-
Pretrage po nalogu privatnoga ginekologa
Molila bih informaciju - da li doktor opće prakse (a ne soc. ginekolog) može/smije izdati uputnice za pretrage koje je preporučio privatni ginekolog.
Konkretno, morala bih obaviti sljedeće pretrage: KKS, CRP, SE urin, UK, jetrene pretrage.
Unaprijed se ispričavam ako je ova tema već otvorena, ali nisam ništa uspjela pronaći. U slučaju da postoji ista/slična tema, slobodno premjestite.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,
-
može - ako želi. no vjerojatno će ti ipak preporučiti da si nađeš socijalnog ginekologa radi eventualnih pretraga/uputnica za pregled u bolnici koje ti opća praksa ne može dati.
-
Ove pretrage koje si nabrojala ja uredno obavljam svake godine kao dio sistematskog kod mog doktora opće prakse. On mi naravno napiše i uputnice.
-
meni dr sve to prepiše kad god mi treba. Ginić kaže šta a dr prepiše i još kako je vrlo stručna pomogne mi oko nejasnoća s nalazima tako da uvijek imam dva mišljenja.
-
To su pretrage za koje ti dr. opće prakse može dati uputnicu bez problema, ne vjerujem da će ti komplicirati, ali za neke pretrage tipa brisa cerviksa, testiranje na toxoplasmozu ili sl. ti ipak treba uputnica od ginekologa (socijalnog).
-
Osoblje foruma
meni je moj liječnik opće prakse dao sve te uputnice u trudnoći
-
ako ništa, trebat će ti uputnica od socijalnog ginekologa za preglede u bolnici u kojoj ćeš htjeti roditi. Tu ne priznaju od socijalnog. Pa možda da ipak potražiš jednog...
-
Potpisujem cure koje kažu da će ti možda i dati za ove pretrage koje si navela ali za neke ginekološke tipa briseva i sl. sigurno neće jer ne smiju.
Moja dr. opće prakse ne bi dala ni za ove gore jer kaže da sve u vezi trudnoće mora dati soc. ginek.
Još je problem ako ti soc. gin ne da uputnice po preporuci privatnog jer kao ne ideš k njemu na preglede, tako da u sveu tome moraš stvarno znati balansirati
-
jednostavno reci soc. ginekologu kad ga nađeš da trudnoću vodiš privatno, jer ti to plaća firma, dopunsko privatno osiguranje ili tako nešto.
Osim toga, on za tebe dobiva određeni iznos novaca od HZZO-a i u biti je super da ti može dati uputnicu, a da ne mora pregledavati. Znam da ima onih koji rade probleme, ali malo se raspitaj tko je blagonaklon po tom pitanju.
-
Hvala na odgovorima i savjetima.
Čini se da svaki doktor opće prakse ima svoju politiku.
Naime, kako jučer navečer nisam stigla otići po uputnice, jutros sam nazvala med.sestru i pitala da li je doktorica napisala uputnice, na što mi je ona odgovorila da je doktorica napisala SAMO jednu uputnicu, i to onu za krvnu sliku, a da za ostale moram ići kod soc.gin. Nisam mogla vjerovati, jer mi se niti ostale pretrage nisu učinile nešto specifične, a što je najbolje, indikacija za te pretrage nisu bili ginekološki problemi, već sumnja na urinarnu infekciju (doduše, po preporuci privatnoga ginekologa).
Ukratko: ova doktorica mi nije uštedila vrijeme i trud, jer sada moram otići i kod soc.gin. i mislim da iz principa neću uzeti niti tu jednu uputnicu.
Iz vaših postova vidim da vaši dr. opće prakse izdaju ovakve uputnice, pa ako netko zna ili ima propis u kojemu je ovo navedeno, molila bih da me obavijesti.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,
-
nikolina, radi se o tome da to nisu specifične ginekološke pretrage nego najobičnije, koje možeš raditi iz bilo kojeg razloga i na koje te opća praska može bilo kad uputiti. e sad, druga je stvar što te na njih uputio ginekolog pa tvoja liječnica opće prakse može komplicirati ako želi. otiđi do nje i pokušaj se dogovoriti, a za ubuduće ipak imaj u pričuvi ginekologa prim. zaštite.
-
U svezi ove problematike informirala sam se u Croatia osiguranju; s info telefona za obvezno osiguranje su me spojili s referenticom za ugovaranje osiguranja (tel. 4806-370, 4806-390) koja mi je dala sljedeću informaciju: Doktori opće prakse ne izdaju uputnice prema preporuci privatnoga ginekologa; iznimku predstavljaju pretrage koje nisu povezane s ginekološkim problemima, kao što je u mome slučaju. Međutim, kako to nigdje nije zapisano/propisano (!), postoji konfuzija oko toga koje uputnice doktori opće prakse po preporuci privatnoga ginekologa smiju pisati, a koje ne smiju. Najinteresantnije u svemu je što i sama Croatia osiguranje priznaje da o svemu tome ne postoji pisani dokument (iako bi po meni i oni trebali/mogli utjecati da se to definira/propiše), te izjavljuju da iz toga razloga oko toga postoje nedoumice kod doktora opće prakse.
Ako smatrate da bi ovu problematiku bilo bolje staviti pod 'PRAVNA PITANJA', slobodno premjestite cijelu temu s postovima.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,
-
Koliko znam, sto se tice krvne slike i sl. opcih pretraga, dr opce prakse MORA napisati uputnicu. No sto se ginekoloslkih pretraga, ili onih vezanih uz trudnocu, mora ju napisati ginekolog.
-
Osoblje foruma
meni je dok opće prakse propisao uputnice za sve krvne pretrage te za petrovu 3 (krvna grupa i hepatitisi) i na uputnicu je bez dileme napisao dg. trudnoća.
Dakle, može se.
-
Meni dr. opće prakse nije htjela napisati nijednu uputnicu u trudnoći, čak ni za krvnu sliku (uz objašnjenje da to mora soc. ginekolog
)
-
Može, no to ovisi o njegovoj dobroj volji.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma