subotnji ručak u kojem smo se baš izguštali![]()
Lokarde s povrćem
Sastojci za 4 osobe
4 osrednje velike lokarde (1 kg)
sol
papar
50 ml maslinova ulja
100 ml bijelog vina
2 češnja češnjaka
1 rajčica
Za prilog od povrća:
200 g mrkve
300 g zelenih mahuna
300 g blitve
4 žlice maslinova ulja
sol
Za umak:
3 češnja protisnutog češnjaka
30 g nasjeckanog luka
5 žlica maslinova ulja
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žličica vinskog octa
sol
Ribu očistite, operite, dobro osušite, posolite, popaprite i stavite u vatrostalnu posudu.
Pripremljenu ribu prelijte maslinovim uljem, vinom, dodajte češnjak narezan na listiće i rajčicu narezanu na kockice.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta.
Mrkvu narežite na štapiće, mahune očistite i narežite, te zajedno kuhajte u posoljenoj vodi.
Nakon 15 minuta dodajte narezanu blitvu i kuhajte još 10 minuta.
Procijedite i toplo prelijte maslinovim uljem.
Češnjak, luk, maslinovo ulje, peršin, ocat i sol izmiješajte u homogenu smjesu.
Pečenu ribu prelijte pripremljenim umakom i poslužite s kuhanim povrćem.