Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: fini i jednostavni morski recepti

  1. #1
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno fini i jednostavni morski recepti

    subotnji ručak u kojem smo se baš izguštali

    Lokarde s povrćem

    Sastojci za 4 osobe
    4 osrednje velike lokarde (1 kg)
    sol
    papar
    50 ml maslinova ulja
    100 ml bijelog vina
    2 češnja češnjaka
    1 rajčica

    Za prilog od povrća:
    200 g mrkve
    300 g zelenih mahuna
    300 g blitve
    4 žlice maslinova ulja
    sol

    Za umak:
    3 češnja protisnutog češnjaka
    30 g nasjeckanog luka
    5 žlica maslinova ulja
    1 žlica nasjeckanog peršina
    1 žličica vinskog octa
    sol


    Ribu očistite, operite, dobro osušite, posolite, popaprite i stavite u vatrostalnu posudu.
    Pripremljenu ribu prelijte maslinovim uljem, vinom, dodajte češnjak narezan na listiće i rajčicu narezanu na kockice.
    Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta.
    Mrkvu narežite na štapiće, mahune očistite i narežite, te zajedno kuhajte u posoljenoj vodi.
    Nakon 15 minuta dodajte narezanu blitvu i kuhajte još 10 minuta.
    Procijedite i toplo prelijte maslinovim uljem.
    Češnjak, luk, maslinovo ulje, peršin, ocat i sol izmiješajte u homogenu smjesu.
    Pečenu ribu prelijte pripremljenim umakom i poslužite s kuhanim povrćem.

  2. #2

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Ajoj ovo je zasigurno fenomenalno, odmah sam ogladnila
    Spremit ću receptić u moju kuharicu, hvala.

  3. #3
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    još jedan fini riblji ručak

    Škarpina na bejski način

    Sastojci za 4 osobe
    1 kg škarpine
    1 limun
    100 ml maslinova ulja
    200 ml bijelog vina
    500 ml vode
    3 češnja češnjaka
    sol
    papar
    lovorov list
    ružmarin
    1 kg krumpira

    Priprema
    Ribu očistite, operite i nakapajte limunovim sokom pa ostavite stajati oko pola sata. Zatim je malo posolite i popaprite.
    U pleh ili vatrostalnu posudu stavite na malo ulja pripremljenu ribu i krumpir narezan na veće komade. Pecite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 220°C.
    U međuvremenu pripremite preljev: u posudu stavite maslinovo ulje, vino, vodu, češnjak prerezan napola, papar, lovorov list, ružmarin pa sve malo prokuhajte.
    Kada su riba i krumpir napola pečeni, prelijte ih pripremljenim preljevom. Pečenje traje ukupno oko 40 minuta.
    Tajna pripreme je u kombinaciji pečenja i kuhanja ribe.

  4. #4

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Ajme, ajme, što ti meni radiš s ovim receptima, cccc
    Ako sam na išta slaba, onda je to riba, mljaaaaaaaaaaaaaaaac...

  5. #5
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ulovila me riblja faza 8)

    namjeravam ovaj topic pretvoriti u jedan-riblji-recept-tjedno, pa će moderatorica opet morati prilagoditi naslov. 8)

    svi fini riblji recepti su dobrodošli

  6. #6

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    namjeravam ovaj topic pretvoriti u jedan-riblji-recept-tjedno, pa će moderatorica opet morati prilagoditi naslov.
    Odlično! :D
    Probat ću i ja dati svoj doprinos...

  7. #7
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    današnji:

    Riba pečena u foliji

    800 g svježe bijele ribe (oslića, grdobine)
    1 vezica peršina
    1 vezica kopra
    ulje
    sol
    papar
    limun

    Ribu očistite, operite i narežite na odreske težine oko 200 g.
    Posolite ih, popaprite, pokapajte limunom. Stavite ih na foliju koju ste premazali maslinovim uljem.
    Odozgo obilno pospite nasjeckanim peršinom i koprom, a na svaki odrezak stavite plošku limuna.
    Nakon toga zamotajte foliju, položite u pleh i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko pola sata.

    uz to lešo prokulice i krumpir.

  8. #8
    pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,057

    Početno

    neću mm-u čitati recepte jer će vam se nacrtati pred vrata

  9. #9
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    pa neka se nacrta

  10. #10

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Fino zvuci sve.

