Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 161

Tema: visina alimentacije

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    Sorč, hoćemo li se dovesti do toga da razglabamo o tome jel teže samohranom ocu ili majci? Jel teže roditelju koji ne živi ili onom koji živi s djecom.
    :? :?

zbunjena sam... znači dozvoljeno je ovo:

Citiraj Tata! prvotno napisa
    šteta što te ne mogu malo ubacit u kožu tata, pa da vidiš kako je!
    a nije dozvoljeno ovo:
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    šteta što te ne mogu ubacit malo u kožu mama, pa da vidiš kako je...
    :/

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa ok možda sam pogriješio, pa se ispričavam, jer prvo mi je palo na pamet da si se opet ženski suosjetila samo za mamu u tom slučaju, kako joj je po mjesec dana bez djece, a niko se ne pita kako je to tatama koji su i u nekim redovitim odnosima zbog inata mama osuđeni biti toliko bez djece!
    a jesi li ovaj nastavak NAMJERNO previdjela???

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne shvaćam točno na osnovu čega si ti sebi dao za pravo odbijati novčani iznos koji bi u slučaju dodjele djeteta tebi na odgoj i brigu davala majka.
    Pa lijepo sam rekao da je to moj osobni (naglašavam osobni) stav! Imam li pravo na to??? a ako ti kažem osobni to znači da puno bolje poznajem osobnu situaciju nego ti i osobu kojoj nudim 0kn alimentacije i zašto! I vjeruj mi itekako dobro znam da je to za nju zgoditak koji ju jedino i interesira!

jel možeš shvatit da je to žena koja je mjesec dana živjela u bracnoj zajednici sa mnom, hej mjesec dana!? pa čak i tih mjesec dana samo formalno - imajući drugog čovjeka u pozadini, kojeg je u stvari i jedinog voljela! i to bez ijedne kune uloga u ikakvu imovinu sa mnom, a koja sad traži podjelu imovine moga oca? shvaćaš li dozu njene željene okoristivosti od formalne pravne institucije zvane "brak"? i volio bih da više ne moram ići u gnjusnije detalje, da bi netko ovdje konačno osoban stav priznao pod osoban, jer vjerujem da bi to bilo za mnoge normalne, moralne i poštene ljude ovdje, vrlo šokantno otkrivenje nečije iskvarenosti!

Za ime svega, pa to je jednako kao da govoriš:"Ne moraš ga voljeti, ne želim da ga voliš, tata će ga voljeti!".
    uh tweety ovo ti je tako neprimjereno komparirano pogotovo ako uključimo osobne okolnosti, da bih mogao parafrazirati tvojim vlastitim komentarom - tako pametni ljudi, a moram moderirat! Zaboga...

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorč, hoćemo li se dovesti do toga da razglabamo o tome jel teže samohranom ocu ili majci? Jel teže roditelju koji ne živi ili onom koji živi s djecom.
    :? :?

zbunjena sam... znači dozvoljeno je ovo:

šteta što te ne mogu malo ubacit u kožu tata, pa da vidiš kako je!
    a nije dozvoljeno ovo:
    šteta što te ne mogu ubacit malo u kožu mama, pa da vidiš kako je...
    nisam previdjela. ispričao se u prvom slijedećem postu.

:/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne shvaćam točno na osnovu čega si ti sebi dao za pravo odbijati novčani iznos koji bi u slučaju dodjele djeteta tebi na odgoj i brigu davala majka.
    Pa lijepo sam rekao da je to moj osobni (naglašavam osobni) stav! Imam li pravo na to???
    Naravno da imaš pravo, samo me iznenadio takav tvoj stav.
    I dalje mislim da je to zapravo revolt i plod tvog povrijeđenog ega, a mislila sam da si iznad toga.
    Ne mislim da mi je komparacija kriva, čak niti najmanje karikirana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="Tata!"]
    jel možeš shvatit da je to žena koja je mjesec dana živjela u bracnoj zajednici sa mnom, hej mjesec dana!? pa čak i tih mjesec dana samo formalno - imajući drugog čovjeka u pozadini, kojeg je u stvari i jedinog voljela! i to bez ijedne kune uloga u ikakvu imovinu sa mnom, a koja sad traži podjelu imovine moga oca? shvaćaš li dozu njene željene okoristivosti od formalne pravne institucije zvane "brak"? i volio bih da više ne moram ići u gnjusnije detalje, da bi netko ovdje konačno osoban stav priznao pod osoban, jer vjerujem da bi to bilo za mnoge normalne, moralne i poštene ljude ovdje, vrlo šokantno otkrivenje nečije iskvarenosti!
    Mislim da većina nas ovdje ima priču koja bi mogla početi sa: "Ljudi moji, pa jel vi možete shvatiti.....!". Neću ti zabraniti ventilanu, jer svatko ima potrebu za tim i pravo na to, na ovom pdfu.
    Ipak, moram priznati da mi se čini kako je većina nakon početnog šoka, nevjerice prestala s ventilacijom i krenula dalje sa životom, samo ti nikako da kreneš dalje.
    Neću komentirati ovo što si napisao, jer ne komentiram nikad dok ne znam drugu stranu priče, ali ću ti poželjeti što skoriji oporavak povrijeđenog ega (i srca).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

EDIT: popravljam zbrčkani citat

Mislim da većina nas ovdje ima priču koja bi mogla početi sa: "Ljudi moji, pa jel vi možete shvatiti.....!". Neću ti zabraniti ventilanu, jer svatko ima potrebu za tim i pravo na to, na ovom pdfu.
    Ipak, moram priznati da mi se čini kako je većina nakon početnog šoka, nevjerice prestala s ventilacijom i krenula dalje sa životom, samo ti nikako da kreneš dalje.
    Neću komentirati ovo što si napisao, jer ne komentiram nikad dok ne znam drugu stranu priče, ali ću ti poželjeti što skoriji oporavak povrijeđenog ega (i srce).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ok možda sam pogriješio, pa se ispričavam, jer prvo mi je palo na pamet da si se opet ženski suosjetila samo za mamu u tom slučaju, kako joj je po mjesec dana bez djece, a niko se ne pita kako je to tatama koji su i u nekim redovitim odnosima zbog inata mama osuđeni biti toliko bez djece!
    a jesi li ovaj nastavak NAMJERNO previdjela???
    što sam trebala vidjeti ili previdjeti? ispriku zbog redosljeda? :?

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma tweety kad ne navodiš citat onda je reakcija upućena postu i osobi netom prije, dakle PREVIĐANJE nije bilo upućeno tebi nego sarkastičnoj dami koja je i nakon moje isprike navalila uvredom, a u svom opravdanju graciozno se i bez srama poziva na moj citat, namjerno zaobilazeći ispriku koja ga sama po sebi anulira, što je u najblažu ruku nekorektno!

O revoltu si možda i u pravu, ali definitivno ne revotu od povrijeđenosti ega, to doista nema više uopće veze sa povrijeđenim egom nego brutalnošću nečije nemoralnosti i totalne beskrupuloznosti. I molio bih da me se više ne proziva u tom kontekstu, jer moj je ego emocionalno vrlo ispunjen i zadovoljan, imam poštovanje i podršku prijatelja, imam beskrajnu privrženost svog djeteta, odnedavno i toplinu nove ljubavi u mom životu i što je najvažnije mirno spavam, jer znam da sam na najpošteniji način ušao u vezu i brak sa BŽ, dao sve od sebe za izgradju te bračne zajednice, a to što je ona nije željela, što je levitirala u nekim nezrelostima i neživljenostima, to neka je ipak njen križ - ne moj! Al to da se ona nakon svega sad želi okoristit čisto pravnom osnovom "braka", e to je jedan drugi par cipela, koji se definitivno ne zove - povrijeđen ego, a dopustit ćeš da može inicirati i revolt!

Dakle primjer koji sam naveo u vezi ljubavnika, nije uopće bilo sažaljevanje nad mojim povrijeđenim egom, nego samo naglašavanje okolnosti u kojima se nešto događalo, da bi danas terorizirala parnicama za podjelom "stečevine" (mojih roditelja čak štoviše), upravo kao da je to bio zdravi bračni život od nekoliko godina u kome se nešto moglo doista i steć, a ne čista farsa od mjesec dva.

I meni doista nije bila potrebna ventilana ovdje, niti namjera, nego je citat "jel možeš shvatit da je ta žena..." trebao objasnit okolnosti zbog čega je prisutan moj osobni stav od 0kn alimentacije u eventualnoj ulozi skrbnika! Al ako tebi i opet nije jasno, meni itekako jest, da se u potražbi podjele roditeljske imovine, ne radi o brizi za dijete, nego brizi za osiguranje vlastitog dupeta, da se u tužbom potraživanoj alimentaciji od ni manje ni više nego 80% moje plaće, ne radi o zadovoljenju potreba samo djeteta, nego debelo i majke (neutaživi sindrom životnog osiguranja Rupić Višnjić). I da je na kraju krajeva financijska glad jedini osnov njenog interesa i samo naglašava iskvarenost tog karaktera, dok u pozadini svega bez srama zanemaruje prijeko potrebni interes za elementarnom roditeljskom komunikacijom i suradnjom! E vidiš to doista onda izazove u čovjeku revolt, a za moje skrbništvo njoj ponuđena alimentacijska obaveza od 0kn dobije itekako smisao!

I molim ne bih se više raspravljao o tome - to su moje osobne stvari!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

što sam trebala vidjeti ili previdjeti? ispriku zbog redosljeda? :?
    bez brige oni koji će htjet znat će cijenit ispriku... za ostale me nije ni briga, oni će i dalje na hvala - opalit šamar, jer neoprostivo im je ovdje vidit i muški stav!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Neću komentirati ovo što si napisao, jer ne komentiram nikad dok ne znam drugu stranu priče, ali ću ti poželjeti što skoriji oporavak povrijeđenog ega (i srca).
    na ovo x velik kao kuća. I dodajem za onu dobru Američku poslovicu: The best revenge is to live well (najbolja osveta je živjeti dobar život).

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ako se smijem nadovezati... rijec je o privremenoj odluci. ako nekome nije odgovarala u roku 15 dana na istu se moglo zaliti. o alimentaciji nema ni rijeci dok sudska odluka, o povjeravanju djeteta na odgoj i skrb jednom roditelju i određivanje susreta i druzenja s istim, nije pravomocna. novac odnosno financijska naknada u svrhu mjesecnog uzdrzavanja za dijete također moze biti privremena odluka ukoliko ju je neka od stranaka u sudskom postupku trazila.

dijete sigurno nece mogu pola mjeseca biti s jednim, a pola s drugim roditeljem jer to, da budem iskrena, granici s totalnom gluposcu i na to su trebali reagirati ( kad vec nisu roditelji) socijalni radnici ili psiholog czss.

svaka druga rasprava o tome je li teze majci ili ocu koji ne zivi s djetetom je nezahvalna tema jer ne govorimo o nekakvim stereotipima pa prema tome nemamo mogucnost kategoriziranje necijih osjecaja, misljenja ili stavova.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

podižem temu i molim za pomoć.
    situacija je ovakva otac mog djeteta i ja napokon smo nakon dugogodišnjeg "bolesnog" odnosa prekinuli za uvijek. On sad ima drugu vezu (2 tjedna nakon prkida). G je od rođenja živjela samnom, on je navraćao kad je htio. Povremeno joj je kupovao odjeću i poklone, ali nokad nije novčano sudjelovao.
    Ono što me zanima je na temelju čega se određuje visina alimentacije.
    Da li se u obzir uzimaju i nekretnine, auti i sl. Znam da sigurno nema neku veliku prijavu. Ali ima svoju vetrinarsku ordinaciju i 10-ak zaposlenih. Uzima li se i to nekako u obzir. Znam da će sada početi polemike o mojoj pohlepnosti, ali nekako je prelagano pristao dati mi ono što sam tražila (pola najniže plaće koju isplaćuje što bi bilo 1100 kn). Pošto znam kako je težak za dati lovu pitam se.
    Napomena- pristala sam da se otvori štednja na dijete, tako da sve ide njoj.
    Nemam nikakvu namjeru išta od toga trošiti na sebe, sva sreća ne treba mi. Ali želim joj osigurati školovanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao prvo ne trebas se osjecati krivom i nikome pravdati zbog toga sto ce dijete dobijati dio love i od oca

on njoj moze neovisno o alimentaciji otvoriti racun za stednju, to nema veze sa troskovima koji su svaki mjesec tu

ako ima visoka primanja zbog cega tvoje dijete ne bi imalo veci standard i vecu lovu, pa zivis u kapitalistickom uredjenju

pa boris se za standard tvojeg djeteta i trebas jedino i iskljucivo imati na umu njezine interese i moras se boriti da dobije sto vise

(ovo kaj si napisala, ko da si opisala bivseg veta od moje psice)

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    Znam da će sada početi polemike o mojoj pohlepnosti, ali nekako je prelagano pristao dati mi ono što sam tražila (pola najniže plaće koju isplaćuje što bi bilo 1100 kn).
    no ako ćeš otvoreno, tu doista ima materijala za polemike o pohlepnosti! Naime tražila si 1100kn i dobila si i sad si još nezahvalna, a samo zato jer si ih "prelako" dobila.. mislim da je po srijedi inat zbog ogorčenosti prema ocu tvog djeteta, jer bi ga sad rado htjela dotuć onim što imaš na raspolaganju! za početak alimentacija... pa umjesto da si zahvalna da si ostvarila svoje uvjete, i za preškolca sasvim uobičajenu alimentaciju, ti naprotiv sad tražiš načina kako ćeš ga dodatno opteretit i usudio bih se reći, zapravo - kaznit! a ne zaboravimo da se mogao i cijenkati, pa bi li bila sretnija možda da si izvukla nekih 800kn?

osobno mi se čini da ćeš tim isiljavanjem samo potaknuti u njegovim očima osjećaj nepravde i direktnog napada i okoristivosti, što može samo pooštriti vaš roditeljski međuodnos... pa u miru objektivno razmisli jel ti to uistinu potrebno!

Nemam nikakvu namjeru išta od toga trošiti na sebe, sva sreća ne treba mi. Ali želim joj osigurati školovanje.
    eto ovo je hvale vrijedan potez i mislim da svakom iole sumnjičavom muškarcu nedvojbeno daje dovoljno povjerenja kako novac stvarno ide njihovom djetetu! dalo se iščitati i na ovom forumu tužne priče kako otac plaća alimentaciju, a dijete nema za hranu i odjeću, al zato majka ima za šminku, što je situacija koju svom djetetu sigurno ni jedan otac ne želi... osobno znam i ja jedan takav primjer da je dijete prisiljeno nosit 2 broja manju odjeću!

dakle školovanje... nekom banalnom računicom 12*15god*1100Kn dobije se čista cifrica od nekih 200.000kn, pa uz pripadajuće kamate i parcijalna povećanja, barem još 100.000kn! a mislim da bi to moglo biti sasvim pristojno za neki zdravi početak djeteta ili njegovo danas sutra školovanje.

Dakle činjenica da si ti dovoljno sama situirana da vjerojatno bez problema podnosiš teret svakodnevnog financiranja je velika blagodat, sve ostalo s njegove strane je dobrodošli dugoročni bonus! i ukoliko ste se dogovorili koliko si tražila, stvarno je neumjesno sad preslagivat te dogovore i raspirivat time zlu krv!

e sad financijske potrebe za dijete se povećavaju s godinama odrastanja i novih obaveza (škola, aktivnosti...) pa će ti se i ta temeljna svotica sukladno tome povećavati, a stvarno ne mislim ukoliko vaša roditeljska obaveza i suradnja zaživi kako treba, da se tata neće isprsit i još pokojim podijeljenim troškom ili povećanom uplatom!

što se tiče njegove imovine, pokretne i nepokretne, te firme s 10 zaposlenih, mislim da je prerano razmišljati o namirenju iz tog "fonda". Tvoje dijete je naime nepobitno upisano kao njegov zakonski nasljednik, kao i sva ostala zakonita djeca, pa će definitivno kad tad dobiti svoj pripadajući kolač te ostavštine!

vama ipak, po svemu sudeći važnije od alimentacije, sad prvenstveno predstoji period zakopavanja ratnih sjekira, pomirenja sa nastalom situacijom i saživljavanje u zdravom roditeljstvu! ja ti garantiram da ćeš time za svoje dijete 10x kvalitetnije pridonijeti nego isiljavanjem par sto kuna veće alimentacije!

nadam se da ćeš me shvatiti u punoj dobronamjernosti!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Visina alimentacije ovisi o standardu života koji njeguju roditelji pa ne bih ulazila u to do koje visine si trebala ići. U sebi imam definiranu samo donju granicu, a to je 1000kn. Mislim da ne bi smjela biti niža od toga, za roditelja koji ni na koji drugi način ne sudjeluje u podjeli troškova.

Ono što ja ne bih radila, i ne radim uostalom, je stavljala na račun sa strane.
    Alimentacija po meni služi za pokrivanje svakodnevnih troškova. Ukoliko on dodatno želi stavljati i sa strane to je naravno njegovo pravo.
    No, svi mi imamo različite situacije pa iz tog kuta i gledamo.

Ono što sigurno ne bih radila je hranila nečiju paranoju spremajući novce sa strane. Ako je toliko bolestan i misli da će jedan roditelj trošiti novce na šminku, nek se ode liječiti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tweety, svaka čast

gita to što ti možeš pokriti svakodnevne troškove, ne znači da on ne treba u njima sudjelovati

kakva pohlepa ženo, pa normalno je da se boriš za svoje dijete i da joj možeš što više priuštiti, to za što ste se vi dogovorili je stvarno minimum

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slažem se s Tvit i Aleks, a bome i sa Strej!
    Citiraj stray_cat prvotno napisa
    on njoj moze neovisno o alimentaciji otvoriti racun za stednju, to nema veze sa troskovima koji su svaki mjesec tu

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pa dobro, svakom svoje gledište, ali ono što definitivno ne shvaćate sa svoje pozicije to je da gramzivim alimentacijskim iznosima od 50% plaće kojim bi eventualno možda bile zadovoljne, zapravo gušite partnerski odnos i povjerenje prema dobronamjernosti istog! osim toga zaboravlja se da u zajedničkim domaćinstvima roditelji zajedno stvarno ne izdvajaju toliko za djecu koliko potražuju u alimentacijskim iznosima!

a i spominjao sam jedan važan detalj, kako uz redovni alimentacijski iznos mi odvojeni roditelji od svoje djece, potrošimo uredno još jedan alimentacijski iznos na svoju djecu dok su kod nas, a koji vi majke uopće ne percipirate, zapravo štoviše namjerno zanemarujete, niti želite priznati kao jednako vrijednu našu potrebitost!

nekako sam iz širokog vidokruga oko sebe, stekao još jedan zanimljiv dojam, kako su najlakomije i najglasnije u alimentacijskim potraživanjima, upravo one koje su brakove i razorile svojim "slobodnjačkim" svjetonazorima i nesaživljenostima! a možda je to zapravo i vrlo logično, kao prirodna različitost agilnosti jednog predatora, spram pritajenosti one koja je ispala žrtva... kao uostalom i u svemu drugom!

uglavnom kada bi se s toliko žustrine sve te majke pozabavile ostvarivanju kvalitetnijeg partnerskog roditeljskog odnosa, koliko se energije troši na ishodovanje što većih alimentacija, vjerujem kako bi već kroz sam taj prirodniji, opušteniji, korektniji i povjerljiviji odnos spram partnera, dobijali potpore za djecu i puno više nego traže! obično se dobro dobrim vrati... i obrnuto!

sjećam se vrlo zanimljive reakcije jednog prijatelja koji je u trenutku totalno iscrpljujućeg razmaženog i skroz neracionalnog pritiska njegove žene i pohlepe za njegovom imovinom, što se već ničime razumnim nije moglo tolerirati, konačno lupio rukom o stol i rekao joj bez puno priče: pripremio sam jako dobar mjesečni alimentacijski iznos za tebe i dijete, NE MOGU VIŠE IZDRŽATI ovaj tvoj pritisak i samo reci da li sam ti doista toliko malo važan da me toliko želiš psihički uništiti? ako si odlučila biti sama i imati svoj mir, reci to otvoreno!, stavio je pred nju kuvertu s alimentacijskim ugovorom i rekao: ovdje ti je jako dobra budućnost za tebe i dijete, odlučiš li je uzeti to će biti naš kraj, ali znaj da ni ti ni dijete nećete ostati gladni radi toga!

nije je uzela! unutra je stajao ugovor na alimentaciju od 5.000kn! srećom mogao si ju je priuštiti, a taj isti novac i ženina gramzivost oko njega ga je dovela do te pozicije da joj ga konačno ponudi zauvijek, jer je odlučio da mu novac ne može gospodariti životom, niti diktirati njegovu sreću i zadovoljstvo u življenju...

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Tata! zanm da si pročitao i drugi topic pa znaš i dosta ostalog što me muči.
    Zapravo mislim da si on može priuštiti više, ali ja bih bila zadovoljna i s ovim što smo se dogovorili. čisto me zanimalo koje su osnove za određivanje alimentacije.
    da, ponukalo me to što je prelako pristao, ima on već iskustva u tome 2 razvoda i alimentacija za jedno dijete. dakle, ako tako olako pristaje počinjem se pitati.
    to što sam ja sada situirana i mogu računati na veliku pomoć svojih roditelja, ne znači da će tako biti za 10-ak godina. Ja samo njoj želim osigurati školovanje i budućnost.
    Vjerovali ili ne ja za sebe ne želim ni kunu.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa dobro, svakom svoje gledište, ali ono što definitivno ne shvaćate sa svoje pozicije to je da gramzivim alimentacijskim iznosima od 50% plaće kojim bi eventualno možda bile zadovoljne, zapravo gušite partnerski odnos i povjerenje prema dobronamjernosti istog! osim toga zaboravlja se da u zajedničkim domaćinstvima roditelji zajedno stvarno ne izdvajaju toliko za djecu koliko potražuju u alimentacijskim iznosima!
    čitaš li ti išta prije nego se počneš pjeniti?

ona je tražila 50% najniže plaće koju on ISPLAĆUJE, a ne njegove plaće.

gitulja, ti si se očito naučila ne tražiti ništa. budući da ne možeš biti sigurna u poštenje bivšeg partnera, traži savjet odvjetnika.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

situacija je ovakva otac mog djeteta i ja napokon smo nakon dugogodišnjeg "bolesnog" odnosa prekinuli za uvijek. On sad ima drugu vezu (2 tjedna nakon prkida). G je od rođenja živjela samnom, on je navraćao kad je htio. Povremeno joj je kupovao odjeću i poklone, ali nokad nije novčano sudjelovao.
    Da li se u obzir uzimaju i nekretnine, auti i sl. Znam da sigurno nema neku veliku prijavu. Ali ima svoju vetrinarsku ordinaciju i 10-ak zaposlenih. Uzima li se i to nekako u obzir. Znam da će sada početi polemike o mojoj pohlepnosti, ali nekako je prelagano pristao dati mi ono što sam tražila (pola najniže plaće koju isplaćuje što bi bilo 1100 kn). Pošto znam kako je težak za dati lovu pitam se.

ovo je jako ružno..

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

što je ružno?

ne kužim.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Nikiva prvotno napisa

ovo je jako ružno..

boldano

dobila je što je tražila, ali sad to ne valja jer je on OLAKO pristao na to??

dakle ne valja ako je pristao plaćati iznos koji ga je tražila, baš me znaima koji komentar bi bio da nije pristao..ali naravno ni to nebi valjalo

eto to mi je ružno

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ok, možda je ružno, ali pitam se ponukana iskustvom, da li je pristao samo zato što zna da bi inače plaćao više(znam ja koliko on zarađuje).
    s druge strane nije ružno što želim osigurati svom djetetu budućnost, novac bi tako i tako išao na odvojen račun i bio namjenjen za potrebe njenog školovanja.
    uzmi u obzir da bi ipak ja snosila troškove svih njenih potreba sada.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otac mora snositi troskove i sad i kasnije, nemas se ti kaj kome pravdati zbog toga sto je njen otac u stanju financijski podnijeti puno vise nego vecina u hr

ako mu vec nije bitno kakvim standardom njegovo dijete zivi mislim da nije fer prema maloj da i ti radis istu stvar

ne zbog toga sto ti to financijski ne mozes nego zbog toga sto tvoje dijete na kraju krajeva sa 18 moze imati na knjizici za nesto sto pozeli

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    otac mora snositi troskove i sad i kasnije, nemas se ti kaj kome pravdati zbog toga sto je njen otac u stanju financijski podnijeti puno vise nego vecina u hr

ako mu vec nije bitno kakvim standardom njegovo dijete zivi mislim da nije fer prema maloj da i ti radis istu stvar

ne zbog toga sto ti to financijski ne mozes nego zbog toga sto tvoje dijete na kraju krajeva sa 18 moze imati na knjizici za nesto sto pozeli

ali ne može ona doći na sud i reći ''ja bi da njen otac plaća više od ovoga jer bi ja to spremala na knjižicu za njeno školovanje koje će biti za 15 godina''.

to ni nije svrha alimentacije..

alimentacija služi za podmirenje dijela djetetovih MJESEČNIH POTREBA..a ne za školovanje tamo u nekoj budućnosti...to može tražiti kada se desi...

i osobno mislim da je iznos od 1.100,00 kn malo manji od nekakve normale koju bi plaćala osoba sa malo većim primanjima od prosječnih

ja bi tražila malo više, ali ne iz razloga iz kojih bi u ovom slučaju tražila ona

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ok, možda je ružno, ali pitam se ponukana iskustvom, da li je pristao samo zato što zna da bi inače plaćao više(znam ja koliko on zarađuje).
    s druge strane nije ružno što želim osigurati svom djetetu budućnost, novac bi tako i tako išao na odvojen račun i bio namjenjen za potrebe njenog školovanja.
    uzmi u obzir da bi ipak ja snosila troškove svih njenih potreba sada.

svako želi svom djetetu osigurati budućnost (barem svako normalan)

i kakve veze ima zašto je pristao, bitno je da je pristao na ono što si tražila

ti trebaš izračunati koliko vaše dijete mjesečno ''košta'' i sukladno tome tražiti alimentaciju

moje je ''koštalo'' oko 3.000,00, ja sam tražila 2 000, ali sam dobila 1 500, bez obzira kaj njen otac ima poveća primanja u odnosu na hr prosijek

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a iz kojih to razloga?
    zato što mislim da si to može priuštiti, odnosno znam.
    zato što sam ja rekla da bi bilo fer da plaća bar pola najmanje plaće koju isplaćuje.
    a i uostalom stalno se busa u prsa kako njegovi djelatnici imaju dobre plaće.
    tih 1100 kn je on izvukao. ja nemam uvid u njegovu platnu listu, pa isto tako najniža plaća može iznositi i 5000 kn.
    trošak je sigurno veći, mjesečno, jer samo na vrtić i engleski ode 600 kn.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prestani sama carobirati i pregovarati jer ce te opet preveslati

odi kod odvjetnika i sredi to sluzbenim putem

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a iz kojih to razloga?
    zato što mislim da si to može priuštiti, odnosno znam.
    zato što sam ja rekla da bi bilo fer da plaća bar pola najmanje plaće koju isplaćuje.
    a i uostalom stalno se busa u prsa kako njegovi djelatnici imaju dobre plaće.
    tih 1100 kn je on izvukao. ja nemam uvid u njegovu platnu listu, pa isto tako najniža plaća može iznositi i 5000 kn.
    trošak je sigurno veći, mjesečno, jer samo na vrtić i engleski ode 600 kn.
    meni je samo vrtić bio 750,00 i svejedno sam dobila 1500 alimentaciju (prijavljena plaća mu je bila cca 15 000 kn)

ja ti samo kažem da meni stav ''uzet ću mu više zato što je prelako pristao na to što sam tražila'' - ružan i zao..

ako misliš da su djetetove potrebe veće - traži više

ali nemoj to tražit sa svojim stavom ''djetetu treba za 15 god za školovanje, pa daj ti to sad plaćaj'' - jer tako zaista nećeš dobiti ništa više

uostalom ti ne nemožeš danas znat da će se vaše djete htjet školovat, možda će htjet biti frizerka

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ok, neću se sad opravdavat zato što neki misle da sam zla i ne znam kakva.
    mom djetetu sad ne treba ništa jer joj sve mogu i sama priuštiti, ali to isto tako ne znači da joj otac ne bi trebao ništa davati.
    da znaš kakav mu je stav prema novcu, sigurno to ne bi protumačila kao moju zlobu, ali isto tako čula si samo moju stranu.
    ako se neće htjeti školovati, imat će za otvoriti frizerski salon.
    isto tako to što joj sada ja mogu priuštiti sve, ne znači da ću moći za 5,10, ili 15 godina. a zašto joj ne bih osigurala budućnost?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ok, neću se sad opravdavat zato što neki misle da sam zla i ne znam kakva.
    mom djetetu sad ne treba ništa jer joj sve mogu i sama priuštiti, ali to isto tako ne znači da joj otac ne bi trebao ništa davati.
    da znaš kakav mu je stav prema novcu, sigurno to ne bi protumačila kao moju zlobu, ali isto tako čula si samo moju stranu.
    ako se neće htjeti školovati, imat će za otvoriti frizerski salon.
    isto tako to što joj sada ja mogu priuštiti sve, ne znači da ću moći za 5,10, ili 15 godina. a zašto joj ne bih osigurala budućnost?

to niko niti ne osporava i svi mi želimo svojoj djeci na neki način osigurat budućnost..
    moje je samo mišljenje da je 1 100 kn alimentacije nekakav prosjek..
    ako roditelj ima povećana primanja, naravno da ona može biti i veća, ali...ja sam samo rekla da nemožeš niti sudski tražiti veći iznos na temelju izjave ''ja bi a on plaća više, jer bi htjela da se moje djete tamo jednog dana školuje''...
    i ponavljam se, ti možeš i trebala bi raspisati djetetove MJESEČNE potrebe (sadašnje, ne tamo za 15 godina) i na temelju te cifre tražiti alimentaciju..

nadam se da je sad jasnije..

ali mi se nikako ne sviđa općeniti stav žena '' e on je mene prevario/malteretirao/otišao s drugom i sad ću ga ja opelješiti, jer mu se moram osvetiti...to mi je

i ja sam žena, rastavljena, sa djecom i borila sam se za alimentaciju (koju sam btw počela dobivati nakon 2 godine NEplaćanja ni lipe)..

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma ne želim ja njega opelješiti, ni da mu se osvetim, ni da ga uništim.
    samo sam na temelju godina provedenih s njim, i na temelju njegovih iskustava s brakorazvodnim parnicama i alimentacijom zaključila da je to objeručke prihvatio jer je cifra manja nego što bi mogao očekivati sudski.
    ono što sam navela da ima svoju firmu, je samo zato jer se zna da kod nas privatnici uzimaju više love nego što imaju na prijavi.
    s druge strane, to što sam otišla, i što me vjerojatno varao cijelo vrijeme s većim brojem partnerica kroz godine nije razlog što želim uzeti za dijete koliko god mogu dobiti.
    ako pročitaš moj drugi topic, bit će ti jasno da sam se ja oslobodila. samo sam trenutno u vrtlogu emocija i ni sama nisam znala od kud da krenem.
    neka su pitanja sigurno i nespretno postavljena.

hvala svima, danas se osjećam puno bolje.
    stray_cat

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma ne želim ja njega opelješiti, ni da mu se osvetim, ni da ga uništim.
    samo sam na temelju godina provedenih s njim, i na temelju njegovih iskustava s brakorazvodnim parnicama i alimentacijom zaključila da je to objeručke prihvatio jer je cifra manja nego što bi mogao očekivati sudski.
    ono što sam navela da ima svoju firmu, je samo zato jer se zna da kod nas privatnici uzimaju više love nego što imaju na prijavi.
    s druge strane, to što sam otišla, i što me vjerojatno varao cijelo vrijeme s većim brojem partnerica kroz godine nije razlog što želim uzeti za dijete koliko god mogu dobiti.
    ako pročitaš moj drugi topic, bit će ti jasno da sam se ja oslobodila. samo sam trenutno u vrtlogu emocija i ni sama nisam znala od kud da krenem.
    neka su pitanja sigurno i nespretno postavljena.

hvala svima, danas se osjećam puno bolje.
    stray_cat

onda pokreni to sudski i traži koliko misliš da treba

pročitala sam sve i nemam kaj pametno za reći, jer mi je puno toga tamo nejasno

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Nikiva prvotno napisa
    ali mi se nikako ne sviđa općeniti stav žena '' e on je mene prevario/malteretirao/otišao s drugom i sad ću ga ja opelješiti, jer mu se moram osvetiti...to mi je
    e da al kaj ćeš kad ti je baš to ovdje po srijedi! neznam s kojom bi me argumentacijom netko mogao uvjerit u drukčije nakon pročitane i one druge teme!

Slažem se Nikiva sa svime što si rekla i vidi se da imaš sasvim prizemljene, razumne i realne zaključke, što se nažalost ne bi dalo naslutit od pojedinaca u ovoj raspravi... tim više mi je draže, da je svoje tumačenje iznijela jedna majka i to s proživljenom nesrećom oduzetog djeteta preko granice, pa znam koliko bi tek ti imala razloga za povećanje alimentacijskog zahtjeva, da se na osnovu toga presuđuje... uglavnom mislim da si sve jako dobro i prilično realno razlučila i objasnila gitulji!

nadam se da će konačno shvatiti da je dobila dobru pogodbu!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

aha, ali zato sa sigurnošću znaš da opet neka gospodarska kriza neće skrahirat tvog veterinara poduzetnika i bacit ga za 5, 10, 15 god. na prosjački štap ili nužda prilika u službu običnog seoskog veterinarčića?! sve ti je na ovom svijetu relativno!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

aha, ali zato sa sigurnošću znaš da opet neka gospodarska kriza neće skrahirat tvog veterinara poduzetnika i bacit ga za 5, 10, 15 god. na prosjački štap ili nužda prilika u službu običnog seoskog veterinarčića?! sve ti je na ovom svijetu relativno!
    naravno..može se dogoditi milion raznih scenarija..a alimentacija se određuje na temelju sadašnje - djetetovih mjesečnih potreba i primanja OBA roditelja...

al općenito, velika većina žena misli i očekuje kada se razvedu, da je otac taj koji treba podmirivati SVE troškove..npr. kažu ''njegova alimentacija pokriva vrtić, sport, robicu i bla, bla...a di je hrana i režije i neznam kaj??''...pa mislim...
    a kaj mama ne treba ništa?

neznam, meni to sve skupa nije normalno

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

eto me opet, ne mislim se opravdavati, niti imam potrebu bilo koga bacati na prosjački štap. ne, ne mislim da svu financijsku odgovornost treba snositi otac.
    pitanje o određivanju alimentacije je bilo postavljeno iz razloga što su u hrvatskoj privatnici većinom prijavljeni na minimalac, a u stvarnosti zarađuju puno više.
    ja sam ipak znala s kim imam posla, pa samo da obavijestim da pokrećem sudski postupak.
    jer od fer dogovora do danas je uplaćeno ravno 0,00 kn za dijete.
    uz napomenu da čovjek putuje autom u Beograd svojoj novoj curi svaki vikend, dakle nije da nema novaca. ali uz sve te troškove mu je previše 1.100 kn za G.
    dakle, nema drugog nego sudski, i to je najbolje jer ću jedino tako biti sigurna da će nešto uplaćivati.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nije ni sudsko rješenje garancija plaćanja. :/
    jedino što ga u tom slučaju možeš tužiti u slučaju neplaćanja.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

možda nije garancija plaćanja, ali ću izbjeći sve pokušaje dogovora.
    s druge strane rekla mi je frendica koja radi na sudu da sada naplaćivanje uzdržavanja funkcionira malo drugačije nego prije, da sud kontrolira uplate i automatski sjeda na račun poslije određenog datuma.
    kako bilo, ja odustajem od pokušaja dogovora. natjerat ga da plati ne mogu, ali bar ću znati da sam probala.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...s druge strane rekla mi je frendica koja radi na sudu da sada naplaćivanje uzdržavanja funkcionira malo drugačije nego prije, da sud kontrolira uplate i automatski sjeda na račun poslije određenog datuma...
    ovo mi nije poznato

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    ...s druge strane rekla mi je frendica koja radi na sudu da sada naplaćivanje uzdržavanja funkcionira malo drugačije nego prije, da sud kontrolira uplate i automatski sjeda na račun poslije određenog datuma...
    ovo mi nije poznato

mislim da je to netko nešto pobrkao

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

gitulja, ako se odlučiš za uplatu na štednju ili bilo koju drugu vrstu računa na djetetovo ime, računaj na to da novce može dići samo dijete nakon svoje punoljetnosti. Slučajno nek ti zatrebaju novci ranije, potrebne su posebne procedure, dokazivanja i dozvole od centra za socijalnu skrb i sl.!

Ja bih radije pustila da alimentacija bude alimentacija, a sama štedila za školovanje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MikiMama prvotno napisa Vidi poruku
    gitulja, ako se odlučiš za uplatu na štednju ili bilo koju drugu vrstu računa na djetetovo ime, računaj na to da novce može dići samo dijete nakon svoje punoljetnosti. Slučajno nek ti zatrebaju novci ranije, potrebne su posebne procedure, dokazivanja i dozvole od centra za socijalnu skrb i sl.!

Ja bih radije pustila da alimentacija bude alimentacija, a sama štedila za školovanje.

ja nemam alimentaciju nego dječje štednje u dviej banke i novcima, mi roditelji, normalno raspolažemo. Otkuda ti ta informacija?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Rekli mi u banci, ali tamo negdje 2004. Možda se nešto promijenilo.
    Iako, ima u Obiteljskom zakonu nešto u čl 260. i 261. kad smije kad ne.
    Možda bi ipak za alimentaciju tražili neko odobrenje?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    ja nemam alimentaciju nego dječje štednje u dviej banke i novcima, mi roditelji, normalno raspolažemo. Otkuda ti ta informacija?
    U zagrebačkoj po novom ak klinci imaju Pčelicu, može se mjesećno diči do 10000 kn, za više treba papir od CZZO

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

da, i u HPBu možeš dići do 10000 kn, a preko treba dozvola od czzo

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

u svim bankama je tako...po obiteljskom zakonu...međutim u banci u kojoj ja radim se svi ti računi otvaraju na ime dejteta, a jedan od roditelja se upisuje kao zakonski skrbnik. U slučajevima kad je otac otvorio npr. stambenu štedionicu i upisao se u banci kao zakonski skrbnik a ne kao opunomočenik,te je nakon tog došlo do razvoda braka, mi bankari u internoj proceduri zakonskog skrbnika smatramo onog roditelja s kojim dijete nastavlja živjeti, prema tome ako je to majak ona ima pravo raspolagati s tim novcem. Naglašavam da kod maloljetnog djeteta mora pri otvaranju postojati zakonski skrbnik jer jedino on ima pravo zatvoriti račun i podići novac, opunomočenik to ne može napraviti.

Tino

Početno

Poštovani
    molio bih Vas za malu pomoć, a priča je kratka.
    Nalazim se pred sporazumnim razvodom braka u kojemu supruga postavlja nebulozne uvjete.
    Sa svime se mogu pomiriti jer dijete mi ona ni u kom slučaju ne osoporava i to mi je dovoljno.
    Naime, imam pitanje upravo vezano za ovu temu.
    Radi se o određivanju visine alimentacije s obzirom da preuzimam na sebe obvezu otplaćivanja kredita koji mi je obustava na plaću,
    i kredita kojeg se vrši naplata putem trajnog naloga na tekućem računu,
    zatim nemalog dozvoljenog minusa na mastercardu i tekućem računu i režijskih dugovanja.
    Do tih zaduženja došlo je zato što supruga dugi niz godina nije željela raditi (nakon odlaska pod čudnim okolnostima zaposlila se honorarno).
    Povrat kredita, jednog je za godinu dana a drugog za 4 godine.
    Visina mjesečnih režija iznosi 1/3 mog mjesečnog prihoda jer sam za obitelj kupio prilično velik stan uz pomoć roditelja prije sklapanja braka.
    Kako se radi o sporazumnom razvodu braka te iz tog razloga neću tražiti podmirenje polovine zajedničkih kreditnih zaduženja i ostalih dugovanja, a toliko je rekla da košta kako bi me ostavila na miru da dalje imam svoj život i da neće podnijeti lažnu prijavu za zlostavljanje koja bi automatizmom značila da gubim i radno mjesto (uvjek je prijatila na taj način i tako iznuđivala auto, novac, putovanja, garderobu i proslave za svoje fakultetske prijatelje)
    može li mi netko reći na koji način sud određuje alimentaciju ako su mi primanja ispod životnog minimuma nakon podmirenja svih obaveza koje sam na sebe preuzeo i rasteretio suprugu i dijete?

(zar već i samo otplaćivanje zajedničkog kredita u iznosu 2200kn mjesečno nije dovoljno jer uz to djetetu kupujem garderobu, igračke i činim veliku kilometražu svaka dva dana da bih ga vidio i družio se sa njim u skladu sa sporazumom?)

Malo sam zakomplicirao, ali gubim se u kaosu koji mi je učinila......Sorry.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •