ak vec ima tema sorry nekaj mi steka pretarzivac
zanima me kak se rade tortilje
cijeli recept za dummies
a pod brasno molim obavezno napisati jel glatko ili ostro
ak vec ima tema sorry nekaj mi steka pretarzivac
zanima me kak se rade tortilje
cijeli recept za dummies
a pod brasno molim obavezno napisati jel glatko ili ostro
Molim da koristite pretražnik ili pogledate u rodinu kuharicu![]()
![]()
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1678
![]()
Mukice, pogledaj ovdje, ima dobrih receptica i savjeta.
MM meni radi tortille bolje od kupovnih.
Njegov recept je:
2/3 glatkog brasna, 1/3 kukuruznog, sol, topla voda - polako nadolijevat.
Tijesto mora biti jako, jako tvrdo, al dobro umijeseno.
Ne radimo ih cesto jer ih je jako tesko valjat.
Zadnji put je napravio malo mekse da nam (citaj: mi) bude lakse valjat, al su bile zilave malo. U tom je tajna tvrdog tijesta.
Peku se na teflon tavi bez ulja.
Kad se podrijavaju u mikrovalnoj, mozes ih premazat maslacem il masl. uljem (bolje maslacem)
A čime ih punite?
Ajmo, sve nadjeve na sunce.![]()
i mene zanimaju nadjevi....
Uh mljac mljac!!!!Ajde pliz napišite koji da se veceras odvalimo od papice :D![]()
Fritulice vidila sam da si se upustila u avanturu sa tortillama. I ja cu uzeti isti recept za tijesto, ali bi htjela taj bijeli nadjev, ali ga ne nalazim. Ako ga imaš pošalji pliz napiši
Ide na tri šalice brašna, trećina šalice masti i oko 1 šalice tople vode plus sol. Zamijesiti i ostaviti da odstoji jedno pol sata. Izdvojiti kuglice veličine kinder jajeta, razvaljati i peći na laganijoj vatri na tavici bez ičeg. Inače ove kupovne su besramno skupe.
Tortilje su kao pizza, stavi sve kaj imaš u frižideru, (ide grah, kukuruz, tikvice... ma sve), ostanjke prijašnjih obroka (recimo meso kaj je ostalo od ručka etc). Sve to baci na zaprženi luk dodaj paradajz iz tetrapaka da sve poveže kaj si stavil. Napuni tortilje a na vrh toga nahoblaj sir nek se otopi. Dodaš svježu salatu, male kockice paradajza i eto ti. Ja kad napunim tortilje još ih stavim u protvan i zalijem vrhnjem u koje sam umiješao jedno jaje i stavil vrečicu parmezana te zapečem u pečnici.
Pusti mašti na volju.
-------------------------------------
Isprži na ulju jedan luk izrezan na polumjesece, te mu dodaj 2-3 crvene/žute/zelene paprike (kakvu boju voliš ) izrezane na trakice i njih poprži. Izrezi pileća prsa također na trakice i to poprži u drugoj tavici. Onda pomiješaj s lukom i paprikama i prelij vrećicom začina "Fajitas Mix" (također ima za kupiti u Konzumu, Billi, etc.) razmućenom u 1 dcl vode i sve kratko prokuhaj.
Nasjeckaj sitno zelenu salatu, naribaj nekog tvrdog sira, kupi staklenku salse i jedno kiselo vrhnje. Tortille zagrij kratko u mikrovalnoj i puni ih smjesom mesa i povrća, zelenom salatom, naribanim sirom, salsom i kiselim vrhnjem i dobila si Chicken Fajitas (moje omiljeno meksičko jelo ).
----------------------------------------
Sastojci
Tortille(4-5 komada)
2 šalice(veličine cca 2.5 dcl) glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žličice soli
2 žlice ulja
3/4 šalice toplog mlijeka
Nadjev(za 4-5 tortilla)
500 g pilećeg filea(od prsa)
1/2 svježe crvene paprike
1/2 svježe zelene paprike
1 konzerva (400g) crvenog graha
1 konzerva (400g) kukuruza
čili u prahu
sol
papar
Vegeta
začin za pečenu piletinu(ja koristim Kotany,ali može i Vegeta twist)
2 žlice rajčice iz tetrapaka
250 g sira za naribati(Gouda ili sl.)
pola glavice zelene salate(kristalke)
2 svježe rajčice
Umak
pola kiselog vrhnja
2 žlice kečapa
2 žlice majoneze
Priprema
Nadjev
1. Piletinu narežite na trakice ili kockice,kako vam draže, začinite začinom za piletinu i žlicom ulja,ostavite nekoliko minuta da se sastojci povežu.
2. Zagrijte wok ili duboku tavu(bolje wok,ako ga imate). Dodajte malo ulja i popržite piletinu.Piletinu pržite oko 15 min. u pokrivenoj posudi da se zadrže arome,ali i mekoća piletine(zato je bolji wok,koji ima kupolasti poklopac u tu svrhu).
3. Kad je piletina skoro gotova paprike rarežite na polovice,očistite i narežite na trakice,te dodajte piletini i promiješajte.Nakon 3-5 min. dodajte grah i kukuruz koji ste iscijedili i isprali mlazom vode.Sve skupa izmiješajte u woku i dodajte začine, 2 žlice rajčice, čili, Vegetu, papar i sol(sve u umjerenim omjerima,osim što možete staviti više čilija u prahu ako želite začinjenije. Ostavite na laganoj vatri da se kuha još cca.2 min. Nakon toga maknite s vatre i ostavite poklopljeno.
Tortille
1. Od brašna,praška za pecivo,soli,ulja i mlijeka zamijesite glatko tijesto,te ostavite da počiva otprilike 20-tak min. Nakon toga razdijelite tijesto u 4-5 manjih kuglica.
2. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte kuglice na cca 20cm promjera tortille.
3. Zagrijte teflonsku tavu, otresite tortille od viška brašna(da ne bi gorilo na tavici),te pecite tortille(bez ulja!!!) na tavi cca 1 min. sa svake strane.Tortille su gotove kada im se počnu stvarati crne mrljice i tijesto počne stvrdnjavati.
4. Tortille stavljajte na tanjur kojeg ćete staviti u čistu najlonsku vrećicu.Vrećicu zatvorite kako bi tortille zadržale mekoću i bile podatne za oblikovanje.
Umak
1. Pomiješajte sve sastojke.Ako vam ovi sastojci ne pašu možete koristiti samo vrhnje u koje ste dodali malo sjeckanog vlasca i peršina.
Punjenje tortilla
1. Na sredinu tortille stavite 3-4 žlice mesnog nadjeva, na to stavite 2-3 žličice umaka,te ribanog sira po želji.
2. Zarolajte tortille u enchiladu,tako da pazite da ne ispadnu sastojci(enchilada se rola kao palačinka, krajevi ostaju otvoreni).
3. Na zarolanu enchiladu stavite 2 žličice umaka i obilato ribanog sira, zapecite cca. 1,30min. u mikrovalnoj pećnici ili nešto duže u običnoj pećnici,tj. dok se sir ne otopi.
4. Izvadite iz pećnice i dekorirajte salatom narezanom na trakice i rajčicom narezanom na kockice
-------------------------------------------------------------------
Tortilje od pšeničnog brašna
Izvorno meksičko jelo tortilja dijeli se na kukuruznu i tortilju od pšeničnog brašna. Svoju opću prihvaćenost i slavu tortilja može zahvaliti jednostavnosti pripreme, praktičnosti i okusu koji je po ukusu svakog nadjeva.
Sastojci za 5 osoba
200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
ovo je s neta, za nekoliko minuta vam pošaljem recept po kojem ja radim tortilje i kako ja radim nadjev i svima koji su probali je super
popržiti junetinu na male kockice, kad je pri kraju dodati piletinu na male kockice, začiniti čilijem, vegetom, paprom, češnjakom u prahu i onim prahom za meksičku kuhinju, na kraju crvenu i zelenu papriku na kockice, kukuruz šečerac i crveni grah iz konzerve.
da bi bilo bolje mora biti malo ljuće, ali ne prejako.
ja još radim jedan umakić s kojim premažem tortilju prije nego metnem nadjev a to je:
kiselo vrhnje dobro umutiti sa malo svježeg sira, čilija, soli i češnjaka u prahu. ako je pregusto malo razrijediti sa mlijekom (ne smije biti prerijetko)
fasirano meso izdinstat s dosta crvene paprike (blage), soli, papar, cesnjak, curry (ma sve sto dodje pod ruku), a ljuti zacini po ukusu (bolje da tu ne stavljam nase vrste i mjere
). Meso stalno mijesati i sitniti.
Kad se za meso moze rec da je OK, staviti nasjeckanu papriku. Zatim malo pasirane rajcice (malo), konzervu crvenog graha te kukuruz.
Kad sva voda ishlapi, gotovo je.
Provjeriti treba lli jos zacina![]()
Umaci koje koristimo najcesce:
umak od kiselog vrhnja s hrpom cesnjaka![]()
Umak od rajcice s ljutom paprikom i origanom
Naravno, potreban jos naribani sir, te salata sitno nasjeckana
joj cim zavrsim sa poslom kidam u trgovinu i pravac u kuhinju. Javim rezultate
Kod nas doma je najpriznatiji ovaj recept i full je jednostavan
http://www.coolinarika.com/recept/to...enicnog-brasna
Za nas najbrži i najbolji
3 šalice brašna
1 žličica soli
1/3 šalice ulja
1 šalice tople vode
Zamijesiti, ostaviti u plastičnoj vrećici 30 min ili više i onda podijeliti na 12-ak dijelova i razvaljati. Peći na vrućoj tavi bez ikakve masnoće... i papati s raznim finim punjenjima![]()
Isprobano - odlično!!!Nova prvotno napisa
Tortilje su mi uspjele iz prve i bile su prefine.![]()
Kad se smrzavaju jel se smrzne kugla, 12 kuglica ili kad su vezć razvaljane?
Baš mi je drago! Ja ih nisam nikad zamrzavala jer ih nije problem napraviti, a ne ostane ih nikad toliko da bi ih zamrznulaNova je napisala/o:
Za nas najbrži i najbolji
3 šalice brašna
1 žličica soli
1/3 šalice ulja
1 šalice tople vode
Zamijesiti, ostaviti u plastičnoj vrećici 30 min ili više i onda podijeliti na 12-ak dijelova i razvaljati. Peći na vrućoj tavi bez ikakve masnoće... i papati s raznim finim punjenjima Smile
Isprobano - odlično!!!
Tortilje su mi uspjele iz prve i bile su prefine. Mljac
Ako budem, radit ću to s već gotovim tortillama.
Ja bih ih napravila ranije da mi to bude jedan od ruckova na brzinu. Ako ih imam gotove samo napravim umak i gotov rucak.
Koliko bi mogle stajati u frizideru? Ako ih napravim navecer iduci dan popodne ce valjda biti okej, nece se stvrdnuti ili zalijepiti ili tako nesto?
Ma za dan ih samo staviš u fridge, ja stavim u ziploc vrećicu da se ne osuše i to je to... a zamrznuti valjda mogu koliko i drugi proizvodi te vrste (a koliko je to ne znam, sigurno neće čekati dugo da ih izvučeš i napuniš)
Tražim po netu ali ne mogu naći...
Da li netko zna recept za tortilje ali koje se peku na tavi kao palačinke?
Znam da je tijesto puno gušće nego za palačinke i nešto deblje.
Radila sam doma tijesto koje sam mjesila, hladila, svaku tortilju razvaljala i ima brdo posla s tim, a dolazi mi masa gostiju, pa mislim da bi mi brže išlo pečenjem na tavi.
A opet...ako napravim baš kao tijesto za palačinke, možda bez jaja?
Što mislite, jel bi bilo ok?
Hvala!
Ja sam ovako jednom slučajno napravila, ispalo mi jedno jaje pa je bilo manje jaja, više brašna i bile su super.Natalija prvotno napisa
Ja više ne pravim tortilje, previše vremena.
Kupujem ih u Intersparu, jedino što su sada poskupjele. Pakiranje od 8 komada košta 15 kuna, prije je bilo 12. Ali opet, MM i ja nikada nismo za ručak pojeli više od 6.
Mislim da ne bi bilo ok kada bi se radilo od tekućeg tijesta, bile bi masne, a tortilje to ne smiju biti.
Kada pravim smjesu za palačinke, ali gušću onda su to uštipci.
U konzumu su 22kn 8komada sto je recimo za 3,4 osobe, definitivno previse ;-( zato ih vise necu kupovati. Probat' cu sa tijestom za palacinke ali bez jaja,nadam se da ce biti ok. Ako je tko tako radio nek se javi.
Tortille uvijek radim po receptu iz Rodine kuharice i prefine su. Probala sam sa svinjskom masti, ali mi nikako nije pasao miris. Sad radim s margarinom. Stvarno su brzo gotove, osim onog dijela kad moraju stajati u frižderu sat vremena, ali tijesto znam zamiijesiti i ranije i onda prije ručka samo izvadim i pečem. Kada mi se da i imam vremena napravim hrpu tortilja, ispečem i čim se ohlade stavljam u vrečice i u škrinju. Jeftino, jednostavno i fiiino!
Nikad nisam probala ove kao palačinke jer mislim da mi ne bi trebalo puno manje vremena za njih. Stvarno ide brzo, pogotovo od kad mi je moj šogor, vrsni pekar otkrio par tajni zanata. Ja sam napravila tijesto i počela valjati tortilje, kad se on ubacio u posao da eto malo pomogne. Njegove tortilje od iste količine tijesta duplo veće, mekše, ma super.
Isti tren je morao dati brzi tečaj.
Već sam htjela pisati i tome jer je meni bilo otkriće kako u njegovim rukama tijesto naprosto oživi. Od kad radim kao on, tj. trudim se tako raditi, uživam u pečenju tortilla i prefiiiiine su![]()
Veki:
Vjerovatno će još nekima biti otkriće, pa daj kreni sa pisanjemVeć sam htjela pisati i tome jer je meni bilo otkriće kako u njegovim rukama tijesto naprosto oživi. Od kad radim kao on, tj. trudim se tako raditi, uživam u pečenju tortilla i prefiiiiine su![]()
![]()
Veki, kako je sa valjanjem tijesta?
Ja sam se jaaako mučila s time (recept sa coolinarke) da ih oblikujem okruglo i tanko i jaaako dugo je to trajalo![]()
Dakle umjesto svinjske masti ista količina margarina?Veki prvotno napisa
Sad se pak premišljam.... joooj Veki
POkušat ću opisati, makar bi bio bolji video zapis 8)
1. umjesiti tijesti i staviti u frižider
2. izvaditi tijesto i uzeti nekoliko kuglica tijesta i vratiti u frižider ( važno!)
3. Napraviti kuglice i dobro ih pobrašniti i ostaviti da "odleže" minutu dvije (važno!)
4. Uzeti prvu kuglicu i na nepobrašnjenoj podlozi raditi lopticu ( ovo mi je najteže opisati ) dok ne dođe do trenja između podloge i tijesta. U dlan se stavi tijesto i radiš sa prstima (na podlozi) jako brzo dok se tiesto ne počne odizati sa podloge. Ovo je meni bilo otkriće.
5. tako se napravi sa svih 5 kuglica i onda se jedna po jedna razvalja
6. Valjanje- Pobrašniti kuglicu, valjkom gore-dolje razvaljati, preokrenuti na suprotnu stranu ( stoji ovako l, a onda se preokrene --, na suprotnu stranu), opet pobrašniti i tako ponoviti dok se ne dobi lijepa oklugla tortilja. Biti je u okretanju i pobrašnjivanju svaki put kod okreta.
7. Kad se naprave tih pet izvadi se ostalih 5 i ponavlja postupak.
8. jednu po jednu peći i dok se jedna peće već se sljedeća radi. Stvarno ide jako brzo.
Šogor je meni to sve lijepo obrazložio, sve faze zašto su bitne, ali sam ja sve to lijepo i zaboravila. Bitno je napraviti kuglicu sa trenjem, ostaviti da tijesto odstoji i dosta pobrašnjavati. Ma šta da vam kažem, njegove tortilje su san snova, a isto tijesto.
I kak sam objasnila?Nakon ovog objašnjenja više nitko neće raditi tortille
![]()
evo mog recepta da vas razuvjerim da nije komplicirano.
svi koiji su ih probali su rekli da su odlične, a recept je izvučen iz mexičke kuharice
450gr. glatkog brašna ili kukuruznog (ja uvijek radim sa glatkim)
jedna velika žlica soli, ne na vrh
85 gr svinjske ili biljne masti
225 ml vruće vode, (ne da se opečete)
sve zajedno umjesiti, (dobiti ćete gipko tijesto) i podjeliti na 12 kuglica. kuglice pokriti mokrom krpom. svaku malo još razraditi rukama prije valjanja na dobro pobrašnjenoj podlozi. razvaljati tanko otpilike za veću tavicu za palačinke. slagati razvaljane jednu na drugu između pobrašniti i pokriti mokrom krpom da se ne suše.
kad su sve razvaljane peći ih na tavici za palačinke ili teflonki bez masnoće par sekundi s jedne strane i par sekundi s druge strane.
ne smiju se jako zapeći (ne smiju biti crne) moraju ostati gipke da se mogu rolati.
ne pojedene se mogu smrznuti sa vrećicom između svake tako da se mogu uzimati jedna po jedna.
Ja sam pravila tortilje od tekućeg testa. Slučajno je ispalo tako i bilo je jaaaako dobro.
Nisam stavljala uopšte jaja, samo malo jogurta, a ostalo je bilo odoka brašna, vode, malo soli, malo šećera i malo ulja. Testo je bilo mnogo gušće nego za palačinke
Pekla sam ih na teflonskoj tavi i to tako da budu meke, ali da ima "flekice" po sebi.
Znači, to sam radila na jačoj vatri i pekla ih brzo.
Pa baš kao palačinke.
Kod nas ima da se kupe gotove velike i manje. U paketu ima 10 komada i to košta oko 150 din. (to vam je oko 12 kn, ako se ne varam).
I sada češće kupim te gotove, nego što pravim-
Ali za veće društvo, više se isplati da sama radim testo, jer se onda posvetim tome i stvarno budu super.
E da, to je za elastičnost tijesta. Tjesto se tek tim postpkom počne pretvarati u (ne znam sad...bubnuti ću) glukozu stvarajući elastičnost.Veki prvotno napisa
A valjda se može dobro umjesiti cijeli komad ttijesta? pa onda samo razvaljavati male kuglice???
Ja sam radila tortilje kao palačinke, ali gušće: ne preporučam, to nije to...jednostavno nisu to tortille![]()
Ja uvijek dobro umjesim tijesto, ali svejedno još treba i kuglice. To traje deset sekundi za svaku, nije to neka filozofija, samo treba znati točno kako.lulu-mama prvotno napisa
Nevjerojatno koja je to razlika.
Suzizana, jel trebaju stajati u frižideru prije valjanja?
Ako da, koliko da odmara tijesto?
Pa to ti je skoro pa isti recept kao sa rodine kuharice. I postupak je isti, sa malim razlikama i tajnama svake kuhariceSuzizana prvotno napisa
![]()
Je l' da da je jednostavno?
ne, ja ih ne ostavljam da se odmaraju niti u frižideruNatalija prvotno napisa
aha, nisam gledala. ma super jednostavan i brz.Veki prvotno napisa
Tortilje su ispale super! Lakše su se mijesile nego po prijašnjem receptu po kojem sam radila.
Hvala Suzizana!
nema na čemu. drago mi je da su ti brzo i dobro uspjele.![]()
Danas sam prvi puta sama mjesila tjesto za tortilje i nije mi bas nesto... Tj. jos se peku, pa ne znam kakav je okus. Ali kad sam ih razvaljala na taaaanko i stavila na tavicu, pocele su se stiskati. I ispale su male i ne skroz tanke. I neke su mi postale tvrde i pucale su dok sam ih punila.
Radila sam po nekom receptu sa Coolinarike koji je dobio dosta pohvala; ono klasika, brasno ostro, voda, maslac, malo soli, ali i jedan prasak za pecivo. Da li je on kriv za sve?
ni moje sa coolinarike sa praškom za pecivo nisu ispale nešto...tvrde i onak, bezveze...
Najbolje tortilje ever su ove , probajte , necete se pokajati
http://www.coolinarika.com/recept/tortilje-sa-kvascem/
Ja sam ih baš jučer radila, po receptu s coolinarike, mislim da je isti kao od ani4. Ide 200g glatkog brašna, malo soli, pola praška za pecivo, 40 grama rastopljenog maslaca i 120 ml tople vode.
Meni ispadnu baš super, ne ostavljam ih da odstoje i da, malo se skupe u tavi, no to je normalno. Ali idući put ću isprobat ove s kvascem![]()
Cure dajte mi koju ideju za punjenje tortilja (osim gore navedenih) nešto sa sirom kravljim možda ili gaudom, šunkom....