-
Ide na tri šalice brašna, trećina šalice masti i oko 1 šalice tople vode plus sol. Zamijesiti i ostaviti da odstoji jedno pol sata. Izdvojiti kuglice veličine kinder jajeta, razvaljati i peći na laganijoj vatri na tavici bez ičeg. Inače ove kupovne su besramno skupe.
Tortilje su kao pizza, stavi sve kaj imaš u frižideru, (ide grah, kukuruz, tikvice... ma sve), ostanjke prijašnjih obroka (recimo meso kaj je ostalo od ručka etc). Sve to baci na zaprženi luk dodaj paradajz iz tetrapaka da sve poveže kaj si stavil. Napuni tortilje a na vrh toga nahoblaj sir nek se otopi. Dodaš svježu salatu, male kockice paradajza i eto ti. Ja kad napunim tortilje još ih stavim u protvan i zalijem vrhnjem u koje sam umiješao jedno jaje i stavil vrečicu parmezana te zapečem u pečnici.
Pusti mašti na volju.
-------------------------------------
Isprži na ulju jedan luk izrezan na polumjesece, te mu dodaj 2-3 crvene/žute/zelene paprike (kakvu boju voliš ) izrezane na trakice i njih poprži. Izrezi pileća prsa također na trakice i to poprži u drugoj tavici. Onda pomiješaj s lukom i paprikama i prelij vrećicom začina "Fajitas Mix" (također ima za kupiti u Konzumu, Billi, etc.) razmućenom u 1 dcl vode i sve kratko prokuhaj.
Nasjeckaj sitno zelenu salatu, naribaj nekog tvrdog sira, kupi staklenku salse i jedno kiselo vrhnje. Tortille zagrij kratko u mikrovalnoj i puni ih smjesom mesa i povrća, zelenom salatom, naribanim sirom, salsom i kiselim vrhnjem i dobila si Chicken Fajitas (moje omiljeno meksičko jelo ).
----------------------------------------
Sastojci
Tortille(4-5 komada)
2 šalice(veličine cca 2.5 dcl) glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žličice soli
2 žlice ulja
3/4 šalice toplog mlijeka
Nadjev(za 4-5 tortilla)
500 g pilećeg filea(od prsa)
1/2 svježe crvene paprike
1/2 svježe zelene paprike
1 konzerva (400g) crvenog graha
1 konzerva (400g) kukuruza
čili u prahu
sol
papar
Vegeta
začin za pečenu piletinu(ja koristim Kotany,ali može i Vegeta twist)
2 žlice rajčice iz tetrapaka
250 g sira za naribati(Gouda ili sl.)
pola glavice zelene salate(kristalke)
2 svježe rajčice
Umak
pola kiselog vrhnja
2 žlice kečapa
2 žlice majoneze
Priprema
Nadjev
1. Piletinu narežite na trakice ili kockice,kako vam draže, začinite začinom za piletinu i žlicom ulja,ostavite nekoliko minuta da se sastojci povežu.
2. Zagrijte wok ili duboku tavu(bolje wok,ako ga imate). Dodajte malo ulja i popržite piletinu.Piletinu pržite oko 15 min. u pokrivenoj posudi da se zadrže arome,ali i mekoća piletine(zato je bolji wok,koji ima kupolasti poklopac u tu svrhu).
3. Kad je piletina skoro gotova paprike rarežite na polovice,očistite i narežite na trakice,te dodajte piletini i promiješajte.Nakon 3-5 min. dodajte grah i kukuruz koji ste iscijedili i isprali mlazom vode.Sve skupa izmiješajte u woku i dodajte začine, 2 žlice rajčice, čili, Vegetu, papar i sol(sve u umjerenim omjerima,osim što možete staviti više čilija u prahu ako želite začinjenije. Ostavite na laganoj vatri da se kuha još cca.2 min. Nakon toga maknite s vatre i ostavite poklopljeno.
Tortille
1. Od brašna,praška za pecivo,soli,ulja i mlijeka zamijesite glatko tijesto,te ostavite da počiva otprilike 20-tak min. Nakon toga razdijelite tijesto u 4-5 manjih kuglica.
2. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte kuglice na cca 20cm promjera tortille.
3. Zagrijte teflonsku tavu, otresite tortille od viška brašna(da ne bi gorilo na tavici),te pecite tortille(bez ulja!!!) na tavi cca 1 min. sa svake strane.Tortille su gotove kada im se počnu stvarati crne mrljice i tijesto počne stvrdnjavati.
4. Tortille stavljajte na tanjur kojeg ćete staviti u čistu najlonsku vrećicu.Vrećicu zatvorite kako bi tortille zadržale mekoću i bile podatne za oblikovanje.
Umak
1. Pomiješajte sve sastojke.Ako vam ovi sastojci ne pašu možete koristiti samo vrhnje u koje ste dodali malo sjeckanog vlasca i peršina.
Punjenje tortilla
1. Na sredinu tortille stavite 3-4 žlice mesnog nadjeva, na to stavite 2-3 žličice umaka,te ribanog sira po želji.
2. Zarolajte tortille u enchiladu,tako da pazite da ne ispadnu sastojci(enchilada se rola kao palačinka, krajevi ostaju otvoreni).
3. Na zarolanu enchiladu stavite 2 žličice umaka i obilato ribanog sira, zapecite cca. 1,30min. u mikrovalnoj pećnici ili nešto duže u običnoj pećnici,tj. dok se sir ne otopi.
4. Izvadite iz pećnice i dekorirajte salatom narezanom na trakice i rajčicom narezanom na kockice
-------------------------------------------------------------------
Tortilje od pšeničnog brašna
Izvorno meksičko jelo tortilja dijeli se na kukuruznu i tortilju od pšeničnog brašna. Svoju opću prihvaćenost i slavu tortilja može zahvaliti jednostavnosti pripreme, praktičnosti i okusu koji je po ukusu svakog nadjeva.
Sastojci za 5 osoba
200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma