Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 107

Tema: tiče li vas se nova uredba o uređenju pročelja?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno tiče li vas se nova uredba o uređenju pročelja?

nije baš najspretnije naslovljeno, no.ugl. zanima me tiče li vas se i podržavate li ovu novu uredbu po kojoj se miču vanjske klima jedinice i satelitski tanjuri s pročelja,a posebice dio o zabrani sušenja veša na balkonu?

Ja imam sušilicu, ali ljeti mi ne pada na pamet da je uključujem,kad imam balkon na sunčanoj strani zgrade (i to je baš dio zgrade koji gleda "na van") i robica od maloga mi se osuši za tili čas....
    štedim struju, veš mi ljepše miriši osušen na zraku....

Usklađivanje sa Europom?
    Pa ta Europa je svojim građanima primjerice omogučila da se veš suši u podrumskim prostorijama koje su ventilirane, te opremljene podzemnim kablovima....

Kakav je vaš dojam nove uredbe?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to će zaživjeti nikad
    propis zapravo postoji od 70-ih ali do sad nitko nije obraćao pažnju na to

a gospodinu M.B. bi bilo bolje da se pobrine da svaki Zagrepčanin dobije zdravstveno ispravnu vodu, kanalizaciju, pristojnu cestu i pločnik

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni je to bezveze, grad nema novaca pa idu od nas malih ljudi uzimat

ja isto imam sušilicu ali po ljeti stavljam na štrik koji je između 2 zgrade i ne smeta nikom ali na pročelju nam je klima s kojom nemamo gdje. Mislim imamo, možemo je stavit na dvorišnu stranu ali stan je dugačak 16 metara, ako će mi bandić platit to micanje i provlačenje kablova kroz cijeli stan i sve što ide uz to ok.

A šta je s onima koji nemaju dvorišnu stranu, koji samo gledju na ulicu?!?!
    Ti ljudi nek se kuhaju ljeti i nek suše veš u stanu, nek dobiju vlagu i šta ja znam šta sve ne...

u svemu nas uspoređuju s europom a plaće i penzije?? Šta ćemo s njima kad će one bit ko u europi...

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

veš sušim u sušilici ili na lođi.
    ja sam shvatila da će zabraniti sušenje veša kad štrik visi sa balkona, ili kad ljudi suše veš tako da ispod prozora montiraju neke naprave pa ti kapa po glavi kad ulaziš u zgradu.

inače, meni je ružno vidjeti zgradu koja ima 50 klima i 80 satelitskih antena kao ukras na fasadi. pa barem za satelitske nije potrebno da svatko ima svoju. stavi se 1-2 na krov zgrade i svi se priključe. ali ne mogu se naši ljudi dogovoriti oko takvih stvari, pa svako ima svoju.

za klime bi bila stroga kad se radi o povijesnim građevinama. pa ne možeš staviti klimu na Dioklecijanovu palaču, to je zbilja previše. Postoje klime koje su 3 puta skuplje ali nemaju vanjsku jedinicu. rješenja postoje

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u idealnom svijetu je ta odredba - odlična.
    kod nas... neizvediva.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

osobno me se ne tiče...
    ali ja kad prolazim uz neku zgradu ne obračam pažnju na nečije gaćice na štriku,niti na antene ni klime...
    više obraćam pažnju na to da ne upadnem u otkriveni šaht ili da ne stanem u pseću kakicu...
    a o iglama oko zgrada da ne govorimo...
    e pa mislim da se o tom treba povest računa a ne prislilt maltene nekog da kupi 3x skuplju klimu jer ga dođe jeftinije nego da plati kaznu...
    eto toliko od mene autsajdera

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Doma imamo zatvorene lodje i nista nam se ne susi vani. Ali kod mojih roditelja je stan bez balkona, lodje, iceg, a genijalna ideja je bila da se rublje susi na krovu nebodera od 13 katova - niti ima prostora toliko, niti susila, a ni ne ostavlja mi se rublje na izvol'te citavoj zgradi, a bogme ni ne sjedi uz njega dok se susi. Znaci, njima bi preostala samo susilica. A koliko ljudi nema za taj izdatak. Stoga ne vjerujem da ce to kod nas ikad tek tako zazivjeti. Tj. moglo bi kad bi se uredile susione u podrumima ili slicno, ali za to nitko nece potegnuti. A ja u Splitu znam jednu (1) osobu koja ima susilicu doma.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najviše podržavam micanje klima uređaja sa pročelja zgrada u centru grada.

Što se tiče sušenja veša vani, i ja sam protiv. Ja svoj veš sušim u stanu.
    Imam mali vanjski sušilnik (štrik) ali osim provjertravanja stvari, ne pada mi napamet sušiti veš. S obzirom da stanujem u centru, taj veš se nakupi smradom, smogom i dimom.

I iskreno, mene nervira tuđa intima pred mojim nosom.

Ali, na žalost, ova odluka neće saživiti. :/

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Klime i sateliti obavezno ca sa fasada, ali bi uvela da i svi moraju imati iste tende, ne mjenjati oblik prozora i vrata ... Kad pogledas neke zgrade onda tek vidis kakav sve cirkus ljudi naprave, ni ciganska cerga im nije do kolina.
    Ves ili susenje robe mi ne smeta , narocito u starim kaletama s tiramolama. Naprotiv , to mi daje neku posebnu draz . 8)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj bebelina prvotno napisa
    Klime i sateliti obavezno ca sa fasada, ali bi uvela da i svi moraju imati iste tende, ne mjenjati oblik prozora i vrata ... Kad pogledas neke zgrade onda tek vidis kakav sve cirkus ljudi naprave, ni ciganska cerga im nije do kolina.
    Ves ili susenje robe mi ne smeta , narocito u starim kaletama s tiramolama. Naprotiv , to mi daje neku posebnu draz . 8)
    ovo je kao odredba postojalo za vrijeme socijalizma ali se naravno u modernoj "rvackoj" izgubilo.

moji starci su živjeli u zgradi koja je imala fasadu od fasadne cigle, svi balkoni tj lođe su ile iste i neki susjedi su krenuli zatvarat se lođe inim prozorima, staklenim stijenama i za to su morali tražiti dozvolu općine i svih sustanara. općina nije odbrila uz obrazloženje da se nesmije narušavati vanjski izgled zgrade....

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako cu morati maknuti klime, pocrkat cemo djeca i ja od vrucine po ljeti. :/ plus to da necemo moci niti spavati. hm. pitat cu ove iz gradske da mi nadu zamjenski stan

ves nemam di susiti nego u stanu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pojasnite neinformiranima

Jel to vrijedi samo za ZG il za cijelu HR ?
    Jel se odnosi samo na zgrade ili i na obiteljske kuće ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pojasnite neinformiranima

Jel to vrijedi samo za ZG il za cijelu HR ?
    Jel se odnosi samo na zgrade ili i na obiteljske kuće ?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zakon omogućava to svim gradovima, ali je ZG prvi donio takve kaznene odredbe

u Šibeniku je strogo samo za stari dio grada

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Po mom mišljenju sve to štima. Znaći ružno je vidjeti načićkanu zgradu sa vešom, klima vanjskim jedinicama i satelitskim tanjurima. Ali bemu miša pa tu žive ljudi, oni imaju svoje potrebe, znaći tu se ŽIVI, obitava, odmara u ono vrijeme kad si doma i ne radiš. To mi je slićno onome kad se neko jako, jako trudi održati dom toliko čistim i da bude sve na mjestu i da nigdje nema ni mrvice prašine, to mi ispada kao da si ti tu radi kuće, a ne ona radi tebe. To je jedna stvar. Druga je ta da neću nikada prihvatiti takve slućajeve kojima se u prvu ruku da sloboda i napravi se maha dok se abnormalno kupuju klime i satelitske, na tome neki zarade novaca i novaca i onda kad ljudi u jednu ruku "popuše" (jer su sada nakon kaj su raspračkali lovu na to, prisiljeni to isto ili hititi ili opet ulagati da poprave situaciju), neko dođe i zmisli se ajmo sad uvest novi pravilnik . A ne, ajmo kaznit onog koji je dozvolio u samom startu da montažeri montiraju na pročelja zgrada te sve stvarćice, ajmo kaznit onoga koji pri uvozu klime nije donio pravilnik kako se ta klima i pod kojim uvjetima pušta da funkcionira kod krajnjeg korisnika. Ali nebojte se, neće nitko od njih donjet nešto takvo, jer imaju "putra na glavi" i lakše je izvalit takvu nebulozu, pa opet udri po nama.
    I ja baš neću maknuu tanjur i sušila bum veš i dalje, klimu da imam, isto nebi maknula. I onda kad bi valjda došla do tog nekog suda, možda bi netko saslušao i moje argumente zakaj nemam novca platit kaznu, zato kaj sam imala opravdanu priliku da kupim satelitsku, a nitko me nije došao provjeriti dal je uopće smijem montirati na kuću.
    Ali to sam samo ja, mala, premala da ućinim nešto, jer svi se boje i šute, poklope ušima i puste da nas hitaju lijevo i desno kak im paše.
    I da to sam ja, kaj bum zabila glavu u prvi kontejner kad donesu zakon o kažnjavanju sirotinje koja kopa po kontejnerima, pa nek me samo probaju pozvat na sud.
    Jadna moja djeca samnom koja se stalno bode s rogatima i uvijek spuši.
    Ali kaj da radim kad me toliko jako smeta kaj se svi prave bedastima kad dođemo MI s tim svojim jadom od plaće u dućan, a onda opet ispadneš kriv kad više nemaš toga jada kojeg si ostavil u dućanu.
    Al najte me poslušati, ja iovak uvijek tućem kontru, to mi je deformacija u mozgu i nemrem si pomoći. Samo vi poskidajte klime i tanjure i sušite veš u stanu da vam djeca imaju bolju vlagu i odite svi na slijedeće izbore i nemojte ih bojkotirati, jer oćito da se svi fort na neki ..... žale, a s druge strane jedva doćekaju otić na glasanje.

NINA80 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mislim da se zakon odnosi na uži dio centra,turističku zonu
    satelitske na krovove a klima uređaje unutar balkona ili u kuču
    veš na štriku-ružno,zato postoji tzv.,konj pa na njega pa i dalje može biti na zraku i nije tak upaljivo

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Stanujem u privatnoj kući na rubu grada, pa me se valjda ne tiče.

Veš i klima-uređaje, da budem iskrena, niti ne primjećujem.

Ali primjećujem rupe na cestama, primjećujem oronule fasade, primjećujem da ne mogu prolaziti gradom od parkiranih automobila i jako, jako primjećujem smeće kojim smo zatrpani

Meni je npr. jako simpatično kako u Sloveniji, mjesto Slovenske Konjice (koje je dobilo preko nekoliko nagrada za najuređenije mjesto u Sloveniji), u centru grada, u jednom gotovo parkiću, uvijek, ali uvijek kad sam prolazila - veš leluja. Zanimljivo.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Rinama onaj post je po principu: Ja sam imala priliku i love da kupim auto , ali zato ne moram imati as. Pa ce te me sad valjda kaznjavat da cuvam svoje dijete?!
    Ako imam love ne moram matletirati sve oko sebe. Ako nemam love , takoder. Nisam za to da se kaznjava sirotinja , ali sam itekako za to da se oni koji izbacaju svo smece van kontenjera itekako kazne. Do nedavno je Cistoca blizu moje zgrade imala kontenjere za papir, plastiku i boce. Naravno svako malo onaj za boce bi osvanuo bacen na bok i odvaljenog dna. Zasto? Ma daj!

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisat cu anchie od ruba grada do hrpi smeca

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Rinama onaj post je po principu: Ja sam imala priliku i love da kupim auto , ali zato ne moram imati as. Pa ce te me sad valjda kaznjavat da cuvam svoje dijete?!
    Ako imam love ne moram matletirati sve oko sebe. Ako nemam love , takoder. Nisam za to da se kaznjava sirotinja , ali sam itekako za to da se oni koji izbacaju svo smece van kontenjera itekako kazne. Do nedavno je Cistoca blizu moje zgrade imala kontenjere za papir, plastiku i boce. Naravno svako malo onaj za boce bi osvanuo bacen na bok i odvaljenog dna. Zasto? Ma daj!
    Moram priznati da od sveg ovog kaj si ti napisala ja nisam skužila dal se ti slažeš s onim kaj sam ja rekla ili ne.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anchi pp prvotno napisa
    klima-uređaje, da budem iskrena, niti ne primjećujem.
    osim kada počne kapati po glavi.... :/

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U Dubrovniku (u starome gradu) roba se razapinje od jednog do drugog uličnog zida ... te su se sličice već preselile i na razglednice, a frapiranim turistima jedan su od najzanimljivijih foto-detalja.

