

rea, vec ne dojis iskljucivo cim dajes vodu
    je li se ponasa isto i kad mu u bocici das svoje izdojeno mlijeko?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Izdojeno pojede bez frke-tako mi bar kažu muž ili mama jer izdojeno jede isključivo kad ja moram nekud otići pa se izdojim.A još uvijek na bočici ima dudu za 1.mj. života sa jednom rupom-glupo sam mislila da će ga to (što mu me dajem s više rupica ili prorezom)spriječiti da se navuče na bočicu.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kako hraniti dijete bočicom – savjeti za održanje dojenja
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1568

Alternativne metode hranjenja
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2396

Prouci tekstove, mozda ti daju neke ideje kako vratiti bebu na dojku.

I izbaci vodu, od toga beba nema nikakve koristi, a moze biti stete. Iz teksta s portala (tekst o caju) evo dio koji govori bas o tvom problemu:
    Rano uvođenje dohrane (vode, čaja, adaptiranog mlijeka) je usko povezano sa skraćivanjem perioda dojenja, što može biti uzrokovano gore nabrojanim čimbenicima, ali i neizrečenom, neispravnom porukom koju mama dobiva kada beba dobiva nešto što nije majčino mlijeko – da njeno mlijeko nije dovoljno za njeno dojenče.

Isključivo dojenje, (što znači da beba ne prima osim majčinog mlijeka ništa – ni vodu, ni čaj, ni adaptirano mlijeko), jedan je od preduvjeta uspješnog dojenja. Ako je beba dojena na zahtjev onda nema opasnosti da će biti žedna. Sastav majčinog mlijeka se mijenja tijekom svakog podoja, pa je na početku podoja mlijeko vodenastije i služi za utaživanje žeđi, a na kraju je masnije i služi za utoljavanje gladi. Upravo zbog tog prvog vodenastog mlijeka bebi nije potrebna nikakva dodatna tekućina, čak i u vrućim ljetnim mjesecima. Dovoljno je ponuditi bebi dojku svaki put kada je zatraži.
    Ako ne uspjevas izbaciti bocicu, radije se izdoji i daj mu izdojeno mlijeko, jer je tvoje mlijeko apsolutno sve sto mu treba.

Ali, mislim da bi mogla uspjeti ako mu bocicu izbacis potpuno iz upotrebe. Bez bocice on nece zadovoljiti svoju potrebu za sisanjem i u roku od par dana bi trebao poceti traziti dojku.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo,samo da javim da smo se vratili isključivo na dojenje.Prvih par podoja je bilo malo natezanja i plača,ali se ubrzo sredilo i sad disciplinirano papa.Hvala vam na savjetima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D super

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •