Postoji li u Hrvatskoj doula? Je li neka od vas imala kraj sebe doulu pri porodu u Hrvatskoj?
Postoji li u Hrvatskoj doula? Je li neka od vas imala kraj sebe doulu pri porodu u Hrvatskoj?
što je to?
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ighlight=doula
pogledaj ovaj topik!
javljam se ako tražiš doulu.
možemo i na pp.
ima ih još nekoliko na forumu.
mamma Juanita, za sad ne tražim doulu ali drago mi je znati da vas ima i hvala ti što si se ponudila. Na prvom porodu sa mnom je bio MM i bio je uistinu velika podrška ali ako opet budem rađala, a nadam se da hoću, trebat će mi netko tko će umjesto mene podsjećati medicinsko osoblje na moj plan poroda. Naime, iako sam rodila na stolčiću, bez ikakvih medikamenata, čini mi se da sam previše energije potrošila objašnjavajući zašto želim roditi upravo na takav način.
Rodila sam prije 8 mjeseci a još uvijek me muči prerano prerezana pupčana vrpca. Kad sam ugledala svoje čudo, zaboravila sam osoblje podsjetiti na ostatak svog plana. A isto je tako zaboravio i MM.
I zato će mi trebati doula
I ja razmišljam o douli.
Kad sam rađala Š. ostavili su me samu, i morala sam zvati da netko dođe nekoliko puta. MM ne može prisustvovati porodu, ne može na tečaj a počeo je raditi kao pripravnik kod privatnika...
heh, juanita, morat ćemo uskoro doulske CV-ove napisati i imati spremne
eto, i ja stojim na raspolaganju za pratnju na porodu
A ja se javljam uskoro napisati kak mi je bilo s doulom
Ako bih ikada opet išla roditi, sigruno bih tražila koju od vas.
Tiwi, jel ide i TM s tobom?
Ja se javljam za podrucje juzno od Zadra i sjeverno od Splita!
moja doula je bila momze mogu samo reći da nas je nešto posebno povezalo, a osobno bih išla roditi još koji put samo zato da opet bude uz mene.amaranth prvotno napisa
ja sam definitivno odlucilka da drugi put ne idem na porod bez doule a za divno cudo mm se slozio s tim. znam kolik omu znaci da bude samnom na porodu i kad sam ga pitala kako to da se odmah slozio sa doulom rekao je "jer znam koliko ti to znaci"
mislim da je imati zeljeni porod a istovremeno biti opustena moguce smao uz doulu. ja znam za svog muza da bi kad tad pokleknuo pred onim sto savjetuju doktori jer se on naprosto previse boji istovremeno premalo zna a odgojen je u doba kad se lijecnicima slijepo vjerovalo sve sto kazu.
a porod ne zelim provesti tako da moram biti napeta oko toga hoce li se moj plan poroda postivati ili ne. sigurna sam da ce educirana zena u koju imam povjerenja moj porod uciniti porodom iz snova
jako je lijepo ovo citati! ja nemam certifikat doule, ali ga namjeravam sto prije dobiti; u meduvremenu sam kvalificirana samo utoliko sto imam dva iskustva neinterventnog poroda, sto sam se u stanju boriti kao diplomatska lavica ono, blaga i njezna s osobljem bolnice, s osmijehom na licu... koji otkriva veelike zube i sto sam 1000 posto uvjerena u sposobnost zenskog tijela da rada. tak da - pogadate - i ja se nudim!
Ja ću si na porod radije povesti frendicu nego muža jer znam da bi on prije sa doktorima surađivao nego sa mnom. Doula bi bila san snova
Idebranka1 prvotno napisa
On nas vozi. On će biti u blizini, a kad Ian dođe na svijet - zvat ćemo u MMa unutra. Ja se bar nadam da će tako biti.
Naime, ja sam od onih koje bi najradije rodile same, no moja doula je jedna jako draga, skulirana i mirna osoba kojoj 100 % vjerujem (tako mi je i govorio instinkt). Osim toga - idemo u Varaždin pa imam i povjerenja u ljude koji tamo rade, pa eto.. Javim kako je prošao moj VBAC s doulom Majom, nadam se za kojih mjesec dana
jedva cekamo pricu! bit ce savrseno, sigurna sam u to!Tiwi prvotno napisa
A Zadar?! Nekako ne razumijem iz ove rečenice jesu li Zadar i Split uključeni ili isključeni?marta prvotno napisa
Tek sam sad vidjela ovaj post i, nemam pojma zašto, srce mi lupa sto na sat
Zadar ukljucen! Al ima jedan problem. U rodiliste pustaju samo tate ili moras imati vezu... Tuzno...
Ih, da isključi Zadar i Split, ostao bi joj samo Šibenik
Nego, palo mi je na pamet, možda bi i u Zadru bilo moguće dovesti doulu ako im se to unaprijed najavi, uz neku priči da tata ne može doći jer je ne-znam-gdje. Možda da probaš preko sestre Lidije, da ju probaš uloviti na lijepe riječi kako bi ti puno značilo da ne budeš sama, a TM je spriječen, i bla, bla. I onda dođeš tamo s pismenim odobrenjem od šefa Vrijedi probati.
prijavljujem se za područje švicarske i jug baden-wuerttemberga doularila u konstanzu (pustili me unutra 8)) kad se na balkanu još nije ni znalo za "d" od doule...
je, u pravu si. (al to osim tebe i mene ne mora nitko više znati)mamma Juanita prvotno napisa
al' nešto iskonsko, žensko u meni je znalo da sam rođena za to. elem, ja sam MC DOULA svih doula (to vam dođe k'o em-si hamer kent tač dis )
citiram se sa topića Prisustvo neke druge osobe (osim supruga) na porodu:marta prvotno napisa
Prošle godine (06) u 7. mj. baš u Zadru, prisustvovala sam na porudu svojoj jetrvi (od muževog brata ženi) i nije bilo nikakve velike strke, kad je doktor došao pred sam izgon malo se bunio ali uz par lipih rići nije se više bunio, tata je bio vani i nije mogao to gledati, dr. je to znao.
A meni na porodu 04. god. svi su se izredali u rađaoni po koju uru: moja mama, MM, prijateljica, kuma, sveki, kad je došao izgon bila sam sama sa svojom babicom i niko mi nije trebao u tom trenutku, kad se Ivan rodio svi su se u par sekundi izredali opet u rađaoni da ga vide i poljube i kasnije je MM ostao još malo s nama.
Napominjem da nisam imala nikakvu vezu i da nikog nisam znala, dr. sam vidila po prijemu u bolnicu i tek posli kad me je šivao.
Ima nade, ali stvarno i istine u onom da treba naletit na "meku" smjenu.
Mene 2007 nisu pustili, ali ono sto je nina napisala moglo bi pomoci.
Imam vezu
Al kolilko tek sad pitanja imam....
Nakon svih razmišljanja o našem prvom porodu, MM i ja smo sve više skloni zatražiti pomoć osobe koja bi nam omogućila ostvarivanje našeg plana poroda u što većoj mjeri. Pa evo...
Sad smo 6 mjeseci trudni, odlučili smo roditi u VŽ (još nismo nikoga tamo kontaktirali), plan poroda prepisan od Lutonjice (nadam se da ne kršimo autorska prava )
Dakle, ako ima netko tko je zainteresiran za douliranje, bili bi jako zahvalni.
P.S. Nisam baš upućena, i ne želim nikoga uvrijediti ovim pitanjem, ali...da li je uvriježena neka naknada za usluge douliranja ili...
P.S. Nisam baš upućena, i ne želim nikoga uvrijediti ovim pitanjem, ali...da li je uvriježena neka naknada za usluge douliranja ili...
pa je, uobicajeno je da se doula zahvali na mogucnosti doularenja i prisustva carobnom trenutku dolaska novog bica na svijet...
ok, a kolika je uobičajena visina te zahvale (može i na pp)pa je, uobicajeno je da se doula zahvali na mogucnosti doularenja i prisustva carobnom trenutku dolaska novog bica na svijet... Grin
ja sam raspoloživa za douliranje
kljucic, možemo se čuti pa popričati
javim ti se na pp
(besplatna sam ali mislim da se to na sve hr doule trenutno odnosi)
nema veće nagradelitala prvotno napisa
nije kljucic dobro procitala
uobicajeno je da se doula zahvali, a ne da se douli zahvali (necim)
Moja je baka bila doula i nadam se da ću i ja imati koju priliku i čast da nastavim tradiciju.
koja od vas doulira na području p-g županije ?
mislim, nije da mi treba, al da se ja koju godinu unaprijed organiziram. šifra: neuroza
nego, jel smiju doula i muž na porod ili samo jedno? ako smije samo jedno, MM bi svisnuo od tuge da ne ode...
oprostite što glasno razmišljam
a moze neka i izvan granica? malo juznije?
mislim jos nisam trudnica, ali nadam se da cu biti nekada...
i ovo je seriozno pitanje, ne zezam se
svašta se može dogovoriti
(oduvijek sam željela u makedoniju)
Da,to ovisi od muža do muža.MM bi bio presretan kad bi netko bio uz mene ,a da on ne mora.Zapravo,on se jako boji poroda.Njegova je sreća da je on taj koji ne mora roditi.thalia prvotno napisa
Što se tiče naknade...
Sve se može dogovoriti,i doule su ljudi.Pajceke,pure i pršute na sunce.
hvala, još je pomisao u povojima pa ako sazrije javim se na pp. volim znat sve mogućnosti, nekako sam mirnija i sigurnija.ja sam raspoloživa za douliranje Trep trep Trep trep
kljucic, možemo se čuti pa popričati
javim ti se na pp
(besplatna sam Grin ali mislim da se to na sve hr doule trenutno odnosi)
moram kupit naočalenije kljucic dobro procitala Smile
uobicajeno je da se doula zahvali, a ne da se douli zahvali (necim) Grin
sirius prvotno napisa
ali bez zezancije, doularenje može nekome biti i jedini posao, mnoge žene vani fakat žive od toga.
jer ako douliraš na nekoliko poroda mjesečno, drugi posao si baš ni ne možeš priuštiti.
porod ne podnosi previše planiranja i ne pita za doba dana/noći, pa to može biti problem za doule koje rade još neki posao i imaju obitelj.
zato neke od njih i žive od toga.
treba imati u vidu da se doularenje ne odnosi samo na porod.
naprotiv, doula bi trebala biti osoba u kojoj trudnica može, ako je potrebno,
naći podršku i odgovore na mnoga pitanja ili neke situacije tijekom trudnoće,
vrlo često da je zaštiti i neutralizira tzv. "nocebo-efekt" raznih pregleda (i stresova koje vrlo često nose) tijekom trudnoće.
uglavnom, mi ovdje volontiramo .
Maja da znas da sam ovo shvatila kao dogovoreno.Maja prvotno napisa
MamaJu hvala ti sto si ljepo objasnila. Ja uistinu puno istrazujem na temu doule i vidim da je Ina May Gaskin na 30 god. sa zavrsenim fakultetom odlucila napustiti sve i postati primalja.
Ja si kazem imam 30, imam doktorat, zavrsila puno toga u profesiji, jos da zatrudnim i rodim, da imam licno iskustvo i da mogu maksimalno da se posvetim i mogu poceti misliti o sebi na temi doula.
moj plan je postati doula ili kad izrodim svu djecu ili u meduvremenu, aj da mi ovo drugo dijete bar malo naraste pa onda. sva literatura je dobrodosla, bilo javno, bilo na pp. za seminare (neke) znam, ali trenutno nemam love ni vremena.
ako nije predirektno, kako ste vi, forumske doule, stekle svoje obrazovanje? to me uzasno zanima. ja znam dosta, ali uvijek mi se cini da zapravo ne znam nista..
mikka, na puno (različitih) načina
Saradadevii, Juanita i Marta su bile na Odentovom paramanadoula seminaru (ispričavam se ako je još netko, a izostavila sam je). One, a i ostale, smo pohađale dvodnevni seminar Andree Robertson. Čitale smo desetke knjiga o porodu (Odent, Ina May Gaskin, Sheila Kitzinger, Sarah Buckley, Aviva Jill Romm, ...). I, sve smo rodile, maksimalno neinterventno koliko smo mogle, dakle, iz prve ruke smo osjetle koliko je takav porod osnažujući za ženu i koliko ženu mijenja.
Je li u Petrovoj neka bila u rađaoni s nekim osim muža? Sa sestrom, mamom prijateljicom...
Oduvijek sam razmišljala o tome da u rađaonu povedem neku sebi blisku žensku osobu, primjerice moju sestru koja je rodila 3x neinterventno.
Prvi put me je iznenadio prijevremeni porod i SC.
Drugi put, tko zna... MM se ionako boji poroda ko vraga i kaže da bi on "umro od tuge, straha i tko zna čega" a o krvi da i ne govorim...
A što se tiče prisustva bliske osobe i muža, može, uz dobru vezu...
marta a kako bi ti doularila u Šibeniku, kad tamo nikoga ne puštaju u rodilište osim trudnica (izuzetak su plavokuvertaši). kad bolje razmislim bilo bi bolje da ni trudnice ne ulaze unutramarta prvotno napisa
pitanje: ima li smisla tražit doularenje do ulaska u rodilište? nisam se baš informirala o tome, pa ako lupetam zanemarite moje pitanje.
ne lupetaš , moja dosadašnja doularenja su baš bila takva-neposredno do poroda i postpartum.
jako je važno kako žena prolazi kroz trudnoću
možete bacit oko na ovaj tekst Dr. Michel Odent: Doula - prekretnica u povijesti rađanjanaprotiv, doula bi trebala biti osoba u kojoj trudnica može, ako je potrebno,
naći podršku i odgovore na mnoga pitanja ili neke situacije tijekom trudnoće,
vrlo često da je zaštiti i neutralizira tzv. "nocebo-efekt" raznih pregleda (i stresova koje vrlo često nose) tijekom trudnoće.