Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Dežurstvo učenika na porti

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Dežurstvo učenika na porti

Jučer malac došao ljut i nesretan zbog loše ocjene. Profesorica je najavila ispitivanje dok je on dežurao na porti, a njemu nisu rekli. Suzdržala sam se od "jesmo li rekli da trebaš učiti i kad nije najavljeno".

Ali, ja nisam sretna s tim dežuranjima na porti od početka. Učenici dežuraju po dvoje iz istog razreda. Do nedavno su dežurali i na katovima gdje su trebali spriječiti da učenici koji pod satom izađu iz razreda kopaju po stvarima, i zapisati ako netko pod odmorom radi nered.
    Ja sam prilično skeptična što se tiče tog zapisivanja sudrugova. A učenici na ulazu na školu mogu jedino uputiti roditelje gdje se što nalazi ali to bi mogao i veliki nacrtani plan škole na zidu.
    Ok, imali smo i mi ko klinci dežurstva, super - nema ispitivanja. Ali ako ništa drugo bili su skupa učenik 5. i 7., 6. i 8. razreda, a i bila su druga vremena. Ne vidim smisao u ovim današnjim dežurstvima.

Čekajući informacije do sad sam vidjela:
    - da klinac 8. razreda maltretira dva dežurna iz 6. razreda rekla razrednici i zamolila da preispita koji je to, ali sumnjam da su malci htjeli reći;
    - da veći momak na "Izvolite, kud idete?" promrmlja nerazgovijetno i samo produži (u tu školu dolaze i studenti, teoretski možda je bio student);
    - da profesorica koja je to izdaleka vidjela nadigne dreku na dva dežurna što ga nisu spriječili uz "Vaš je zadatak da spriječite ljude da uđu!" o čemu sam obavijestila pedagogicu, rekla da zadatak djece nije i ne može biti da spriječe ljude da uđu (što je ona potvrdila) i zamolila je da u zbornici skrene pažnju nastavnicima itd;
    - da odrastao čovjek prođe pored dvoje dežurnih ravno u školu ne trznuvši uhom na njihovo "Izvolite"...
    Da ne kažem da se stalno iznova ponavljalo da malac nije napisao domaću zadaću, nije naučio za kontrolnu i nije na vrijeme nabavio pribor za likovni jer navodno nije dobio informaciju.

MM je bio 2-3 godine u roditeljskom vijeću i pitanje porte su on i drugi roditelji stalno iznova pokretali. Među ostalim, dežurni pri ulazu su u tom dijelu škole sami kad je nastava, blizu je (iza dvojih vrata) jedino knjižnica. Bojali smo se za sigurnost djece, nije nam bilo drago da propuštaju nastavu i definitivno nismo htjeli da dežurni na porti "ima obavezu" saznati što se taj dan radilo na nastavi, ako nitko od učenika prisutnih na nastavi nema obavezu prenijeti te informacije.
    Prijedlozi su se davali, razmatrali i odbacivali:
    - Rečeno je da je dežurstvo učenika njihova školska dužnost koja ih uči da budu odgovorni. Odbijen je prijedlog zaduživanja "dežurnog u razredu" odgovornog za prenošenje informacija. Rekli su nam neka dežurni pitaju curice, jer one obraćaju više pažnje na satu blago njihovim mamama
    - Dežurni nastavnik i čistačice imaju drugog posla i nitko ne može dežurati puno radno vrijeme na ulazu. Tražili smo i načelno je dan pristanak da dežurni nastavnik i čistačice češće prođu pored porte, da budu pri ruci za slučaj krizne situacije.
    - Za zaštitara nema novca, a civilnog ročnika nisu školi odobrili.
    - Rekli su da će razmisliti o uvođenju telefona na portu. Ja sam paranoično predlagala skriveni gumb za uzbunu koji bi prizvao konjicu iz zbornice, ali to nitko nije ozbiljno shvatio. Telefon i dalje nije tamo.
    - Predlagala sam da napišu pravila, da se točno zna što dežurni smije, a što mora raditri, i da nitko na njih ne viče jer nisu zaustavili odraslu osobu. Da naprave upute za krizne situacije, što ako netko radi probleme, koga da zovu i kako. Koliko znam ništa od toga ne postoji, osim nekakvih načelnih odredbi od prije.
    - Predlagana je montaža nadzornih kamera, čak se došlo do nekakve ponude. Zapelo je na sredstvima - kao i uvijek.

U međuvremenu je organizirana proslava 50 godišnjice škole na koju je potrošeno 80.000 kuna.
    Nakon 2-3 godine rasprave o istim temama u roditeljskom vijeću, a porta je redovito bila na tapeti, mm je izjavio da je to besmisleno jer roditelji ništa što su tražili ništa nisu uspjeli postići, i zatražio da netko drugi od roditelja uđe u vijeće.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vlvl, vidim da ti vec nasiroko razmisljas (a pokusali ste i djelovati) u vezi neceg sto sam i ja od nedavno uocila kao problem (djeca nam idu u istu skolu, to sam vec prije skuzila).

ja sam jedan od onih roditelja koji svakodnevno prodju bez da se predstave, kazem dobar dan i prodjem, ako me pitaju za osobnu, kazem da idem samo po dijete u boravak, pa onda vise ne traze. iskreno, ne da mi se svaki dan vaditi osobnu, ali vidim da su neki od njih onda zbunjeni, pa mi je zao.

slazem se da djeca uopce ne bi trebala dezurati, to je za njih prevelika odgovornost.

poj je jos mali, pa jos neko vrijeme nece dezurati, ali mogla bih i ja napomenuti uciteljicama da mi se ovo ne cini kao dobro rjesenje. da nas bar bude vise nezadovoljnih.
    kako ostali roditelji o tome razmisljaju?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    poj je jos mali
    moj je jos mali.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nemam školsko dijete, ali slažem se s ovim:

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    slazem se da djeca uopce ne bi trebala dezurati, to je za njih prevelika odgovornost.
    I uopće mi nije jasna svrha dežuranja učenika na porti :? nisam to shvaćala ni kao učenik, a bogme ne shvaćam ni sada.
    (meni osobno dežuranje na porti u osnovnoj školi bilo je vrlo ružno iskustvo, a u srednjoj školi sam odbila dežurati i nikome ništa)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je dežuranje na porti bio događaj sezone kad sam išla u školu, ali se danas kao odrasla osoba i roditelj slažem da djeca nikako ne bi trebala dežurati; zapravo ne mogu vjerovati da u današnje vrijeme taj običaj još uvijek postoji :shock:

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni je to i onda i sad bilo besmisleno...nekad je jedini smisao toga bio u zvonjenju (zvone li i danas učenici? ) tj. označavanju kraja i početka sata. Obično bi se 6. , večernji , sat odzvonio 10 min. ranije .

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    ...nekad je jedini smisao toga bio u zvonjenju (zvone li i danas učenici? ) tj. označavanju kraja i početka sata. Obično bi se 6. , večernji , sat odzvonio 10 min. ranije .
    Da, tako smo i mi znali su nas dobro pošpotat ako smo pretjerali. Ali danas zvoni automatika.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vlvl, ja mislim da bi dobro rjesenje bilo da su vrata zakljucana, i da postoji zvono. na koje se javlja dezurni nastavnik ili cistacica.
    jel bilo takvih prijedloga i kako su docekani?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a zakaj, mm kaže da škola ne smije biti zaključana zbog propisa o požarnoj (protupožarnoj?) sigurnosti.
    Eventualno bi se moglo napraviti da vrata izvana nemaju kvaku, pa da se izvana ne mogu otvoriti iako nisu zaključana, a da se iznutra normalno otvaraju. Opet je to nezgodno zbog djece koja zakasne, a ima i putnika, suvagovaca... A kako klinci kapaju van, zapravo bi bilo tko mogao samo pričekat da neki klinac iznutra otvori vrata, pa ući.

MM rezignirano kaže: poanta je u tome da škola nema novaca, a kad ih i ima potroši na krive stvari. :/

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hm :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Eventualno bi se moglo napraviti da vrata izvana nemaju kvaku, pa da se izvana ne mogu otvoriti iako nisu zaključana, a da se iznutra normalno otvaraju.
    Kod nas u osnovnoj bilo je baš ovako, ali svejedno su postojala dežurstva na porti.
    Kad malo razmislim, ne vidim baš nikakvu svrhu dežuranja učenika na porti (i još izostajanja s nastave koje je s tim povezano), osim da ih se priprema za moguće zanimanje portira :?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kako je u drugim skolama to rijeseno?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Još gore.

U našoj su školi dvije smjene. U jednoj 1-4 razred, u drugoj 5-8.

Dežuraju i klinci iz 1. razreda, ne znaju ni vrijeme iščitati sa sata, a moraju zvoniti. Imaju model sata s kazaljkama i tako se snalaze.

Ako još dodam da 90% Roma dolazi u prvi razred sa slabim predznanjem hrvatskog jezika...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam išla u osnovnu školu u kojoj je to super bilo riješeno! Tamo sam radila poslije i praksu i odrađivala par zamjena....tako da mi to da je "super riješeno" nije ostao samo moj dječji dojam

I vjerujem da nije u svakoj školi tako dobro organizirano kao u toj, ali bi se definitivno moglo svagdje tako organizirati da se hoće! I trebalo bi, jer ne smatram dežurstva nepotrebnima niti malo!

U toj školi dežuraju samo 7. i 8. razredi....a na razredniku je da odluči hoće li svaki učenik dežurati. Npr. dok sam ja išla u tu školu, nisu dežurali neki dečki koji su bili jako problematični. Ne, oni nisu radili dječije nestašluke pa da nisu dežurali, nego su bili puno veći problemi. I to pravilo su sve razrednice provodile- nije bilo iznimaka. (vjerojatno je to bio dogovor i sa ravnateljem) Što se tiče klasično "zločeste" djece- oni su uvijek dobivali dežurstvo sa nekim "mirnim i dobrim" djetetom. Čisto jer se mislilo da bi im moglo svašta pasti na pamet da dežuraju sa nekim razigranim kao što su oni Dalje, moja je razrednica imala politiku da ako neko dijete ima problem sa nekim predmetom i treba dežurati taj dan kad je taj predmet- nije dežuralo. Ili ga je taj sat išao mijenjati učenik koji je bio super u tom predmetu. To "pravilo" nisu primjenjivale sve razrednice, a po mom je bilo sasvim OK pravilo.

Ulazna vrata u školu su se UVIJEK zaključavala! (dežurni učenici su ih zaključavali) I ako ste mislili ući u školu bez da se javite dežurnim učenicima- to je bilo nemoguće! Tražile su se osobne od punoljetnih osoba koje ne rade u krugu škole i dežurni su zapisivali u knjigu dežurstva ime i prezime osobe koja je ušla i gdje ide....zatim bi otključali vrata i tu osobu odveli tamo gdje je rekla da treba ići. Ili bi pozvali nastavnika kojeg je osoba tražila. I oko toga stvarno nije bilo nikad nikakvih problema! A da je i bilo- pedagog je odmah vrata do porte, a ravnatelj i zbornica samo malo dalje. I učenici su se za sve mogli njima obratiti! I još dok sam ja išla, sjećam se da ako je neki "bećar" od učenika pravio probleme po školi, nismo se morali suočavati s njim/njom, nego bismo samo fino pokucali na jedna od vrata i problem bi bio riješen. Ali to se rijetko trebalo raditi jer bi se svaki učenik na opomenu smirio, inače je znao da će se dežurni obratiti nekom nastavniku-pedagogu-ravnatelju....

I po meni je to zaključavanje i takav način rada bio savršen!!! Jer nema se tko šta izvana prešetavati po školi bez ikakve kontrole. Tu je u pitanju prvenstveno sigurnost djece koja tu školu pohađaju, a onda i sigurnost svih ostalih, pa čak i školskog inventara.

Zapisivanje djece "šetača" pod nastavnom je bilo i u moje doba. I mogu reći da se nije tako često događalo da nestanu nečije tenisice, jakna ili novci iz jakne....a znalo se i uz sve to dogoditi pa si mislim šta bi tek bilo da nitko na to nije pazio.

Što se tiče prenošenja dežurnim učenicima što se taj dan radilo- prvenstveno ovisi o razredniku! Naša je razrednica uvijek zadužila 2 najbolja učenika u razredu da svoje bilježnice poslije tog dana posude dežurnim učenicima i da im kažu ako je najavljen koji test ili ispitivanje. I tu nije nikad bilo nikakvih problema. Mada, moram naglasiti da i o dežurnom učeniku ovisi hoće li ga biti briga što se taj dan radilo...mene je recimo uvijek bilo briga i nakon svakog završenog sata sam ispitivala svoje prijatelje iz razreda što su radili na satu....i nisam bila jedina koja je tako radila.

Sve u svemu, meni se takav način dežuranja jako sviđa i ne vidim da je itko tu bio na nekom gubitku.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vlvl, mozes li kao roditelj odbiti da tvoje dijete dezura?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne znam, nismo pokušali, a koliko znam nisu ni drugi. Nije nam cilj bio izvadit dijete iz sustava, nego učinit sustav "prijateljskijim".
    Kako je Ninči opisala dežurstvo u svojoj bivšoj školi, ne bi me smetalo da je tako. Ovdje me smeta:
    - Što su djeca na porti sama - zbornica i nastava je na katu, s jedne strane porte je wc i štenge, a s druge hodnik koji vodi prema dvorani za tjelesni, i u kojem je knjižnica - dakle izuzev knjižničarke u njeno radno vrijeme i čistačice kad glanca ulaz ni jedan odrasli nije svojim poslom u blizini.
    - Što ne postoji jasna procedura kako se postupa u slučaju frke. Mislim da treba dati jasne upute da se u slučaju ulaska pijane, izrazito ljute, naoružane osobe, nesreće, požara, svađe učenika radi - što? stisne zvono za uzbunu (nema ga), zove telefonom tu i tu dežurnu osobu (nema telefona!), trči glavom bez obzira, zalegne iza pulta... Također bih rado da su javno obznanjena unaprijed poznata pravila da se ometanje i zafrkavanje dežurnih kažnjava na određen način.
    - Što za propuštanje informacije što je rečeno na satu svu odgovornost i kaznu u vidu loše ocjene snose samo dežurni učenici. Odnos mog sina prema školi i obavezama jako se promijenio od 5. do 8. razreda, i dok onda nisam previše uzimala srcu "pitao sam, a zaboravili su reći", danas znam da je to istina.
    Za dio promjena ne bi trebalo novaca.

A vidim iz Amaltheinog posta da mi možemo mahat repom kako je nama a kako njima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u ovo današnje doba da djeca dežuraju na porti.....

za to postoje spremačice i dežurni učitelji,a mimo mene kad sam dežurna ne prolazi ni muha u letu

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I po meni je to zaključavanje i takav način rada bio savršen!!! Jer nema se tko šta izvana prešetavati po školi bez ikakve kontrole. Tu je u pitanju prvenstveno sigurnost djece koja tu školu pohađaju, a onda i sigurnost svih ostalih, pa čak i školskog inventara.
    škola je javna institucija, mene ponekad jako smetaju konstatacije da se ja kao roditelj nemam što prešetavati po školi. Nedavno je u našoj školi izabran novi ravnatelj i prva mjera za koju sam ja kao roditelj čula bila je da roditelji više nesmiju ulaziti u školu (uz objašnjenja uznemiravanja, krađa i sl. :shock: ). Mene samo zanima kako vrtići nikada nemaju problema s tim istim roditeljima???

