Jučer malac došao ljut i nesretan zbog loše ocjene. Profesorica je najavila ispitivanje dok je on dežurao na porti, a njemu nisu rekli. Suzdržala sam se od "jesmo li rekli da trebaš učiti i kad nije najavljeno".
Ali, ja nisam sretna s tim dežuranjima na porti od početka. Učenici dežuraju po dvoje iz istog razreda. Do nedavno su dežurali i na katovima gdje su trebali spriječiti da učenici koji pod satom izađu iz razreda kopaju po stvarima, i zapisati ako netko pod odmorom radi nered.
Ja sam prilično skeptična što se tiče tog zapisivanja sudrugova. A učenici na ulazu na školu mogu jedino uputiti roditelje gdje se što nalazi ali to bi mogao i veliki nacrtani plan škole na zidu.
Ok, imali smo i mi ko klinci dežurstva, super - nema ispitivanja. Ali ako ništa drugo bili su skupa učenik 5. i 7., 6. i 8. razreda, a i bila su druga vremena. Ne vidim smisao u ovim današnjim dežurstvima.
Čekajući informacije do sad sam vidjela:
- da klinac 8. razreda maltretira dva dežurna iz 6. razredarekla razrednici i zamolila da preispita koji je to, ali sumnjam da su malci htjeli reći;
- da veći momak na "Izvolite, kud idete?" promrmlja nerazgovijetno i samo produži (u tu školu dolaze i studenti, teoretski možda je bio student);
- da profesorica koja je to izdaleka vidjela nadigne dreku na dva dežurna što ga nisu spriječili uz "Vaš je zadatak da spriječite ljude da uđu!"o čemu sam obavijestila pedagogicu, rekla da zadatak djece nije i ne može biti da spriječe ljude da uđu (što je ona potvrdila) i zamolila je da u zbornici skrene pažnju nastavnicima itd;
- da odrastao čovjek prođe pored dvoje dežurnih ravno u školu ne trznuvši uhom na njihovo "Izvolite"...![]()
Da ne kažem da se stalno iznova ponavljalo da malac nije napisao domaću zadaću, nije naučio za kontrolnu i nije na vrijeme nabavio pribor za likovni jer navodno nije dobio informaciju.
MM je bio 2-3 godine u roditeljskom vijeću i pitanje porte su on i drugi roditelji stalno iznova pokretali. Među ostalim, dežurni pri ulazu su u tom dijelu škole sami kad je nastava, blizu je (iza dvojih vrata) jedino knjižnica. Bojali smo se za sigurnost djece, nije nam bilo drago da propuštaju nastavu i definitivno nismo htjeli da dežurni na porti "ima obavezu" saznati što se taj dan radilo na nastavi, ako nitko od učenika prisutnih na nastavi nema obavezu prenijeti te informacije.
Prijedlozi su se davali, razmatrali i odbacivali:
- Rečeno je da je dežurstvo učenika njihova školska dužnost koja ih uči da budu odgovorni. Odbijen je prijedlog zaduživanja "dežurnog u razredu" odgovornog za prenošenje informacija. Rekli su nam neka dežurni pitaju curice, jer one obraćaju više pažnje na satublago njihovim mamama
![]()
- Dežurni nastavnik i čistačice imaju drugog posla i nitko ne može dežurati puno radno vrijeme na ulazu. Tražili smo i načelno je dan pristanak da dežurni nastavnik i čistačice češće prođu pored porte, da budu pri ruci za slučaj krizne situacije.
- Za zaštitara nema novca, a civilnog ročnika nisu školi odobrili.
- Rekli su da će razmisliti o uvođenju telefona na portu. Ja sam paranoično predlagala skriveni gumb za uzbunu koji bi prizvao konjicu iz zbornice, ali to nitko nije ozbiljno shvatio.Telefon i dalje nije tamo.
- Predlagala sam da napišu pravila, da se točno zna što dežurni smije, a što mora raditri, i da nitko na njih ne viče jer nisu zaustavili odraslu osobu. Da naprave upute za krizne situacije, što ako netko radi probleme, koga da zovu i kako. Koliko znam ništa od toga ne postoji, osim nekakvih načelnih odredbi od prije.
- Predlagana je montaža nadzornih kamera, čak se došlo do nekakve ponude. Zapelo je na sredstvima - kao i uvijek.
U međuvremenu je organizirana proslava 50 godišnjice škole na koju je potrošeno 80.000 kuna.
Nakon 2-3 godine rasprave o istim temama u roditeljskom vijeću, a porta je redovito bila na tapeti, mm je izjavio da je to besmisleno jer roditelji ništa što su tražili ništa nisu uspjeli postići, i zatražio da netko drugi od roditelja uđe u vijeće.