ne znam uopce kakav naslov staviti ovome sto me muci vec danima.
moja djevojcica ide na psiholoske radionice.
bila je neurorizicno dijete, a sada ima dvojnu dijagnozu: darovitost i blazi oblik ADHD-a. prema misljenju psihologice nemamo ozbiljnih problema i nije joj potrebna terapija ali su nam preventivno preporucene te psiholoske radionice.
radionice se odvijaju svaki drugi tjedan, ima nekih sestero djece od 3 do 6 godina i psihologica s njima radi neke vjezbice prikladne za dob.
ono sto me jako muci jest sto ih nakon svake seanse obilato nagradi slatkisima i sokovima. napolitanke, jaffa biskvit, sokovi sa umjetnim bojama...
mi inace jako moramo paziti na prehranu jer je m. sklona alergijama, a takodjer se pridrzavamo i dijete za adhd sto nam puno pomaze.
nekoliko puta sam pregrmila te slatkise (premda mi je svaki put nakon toga doma imala ispade viska energije, teskoce sa zaspivanjem, a jednom joj je cak bilo zlo).
onda sam odlucila razgovarati s psihologicom ali tada sam vidjela da i roditelji donose dodatne slatkise za djecu, cokoladne bananice i slicno.
taj put sam odmah otrcala u DM i kupila neki zdravi sokic i keksice bez umjetnih dodataka.
jako mi je tesko m. zabraniti slatkise, ili je izdvajati na taj nacin ali sam dosla s tim sokicem nadajuci se da cu barem malo smanjiti unos tih nezdravih slatkisa. medjutim kad sam stigla oni su vec svoje popapali (prije dogovrenog zavrsetka seanse). vidjela sam samo mrvice po podu.
bila sam ljuta. mozda nista drugo i ne rade tamo nego cijelo vrijeme jedu slatkise? nemam nikakvu kontrolu sto je dijete tamo pojelo.
ne moram ni napisati da sam ocito jedini roditelj tamo kojemu smetaju ti i takvi slatkisi. a djecica sva redom hipersenzibilna, hiperaktivna - dakle svi sa problemima u ponasanju, a zna se da umjetne arome i boje njima skode. takodjer sva ta osjetljivija djeca su sklonija alergijama, a umjetni dodaci su prva stvar koju treba izbaciti.
nase tete u vrticu vode racuna o tome.
nepresusan je izvor informacija o povezanosti slatkisa i hiperaktivnosti.
je li moguce da psiholozi ne znaju nista o tome?
osim toga moja m. svrsava puno teze, dugotrajnije i zahtjevnije zadatke i sa mnom doma i u vrticu i to bez takve vrste motivacije.
sto mislite o svemu ovome? sto bi vi napravili na mom mjestu?