Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Državni vrtić i mali vegetarijanci?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Državni vrtić i mali vegetarijanci?

...znam da je postojao topic, ali je "zapeo", pa možda novi bude inspirativniji...
    Naime, ne zanimaju me informacije o priv. vrtićima, već dvije godine imamo iskustva s takvima; zanima me znate li koji državni vrtić u koji idu mali vegetarijanci, koji su tolerantni prema takvome tipu prehrane i u kojima se na neki način može organizirati vege-prehrana...

Ja znam samo za Dugu na Ferenčici, ali to mi je predaleko :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mozda da pitas u Vjeverici na Mihaljevcu ak ti je to ok lokacija.
    Oni su i inace naklonjeni zdravijoj hrani pa su mozda spremni i za maloga vegetarijanca.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i mene zanima

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ili da pitanje preformuliram; znate li u koje držav. vrtiće idu djeca vaših frendova vegetarijanaca?

Pa nemoguće je da baš svi idu u privatne :/

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vjerojatno uskoro neće biti niti jedan gradski vrtić koji bi nudio i vegetarijansku prehranu, jer ministarstvo zdrastva i dječja pravobraniteljica zastupaju mišljenje da je o ozbiljno zanemarivanje djetetovih potreba za zdravom i raznolikom prehranom. Znam da "Duga" ima nekih manjih problema zbog tog.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mislim da u waldorfkim vrticima imaju vegetarijanski jelovnik ili u njagorem slucaju meso jednom tjedno. treba se raspitati, vjerovatno nije u svima ista situacija, a znam da waldorfska grupa ima u sklopu drzavnih vrtica.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ja mislim da u waldorfkim vrticima imaju vegetarijanski jelovnik ili u njagorem slucaju meso jednom tjedno. treba se raspitati, vjerovatno nije u svima ista situacija, a znam da waldorfska grupa ima u sklopu drzavnih vrtica.
    mahima je pitala za drzavne vrtice, a ne privatne poput waldorfa.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj catwoman prvotno napisa
    vjerojatno uskoro neće biti niti jedan gradski vrtić koji bi nudio i vegetarijansku prehranu, jer ministarstvo zdrastva i dječja pravobraniteljica zastupaju mišljenje da je o ozbiljno zanemarivanje djetetovih potreba za zdravom i raznolikom prehranom. Znam da "Duga" ima nekih manjih problema zbog tog.
    ako je to istina, ovo je zaista strašno.
    ignorantski i diskriminirajuće .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj smile8 prvotno napisa
    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    mahima je pitala za drzavne vrtice, a ne privatne poput waldorfa.
    smile8, pazljivo sam procitala mahimin post i znam da je pitala za drzavne vrtice. drzavni vrtic poletarac (dubrava) ima waldorfsku grupu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Podižem!
    Da ne otvaram novi topic, bila bih zahvalna ako netko ima informacije o privatim vrtićima koji nude vege prehranu da ih podijeli s nama, ovdje ili na pp. Naročito me zanimaju oni južniji u ZG, ili u VG.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u novim standardima prehrane za vrtic (ona debela knjiga) ima i o prehrani vegetarijanaca - nazalost nisam stigla procitati i tako vidjeti smjernice.

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Naš waldorfski ima vege prehranu. Na Jordanovcu je, kod MIOCa. Ima i Vitica u Vukovarskoj. Za Novi Zgb sam poprilično sigurna da nema takvog vrtića. U Samoboru je jedan waldorfski vege, ali pretpostavljam da ti je to daleko.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prosle smo godine napravili vise manje detaljno istrazivanje situacije (nismo bas nazvali vrtice u svim krajevima Zgb-a, vec prema svojim interesima, no mislim da smo dobili prilicno dobru sliku). Zakljucci su sljedeci...

Gradski vrtici:
    - DV Duga je jedini koji ima (ili jedini koji je tad imao) jasno izvjesena dva menu-a jedan ne-vege i jedan vege
    - neki drugi gradski vrtici su takoder otvoreni za vege-ishranu: npr. mi idemo u DV Vjeverica u kojem puno polazu na zdravu ishranu (zanimljivo, sportska grupa ima puno integralnih sastojaka, lece, slanutka itd. u svom menu-u, no ni ostale grupe ne zaostaju) i tamo smo bez problema za Luku dobili poseban vege menu (nije prvi vegetarijanac tamo; samo smo tocno definirali sto jede, a sto ne jede i to je to)
    - u nekim gradskim vrticima su spremni na dogovor (stekla taj dojam kad smo nazvali npr. DV Jarun) ili jos nisu imali takav zahtjev ali nisu zatvoreni za tu ideju
    - u nekim gradskim vrticima ni da bi culi...
    - ergo, treba pitati i ako se niste zapikrali bas na odredeni vrtic, sanse (bar prosle godine) nisu bas toliko bezizgledne

Privatni vrtici:
    - ful vege: waldorfski vrtici Vitica (Vukovarska i Rockfellerova), Trnoruzica (Jordanovac, ne poimijesati s gradskim vrticem istog imena), Mala Vila (Tuskanac)
    - vege opcija: Leptiric Lu (Pantovcak i Vrapce), Montessori (Malesnica), Zvjezdica (pri hrv.-americkom drustvu: Petrova i Cvjetno naselje)
    - vege mogucnost: PipiDugaCarapa (Jarun), PrviKoraci (Precko), Srceko (Pantovcak)

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E, od privatnih vrtica sam zaboravila spomenuti waldorfski vrtic Pupoljak (okretiste Borongaj - sele se na Jordanovac).

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Vi imate izbora - mi ćemo morati u jedan jedini u Ck :/
    Flower hajde molim te baci oko na smjernice

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bacam oko cim stignem.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I za gradske i za privatne vrtice vrijedi isto uputstvo: pitati, naglasiti zelje i uvjete i, ako opcija vec ne postoji, pokusati se izboriti. Naravno, lakse je kad je izbor vrtica siri...

Osim toga ponekad jako ovisi s kim u vrticu se razgovara... npr. u jednom vrticu je zdrav. radinica izrazila zabrinutost kako ce ta podjela utjecati na dijete dok su tete i pedagogica bile ful cool za vege opciju.
    Btw, Luka je dosad isao u dva "mijesana" vrtica i nije bilo problema - jednostavno svi se uce tolerirati razlicitosti - Luki podjela ne smeta, nisam primijetila da bi ga klinci oko toga zezali, a uostalom ako djeca zele zezati nekog uvijek ce naci razlog , a ako ih se od pocetka uci da su ljudi razliciti vjerojatnost ispada je mislim ipak manja (osim toga klinci ovako i onako u toj dobi nesto jedu, nesto ne jedu i ne obracaju toliko paznju sto neki njihov frend jede ili ne jede).

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Flower, kao i gdje se moze doci do "debele knjige"? Da li je dostupna javnosti?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja ću potražiti knjigu ako flo ne stigne napisati ću njihove smjernice (mada nisam baš sigurna da su pozitivne što se tiče vege prehrane).

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Trazila prirucnik a nasla ovaj clanak ... Dakle, i izvan Zagreba ima gradskih vrtica koji nude vege hranu

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A, evo i iz ureda pravobraniteljice...

Zakljucujem da im je poznat stav americkih i kanadskih nutricionistickih udruzenja "Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood and adolescence.", te nigdje zapravo ne kazu da je vegetarijanska prehrana neprihvatljiva u djece, no bacaju teziste na dobro planiranje takve prehrane (a svaka prehrana se mora dobro planirati ) te iz straha prema tom planiranju ne opravdavaju (unatoc gornjeg stava i detaljne analize u org. clanku) vegansku prehranu za bebe (well, ako se beba doji do 2-3 godine onda ionako nije na striktnoj veganskoj dijeti ), te se boje dati, kako sami kazu, potporu vegetarijanskoj prehrani (ergo, cak ne kazu da je losa vec im se cini da je komplicirana i skupa). Kazu da su socioekonomske i kulturoloske prilike kod nas takve da je relativno visoka stopa deficitarnih stanja i u djece na mješovitoj prehrani. I pri tome ne uzimaju u obzir da su ta "deficitarna" stanja vise uzrokovana lose planiranom mjesovitom prehranom (junk, neraznolikost te nazovi mjesovite prehrane, stvaranje losih navika stalnog konzumiranja nekvalitetnih namirnica) nego samom neimastinom... Nase moderno konzumersko drustvo i dostupnost, te cak i forsiranje losih namirnica, stvara probleme, no ...

Well, nije bas da poticu vege ishranu , ali ako se pravilno cita vidi se da se zapravo nisu usudili popljuvati je, vec su malo reinterpretirali afirmativne clanke i bacili teziste na navodnu tezinu planiranja dobre vege ishrane i zakljucili da u postojecim uvjetima ne mogu bas dati "potporu".

Nije da ce nam nakon ovog objavljenog misljenja biti lakse dobiti sto trazimo, ali se ipak, mislim, vidi da je "borba" za pravo na izbor prehrane u vrticima na pravom putu i nije bezizgledna .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

te iz straha prema tom planiranju ne opravdavaju (unatoc gornjeg stava i detaljne analize u org. clanku) vegansku prehranu za bebe (well, ako se beba doji do 2-3 godine onda ionako nije na striktnoj veganskoj dijeti )

Upravo tako.
    Ako dijete doji prvih pet-sest godina zivota, u cemu je problem?
    Osim ako je kravlje mlijeko nutricionisticki superiornije ljudskom mlijeku...

Kada se govori o veganskoj prehrani, uvjek se spomene B12. Recimo da je to istina, da veganima fali taj vitamin. Uz dodatak B12, i veganska prehrana je onda "sigurna"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •