A što ti misliš? Zato što nije bilo bolnice blizu? To kod mojih nije bio slučaj.mama courage prvotno napisa
Možda zato što nisu imali dovoljno novaca? Ni to kod mojih nije bio slučaj. Možda zato što su imali zadrte muževe? Niti to kod mojih nije bio slučaj.
Zbog nečega što je bilo tako prirodno nije se ni pomišljalo ići doktoru....dok danas idemo doktoru i ako nas zasvrbi ispod ruke na čudan način! Zato nam i jesu porodi tako postali teški i puni medicinskih intervencija! Nekad je za porod bila dovoljna doula ili dvije, a još malo će nam trebati cijeli odjel da nas porodi! (a nismo ni sad daleko od toga)
Kako gdje i kako u kojoj obitelji to ima veze s vezom. Nisu svi koji su imali puno djece živjeli na planini da bi bili toliko zadrti...nisu niti sve žene u tom dobu bile neobrazovane....istina, nisu baš surfale po netu, ali ih je bilo obrazovanihmama courage prvotno napisa
Također- nisu svi muškarci bili majmuni kojima je jedini cilj u životu bio gaziti ženu i omalovažavati je. Kao što ni danas nisu svi takvi, a opet ih ima.
I nije uvijek bio ideal imati jedno dijete kao što je to danas...nego su djeca nekad bila blagodat, a nekom su i danas. Pričam sa svojim starim uvijek o tom vremenu jer mi je sve to zanimljivo...a pričala sam i sa bakom dok je bila živa.....i stari uvijek kaže da niti su bili gladni, niti bosi i goli, niti im je išta falilo. Imali su koliko i sva druga djeca. A i dobar pokazatelj toga je to da su svih devetoro danas obrazovani ljudi.
Osim toga, moja je baka uvijek pričala kako je nakon svakog poroda (dakle ukupno 9 puta) djed zahtjevao da ona najmanje mjesec dana leži u krevetu i baš ništa ne radi....a za to je vrijeme imala ženu koja je sve u kući radila i nju služila, a koju je djed naravno plaćao. Pa sad nek se pohvali netko danas da ima takav tretman od svog muža
I znam da je ovo sve offtopic, ali ne volim predrasude o ničemu pa tako ni o našim starima....ako su imali puno djece ne mora značiti da su žene bile silovane ili da su ih imale iz krivih uvjerenja! Nije uvijek bio ideal imati jedno dijete, kao što je to danas![]()