Dobro , meni je stvar nekulture da se plahte objese u punoj dužini ispod prozora zgrade, ali tko ima balkon zašto ne bi mogao razapeti sušilo UNUTAR istoga? Po centru Zagreba stvarno se ne sjećam da sam ikad vidjela veš pod prozorom...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: tiče li vas se nova uredba o uređenju pročelja?

Citiraj petarpan prvotno napisa
    Pa ta Europa je svojim građanima primjerice omogučila da se veš suši u podrumskim prostorijama koje su ventilirane, te opremljene podzemnim kablovima....
    Sorry, generalizacija.

Citiraj Ailish prvotno napisa
    propis zapravo postoji od 70-ih ali do sad nitko nije obraćao pažnju na to
    Upravo tako, propis je prastari - mi smo ga učili na nastavi domaćinstva u osnovnoj školi.

Nego... Ne kužim jednu stvar: kako stanovnici drugih svjetskih gradova gledaju satelitsku televiziju, hlade se i suše veš i pritom uspiju ne staviti sve te sprave, gaće i plahte na pročelje zgrada? :? Nije provokacija, ni ironija - fakat mi nije jasno. Izgleda da samo kod nas satelit i klima funkcioniraju ako su postavljeni s ulične strane. :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zakon omogućava to svim gradovima, ali je ZG prvi donio takve kaznene odredbe

u Šibeniku je strogo samo za stari dio grada

off topic

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moj štrik je na balkonu s dvorišne strane zgrade, isto kao i klima. stanujemo u centru. ne znam, nekako nam je bilo logično kad smo postavljali klimu da ju stavimo na dvorišnu stranu, kad već imamo stan orijentiran i na ulicu i na dvorište, bez obzira što smo do te strane nešto više materijala potrošili. ali vidim da susjedi tako ne razmišljaju :/ nama ovaj ulični balkon služi baš za ništa, šteta tih par kvadrata. štrik za veš koristim stvarno rijetko (dakle, ovaj dvorišni), baš kad je toplo, inače sušilicu. i točno je da je propis prastari.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klikme koje poput bradavica vise sa zgrada bi i ja makla
    ali ves mi je prelijepo vidjeti na prozorima
    ok, u zagrebu vise manje, ali kod mene u dbk svi stranci slikavaju nasu ulicu i redove plahta, ko u mediteraneu
    ne mogu zamisliti ko bi to zabranio, takve stvari cine grad

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

RinamaNaravno da se ne slazem s tobom.To sto si ti potrosila kupujuci klimu , satelit i ostalo mene uopce nije briga. Tvoj problem koliko ces ih kupiti, ali moj je problem kad sve to povjesas po procelju , pa to procelje na mene djeluje ko saka u oko! i jos sam rekla da ako si kupila auto i potrosila za njega to te ne opravdava da ne mozes kupit as.
    Zar doista mislis da nam vlada treba odredivatio sto kupit , a sto ne?
    Uostalom procelja zgrada su u suvlasnistvu svih stanara i cisto sumnjam da je itko od tih vrlih stanara trazio dozvolu od svojih susjeda da bi ista prikrpao na procelje. Moj susjed je skoro tuzbu zaradio jer si je isto tako uzeo za pravo postaviti klimu iznad mog prozora. To i nije neki problem , ali nije je odrzavao , pa se nakupilo ruzine koja je ostavljala gadne fleke na prozorskoj kamenoj klupici. Ukratko klima pa-pa.
    8)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kako stanovnici drugih svjetskih gradova gledaju satelitsku televiziju, hlade se i suše veš
    što se tiče veša znam da u USA ne smiješ imati robu na štriku ni u svom dvorištu i svi imaju sušilice. Kak bude to funkcioniralo kad im nafta još poskupi ne znam, ali mislim da je na Mediteranu totalni apsurd trošiti struju na sušenje veša

Klime se mogu postaviti i drugačije, samo malo više košta, a skidati sve klime je neusporedivo skuplje. Dakle ako je netko htio da se propis poštuje zakasnio je 5-10 godina

sve skupa, mislim da će ovo biti još jedan zakon koji će skupljati prašinu u ladici

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

[quote="Sanja"]
    Sorry, generalizacija.

[quote]

naravno...jer generalno gledajući i jest tako...mada svaka čast iznimkama (hvala bogu da ih itekako ima...),no bojim se da će i iznimke većinom kad tad potvrditi pravilo...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

naravno...jer generalno gledajući i jest tako...mada svaka čast iznimkama (hvala bogu da ih itekako ima...),no bojim se da će i iznimke većinom kad tad potvrditi pravilo...
    Nemam sad vremena pisati, no samo sam htjela reći da su u Beču (koji je nekoliko godina zaredom proglašen gradom br. 1. u EU po kvaliteti života, a gleda se preko pedeset kriterija) zgrade s vešerajem u manjini, kao uostalom i u drugim austrijskim gradovima.

Da tek vidiš kako u središtu Kopenhagena peru i suše rublje, ne bi vjerovala. :/ A Pariz, a London... Da ne govorim o velikim gradovima novih EU članica. :/

Budem ti se javila kasnije ako te zanimaju detalji.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ajte molim vas...

moj stan gleda samo na "uličnu stranu".

nemam balkon ni lođu.

živim na petom, zadnjem katu zgrade.

na 40 stupnjeva celzijusa, bez klime, svi ćemo doslovno popadat u nesvjest.

jer vanjska jedinica klimatizacijskog sustava nekom bode oči i vrijeđa njegovu estetsku ugođenost.

oprostite molim vas.

moje oko vrijeđa fasada koja otpada sa zgrada u npr. folnegovićevom naselju. kojom uredbom se borimo protiv toga?

vrijeđa me kad netko ide mijenjati otvore, pa, premda su u cijeloj zgradi smeđi sa smeđim roletama, on baš prstom upre u bijele sa sivim roletama. gdje je uredba za to?

vrijeđa me kad netko zatvori svoju lođu prvim materijalom koji mu je došao pod ruku - pa lođa izgleda ko čerga. uredba?

vrijeđa me pogled na limenke u utrinama. to su najružnije zgrade u povijesti čovječanstva. njih ne bi spasilo nikakvo uklanjanje tanjura i klima. pa što ćemo s njima?

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    ajte molim vas...

moj stan gleda samo na "uličnu stranu".

nemam balkon ni lođu.

živim na petom, zadnjem katu zgrade.

na 40 stupnjeva celzijusa, bez klime, svi ćemo doslovno popadat u nesvjest.

jer vanjska jedinica klimatizacijskog sustava nekom bode oči i vrijeđa njegovu estetsku ugođenost.

oprostite molim vas.

moje oko vrijeđa fasada koja otpada sa zgrada u npr. folnegovićevom naselju. kojom uredbom se borimo protiv toga?

vrijeđa me kad netko ide mijenjati otvore, pa, premda su u cijeloj zgradi smeđi sa smeđim roletama, on baš prstom upre u bijele sa sivim roletama. gdje je uredba za to?

vrijeđa me kad netko zatvori svoju lođu prvim materijalom koji mu je došao pod ruku - pa lođa izgleda ko čerga. uredba?

vrijeđa me pogled na limenke u utrinama. to su najružnije zgrade u povijesti čovječanstva. njih ne bi spasilo nikakvo uklanjanje tanjura i klima. pa što ćemo s njima?

salžem se s tobom skroz i ne podržavam ovu uredbu nikako

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Nemam sad vremena pisati, no samo sam htjela reći da su u Beču (koji je nekoliko godina zaredom proglašen gradom br. 1. u EU po kvaliteti života, a gleda se preko pedeset kriterija) zgrade s vešerajem u manjini, kao uostalom i u drugim austrijskim gradovima.

Da tek vidiš kako u središtu Kopenhagena peru i suše rublje, ne bi vjerovala. :/ A Pariz, a London... Da ne govorim o velikim gradovima novih EU članica. :/

Vidiš, u Švedskoj nije tako...Dobro, u šveđane bi se dalo ugledati po mnogočemu....Znam i za par njemačkih gradova (odn.zgrada u njima).Ameri (koji ajd nisu europa) čini mi se kao da to imaju većinom po defaultu....
    Iznenađujuće, takve sam zgrade viđala i u Rumunjskoj,Bugarskoj,Mađarskoj...
    Nizozemska,Belgija,Luxemburg....

Ne kažem da je svaka zgrada u tim zemljama takva, ali ih j dosta...
    Znači,ipak je ljudima omogućeno....Pa kad kupuješ stan imaš mogućnost kakvog-takvog izbora....

I da, moj balkon, jedini, gleda na uličnu stranu...iako je zgrada uvučena i nije na samoj glavnoj ulici,zakačit će me propis jer netko tko više ne zna gdje bi dalje, smišlja kako da si popuni dane....

ni ja ne primječujem tuđi veš kad hodam gradom,a vanjske klima jedinice, kako je već netko rekao, samo kad mi počnu kapat na glavu...

više me brinu rupe na cesti, vlasnici pasa koji ne kupe za svojim ljubimcima, parking,nebulozni gup, horvatinčić i afera cvjetni trg, dinamov stadion, bacanje gradskog novca u vjetar, to što nema adekvatnog dječjeg igrališta nigdje u blizini gdje stanujem...
    trla baba lan...

Budem ti se javila kasnije ako te zanimaju detalji.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

RinamaNaravno da se ne slazem s tobom.To sto si ti potrosila kupujuci klimu , satelit i ostalo mene uopce nije briga. Tvoj problem koliko ces ih kupiti, ali moj je problem kad sve to povjesas po procelju , pa to procelje na mene djeluje ko saka u oko! i jos sam rekla da ako si kupila auto i potrosila za njega to te ne opravdava da ne mozes kupit as.
    Zar doista mislis da nam vlada treba odredivatio sto kupit , a sto ne?
    Uostalom procelja zgrada su u suvlasnistvu svih stanara i cisto sumnjam da je itko od tih vrlih stanara trazio dozvolu od svojih susjeda da bi ista prikrpao na procelje. Moj susjed je skoro tuzbu zaradio jer si je isto tako uzeo za pravo postaviti klimu iznad mog prozora. To i nije neki problem , ali nije je odrzavao , pa se nakupilo ruzine koja je ostavljala gadne fleke na prozorskoj kamenoj klupici. Ukratko klima pa-pa.
    8)
    E pa vidiš mene JE briga, briga me zbog ljudi koje nitko nije znao uputiti
    dok su ostavljali svoj teško zarađeni novac za klimu i reći im kako se treba i mora postupati s tom istom klimom, pa im je sad mrtvo hladno treba skinut. Ma tko štiti te ljude, ko ih pita kako žive sa svojim jednim prozorom u svijet bez valjane izolacije, sjenila i ventilacije u stanu na 40 stupnjeva. Nitko! Jer nikog nije briga, baš onako kako si rekla da ni tebe nije briga. I neće nam nitko određivati kak ćemo potrošit svoj novac, ali ako je vlast neka vlast i zna što radi (u što sumnjam) njezin je posao sprijećiti da se događaju ovakve stvari, ali sprijećiti u samom startu, a ne kako to inaće biva kod nas.

Ovo o autosjedalicama uopće neću komentirati jer neznam kakve veze ima s ovom temom, a i uopće stavljanja njih na nos meni koja sam za AS dušom i tijelom.

NINA80 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mislim da bi prije svega trebao neki zakon o kučama bez fasade,nedovršenim kučama,zašto se to dozvoljava :/ ružno je i iritira
    naslaže cigle i ostavi, veli nemam para za dalje
    vani se tako nešto ne tolerira, ako gradiš prvo sredi vanjski dio a unutarnji ionako nikoga ne zanima
    kod nas ko na balkanu,zato nam i je tak kad svako radi po svome

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo gore sam vrlo uspješno postala

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja imam jedan OT prijedlog - za ove koji ne razlikuju č i ć neka koriste c, neće toliko bosti u oči

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

A tek kad svatko ofarba svoj balkon u svoju boju
    potpisujem

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

TW mislila sam na onu zgradu na Relji , sto gleda na pijacu. Sto mislis da im stavimo slicicu da uzivaju u neukusu i neredu?
    Rinama As usporedba zato jer se ljudi bas na takav nacin pravdaju. Jako mi je frisko objasnjenje jednog tate(jucer) da sto smo se mi Babe ( cak je i udrugu falio) uzkokodakale jer on je kupio skupi auto koji je tesko odrzavat , ko ce jos i as kupovati i sta mene briga koga i kako ce on u svom autu voziti. Nisam nabivala as tebi na nos , samo sam povukla paralelu da mi je njegovo objesnjenje jednako bezveze kao i tvoje da ne mozes premjestiti klimu jer si potrosila pare kupujuci je. I ja i imam dvije vanjske jedinice klime i smjestene su unutar mog balkona s dvorisne strane. Doduse susim robu na balkonu , ali ako nekom smeta nije problem maknuti s konopa na susilo .
    I bas me zanima ko te je uputio kupit klimu? Imas li dozvolu stanara da je smjestis na fasadu? I jos iskrenije odrasla sam u malom stanu pod plocom pa sam prezivila i ne mislim da bi me itko trebao radi toga zaliti ili na bilo koji nacin razmisljati o tome .

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Gle, kak sam već rekla u svom prvom postu na ovoj temi, ja NEMAM klimu, ali to kaj je ja nemam ne znaći da me ne smeta kaj se šiba uvijek lomi preko nas malih ljudi.
    Svoje mišljenje sam rekla, ti se rekla svoje i baš mi se bezveze dalje prepucavat. Sretno ti bilo s tvoje dvije vanjske jedinice.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nije mi cilj prepucavati se , vec me jednostavno neke stvari bodu u oci. Tipa dvije drvene kucice izrazito visokih krovova, planinske usred Kornata. Tako je i s klimama, razlicitim zatvorima, satelitima, rupama na cesti , skovacama , psecem izmetu...Ima toga koliko zelis. I iskreno mislim kad bi se donjela neka pravila i kad bi ih se ljudi pridrzavali da bi nam svima bilo ugodnije zivjeti.
    Ja se uporno trudim pred svojom kucom zadrzati malo zelenila , posadit cvijece, pocistit i drzati ljeti pliticu za vodu pticama punu , ali netko od mojih vrlih sugradana bi tu rade vidio parkirane aute , cvijece mi uporno beru, narocito planu tulipani i narcisi , o smecu i psecem izmetu da ni ne pricam.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Vidiš, u Švedskoj nije tako...Dobro, u šveđane bi se dalo ugledati po mnogočemu....Znam i za par njemačkih gradova (odn.zgrada u njima).Ameri (koji ajd nisu europa) čini mi se kao da to imaju većinom po defaultu....
    Iznenađujuće, takve sam zgrade viđala i u Rumunjskoj,Bugarskoj,Mađarskoj...
    Nizozemska,Belgija,Luxemburg....

Ne kažem da je svaka zgrada u tim zemljama takva, ali ih j dosta...
    Znači,ipak je ljudima omogućeno....Pa kad kupuješ stan imaš mogućnost kakvog-takvog izbora....
    Takvih zgrada sasvim sigurno ima posvuda, ali mislim da je svaka generalizacija, pa i ova, opasna, jer čovjek dobiva sasvim krivi dojam. Recimo, ja baš u Švedskoj znam ljude koji imaju svaki svoju perilicu u stanu, u Njemačkoj isto tako, a u Americi nisam bila dovoljno da bih znala kakav je običaj, ali sam po gradovima vidjela dosta javnih praonica (kao iz filmova ), pa sam dobila dojam da popriličan broj ljudi nema svoju vlastitu perilicu, ali ni praonicu u zgradi.

Meni su praonice u podrumu zgrade živi užas. Kad sam studirala u Beču, imala sam par frendova (i bivšeg ) koji su živjeli u takvim zgradama i pranje na taj način im je bilo muka živa. Kao prvo, u nekim se zgradama moraš upisati za termin i po tjedan dana ranije i vrijeme za pranje ti je ograničeno praktički u minutu. Nema pranja prije 8, poslije 21 i pogotovo nema nedjeljom. Ako je u zgradi dovoljan broj perilica i sušilica, možeš se predbilježiti za normalan broj termina, no postoje zgrade koje nisu najbolje opremljene, pa je broj pranja ograničen, npr. dva-tri puta tjedno po stanu. Nakon pranja upišeš potrošenu vodu i struju (očitaš s brojila) i, ovisno o organizaciji zgrade, ostaviš lovu u neku vrećicu ili platiš na kraju mjeseca. Uglavnom, moji frendovi su bili krajnje nezadovoljni takvim načinom pranja - nema tu hitnog pranja kad želiš ukloniti svježu mrlju ili ti baš danas treba neki komad odjeće, a termin za pranje ti je preksutra, a ovi koji su imali na raspolaganju mali broj perilica često su morali vagati što im više treba, tamna ili svijetla odjeća i sl. Ja sam živjela u studentskom domu i imali smo isti sistem, ali na sreću s dovoljnim brojem perilica, no ipak mi je to planiranje tipa "u srijedu u 12.45 moram oprati veš" bila totalna tlaka.

Uglavnom (da skratim, jer znam da sam odužila ), kad smo drugi put selili u Beč, inzistirala sam da uzmemo stan u zgradi koja nema zajednički vešeraj, nego svaki stan svoju perilicu. Budući da smo često prali i po dvije mašine dnevno, nemam pojma kako bih to izvela da sam bila osuđena na taj užas od zajedničkog vešeraja. :/ A da ne govorim o fazi kad se Fiona odvikavala od pelene: popiški se u utorak, ali plahtu možeš oprati u vešeraju tek u petak.

Nema te sile koja bi me natjerala da ikad prihvatim taj preužasni i krajnje ograničavajući sistem pranja.

više me brinu rupe na cesti, vlasnici pasa koji ne kupe za svojim ljubimcima, parking,nebulozni gup, horvatinčić i afera cvjetni trg, dinamov stadion, bacanje gradskog novca u vjetar, to što nema adekvatnog dječjeg igrališta nigdje u blizini gdje stanujem...
    trla baba lan...
    I mene brinu sve te stvari, ali od neke od njih moraju početi promjene, jer će inače sve zauvijek ostati neriješeno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    ja imam jedan OT prijedlog - za ove koji ne razlikuju č i ć neka koriste c, neće toliko bosti u oči

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mene ne brine jer nisam ni zabrijala stavit klimu na pročelje, jer mi je to totalno ne prihvatljivo. Možda sam frik, ali svijet bi mogao izgledati ljepše bez koječega, pa tako i zgrada načičkanih klimama, kojekakvim samostalnim uradcima za sušenje veša prišerafljenim na balkone, prozore isl.

Kaj fali mom vešu koji se osuši na onom rassklopivom stalku na balkonu? Baš niš.

A kad bismo brijali da je bolje prvo pokrpat rupu na cesti, netko drugi bi rekao da je važnije popravit cijevi, pa onda netko treći da treba sanirat PUTO i tako unedogled, nikad se ništa ni ne bi radilo. Doduše, tako nekako to i ide u ovim našim krajevima.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedna od stvari što su nam rekli kad smo se preselili u Belgiju je ta da je zabranjeno sušenje veša na balkonu nedjeljom, za državne praznike i blagdane.

Ja nemam balkon, veš sušim u sušilici ili u sobi na štenderu. Imam klimu na zidu ispod prozora (nije ulična strana), ni ne vidi se jer sam na 8. katu pa nitko i ne gleda gore, bijeli zid, bijela klima. Voda mi uredno curi u oluk. A bez klime ne mogu jer mi je po ljeti u stanu preko 40 (južna strana i pod dekom).
    Imam i sat.antenu koju treba skinuti jer ne radi.

Jedino mi mogu brundat zbog klime, a nju ne mičem, jedino ako naprave krov na zgradi pa neće biti tako vruće.

Koliko čujem i čitam, u mom gradu je taj zakon na snazi već deset godina, no dosad nitko nije bio kažnjen.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa svi bi završili u buksi

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I ja i imam dvije vanjske jedinice klime i smjestene su unutar mog balkona s dvorisne strane.
    I jos iskrenije odrasla sam u malom stanu pod plocom pa sam prezivila i ne mislim da bi me itko trebao radi toga zaliti ili na bilo koji nacin razmisljati o tome .
    fakat si sretnica, imaš balkon na koji možeš staviti klimu! i ja robu sušim na stalku, pa se ne hvalim okolo kako sam kulturna.

a zašto bi mene ili bilo koga ovdje trebalo biti briga je li tebi bilo vruće dok si odrastala? sad bi zbog takvih i meni trebalo biti "pakleno".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Treba osnovati veš-gardu koja će sa škarama za živicu cvikati štrikove s vešom dok se stoka sitnog zuba pardon narod ne nauči da gaće suši na radijatoru ako nema sušilicu......

Evo ja se prva prijavljujem!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nu, evo i prigodnog avatara

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Treba osnovati veš-gardu koja će sa škarama za živicu cvikati štrikove s vešom
    Uniformu veš-garde zamišljam ovako: iznad neopeglanih, friško osuđenih hlača i majice pričvršćen je jarko ružičasti grudnjak, a na glavi su, umjesto kacige, gaće-padobranke. Preko očiju zoro-maska. U rukama ogromne, opasnoizgledajuće škare za rezanje grmlja.

Citiraj maria71 prvotno napisa
    nu, evo i prigodnog avatara
    Vidjeh i pohvalih na jednom drugom topicu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •