Results 1 to 31 of 31

Thread: u ljekarni naplacuju muckanje antibiotika :o

ivarica

Default u ljekarni naplacuju muckanje antibiotika :o

jucer moja frendica isla promuckati u ljekarnu klavocin (mali joj dobio dvije bocice, jednu su zamijesali odmah, u ljekarni blizu ambulante, drugu nisu, i mi isto tako radimo).
    magistra u ljekarni joj nije htjela zamuckati lijek, da sto ona misli, da se to mucka u ljekarni u kojoj se i kupuje i da svaka usluga kosta.
    mf kaze na to, ok, ako kosta molim vas naplatite mi i smuckajte lijek.
    i dobije ga, uz racun od 1,20 kn.

ostala sam :shock: , nama su uvijek dosad (ali vec odavno, kuckuckuc, nije dobio antibiotik) to radili bez ikakvih problema, prigovora, lijepo zahvalis i dovidjenja.

kloklo's Avatar

Ne mogu vjerovat :shock: :shock: :shock:

:shock: Svašta.

Meni su znali i naglasiti da mogu bilo gdje promućkati lijek, u bilo kojoj ljekarni.

ivarica

u mom postu ima i:
    promuckati
    smuckati
    zamuckati
    muckati

ali bitno je da ste skuzile.

Mislim da je tehnički u pravu. Ali stvarno ne znam kako bi u onoj prvoj ljekarni dokazala da si baš tu kupila, kad dođeš nakon 5 dana...
    Pitat ću točno, javim u ponedjeljak.

:shock: :shock: :shock:
    Pa kak im nije neugodno. 1,20!!! Trebala je tražiti da joj ispune račun za poreznu prijavu, pa nek malo piskara za 1.20!

ivarica

dobila je racun, naravno.
    (nazalost, bacila ga je)

Meni su uredno u ljekarni dali antibiotik i objasnili kako da ga sama doma smućkam :/

oni za otapanje antibiotika koriste vjerojatno vodu pro injectione, znači nije ona iz pipe nego pretpostavljam u bocama kao za infuziju.i isto tako imaju ulaz te vode koje kupuju od veledrogerije i to im ulazi u troškove i to nekako moraju obračunati.
    ako u apoteci uzmeš sirup onda ne plaćaš otapanje jer vjerojatno to fakturiraju po prodanoj boci sirupa, ali ako dođeš samo da ti ga otope onda nemaju kako drugačije fakturirati. a knjige i kasa moraju štimati pa makar se radilo o jednoj lipi.

mi ako imamo dvije bočice obvezno uzimamo u najbližoj nam apoteci i pitaju nas da li da nam otope jednu ili dvije, ako kažemo jednu onda samo za par dana kažemo da smo kupili kod njih.
    većina antibiotika se može držati tjedan dana otopljena pa mislim da nije problem otopiti odmah obje boce, prvu se sigurno potroši unutar 5 dana.

htjedoh napisat da otopljeni traju u prosjeku 10 dana a ne tjedan dana

ivarica

izgleda da smo neki krivo nauceni na besplatna muckanja.

izgleda

Ali svejedno, naravno da oni tu vodu kupuju, ali im je utrosak po bocici mizeran, nije spomena vrijedan.

Isto tako ducani kupuju skartoce za voce i papir za zamatanje kruha i salame, pa jos nisam dozivjela da mi ga netko pokusava naplatiti.

Ja valjda nikad necu moci neke stvari prihvatiti... Naprosto mi odudaraju od dobrih trgovackih obicaja...

HZZO ljekarni plati nabavnu cijenu sirupa, plus im prebace sredstva koja predstavljaju njihovu zaradu za fakturirane lijekove. I tako dobiju nabavnu cijenu sirupa + zaradu, koja bi trebala pokriti taj nemili trosak vode, ali ja bocicu promuckam u drugoj ljekarni, i niti im ne potrosim tu vodu. A krug se vrti izmedju ljekarni, u ovoj uzmes sirup, u drugoj ga promuckas, i obrtnuto. A stvarni troskovi su mali, majusni, da manji ne mogu biti.

Cini mi se da je pisalo na bocici da se stavi destilirana voda. 1L = 4 kn? 5 kn? Moze li mi itko izracunati koliko kosta trosak te vode za muckanje jednog sirupa?

Naplacivanje toga je naprosto bezobrazno, izvan svih dobrih trgovackih obicaja u kojima ti ne naplate nuznu ambalazu uz robu, u ovom slucaju je to voda, jer s prahom ne mogu puno.

Ma ignorirajte me, ovo pisem jer sam jako ljuta.

Quote Originally Posted by Anči
    Meni su uredno u ljekarni dali antibiotik i objasnili kako da ga sama doma smućkam :/
    Nama isto. Mi odavno sami muckamo anitibiotik ako ga dobije za vise od deset dana. Ali sad u Canadi kazu da ako je u frizideru recimo amoxil moze 14 dana.

I ne radi se toliko o 1,20 kn, koliko o tome da ce netko uvijek naci nacin da naplati nesto sto osnovno zdravstveno osiguranje pokriva, nesto sto mi ne bi trebali doplacivati. Kao sto su npr. antibiotici.

Sutra ce mi u bolnici naplatiti zlicu praska za robu za pranje posteljine s mog kreveta, jer je bolnici detergent trosak, a HZZO pokriva samo moje nocenje, ne i odrzavanje posteljine.

I zato, ne jedan, nego jos tri ljuta smajlica:

i banke nam naplaćuju odnedavno troškove vođenja tekućih računa-neš ti velikog posla. i nitko ne diže fajer oko toga, a plaćaš imala transakcije ili neimala.
    meni takve stvari nisu vrijedne nerviranja
    isto tako ako kupiš sunčane naočale uvijek će ti u toj istoj optici besplatno napraviti sitne popravke, al odnesi u drugi dućan i naplatit će ti i najmanji šarafčić

Daniela32's Avatar

Mama kojoj je dijete bolesno je osjetljiva i razdražljiva. I nema tih novaca koje ne bi dala u svrhu liječenja djeteta. Stoga, ja mislim da tu mamu nije razljutio trošak od kune ipo, nego način na koji joj je rečeno da taj trošak mora platiti. Da je farmaceutkinja bila ljubazna, i napr. s dozom nelagode uz malu ispriku i kratko obrazloženje zatražila kunu ipo, mama bi platila i rekla no problem i ne bi dalje o tome razmišljala.

ivarica

ma naravno, danci.
    zena je jedva pristala promuckati lijek uz naknadu.

Osoblje foruma tweety's Avatar

off topic: Minnie, naravno da ti naplate skartoc i papir.vazu ti salamu sa papirom, i i voce i povrce u skartocu

hmmm, ali bar mi ne to ne serviraju kao posebnu stavku. koliko god to tezilo. :D

prije par godina placala sam daleko vece iznose zadarskim lijecnicima kod kojih je M bio upisan za usluge koje spadaju pod osnovno zdravstveno osiguranje, na ime toga da zdravlje nema cijene. Tada sam sa smijeskom prelazila preko tih iznosa. Sad pusem i na 1,20 kn.

Naravno da nije stvar u iznosu. Previse je takvih stavki inace za nesto sto se deklarira kao besplatno, a mi ih prihvacamo, jer naravno da zdravlje (ili nesto drugo) nema cijenu.

litala's Avatar

Quote Originally Posted by pituljica
    oni za otapanje antibiotika koriste vjerojatno vodu pro injectione, znači nije ona iz pipe nego pretpostavljam u bocama kao za infuziju.i isto tako imaju ulaz te vode koje kupuju od veledrogerije i to im ulazi u troškove i to nekako moraju obračunati.
    ako u apoteci uzmeš sirup onda ne plaćaš otapanje jer vjerojatno to fakturiraju po prodanoj boci sirupa, ali ako dođeš samo da ti ga otope onda nemaju kako drugačije fakturirati. a knjige i kasa moraju štimati pa makar se radilo o jednoj lipi.
    vidis, ja se slazem s time. i nemam nekih nejasnoca u glavi. ali ono sto meni tu jako bode oci (a poprilicne su ) je ovo - bez problema ce se smuckat odmah i ne naplatit muckanje, bez problema ce se dat boca s prahom i kasnije naplatit muckanje, a istu si cijenu platila (ja, ti, hzzo... tkogod) i za smuckanu bocu i za suhu bocu???

ako vec mora knjiga stimat (a mora), i ako mora pravdat tih 90ml vode (a mora), zasto onda ako uzmes lijek i trazis da ti ga ne otopi gospodja apotekarka (ili gospodin, svejedno) ne izvadi iz kase lijepo 1,20kn i kaze - ovo vam je ostatak jer vam nismo muckali lijek??? pa vratio se ti sa suhom bocom i 1,20kn kod njih na muckanje ili u neku drugu apoteku - svejedno...

A zašto ne bi pedijatar dao sva recepta? Svaki za jednu bočicu.

Jer zna da u ljekarni neće obje odmah razmutiti. za drugu bočicu sa drugim receptom možemo dobiti u bilo kojoj ljekarni.

cure jel se tu radi o 1 kuna i 20 lipa :? ? ako je to nebi ni primjetila niti bi se uzbudivala za tu svotu para
    inace cjenik svojih usluga moraju imati objesen tako da musterije mogu vidti i znati koliko sta kosta a ne da budu iznenadeni ili da jednom naplate uslugu a drugi put ne

litala's Avatar

Quote Originally Posted by Minnie
    A zašto ne bi pedijatar dao sva recepta? Svaki za jednu bočicu.
    zbog ogranicenog broja recepata i uputnica, mozda? ne znam... jednostavnije im je jedan napisat?

Vjerojatno štede. Mislim da imaju ograničen broj i uputnica i recepata, zavisno o broju i dobnoj strukturi pacijenata.

Ali isto tako mislim da se manjak recepata javlja baš zbog prevelike potrošnje antibiotika, pa kad bi i bilo poželjno izdati dva recepta, zbog prirode bolesti i trajnosti lijeka pripremljenog za upotrebu, nastaje potreba za štednjom.

http://www.hzzo-net.hr/pravilnici/5-1.htm

Članak 11.

Na jedan recept može se propisati lijek u količini koja odgovara objektivnom zdravstvenom stanju bolesnika i prirodi bolesti, ali najviše do dva pakiranja lijeka.

Daniela32's Avatar

Mene sada nešto drugo muči; naime, ako imaju cijenu za tu proinjectione vodu, zašto meni nisu htjeli prodati par mililitara jednom? Naime, kad sam bila na onom IVF-u u kojem sam zatrudnila s Lukom, u ponoć sam trebala primiti štopericu, i dok sam pripremala injekciju, prsnulo mi je otapalo u ruci. I onda smo jurili u dežurnu ljekarnu, i žena mi nije htjela prodat pinku te vodice, nego sam morala kupiti novi lijek (80 kn). Sutradan na Vuk Vrhovcu su mi poklonili ampulu otapala, a obzirom da sam ostala trudna, ja sam lijek poklonila drugoj curi (koja je u tom postupku ostala trudna (((ima Boga!))).

Njima ta voda nije zadužena kalkulacijom kao trgovačka roba za prodaju, već je to repromaterijal za magistralnu proizvodnju (njihova proizvodnja po recepturi).

Nije namjenjeno prodaji, i zato nisu imali cijenu.

Ako je imaju ambalažiranu u maloj količini za prodaju (s deklaracijom), prodati će ti je. Ne smije se pretakati iz velikog u malo, i tek tako prodavati.

Daniela32's Avatar

Mogla mi je poklonit kad je vidila da sam u očajnoj panici u ponoć. Da ja imam ljekarnu, to bih napravila. To je kao kad ja nekom poklonim metar bakrene cijevi ili 30 cm pop kanala za sakrit kabel od struje (repromaterijal).

nije ti poklonila zato što ta voda mora ostat sterilna kad ide parenteralno, a možda sterilnost ne ide s pretakanjem

dorena's Avatar

ta aqua redestillata koja se primjenjuje za injekcije postoji inace u ampulama po 2ml, 5ml i 10ml. tako da nema sanse da ne bude sterilna ako je ti koristis onog trena kada pripremas injekciju . znaci, nije u pitanju to, definitivno.
    BTW, ja sam kupovala u ljekarni lijek uz koji je kao otapalo isla ta aqua, i normalno sam dobila plastiku sa 10 komada ampula (imala sam doduse privatni recept za to ali je to sad nebitno jer dosta toga oni prodaju i kad ga nemas).