    Zanima me sto bi to bilo na bejski?

    Imas koji dobar recept za brudet? (Nikako da pogodim pravi okus).

  11. #11
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    na bejski - onako kako to rade u belom, gradiću na cresu.

    moram se dokopati jedne knjižice s odličnim morskim receptima pa će valjda biti i brudeta. svi ovdje navedeni su s coolinarike i nijedan nije omanuo, pa probaj tamo pronaći i brudet.

  12. #12
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Citiraj lonni prvotno napisa
    Imas koji dobar recept za brudet? (Nikako da pogodim pravi okus).
    ovisi kaj voliš. Meni je kod brudeta najvažnije (osim ribe) velika količina luka (crvenog) - ja ne stavljam vino ili ocat, ili stavim vrlo malo

  13. #13

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Nasla ovaj pa nek se nadje i tu:

    http://www.coolinarika.com/recept/br...d-morskih-riba

    znaci, obratiti paznju da je crveni luk.
    A koje vrste riba su po vama najbolje za brudet (kakva su vam iskustva s onim kombinacijama koje u ribarnici prodaju pod ribu za brudet?)

  14. #14

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    A koje vrste riba su po vama najbolje za brudet (kakva su vam iskustva s onim kombinacijama koje u ribarnici prodaju pod ribu za brudet?)
    Ugor, grdobina, morski pas, skampi... i ovisi sto jos od ribe imas pri ruci.. aaaaaaaaaaaaaa, brudet s palentom...

  15. #15

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Crni rižot

    Izrezati kapulu na tanke kolutiće i propirjati na maslinovom ulju. Dodati peršin i malo sjeckanog češnjaka i kratko prodinstati. Narezati sipu na manje komade, sačuvati vrećicu s crnilom (staviti u jednu čašu). Zaliti s 1/2 čaše bijelog vina i kad prokuha dodati malo vruće vode. Kuhati dok sipa ne omekša i dok tekućina ne ispari. Dodati crnilo, a zatim i nešto više kvalitetne riže nego li ima sipe i primiješati. Dolijevati vode i miješati (riža se nipošto ne smije osušiti). Dodati sol i papar. Kad je riža skoro skuhana (al dente), dodati žlicu octa i žlicu maslinovog ulja. Poklopiti i ostaviti tako nekoliko minuta. A potom navaliti. Na kraju obavezno oprati zube.

  16. #16
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Citiraj lonni prvotno napisa
    A koje vrste riba su po vama najbolje za brudet (kakva su vam iskustva s onim kombinacijama koje u ribarnici prodaju pod ribu za brudet?)
    ja uvijek kupujem taj "brudet" s ribarnice, ali sama biram ribu, onak pojedinačno. Ovisno što nude. Iako je ugor odličan za brudet, ja ga ne volim

    osobno, jako volim brudet, ali ga više toliko ne kuham jer mi je iz njega jako teško čistiti ribu djeci

  17. #17
    BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    236

    Početno

    Da i ja dodam jedan brzi i fini!

    Oslić s krumpirom!

    krumpir
    pelat
    češnjak
    luk
    peršin
    kopar
    sol
    biber
    fileti oslića
    ulje
    bijelo vino

    Krumpir oguliti i narezati na ploške, u tepsiju složiti red krumpira, pa na to red oslića, nasjeckanog pelata, češnjaka, luka i ostalih začina. Ponoviti red krumpira, posoliti, pouljiti i ugurati u rernu! Pred kraj podliti vinom, još malo peći i gotovo!

    Nažalost količine neznam, jer ja sve radim odokativno..

  18. #18
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    Oslić s povrćem

    Sastojci za 2 osobe
    1 oslić (bez glave) ili 200 g fileta
    2 stabljike celera
    1 mrkva
    1 žlica octa
    200 ml vode
    prstohvat šećera
    sol
    4 žlice sojina umaka
    50 ml ulja
    1 poriluk

    Ribu očistite i izvana malo zarežite (to nije potrebno učiniti s filetima). Kratko je popecite s obiju strana.

    Odlijte višak masnoće i dodajte povrće narezano na rezance dužine oko 3 cm.
    Pospite solju i šećerom, dodajte ocat, sojin umak i na kraju ulijte vodu. Pirjajte sve zajedno 10-15 minuta.

    Oslić s povrćem poslužite s rižom.

    - ovo je odlično, pogotovo povrće. u kombinaciju sam ubacila i korabu.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    uh što je ovo sve dobro!!!! Mislim da ću ovaj tjedan do ribarnice po grbodinicu za brudet. Pa još malo palentice i njam njam njam.

    A najbolja spiza mi je tagliatele sa umakom od kozica, koji spravlja moj svekar. Ne znam točno recept pa kad ga pitam napisat ću.

  20. #20
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Upravo napravila oslić s povrćem. Za prste polizati je!!!

    Mrkvice, daj nabavi recept za taglietele s kozicama. Općenito nikad ne znam što bih s njima .
    Jel ima netko neki dobar recept za hladnu salatu s kozicama?

  21. #21

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Konjic, BIH
    Postovi
    466

    Početno

    Ja cu samo na skarpinu na bejski!

    Nesto fantasticno, prste smo polizali!

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    Jel ima netko neki dobar recept za hladnu salatu s kozicama?
    meni je fantastična ona sa slanutkom:

    kuhani slanutak (može i iz konzerve), radič (ili kineski kupus ili neka slična tvrđa i gorča salata) i kozice.
    i maslinovo ulje i acetto.

    fenomenalno, a gotovo za 7 minuta.
    jede se i toplo i hladno.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    tagliatele sa kozicama alla moj svekar.

    Kupiti kozice (pola kila do kilo- ovisno o apetitima- nama bi i pet bilo malo). Očistiti ih sirove i staviti u zdjelicu. Na maslinovom ulju (ne prejakoj vatri) zažutiti kapulu, pa nakon toga ubaciti nekoliko cesnja cesnjaka i nekoliko puta zavrtiti na vatri. Ubaciti kozice i isti tako kratko zavrtiti dok ne pobijele. zaliti sa dobrom čašom bijelog vina i ostaviti da provrije minutu dvije da ispari alkohol. Onda uzeti pelate (nasjeckati prije) i ubaciti u teču. Promiješati i malo kuhati 5-10 min na laganijoj vatri. Nasjeckati vezicu peršina i ubaciti. Ako je pregusto može se doliti malo ovde, ali uglavnom ne. Po želji začiniti. Mi volimo staviti malo ljute papričice da bude pikantnije i vegete, a može i soli i papra. Sve dokuhati da se dobije fini umak za taglijatele. Svekar mi kaže da on na skuhanu paštu stavi malo masla ili maslinovog ulja i malo svježe sjeckanog peršina. I onda se ubijemo od lipote!!!!!!I legnemo na kauč i ne mrdamo!!!! Nije loše ako imate riblje juhe, pa staviti umjesto malo vode.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj mrkvica prvotno napisa
    I onda se ubijemo od lipote!!!!!!I legnemo na kauč i ne mrdamo!!!!
    e ove tagliatelle s kozicama ću ja sutra /uz obavezan ovaj quotani dio haha /

  25. #25
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Mrkvice , jel može bez vegete, ja ju ne koristim?

    Apricot, samo skuhaš kozice prije ili dinstaš nekako s nečim? (sad ja kao kuharica početnica)!

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    baš ću ti JA dinstati!

  27. #27
    pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    1,512

    Početno

    Evo jedan dobar sa KOZICAMA:

    25 dkg kozica
    1 tikvica
    češnjak
    sol, papar
    0,5 dl pjenušavog vina (piše u originalnom receptu).Vjerojatno može i obično bijelo. (Ja stavila malo pjenušca i bilo mi je odlično)

    Tikvice oprati, narezati na rezance te staviti na ulje i pirjati da omekšaju.
    Dodati sitno nasjeckani češnjak i kozice te pirjati uz dodavanje vode.
    Kad kozice porumene dodati sol, papar te zaliti vidnom i pirjati još dvije minute.

    Smjesu pomiješati s njokima (ili nekim drugim prilogom)

  28. #28

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    naravno da može bez vegete. Tko ju koristi može, a tko ne savršeno dobar ukus je sa solju, paprom. Ta vegeta i nije baš zdrava i bilo bi bolje bez.

  29. #29
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ja u receptima s coolinarike automatski brišem vegetu 8)

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •