Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: slatkisi kod psihologice i ADHD

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno slatkisi kod psihologice i ADHD

ne znam uopce kakav naslov staviti ovome sto me muci vec danima.
    moja djevojcica ide na psiholoske radionice.
    bila je neurorizicno dijete, a sada ima dvojnu dijagnozu: darovitost i blazi oblik ADHD-a. prema misljenju psihologice nemamo ozbiljnih problema i nije joj potrebna terapija ali su nam preventivno preporucene te psiholoske radionice.
    radionice se odvijaju svaki drugi tjedan, ima nekih sestero djece od 3 do 6 godina i psihologica s njima radi neke vjezbice prikladne za dob.
    ono sto me jako muci jest sto ih nakon svake seanse obilato nagradi slatkisima i sokovima. napolitanke, jaffa biskvit, sokovi sa umjetnim bojama...
    mi inace jako moramo paziti na prehranu jer je m. sklona alergijama, a takodjer se pridrzavamo i dijete za adhd sto nam puno pomaze.
    nekoliko puta sam pregrmila te slatkise (premda mi je svaki put nakon toga doma imala ispade viska energije, teskoce sa zaspivanjem, a jednom joj je cak bilo zlo).
    onda sam odlucila razgovarati s psihologicom ali tada sam vidjela da i roditelji donose dodatne slatkise za djecu, cokoladne bananice i slicno.
    taj put sam odmah otrcala u DM i kupila neki zdravi sokic i keksice bez umjetnih dodataka.
    jako mi je tesko m. zabraniti slatkise, ili je izdvajati na taj nacin ali sam dosla s tim sokicem nadajuci se da cu barem malo smanjiti unos tih nezdravih slatkisa. medjutim kad sam stigla oni su vec svoje popapali (prije dogovrenog zavrsetka seanse). vidjela sam samo mrvice po podu.
    bila sam ljuta. mozda nista drugo i ne rade tamo nego cijelo vrijeme jedu slatkise? nemam nikakvu kontrolu sto je dijete tamo pojelo.
    ne moram ni napisati da sam ocito jedini roditelj tamo kojemu smetaju ti i takvi slatkisi. a djecica sva redom hipersenzibilna, hiperaktivna - dakle svi sa problemima u ponasanju, a zna se da umjetne arome i boje njima skode. takodjer sva ta osjetljivija djeca su sklonija alergijama, a umjetni dodaci su prva stvar koju treba izbaciti.
    nase tete u vrticu vode racuna o tome.
    nepresusan je izvor informacija o povezanosti slatkisa i hiperaktivnosti.
    je li moguce da psiholozi ne znaju nista o tome?
    osim toga moja m. svrsava puno teze, dugotrajnije i zahtjevnije zadatke i sa mnom doma i u vrticu i to bez takve vrste motivacije.
    sto mislite o svemu ovome? sto bi vi napravili na mom mjestu?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao psiholog i kao mama, znam jako puno o tome - bas ce mi ovaj topik dobro doci. D je trenutno na dijeti (a bojim se i dozivotnoj) bez konzervansa.
    slican nam je problem - kako je uklopiti u ovaj svijet, pgotovo djecji svijet.
    ja isto koristim neki oblik nagrade za djecu kod mene, nikad slatkise i sl. uvijek je to ili mogucnost igranja didakt. komp. igrica, ili citanje price po njihovom izboru ili neka bojanka.
    zao mi je da kolegica to ne kuzi

i jos nesto, dan prije urtikarije (toliko jake da je doktorica okretala glavu jer je nije mogla gledati - sva je natekla) teta u vrticu nam je rekla da je D kao na iglama i vrlo aktivna, to popodne trener je pozvao nas sa strane i pitao da li ona ima dg. hiperaktivnosti.
    tako da mi veceg dokaza od toga da jelo ima veze s ponasanjem ne treba.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja mislim da joj trebaš najnormalnije objasniti što te muči i neće biti nikakvih problema. Ona očito ne zna ono što ti znaš,a slatkiše im vjerojatno daje u najboljoj namjeri da ih razveseli. Simple as that.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Potpisujem Kate. Mislim da joj možeš sasvim otvoreno reći da ne želiš da tvoje dijete jede te slatkiše. Možeš svojoj kćeri donijeti nešto što njoj odgovara. Ono što ti pouzdano mogu reći je da slatkiši dolaze tek nakon radionice - to možeš i sama provjeriti ako dođeš po dijete malo ranije, vidjet ćeš kada iznose slatkiše iz skladišta.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hm...tako sam i ja mislila.
    samo stvari bas nisu tako jednostavne - ne mogu dijete na taj nacin izdvajati iz skupine da joj donosim posebne slatkise, a jos manje ih mogu uputiti da njoj jedinoj ne daju slatkise.
    mene vise zabrinjava takva praksa sama po sebi i to mi dovodi u pitanje kvalitetu svega skupa. to mi je skoro kao da te kardiolog ponudi cigaretom da se malo opustis.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A zašto ti je toliki bed pitati psihologicu?
    Ako te toliko muči nemaš drugog rješenja...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma nije da nemam drugog rjesenja...samo sam htjela cuti vase misljenje o tome.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma ja se skroz slažem s tobom.
    Godinu prije nego što je krenula u vrtić Lea je iška u igraonicu u taj isti vrtić, 2x tjedno po 2 sata.
    I nakon nekog vremena mame su samoinicijativno počele donositi razni junk i djeca su nam se 2 sata prejedala s time.
    Ja sam teti napomenula da mi to baš nije ok, ona se isto kao složila s time, ali nije ništa poduzela.
    Mislim, ja Lei ne branim da to jede na rođendanima, u gostima ili sl, čak ako baš želi i doma ponekad, ali nastojim to dozirati i ne kupujem to baš za doma.
    Ali ovo mi je bilo totalno besmisleno.
    Ta djeca su se tamo došla družiti, igrati, privikavati na vrtić na neki način i bogme su mogla ta 4 sata tjedno biti bez tih gluposti. Uopće nisam vidjela potrebu ta time.

A ti još imaš i posebnu situaciju radi ADHD-a i mislim da bi stvarno trebala razgovarati sa ženom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Mislim, ja Lei ne branim da to jede na rođendanima, u gostima ili sl.
    i ja ovako, jer ne zelim da se osjeca izdvojeno, mislim da bi to bilo jos stetnije od samih slatkisa. ali upravo ovo sto kazes:
    Ta djeca su se tamo došla družiti, igrati, privikavati na vrtić na neki način i bogme su mogla ta 4 sata tjedno biti bez tih gluposti
    i jos kad se radi o nekakvim vrhunskim strucnjacima kojima placas da ti pomognu - onda je stvarno besmisleno.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa daj isprintaj psihologici neki stručni tekst o povezanosti prehrane i ADHD-a.
    Podijeli kopije i drugim roditeljima.
    I nadaj se da će shvatiti hint.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu dijete na taj nacin izdvajati iz skupine da joj donosim posebne slatkise, a jos manje ih mogu uputiti da njoj jedinoj ne daju slatkise
    bome svom djetetu ja to radim

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa, ako ti to zbilja u toj mjeri ne odgovara, rješenje je jednostavno, nemoj ići tamo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i
    ja ovako, jer ne zelim da se osjeca izdvojeno, mislim da bi to bilo jos stetnije od samih slatkisa.
    ne treba biti.
    moja ne jede nikakve slatikise sa secerom i mislim da se ne osjeca izdvojena zbog toga. Kad je bila manja, ja sam uvijek nosila neke alternative, kada bismo isli na igraonice ili partyje

Ako joj objasnis da je to bolje za nju, njezino zdravlje (a i psihologica treba objasnjena...), mislim da u toj dobi moze prihvatiti postupno promijenu prehrane

problem je ako joj ti dajes te iste stvari, izvan takve situacije.

Nama je relativno lako. Mi sami ne jedemo nista takvoga, nikada joj nismo davali tako da je to za sada "accepted fact".

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    Pa daj isprintaj psihologici neki stručni tekst o povezanosti prehrane i ADHD-a.
    Podijeli kopije i drugim roditeljima.
    hm...meni bi bilo logičnije da stručnjak to napravi i podijeli roditeljima, nego da roditelj nosi članak stručnjaku.
    Pa ne moraš biti superstručnjak da ti bude jasan utjecaj slatkiša/konzervansa/umjetnih boja i sladila, na djecu, a posebno na onu koja su i inačer prepuna energije.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ako joj objasnis da je to bolje za nju, njezino zdravlje (a i psihologica treba objasnjena...), mislim da u toj dobi moze prihvatiti postupno promijenu prehrane
    Slažem se sa Saradadevii, ja sam jako rano sinu mogla objasniti zašto nije dobro da nešto konzumira i on je to dobro prihvaćao. I svakako porazgovaraj otvoreno sa psihologicom .

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Napisala si da je dijete na posebnoj dijeti zbog adhd-a i da joj to pomaže. Pišeš dalje: "svaki put nakon toga doma imala ispade viska energije, teskoce sa zaspivanjem, a jednom joj je cak bilo zlo". Očito joj ti slatkiši škode. Kaj da je dijabetičar, jel bi i onda bila tako pažljiva prema psihologici?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tu postoje samo dvije mogućnosti: razgovarati s psihologicom (koja bi to sasvim normalno prihvatila) ili ne voditi dijete na mjesto koje ti ne odgovara.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U dječjoj kući Borovje (hrabri telefon) su ukinuli klopanje nakon radionica, jer im se zaprijetila sanitarna. Ispada da bilo kakvu vrstu hrane, sokića, piz.arija mora dijeliti osoba koja je "zdravstveno ispravna" za svrhu dijeljenja hrane i nitko drugi.
    Možda ne bi bilo loše napomenuti nešto takvo, onako usput...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Pa, ako ti to zbilja u toj mjeri ne odgovara, rješenje je jednostavno, nemoj ići tamo.
    pa to se i meni cinilo kao jedino rjesenje, zato smo i odustali od radionica. sada trazimo neko prikladnije mjesto za nas, cini mi se da smo nasli

davor, ovo je zanimljiva informacija.

leonessa, saradadevii, flower svaka cast da uspjevate to sa svojom djecom ali meni to uopce nije lak posao.

m. je od rodjenja na "zdravoj" prehrani, sve ja to njoj lijepo objasnim, inace se jako trudimo da joj nis ne fali, ja radim "zdrave" kolace jer ona voli slatko...sva rodbina zna da joj ne treba davati slatkise...pa ipak uvijek se nadje mjesto poput djecjih rodjendana npr. gdje ce se naci gomila junka i ona ce to sve htjeti probati unatoc mojim objasnjenjima.

mislim da je to prvenstveno zato jer ona jaaako voli jesti (kombinacija hedonizma i viska energije) i situacija nam uopce nije jednostavna.
    naime, ne zelim stvoriti jos gori problem od ovoga, a to je da ona ima osjecaj da joj se nesto uskracuje, pa da onda poskrivecki od mene ide jesti junk (jer i to sam dozivjela).

ko sto rekoh, svaka cast vama koji to uspjevate ali moja m. nije emotivno toliko zrela. a i takav je tip, sto je meni posve normalno, jer ako se odrasli ljudi ne mogu ostaviti cigareta, slatkisa i sl. zasto bih od trogodisnjeg djeteta ocekivala takvu samokontrolu?

kod nas se kao jedino rjesenje pokazalo nemati junk u kuci (sto nam nije uopce problem jer se i sami od prije hranimo zdravo), odabrati vrtic u kojem paze na te stvari, a djecji rodjendani i sl. nekako pregrmimo, to su ipak, sva sreca rijetke prilike...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

problem je ako joj ti dajes te iste stvari, izvan takve situacije.
    Nama je relativno lako. Mi sami ne jedemo nista takvoga, nikada joj nismo davali tako da je to za sada "accepted fact".
    saradadevii, blago tebi. mi isto nismo nikada davali ni imali u kuci ista takvoga ali sve cesce mi se cini da u tome i jest problem! tim vise je to sve sada njoj zanimljivo, jer joj je sve novo.

a mozda je to zato sto zivis u londonu
    ovdje si svaka baba u parku uzme za pravo da ponudi djetetu lizalicu.
    zanima me sto napravis kad dodjes npr. na djecji rodjendan i reze se junk torta? izvadis integralni keks?

ili recimo jucer u vrticu...tete inace stvarno paze na hranu, ali jucer su na nivou cijelog vrtica djeca dobila one cokoldane sv. nikole.
    i sta vrijedi sto sam ja sama radila bombone od organske cokolade za njenu cizmicu

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tridesetri, jesi li ti malenoj objasnila zbog čega ona ne smije jesti slatkiše? Znam da to nije lako objasniti trogodišnjem djetetu, ali mislim da se ipak može i mora. Ja sam bila u prilici da moram nešto zabraniti svom sinu iz zdravstvenih razloga kad je imao tri godine i to objašnjavanje je upalilo odmah, iako se radilo o dugotrajnoj navici. Npr. i djeca s celijakijom idu na rođendane, pa se zna što smiju što ne smiju jesti i ta se disciplina mora poštivati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A, to, kod nas je indoktrinacija na djelu: malcu objasnimo da je torta na bazi želatine i onda on sam kaže da neće.

Što se tiče inkriminiranih sastojaka, ima ih doslovno svugdje i svakako treba čitati deklaracije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zdenka2, kao sto sam vec napisala, fascinirana sam samokontrolom takve djece

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jucer je bila na jednom ordj. i nosila je sa sobom svoje grickalice - sva je dosla ozarena jer su sva djeca htjela jesti njene grickalice 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma i ja sve to objasnjavam, naravno, i ona vec puno toga kuzi.

ponekad cak odbije nezdrave pokloncice i kaze da "njoj mama kupuje zdrave slatkise".

a neki dan sam je cula kako sa zgrazanjem objasnjava baki kako "neke mame uopce ne peku kolace svojoj djecici, nego im kupuju lizalice, grozno" (uopce ne znam odakle joj ta teorija, mislim da je to sama smislila).

prije djecjih rodjendana pazimo da se doma najede tako da ne moze previse pojesti.

to sto ce pojesti i junk tortu na tim rodjendanima je vise moj problem. naime, ja sam procjenila da je bolje da malo proba, nego da imaj taj osjecaj da jedino ona nesto ne smije. mislim da joj je dovoljno tesko i inace sto je drugacija.

problem su mi zapravo jedino ovakve situacije kao ova koju sam prije opisala gdje nemam bas nikakvu kontrolu.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne znam zašto je uvijek tako teško objasniti iskreno nekome ono što te muči, time bi usput educirala tu ženu i pomogla brojnoj djeci koja će doći iza vas na te radionice. Ja recimo nemam pojma o tome što si ti rekla za boje i arome..

Ja znam da bih ja uvijek voljela čuti ako nešto krivo radim, ako može bolje.. a vjerujem da je i ona kao psiholog takva.

Ne bi škodilo da svi prije nego "prevrnemo očima" na tuđe postupke, napravimo mali korak da to više ne bude tako, pa ako treba objasniti i nekoj usputnoj baki koja nudi lizalice i živi u uvjerenju kako čini nešto dobro. Nije to tako teško.

Tebi i tvom djetetu svakako želim puno uspjeha i radionice koje će vas činiti sretnim

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa pokusala sam.

nazvala sam centar, nisam doduse dobila psihologicu s kojom sam htjela i vjerovatno trebala razgovarati, jer je do nje dosta tesko doci, ali sam razgovarala s njenom suradnicom.

medjutim nisam naisla na nikakvo razumijevanje niti suosjecanje. mozda nisam bila dovoljno jasna ili takticna ali stekla sam dojam da ne planiraju uvesti nikakve promjene u tom smislu pa sam zato i odlucila pronaci neko drugo rjesenje.

sto se tice nudjenja lizalica nepoznatoj djeci, nisu bas svi uvijek tako dobronamjerni, a niti spremni poslusati savjet drugih.

inace taj "korak vise" o kojem govoris kate, vrlo cesto napravim, sama sebi znam ici na zivce sa propovjedanjem o zdravoj hrani zenama u parku, rodbini...tetama u vrticu donosim tekstove o istom za oglasnu plocu.

to sto ti nisi znala ovo u vezi umjetnih boja i aroma je ok.
    ali netko tko je strucnjak za djecji adhd, mislim da bi to morao znati.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vidim toliki problem sto one daju slatkise, koliko mi je problem sto su slatkisi u sluzbi nagrade (ako sam dobro shvatila) - i tu je teze...jer kako sad njoj/njemu objasniti da on ne smije uzeti - nagradu...
    zao mi je da ne kuze

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tridesettri s pravom si iznervirana

Svatko može pogrješiti, ali kada ne želi ništa napraviti da to ispravi, onda je to stvarno koma. Ipak, ja bih lovila tu teško ulovljivu psihologinju UŽIVO. Treba biti uporan, znam da je za poludit, ali šta ćeš netko mora vući naprijed. Vjerojatno kolegica iz lojalnosti ne reagira.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    Pa... za napisati "Ritalin" na papiriću ne trebaš znati baš ništa o utjecaju prehrane na ADHD.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Pa... za napisati "Ritalin" na papiriću ne trebaš znati baš ništa o utjecaju prehrane na ADHD.
    Davore, psiholozi ne pišu Ritalin. Mi to ne smijemo, smiju psihijatri i liječnici, tako da nije to.

Na žalost, studij psihologije kao takav je vrlo, khm... kako to fino reći... Nije holistički, jel dobro?
    Tako da će kao psiholog sa zg sveučilišta, a ako se ne obrazuje i ne čita i ne traži mnoge stvari sama, doći do povezanosti hrane i ADHD.

Da ste proveli tamo godina koliko i ja , znali biste o čemu pričam.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo, situacija se razjasnila pa se ispricavam svima eventualno povrijedjenima otvaranjem ovog topica. Osim toga rasparava je otisla u totalno nezeljenom i meni neplaniranom smjeru (npr. ovo s ritalinom) pa mislim da je red da sve skupa pokusam zaustaviti s obzirom da sam ja i pokrenula stvar.

Moja djevojcica je naime bila jedina u ovoj grupi sa ADHD sindromom, pa je prema tome ona vjerovatno bila i jedina ostecena davanjem slatkisa kao nagrade. Meni to zaista nije palo na kraj pameti, mislila sam da sva djeca na psiholoskim radionicama imaju slicne probleme, te da se po tome grupe i sastavljaju.

Zao mi je sto nisam bila upornija u pokusaju da stvar iskomuniciram izravno s psihologicom umjesto ovako javno na forumu.

Jos jednom isprike svima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

33, super da se sve riješilo .

A svima nama je pouka da ne pišemo o nekim stvarima na javnom forumu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a vidis ja imam dojam da tek kad je krenulo ovako "javno" onda se nesto bitno prelomilo i naslo se vrijeme i mjesto za razgovor.
    samo moj dojam...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    a vidis ja imam dojam da tek kad je krenulo ovako "javno" onda se nesto bitno prelomilo i naslo se vrijeme i mjesto za razgovor.
    samo moj dojam...
    Mislim da nije tako nego se riješilo onda kad se tridesetri odlučila na izravan razgovor.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja se npr zaletim i previše puta...kao da je ovo eksluzivni forum samo nas par...a ovaj forum ima puno registriranih članova i jako puno ljudi ga čita neregistrirano....

treba mi veća doza autocenzure

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Joj Davore, opet brijes. Kao da zivis u Americi. Ritalin se ne propisuje u Hrvatskoj. Znas li ikoga tko je dobio recept za ritalin u RH?

33-trazi razgovor s psihologicom (prije ili nakon radionice). Ona ne smije davati tvom djetetu ono sto ti ne zelis. Donesi svoje slatkise (mozes ponuditi da doneses i za cijelu grupu ako ih nema puno i insistiraj da samo to smije davati tvom djetetu. Bez obzira sto ona misli o tome-to je tvoja odluka, ne njena. Sigurna sam da te nece odbiti-ako budes jasna i odlucna.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

33-sad sam tek skuzila da se vec rijesilo. Bas dobro!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Znas li ikoga tko je dobio recept za ritalin u RH?
    Recept? Ne, takvu komociju u Hrvatskoj još nemaš. Ali zato znam ljude koji ga skupo kupuju vani po "preporuci" liječnika

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja svuda tražila gdje se po forumu spominju slatkiši i radionice kod TS zbog kojih je ona radikalno na žalost sve ostale djece promijenila stil ponude grickalica poslije radionica.
    Sada mi je u potpunosti jasno zašto ju je jako pogodilo ovo što je ovdje 33 napisala - da sumnja čak da ona ništa ne radi s djecom nego da djeca
    mozda nista drugo i ne rade tamo nego cijelo vrijeme jedu slatkise
    ružno, jako ružno tako reći za jednu osobu koja sve daje od sebe da vrhunski kvalitetno radi s djecom.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se s nadicom, ali vjerujem da je 33 napisala to u afektu, a ne s namjerom da omalovazi rad TS. A i lijepo se ispricala.

Drugo, super je podici svijest i strucnjaka o ovoj poveznici slatkisi-ponasanje jer slatkisi ne utjecu nuzno samo na djecu s ADHD-om.
    Moje dijete nema nikakvu dijagnozu, niti nas je itko ikad uputio da bi mogla imati problema pa opet, kad jede slatkise, vidimo promjene u ponasanju i nije mi drago kad ih nasa uciteljica casti bombonima jer znam da nije ni svjesna da neki od nas imaju poslije problema s djecjom "nabrijanoscu" (dozvoljavam da je nabrijanost mog djeteta nakon slatkisa mozda povezana s umjetnim bojama i aromama, a ne nuzno secerom, ali eto...).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    kad jede slatkise, vidimo promjene u ponasanju i nije mi drago kad ih nasa uciteljica casti bombonima jer znam da nije ni svjesna da neki od nas imaju poslije problema s djecjom "nabrijanoscu"

Moja kolegica kaže da ona točno vidi kako joj mala "poludi" nakon Fante, cole ili slatkiša. I to uvijek.

A i naša teta na zboru djecu uvijek poslije počasti bombonom. Nisam presretna, ali eto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citat:
    mozda nista drugo i ne rade tamo nego cijelo vrijeme jedu slatkise

ružno, jako ružno tako reći za jednu osobu koja sve daje od sebe da vrhunski kvalitetno radi s djecom.
    :shock: :shock: :shock:

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje dijete ima ADD i nisam nikada zamijetila promjene u ponašanju ako bi pojeo slatkiš ili popio gazirano piće; puno više sam zamijetila ako bi predugo visio ispred ekrana TV-a ili PC-a.
    Ne znam koliko dijete treba popiti/pojesti pa da se to vidi na ponašanju tako zamjetno; meni osobno to ide na pretjerivanje jer ako je tolika razlika nakon 1 -2 čaše soka, onda bi to dijete trebalo završiti na medicinskoj obradi.
    A u cijeloj priči je najbolju poantu rekla Honey - da je to toliko važno za dijete, itekako bi pazila kao u slučaju dijabetesa i ne bi nikome bio izgovor da je to roditelju komplicirano objasniti djetetu i držati se toga.
    Lako je baciti ljagu na nekoga i poslije reći sorry, ali pisana riječ je ostala.
    Žalosna sam zbog takvih situacija i ljudi koji tako olako se nabacuju kamenjem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajmo se ne iscudjavati nad necim sto je davno napisano na ovom topicu. 33 se lijepo ispricala i mislim da je vrijeme da se krene dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadice, molim te. Kuzim tvoju potrebu da stanes u obranu psihologice koju cijenis i koja vam je puno pomogla, ali stanimo na ovome do sad napisanom.

Ako nakon ovog topica, koliko god neugodan u nekom dijelu bio (a zena se ispricala i priznala gresku!), bar jedna osoba koja radi s djecom shvati da bas i nije ok djecu "castiti" slatkisima - odlicno.
    Mene osobno to uzasno zivcira.. kao da se djecu dresira ili na krivi nacin nagradjuje (slon i kikiriki mi odmah padnu na pamet).

Vezano uz zadnji post ( da se maknemo od 33)...
    .. eto, moje dijete, ako pojede vise od par bombona - poludi, ako pojede cokoladu uvecer - poludi.
    I iako je jako razumna u "medicinskim" situacijama (nije cesala vodene kozice, da je se uvjeriti da mora zbog zdravlja prihvatiti neki rezim i sl.), jednostavno nije uvijek jednako zrela, osobito u drustvu i kad je drugi nude, reci da nece slatkis ili da joj je dosta. A inace je vrlo umjerena u svemu (i slatkisima).
    Trebam li je voditi na medicinske pretrage (ja, vidis, mislim da je ovo pretjerivanje.. voditi je na medicinske pretrage, umjesto minimizirati unos smeca u organizam) ili ocekivati od odraslih ljudi da je ne nutkaju smecem?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa
    moje dijete ima ADD i nisam nikada zamijetila promjene u ponašanju ako bi pojeo slatkiš ili popio gazirano piće; puno više sam zamijetila ako bi predugo visio ispred ekrana TV-a ili PC-a.
    Ne znam koliko dijete treba popiti/pojesti pa da se to vidi na ponašanju tako zamjetno; meni osobno to ide na pretjerivanje jer ako je tolika razlika nakon 1 -2 čaše soka, onda bi to dijete trebalo završiti na medicinskoj obradi.
    Moj topic nije išao nikoga osobno, ja sam samo iznijela nečije opažanje, a valjda žena poznaje svoje dijete.
    Uostalom, djeca su različita i različito reagiraju na različite količine različitih tvari

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nadica_b, cinjenica jest da se strucnjaci jos uvijek nisu slozili oko toga koliki je utjecaj slatkisa i umjetnih aditiva na ponasanje djece ali svaka knjiga koja se bavi psihologijom zahtjevne djece barem spominje ovu temu (cudi me da kao majka takvog djeteta nisi naisla na to), tema je odnedavno postala aktualna i u nasim vrticima, a uz prometnice mozemo vidjeti unicefove jumbo plakate "djeca su slatka i bez slatkisa"...

super da tvoje dijete nema problema nakon slatkisa, blago vama, a sto se tice tvog prilicno uvredljivog komentara na ovu temu slozila bih se s busybee, ne mislim da zbog osjetljivosti na aditive iz hrane trebam dijete voditi na medicinske pretrage nego
    minimizirati unos smeca u organizam te ocekivati od odraslih ljudi da je ne nutkaju smecem
    a narocito to ocekujem od ljudi koji se profesionalno bave djecom kao sto su odgajateljice u vrticu i sl.

ja svuda tražila gdje se po forumu spominju slatkiši i radionice kod TS zbog kojih je ona radikalno na žalost sve ostale djece promijenila stil ponude grickalica poslije radionica.
    zasita mi nije jasno zasto bi djecica morala biti zalosna samo zbog mene? moje dijete ionako vec odavno ne ide tamo na radionice.
    a kad smo vec kod toga, prema mojim saznanjima, slatkisi uopce nisu izbaceni nego su uz slatkise dodane i zdravije varijante grickalica poput susenog voca. ali to mi zaista vise nije bitno, nemam se vremena baviti s tim.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma dajte, molim vas, pa kao da je to jedini problem koji nastaje zbog slatkiša- mislim, ta psihologinja nije napravila neku možda kardinalnu stručnu grešku ali već postaje bonton ne nuditi slatkiše djeci, jer znaš da im je teško odbiti...za nekoliko godina će to biti , nadam se, češće.
    Zašto jednostavno svi bar u javnosti ne bismo radili na zdravlju budućih generacija, a onda, kod kuće, neka roditelji daju 10 lizalica dnevno svom djetetu ako žele...
    Ali obrazovne ustanove, bolnice i sl. neka se pridržavaju, ne tribaju im davat alge i tofu, ali mogu suho voće, bajame, orase (da, da znam da je Davor nešto spominja i orase, sitim se uvik kad ih kupim ).
    Surađivala sam nedavno s nekim vrtićima i vidim da nema više torti i sl., znači ide to...
    Ma ako psihologinja čita-neka zna da je nitko od nas nije smatrao da je grozna itd. nego se postavljačica teme prepala i iznervirala radi djeteta i svi smo nekako bili u toj koži, razmišljajući o djetetu i problemu, a ne njoj osobno.
    Svi su osjetljivi na svoje dijete i nitko ne voli takve situacije-žena je pitala savjet, vjerojatno da ne bude pristrana i da postupi fer...druga stvar šta mi ovdje pišemo o svekrvama, o krvarenju, o seksu itd...i zaboravljamo da nismo same...evo, ja najviše čitam, malo pišem a imam osjećaj da se znamo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •