POkušat ću opisati, makar bi bio bolji video zapis 8)

1. umjesiti tijesti i staviti u frižider
2. izvaditi tijesto i uzeti nekoliko kuglica tijesta i vratiti u frižider ( važno!)
3. Napraviti kuglice i dobro ih pobrašniti i ostaviti da "odleže" minutu dvije (važno!)
4. Uzeti prvu kuglicu i na nepobrašnjenoj podlozi raditi lopticu ( ovo mi je najteže opisati ) dok ne dođe do trenja između podloge i tijesta. U dlan se stavi tijesto i radiš sa prstima (na podlozi) jako brzo dok se tiesto ne počne odizati sa podloge. Ovo je meni bilo otkriće.
5. tako se napravi sa svih 5 kuglica i onda se jedna po jedna razvalja
6. Valjanje- Pobrašniti kuglicu, valjkom gore-dolje razvaljati, preokrenuti na suprotnu stranu ( stoji ovako l, a onda se preokrene --, na suprotnu stranu), opet pobrašniti i tako ponoviti dok se ne dobi lijepa oklugla tortilja. Biti je u okretanju i pobrašnjivanju svaki put kod okreta.
7. Kad se naprave tih pet izvadi se ostalih 5 i ponavlja postupak.
8. jednu po jednu peći i dok se jedna peće već se sljedeća radi. Stvarno ide jako brzo.

Šogor je meni to sve lijepo obrazložio, sve faze zašto su bitne, ali sam ja sve to lijepo i zaboravila. Bitno je napraviti kuglicu sa trenjem, ostaviti da tijesto odstoji i dosta pobrašnjavati. Ma šta da vam kažem, njegove tortilje su san snova, a isto tijesto.

I kak sam objasnila? Nakon ovog objašnjenja više nitko neće raditi tortille