I to se onda svede na to da ti kao pristojni roditelj ostaneš pred vratima a hahari ulaze i izlaze kako se sjete jer se djeca njima ipak nemaju hrabrosti usprotiviti. Gledam to svaki dan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    za to postoje spremačice i dežurni učitelji,a mimo mene kad sam dežurna ne prolazi ni muha u letu
    Nama je ljubazno ali odrešito objašnjeno da te dvije kategorije imaju drugog posla.
    I slažem se s Bubicom. Pristojni roditelj bi pričekao i da samo vidi napisano: "Molimo pozvonite i pričekajte ovdje", a nepristojni prolaze pored djece tako da ih skoro pregaze, koliko se obaziru na njih.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kojeg drugog posla ?

kod nas su spremačice pod odomorom na wc-ima- paze na red, a mi u hodniku, minimalno 3 učitelja po katu....

nakon 6 mjeseci ovakovog režima, u školi vlada mir i red .

i svi su zadovoljni, a djeca vole popričati neformalno s učiteljima pod odmorom.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

maria71, jesam li ja to dobro shvatila? Kod vas ne postoje dežurni učenici? Bravo za školu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tako je. postoje dežurni učitelji i spremačice.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    škola je javna institucija, mene ponekad jako smetaju konstatacije da se ja kao roditelj nemam što prešetavati po školi. Nedavno je u našoj školi izabran novi ravnatelj i prva mjera za koju sam ja kao roditelj čula bila je da roditelji više nesmiju ulaziti u školu (uz objašnjenja uznemiravanja, krađa i sl. :shock: ). Mene samo zanima kako vrtići nikada nemaju problema s tim istim roditeljima???

I to se onda svede na to da ti kao pristojni roditelj ostaneš pred vratima a hahari ulaze i izlaze kako se sjete jer se djeca njima ipak nemaju hrabrosti usprotiviti. Gledam to svaki dan.
    Je li ti ikad bio problem ući u zaključanu školu? Nije, samo se treba predstaviti tko si i šta si došao. Na to sam mislila kad sam rekla da se nema šta tko našetavati po školi BEZ KONTROLE! ....a ako je gospodi teško pričekati jednu sekundu i reći svoje ime, onda ne treba ni ulaziti. Ne vidim problem u tome! Mislim da je to doneseno za dobrobit djece, a ne da se maltretira drage roditelje.

I mislim da je uznemiravanje i krađa najmanji problem....ali kad je tako aktuelna tema pedofilije ovih dana, pomislite samo što bi jedan pedofil mogao napraviti ako ima mogućnost ušetati neprimjećeno u školu. Ovako nema tu mogućnost niti on, niti neki drugi ljudi koji bi mogli nauditi vašoj djeci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja napadam odmah s vrata-tko ste i što trebate ?

sad svi kad me vide odmah izreferiraju tko su što su i kuda idu......svi me se boje

takva sam, na pokojnu babu

a i djeca su cool, odmah i oni dreče s vrata, učiteljice mi ne poznamo ovu tetu ili ovog čovjeka....

ja uživam kad sam dežurna, jer smo klinci i ja tim

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je li ti ikad bio problem ući u zaključanu školu?
    je

na prvom roditeljskom sastanku smo dobili objašnjenje da djecu do razreda mozemo pratiti valjda 10 dana, onda vise ne...

po dolasku novog ravnatelja direktiva je: ne puštati roditelje u školu! (valjda osim na informacije i roditeljske), a ne predstavite se pa cete uci.

ono sto je jadno u svemu je sto djeca to uopce nisu u stanju sprovesti, ljudi i dalje prošetavaju ...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bubice, to je grozno.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Bubice, to je stvarno grozno! Ali kao što rekoh- sve ovisi od škole do škole. Trebate se pobuniti da promjene politiku jer i vi itekako imate pravo glasa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •