Imate li?
Naglasak na socnosti i orasima![]()
(ne pitajte me zasto)
[/i]
Imate li?
Naglasak na socnosti i orasima![]()
(ne pitajte me zasto)
[/i]
Imam ja jednan mrak, pravim ga u kalupu za tortu. Od ostalih sastojaka su jabuke i neka krema. Da ga tražim?
http://www.kolaci.net/forum/viewtopi...o%E8ni+orah%2A
http://www.kolaci.net/forum/viewtopi...o%E8ni+orah%2A
http://www.kolaci.net/forum/viewtopi...o%E8ni+orah%2A
http://www.kolaci.net/forum/viewtopi...o%E8ni+orah%2A
http://www.kolaci.net/forum/viewtopi...ghlight=reform
Za sada pogledaj ove, većinom ima i slika, pa možda nešto pronađeš.
Rene, hvala na linkovima![]()
Pijesak torta mislim da bi mogla biti rjesenje mog problema.
Jos sad i ivancicin recept i znam sta cu pec za Uskrs![]()
KOLAČ(TORTA) OD JABUKA
Izdubiti jabuke, napuniti mljevenim orasima i grožđicama natopljenim u rumu. Na dno kalupa prvo staviti malo šećera koji se rastopio i kratko prepržio na maslacu(može i bez maslaca). Zatim poslagati napunjene jabuke. (Ja baš iz razloga što jabuke poslagane jedna do druge u krug tvore idealnu cjelinu za kalup za tortu i pečemu u njemu a ne u tepsiji). Staviti peći na 175st.C. Duljina pečenja je odokativna, ali mora biti dovoljno dugo da jabuke budu dosta mekane jer nije fino ako su tvrde kad zagrizeš, znači barem pola sata-40minuta-probaj čačkalicom.
Gore po jabukama izlite smjesu za biskvit i još peći:
7 jaja(3 žumanjka odvojiti za fil)
8 žlica šećera
4 žlice brašna
malo praška za pecivo(pomiješati s brašnom)
3 žlice mljevenih oraha
Kad je pečeno, preokrenuti i ohladiti. Gore na jabuke staviti fil:
3 žumanjka
15 dag šećera
2 vrećice pudinga od vanilije(skuhati u 3/4 litre mlijeka)
Izraditi 1/2 maslaca i spojiti sa filom
Gore šlag ili tučeno slatko vrhnje
Kolač je stvarno sočan i jako fin. Ja ne volim grožđice u kolačima ali u ovom kolaču su mi jako fine.
I javi kako je ispalo ako ga budeš radila!![]()
A ne, čekaj da stavim recept za Karpate, onda ćeš znati što ćeš praviti za Uskrs.Mony prvotno napisa
![]()
ivancica, ovo na prvi pogled izgleda komplicirano, al mislim da cu si dat truda![]()
da te pitam sta su to karpati, il bolje ne![]()
Mony, oprezno s pijesak tortom. (zavisi koliko su ti uzvanici važni...)
Mi je cijelu bacili, a volimo slatko. :/
Mony, ma nije stvarno komplicirano. Nije baš kolač koji se napravi za 5 minuta, ali dok npr. se peku jabuke, ti miksaš kremu za biskvit, pa onda kad se to peče, radiš filu. Najduže treba da se fila ohladi.
Karpati su nešto preefino. Bolje ne pitaj.Mi smo se toliko navukli da za svaku neku malo veću prigodu to radimo. Radili bi i češće ali je mjera od pleha za pećnicu pa nam bude zlo kad moramo toliko pojesti, a ne možeš prestati jesti.
![]()
Idem iskopati recept.
Obzirom d ajoš ne znam što ću peći za Uskrs i ja čekam Karpate![]()
odose socni kolacici od oraha u Karpate. Ko ih sljivi![]()
Ocemo svi Karpate :D![]()
Nego, za ozbac - corny - zasto ste bacili pijesak tortu? Daj reci s cime da budem oprezna...
ivancica prvotno napisa
Ovo mi se čini jako fino. Imam još mađarice, al sutra pravim ovaj!
Koje jabuke?
Bilo koje?
ovo mi baš nije jasno. Da li jabuke u kalup slažeš okrenute prema gore ili prema dolje?ivancica prvotno napisa
kad uliješ biskvit, on će vjerojatno "pasti" dolje, tj popuniti rupe i praznine... vjerojatno ti jabuke jednim dijelom vire iz biskvita? Ili ne?
Ako vire iz biskvita, nije li malo čudno preokrenuti biskvit kad je pečen i izvađen iz kalupa??
Ja ću nešto jednostavno. I ništa puno.
Za nedjelju pečem Sachericu (kći ima rođendan), a morat ću i još koju tortu.
Osim toga ću nafilati karamel oblatne i još nešto jednostavno, možda kupiti princeze, pa samo skuhati fil.
Evo mene tek sad prvi put danas na netu.
Kao prvo, ništa od Karpata do sutra jer ne mogu naći papir s receptom. Nedavno smo selili pa još uvijek sto papira na sto mijesta, a ovaj recept nisam odmah napisala u tekicu i eto ga sad. Mama će mi sutra izdiktirati na telefon.
Monax, bilo koje jabuke. Ja obično s idared.
Tinkie winkie, u kalup prvo staviš jabuke pa onda gore na jabuke naliješ biskvit i pečeš. On će popuniti i sve praznine među jabukama, ali i nastat će sloj njega gore na njima. Ja preokrenem tako da poklopim kalup tacnom i HOP, samo izvrnem.
[Mi je cijelu bacili, a volimo slatko. :/[/quote]
Potpisujem u potpunosti
pijesak tortu je teško dobro napraviti: samo jednom sam je jela da sam je mogla cijelu smlaviti, kod drugih mi je bila preteška.
Mony, imam ja jedan kolač s orasima, jako jednostavan i jako sočan.
Možda se neće činiti zanimljivim, ali ga stvarno svi obožavaju, čak i moj muž koji orahe ne voli.
Šaum kolač
biskvit:
6 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
šalica mljevenih oraha (šalica od čaja)
šaum:
6 bjelanjaka umutiti u čvrsti snijeg
napraviti gusti sirup od vode i šećera
u bjelanjke dodati malo limunovog soka, miksati dalje i dok miksaš, u jako tankom mlazu ulujevati vreli sirup dok se sve ne umiksa.
Staviti preko biskvita i posuti mljevenim orasima.
Stvarni je fin i sočan.
Jednom sam između biskvita i šauma stavila običnu žutu kremu i opet je bilo prefino.
a mjeseci s orasima? meni je super, izgleda kao da si se pomučila a nema puno posla
ide ti ovako:
Tijesto
15 dag maslaca
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
7 dag brašna
malo praška za pecivo
4 bjeljanka
Maslac umuti sa šećerom, dodaj mljevene orahe, brašno, prašak i na kraju snjeg od bjeljanka, peci na 180 ali ne do kraja i prelij s preljevom
preljev
4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
vanili šećer
Smiksaj žutanjke sa šećerom, prelij polupečeno tijesto i ispeci do kraja
krema:
1 dl mlijeka
10 dag oraha
10 dag margarina
10 dag šećera
10 dag čokolade
Mlijeko i šećer zakuhaj, u vruće stavi orahe, čokoladu i margarin i premaži pečeni kolač. Na kraju ga pospi s mljevenim orasima.
Inače, ovaj kolač se zove mjeseci jer se tako reže ali ja ga ipak narežem na kocke.
Evo konačno stigli Karpati. Sorry, ali nisam nikako stigla na net ovih dana.
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...491753#1491753
Evo pojašnjenja: jabuke slažeš normalno, onako da peteljka(koju ti naravno nemaš ovdje) ide prema gore. Ja ostatke mljevenih oraha s grožđicama pobacam i između jabuka kad stavim da se jabuke omekšaju.tinkie winkie prvotno napisa
Jabuke nikako ne vire iz biskvita. Naprotiv, biskvit bude prilično visok(ali malkice sjedne kad se izvadi iz pećnice). Kad je kolač pečen, onda poklopim tacnom na kojoj će biti gotova torta i hop- okrenem. Ne znam kako bi vam drugačije opisala.
Za sladjanuf- idu naravno suhi orasi, samljeveni.
Pravila sam ga ja prošli četvrtak. Barem da sam se sjetila slikati svaki korak. Budem drugi put. :/
Evo samo mali izvjestaj - upravo gotova pijesak torta (tj. pijesak kocke) s mojim modificiranim receptom.![]()
Naime, trebali su mi bas kolaci, pa sam izvela to ovako:
ispekla sam tanki obican keks za dno, a kremu s keksima i kokosom smanjila na pola. Jedino sam kremu s orasima ostavila koliko i treba biti po receptu. (jer trebali su mi kolaci s orasima)
Svaku sam kremu probala, jako su ukusne. Sad cemo vidjet kako ce biti kad se kolac ohladi do sutra.
Ipak sam upotrijebila margarin (onaj za kreme s aromom slatkog vrhnja), iako sam se dvoumila hocu li mozda s maslacem radit.
Sad me ceka jos beze torta, pa sam zato odustala od recepata ivancice i apricot, al su vec spremljeni u moj folder za neku drugu priliku.
Stavit cu jedan recept: kolac od oraha
koji sam nasla u medjuvremenu, ako kome zatreba (al necu ga sada raditi):
Biskvit:
4 jaja, 10 dag secera, 100 dag oraha, 1 prasak za pecivo - peci na 170 st. 30 min
Krema:
5 zumanjaka, 5 dag secera, 200 dag margarina, 2,5 dcl mlijeka, 250g oraha, 250g cokolade, 5 bjelanjaka, 350g secera
Postupak:
tuci jaja sa secerom, dodati orahe i peci smjesu.
Jedan dio mlijeka kuhati sa zumanjkom i u ohladjenu kremu dodati tuceni margarin. U drugi dio mlijeka staviti orah i cokoladu i pustiti da se ohladi. Biskvit filovati s kremom od zutanjaka i kremom od oraha i cokolade.
Na vrh torte staviti tuceni bjelanjak koji se prethodno tukao na pari sa secerom.
Ne pitajte me kako se ovo radi, jer sam recept jucer otkrila i spremila ga, a prvo mi nije jasno sta znaci filovati biskvit s kremom :? kao i kako se bjelanjak "tuce" na pari :?
Nedavno probala kod prijateljice (V), pa pravila i ja, ooodlican i jednostavan - iz nekog razloga se zove marcipan:
3 jaja
5 salica secera (za kavu)
1 salica ulja
3 salice mljevenih oraha
5 salica brasna
4 salice mlijeka
1 prasak za pecivo
1 vanilin secer
Glazura:
4 zlice secera
5 zlica vode
1 maslac
3 rebra cokolade za kuhanje
3 salice mljevenih oraha
Priprema
Izmijesati jaja, secer, dodati ulje i mlijeko. Posebno izmijesati brasno, orahe, prasak za pecivo i vanilin secer i zatim dodati u tekucu smjesu. Izliti u pleh i peci oko 40 minuta na 150 stupnjeva.
Glazura:
Secer i vodu zakuhati, dodati cokoladu, orahe i na kraju maslac. Mijesati dok se dobro ne sjedini. Preliti preko malo ohladjenog biskvita.
Sto da vam kazem, jednostavan za napraviti, a jako ukusan. Nestao u vidu magle.
summer, ovo bas zvuci zanimljivo.
I samo da podnesem mali izvjestaj o mojim pijesak kockama -
dvije su kreme (keks i kokos) ispale mrak - ukusne i cvrste, a bas ona kljucna treca - s orasima - nedovoljno cvrsta, i zbog nje se kolac nije mogao bas jesti vilicom :/ . Uopce ne kuzim u cemu je problem :?
No, ipak - ukusna je![]()
isprobali, jako finomilamaja prvotno napisa
![]()
drugi put cu staviti manje secera, jer je dosta slatko za moj ukus
ja radila Karpate i tortu s jabukama.
oboje je ispalo ODLIČNO!
Karpati su nestali za dan i pol, tortu smo imali do sinoć.
super kolači!
Sladjanaf, super da ti se svidjaju moji recepti.![]()
I ja radila Karpate, nestali isto u kratkom roku.