Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Izleti i djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Izleti i djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja

Kako je prošli tjedan pao snijeg, naši prvašići za par dana idu na jednodnevni izlet na Platak. U razredu imaju dvoje mali roma, dječaka i djevojčicu, čije su obitelji, jako lošeg imovinskog stanja. Oni, naravno, nemaju osamdeset kuna za taj izlet. Meni je inače žalosno što ta djeca ne idu niti sa razredom u kazalište, muzeje i na sva mjesta gdje se plaća ulaznica, već ostaju sa knjižničarkom u školi.
    Na roditeljskom sastanku smo dali prijedlog da svi damo malo više, pa da i ta djeca mogu na izlet sa ostalom djecom. Iako je taj prijedlog prihvaćen, razrednica je nakon nekoliko dana rekla to ipak otpada, da se jedna majka njoj osobno požalila, jer ima dvoje djece u školi, teško pokriva sve njihove potrebe i ne može financirati drugu djecu.
    Ja tu majku razumijem, jer neke obitelji jedva sklapaju kraj sa krajem. Kako je ovo tek prvi od tri izleta koji predstoje do kraja školske godine, ovakva praksa bi bila preveliko opterećenje za budžet nekih obitelji.
    Međutim, postavljam si pitanje da li postoji neki drugi način da se pomogne toj djeci koja nikada neće ići na izlete? Pretpostavljam da u svim školama ima takvih slučajeva, pa ne znam da li se nešto poduzimalo po tom pitanju, da li možda neke institucije mogu pokriti te troškove?
    Da li netko ima takvih iskustava?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad bi se skupljalo za njihov izlet na dobrovoljnoj bazi, dakle bez obaveze, sigurna sam da bi sakupili i više nego je potrebno.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nemogu shvatiti da u cijelom razredu ne postoji par roditelja kojima nije problem dati 20kn više i tako pomoći :/
    ili da stavite kao kasicu pa tko želi neka ubaci koliko može
    neznam po meni bi to razrednica trebala riješiti,možda da im škola plati ili općina nevjerujem da se nemože naći neko riješenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da se djeci treba pomoći.
    Ja osobno poznam obitelj koja nije mogla dijete poslati na snijeg , i onda su skupljali za tog dečka.
    Skupili su za izlet , ali taj dečko nije imao ni skafander , ni buce , ni ostalu
    opremu za snijeg pa nije otišao.....
    U našem vrtiću idu svi u kazalište , na oglasnoj ploči uvijek uz cijenu ulaznice
    ima opaska ; djeci slabog imovinskog stanja ne naplatiti kartu .

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je neshvatljivo da je zbog jednog roditelja sve otkazano :/
    Pa nitko nikoga nije tjerao da da za tu djecicu.

Mi smo uvijek skupljali za djecu slabijeg imovinskog stanja i sve je bilo na dobrovoljnoj bazi, vecinom je bilo i previse pa su ta djeca od tog viska dobivala djeparac za izlet

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a vjerujem da se i od samog nuditelja usluga mogu ishoditi nekoliko karata viska bas za ovakve slucajeve... Mislim da je najvaznija karika u svemu uciteljica...

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Definitivno bi razrednica to trebala rijesit! Kod nas se taj problem iznio na roditeljskom sastanku i roditelji su se dogovorili da ce svi dati malo vise , a jedan otac je cak ponudio da ce sam snositi troskove za jedno dijete slabijeg imovinskog stanja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Čak ni to nije potrebno. Kod nas općina sufinancira takve slučajeve.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I kod nas. Pedagopg/razrednik napiše dopis gradu i grad plati. Radi se o malom gradu i jednoj školi. Mislim da je to nemoguće izvesti u npr. Zagrebu ili Splitu.
    U razredu moga sina svi roditelji (koji žele i mogu) će platiti ekskurziju učenici lošeg imovinskog stanja. Radi se o 50 kn "viška". Na početku 5.r. smo se svi složili da ćemo, ako razrednica procijeni da je potrebno, na taj način pomoći onima koji si ne mogu sami platiti izlete.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne znam kak je sad, ali znam da kad sam ja isao u skolu da nas nekoliko (obicno jedan moj prijatelj iz razreda i ja, ponekad jos netko) nije islo na skuplje izlete jer nam roditelji to nisu mogli platiti. Onaj tko nije mogao (ili nije zelio) taj nije isao, nije bilo pomoci od strane skole ili akcija solidarnosti drugih roditelja.
    (iznimka je bila jednom, mislim u osmom razredu, kad je skola platila izlet za najbolje ucenike, a kako sam i ja bio medju njima, onda sam isao besplatno)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo u školi jednoj učenici svi zajedno uplatili čak i maturalac - nije dolazilo u obzir da ne ide samo zato što nema novaca
    a da se za jedan izlet ne može dogovoriti

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas se oduvijek placalo i za djecu ciji rod. to nisu mogli priustiti, od najobicnijeg izleta do maturalca.
    neki dan sam ostala :shock: na cijenu od 6.500,00 kn za maturalac na koji od skoro 30 ucenika ide njih 16, i to je kao ok. drugi nemaju financijskih sredstava za toliko izdatak, a u mojem razgovoru s jednom od mama koje imaju novaca ostala sam duboko razocarana kolicinom nerazumijevanja za druge.
    ono - pa moje dijete ima pravo ici na put avionom i u tu zemlju, to je njegov maturalac...
    meni je to prestrasno

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, mi smo izabrali najjeftiniji maturalac samo da bi svi mogli ići

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno to.
    islo se na verziju koja je svima pogodna, to je i cilj...barem sam ja to tako zamisljala

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Iskreno, meni su malo nejasni ti hiperskupi izleti i maturalci i njihova svrha. Mislim da je najveci cilj tih izleta druzenje djece i nastavnika izvan okvira skole, po mogucnosti da uz to i vide nesto zanimljivo sto ne mogu u svome mjestu boravka ... a to ne mora biti obavezno mjesto tisucama kilometara daleko. Ako gledamo od Zagreba, siguran sam da su i Budimpesta, Bec, Bologna ili sarajevo ... a da ne govorimo da ima puno toga zanimljivoga i kod nas.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    tocno to.
    islo se na verziju koja je svima pogodna, to je i cilj...barem sam ja to tako zamisljala
    To i ja zelim reci, bitno je da idu svi i da se druze, a ne kuda se ide.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas škola plati za djecu koja su lošeg imovinskog stanja ako je izlet obavezan. Evo, baš sutra idemo u ZG na izložbu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Najbolje je rješenje da škola to plati, a ako ne, sigurno ima roditelja koji bi dobrovoljno priložili za siromašnu djecu. A ovo sa skupim izletima je pravi hohštapleraj. Koja je fora da se ide ako ne idu svi?

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Iskreno mogla bih svom djetetu priustiti maturalac od 6500kn , ali ne bi iz principa. Suludo je sto sve danasnji roditelji rade ne bi li se pokazali! Zar nisu svjesni da tim skode i sebi i svojoj djeci?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

potpisujem bebelinu

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sada je, nažalost, već kasno za prikupljanje dobrovoljnih priloga, izlet je prekosutra. Ja nemam brojeve telefona većine roditelja, a i neumjesno mi je osobno pitati roditelje. Nekako mi se čini najbolje na sljedećem roditeljskom sastanku dati taj prijedlog, pa tko želi neka da koliko može.
    Ali to će biti već za neki drugi izlet.
    Ne bih okrivljavala razrednicu, jer pouzdano znam da ona toj djeci kupuje pisanke i školski pribor, a mislim da se nema kome baš u školi obratiti za pomoć po tom pitanju.
    Ne znam, možda su ta djeca iz obitelji koja koriste nekakva prava pri centru za socijalnu skrb, pa bi centar možda mogao nešto sufinancirati.
    Netko je rekao da to plaća općina/grad? Kod nas mislim da to neće proći...

:?

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

samo da se nadovežem: mi skupljali curi iz generacije lovu za matruralac kod lokalnih obrtnika, a za džeparac među sobom. I nakon godinu dana moj tata prodaje auto, a ona dođe s bratom - brat joj kupuje auto :shock: I to je auto bio više tisuća eura/maraka, ne sjećam se više. I kupili ga.
    Pomalo se bezveze osjećaš kad znaš da u međuvremenu nije imala neko nasljedstvo ili nešto slično.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi smo u školi imali fond za pomoć za djecu slabijeg imovinskog stanja. I u dogovoru sa našom razrednicom, išli smo na izlet svi ili niko.
    Davao je koliko je ko mogao ali bi se uvijek skupilo za 2-3 učenika. Razrednica nas je ujedinila na samo jednom času tako da smo se znali i užine odreći da se skupi potrebna lova.

Za eskurziju u osmom išli smo raditi svi skupa na šljunkaru nekoliko dana. Lova je uplaćena u zajednički fond - za učenike kojima je to potrebno a ostatak se dijelio na sve ostale. 8)

OT
    Bili smo totalno presretni kada je otac učenika za koga se redovno skupljala lova dobio 6 na lotu. :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •