![]()
![]()
![]()
hoce li proc?
i sta ce mu ostat u glavici?
da ga je mama ostavila?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
hoce li proc?
i sta ce mu ostat u glavici?
da ga je mama ostavila?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ajme zhabice, baš mi je žao![]()
sigurno će biti bolje kad se malo uhodate. sigurna sam da te voli najviše na svijetu i da mu strašno fališ ali ne zna kako da ti pokaže
![]()
![]()
![]()
![]()
Ostavila si ga tati i babi i dedi. Zamisli da si ga ostavila u jaslicama :/
Mislim, nije da omalovažavam jasle, i moji su krenuli u kolektiv sa 20 meseci ali tek je to tuga kad ga ostavljaš nekoj tamo teti koju ne poznaje.
Naviknuće se on brzo. Nemoj mu samo pokazivati da si tužna jer nas malci čitaju kao knjigu. ''Ide mama na posao, ti se igraš sa bakom, ručkaš, spavaš i eto mame nazad''. I tako svaki put dok ne prihvati činjenicu da moraš ići na posao.
u jaslice ce za 2 tjednaclumsy mom prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
do tad se ovako snalazimo i slucajno dida ne radi pa mozemo.
mm ne moze virovat da placem zbog toga ...
moju curku čuva sveki. plače svaki put kad ja idem. ne jako, ali plače.
kad dođem doma samo se prišteka na cicu. ležimo i mazimo se sve dok ona ne poželi se igrati.
i sad jos spava pa se ne mozemo ni mazit ni igrat ... a radim opet ujutro i tek cemo se vidit popodne ... uhhhhhhh ... sad se moran jos do ko zna koje ure pripremat, necu daleko nastavim li tulit ...
cure, hvala!![]()
![]()
Evo da se i ja izjadam.
Jučer nam je trebao biti prvi dan u mnogočemu.
Ona u vrtić, ja na stažiranje,...
Kako smo bili na moru ona se nešto razbolila bila (stomačna viroza-bilo je grozno, povraćanje+ proliv 5 dana uf).E, od tada neće da kaka u tutu, već traži pelenu.Sve ostalo je bez pelene ( i noć naravno).
Pripremala sam je za vrtić, dovodila je da upozna ambijent,...
Jučer došle, kaže teta:"Žao mi je , ali ona ne može u grupu zbog te pelene! Trenutno ne pripada ovdje, pogledajte ima li mjesta u starijoj jasličkoj".
Tada nam je prišla ravnateljica i rekla da je nastao problem zbog pelene, pa da ona ide sa mnom na stažiranje u drugi vrtić dok se nešto ne riješi, ali da je taj vrtić alternativno rješenje od 5 dana tj.do petka.
Jedva sam je izvela iz tog vrtića, objašnjavala da idemo u drugi da vidimo kako je tamo,...kakve su tamo igračke, ko su djeca,...
Došli u novi vrtić-šok za mene. ona će biti sa mnom cijeli dan jer i ta skupina po dobi ne odgovara( naravno stariji su). Tako sam bila s njom cijeli dan do spavanja. Povela sam je kući uz objašnjenje da danas nećemo tu spavati jer nisu još kupili sve krevete pa su zato i neka djeca već otišla kući.Odvela sam je jer ne želim da se navikava na nešto gdje neće boraviti, na nešto što neće biti kako smo se dogovorili.
I tako.
A, teta koja radi tu je kao trebala da mene uputi gdje, što, kako, na koji način....da stažiram, što bi bio moj zadatak i sl.
Međutim, nije me čitav dan niti pogledala, niti upitala nešto, a kamoli da smo započele neki razgovor.![]()
Čitav dan sam jučer bila ogorčena, čak sam navečer i plakala, a mislim i da mi je tlak bio dobro, dobro visok jer me je glava bolila sinoć do spavanja ( i to sam se natjerala- da zaspem).
Jutros sam otišla do ravnateljice i rekla joj da dijete neću voditi negdje na 5 dana, učiti je nešto, pa da u ponedjeljak saznam da nema mjesta i da nećemo nikako ići u vrtić. Ne mogu zamisliti da mi se dijete razočara. Neću joj to napraviti.
Mislim da je bolje da sačekam do ponedjeljka, pa kako bude.
Eto, valjda ste me shvatile.
Inače, vrtići su nam brebukirani u gradu, živi kaos, mjesta nema.
zhabice,. Zna on dobro da ga volis i koliko. Stvarno, probaj da ti ne budes tuzna sto ga ostavljas, pa ce i on to lakse preboleti. A zbog jaslica nemoj da se brines unapred. Procitaj moja iskustva na temi o tome; sasvim su pozitivna. A moje princezice su krenule u jaslice sa 13, odnosno 18 meseci....
nanuska, :shock: . Odlicno si postupila...
vishnja hvala, nadam se i mislim da jesam
zhabiceevo me plačem s tobom
![]()
Ne mogu niti zamisliti kako ti je.![]()
Ja sam tulila i s nečakinjom kada sam nju ostavljala u vrtiću.
Sve me strah kako će Luka :/
ajd' zhabice ne pretjerujzhabica prvotno napisa
![]()
.
danas je reagirao tako, sutra će nekako drugačije, pa će ti jedan dan samo mahnuti pa-pa i još će se smijati, ali već sutra će opet urlikati. a neke reakcije mora biti. bilo bi čudno da izostane, zar ne? a dnevna rutina, ono što bebe jako cijene, mu se promijenila. a kakav je dok tebe nema? jel' cijelo vrijeme plače ili se brzo smirio i zaigrao?
e, da - bebe cijene tu rutinu, i kad im se poremeti, protestiraju. ali, ipak, nije im to najvažnije u njihovom malom životu.
zhabice![]()
I ja se teško odvajam od svoje djece i vjerujem da ti je teško. Znam djecu koja su bila ljuta na mamu nakon povratka s posla. Prvih nekoliko dana je bilo tako, mama dođe s posla, a bebač 2 sata neće ni da je pogleda.
Ali, dođe to sve na svoje. I njegova i tvoja reakcija je za razumjeti.
I moja maca je krenula u vrtić ovaj tjedan, nije nam to prvo odvajanje jer ja radim od njenog 13 mjeseca, ali nije nam lako...
Šaljem ti jedani
![]()
Ajme Zhabice![]()
![]()
![]()
![]()
Tačno znam kako to ide - moj G. je žestoko protestovao i to čak tri mjeseca, tri mjeseca vrištanja i bacanja po podu, tri mjeseca kad se vratim kući željna da ga zagrlim on bježao od mene, tri mjeseca vrištanja "nisi se vratila!!!!", "neću, bježi, ne volim te" i naravno HEKTOLITRI prolivenih suza....Nemam pojma kako smo se izborili s tim. Valjda djetetu postane jasno da se mama uvijek vrati![]()
Ja sam običavala da objašnjavam u beskraj - mama mora da radi, a tamo bi tebi bilo dosadno, bolje da se poigraš malo sa djecom...dok ti nešto ručkaš, malo se odmoriš, provozaš koji autić, bla, bla, eto mame najbržim trkom po tebe...
I još sam mu znala u vrtiću kad bih dolazila po njega sva oznojena od trčanja uzbrdo i raščupana iz tramvaja objašnjavati - vidi kako mi se kosa razletila od silnog trčanja do tebe!
Sretno i nadam se da će brzo proći, te su situacije stvarno da ti srce pukne popola![]()
zhabice![]()
Znam kako ti je, ali cvijeta je u pravu. Naravno da vam je sad oboma tesko, vjerojatno ce biti neko vrijeme dok se ne naviknete na novu rutinu, ali proci ce.
Moj rodjak se pravio da ne vidi mamu kad dosla poslije posal. Proslo je.
Moj malisa nikad nije zaplakao kad smo ga ostavljali, nikad, takvo je dijete - ja sam mogla misliti da mu nije stalo![]()
Drzi se! Nadam se da ce prilagodba biti brza i lagana za oboje!
Ajmeeeee, upravo sam ovo htjela napisati. Pa i ja sam prolazila kroz te neke faze sa svojom djecom i nekoliko ih puta istrgnula iz nečijih ruku i nikad to nisam uzimala k srcu niti sam se ikad uzrujavala oko toga, niti mi ih je bilo žao kad sam ih ostavljala prvi dan u vrtiću, a one urlajuuuuuuucvijeta73 prvotno napisa
![]()
. To su faze odrastanja i pomiri se sa njima. Nema potrebe pretjerivati i raditi fame oko toga
![]()
![]()
Cvijeta73 kad ćemo na 'septembarsku kavu'?
da ne ispadne da ne znam kako se osjećaš, a i iridana kuži, al' neće priznati- evo ti mog primjera, samo malo drastičnija verzija od tvoje.
juraj je imao 15 mjeseci i bili smo u tisnome kad je meni stigla vijest da počinjem raditi za par dana. hoćeš - nećeš. kako sam bila bez posla, naravno da sam prihvatila, ali, obzirom da je rok bio kratak, nisam se uspjela snaći za čuvanje juraja. mama mi je bila isto u tisnome, na godišnjem, svekrva u italiji. i odlučila sam juraja ostaviti mami na tjedan dana, dok se ne snađemo. što je malo teže, usred osmog mjeseca. tako da je na kraju ostao dva tjedna s njom.
i, došli mi po njih za vikend, ja sva uzbuđena već od bakra, kad ono - on me pogledao, okrenuo se baki i nju zagrlio. a meni knedla u grlu. i još mi se skroz na skroz promijenio - kao da gledam neko drugo dijete.
prvu noć kad se probudio, a budio se još po noći (cicati je prestao s 14 mjeseci negdje), ja ga zagrlim, a on viče BAABA, BAABA, NEEE MAMA.
meni totalni bed i suze na oči.
uglavnom, sutra je već vikao MAMA i sve je opet bilo po starom.![]()
ako ovaj vikend bude lijepo, sigurno ćemo u tvoje krajeveCvijeta73 kad ćemo na 'septembarsku kavu'?![]()
Ja sam u Ri, ne moraš u 'moje krajeve'cvijeta73 prvotno napisa
![]()
ma hvala svima! bas ste![]()
ucim se i ja na novu situaciju, valjda isto ko i on, jucer mi je bas bilo koma al danas sam boljeko sto cvjetic rece skroz druga reakcija danas, evo se mazimo i grlimo i sve dobro, ko zna sta nas ceka sutra ...
![]()
barem znam da imam savrseno kompetentno dijete koje zna iskomunicirat sta ga tisti![]()
zhaba moja mala![]()
i ja se moram požalit, nadam se da nećete mislit da sam luda...
Moj J. je krenuo u vrtić prošlre godine, s 12 mjeseci jer sam ja morala ići raditi, a baka nam isto radi...
Uglavnom, njemu još uvijek nije sjelo to vrtičarnje.
Preko ljeta je išao u jedan objekt di je bilo organizirano dežurstvo i vrištao je ko da ga neko kolje.tako bi se jadničak stisnuo meni da ga je teta morala doslovno otrgnut iz mog naručja, a ja sam svaki dan iz vrtića izlazila suznih očiju i s grčem u trbuhu jer sam se borila sama sa sobom da ga ne uzmem natrag.Mislili smo da će biti bolje kad se vrati u svoju grupu, svojim prijateljima, ali evo već treći dan vrišti još i gore, makar je danas bila teta koju on voli. meni je sve teže ostavljat ga, a znam da nemam izbora... bojim se da će imat trajne posljedice...
T. ima jednog prijatelja koji je sad 1 razred, a 6 godina se nije naviknuo na vrtić i plakao je svaki dan... ja nemam energije ni psihičke stabilnosti za toliku torturu...
Nitko ne bi bio sretniji od mene da mogu biti s njim doma, ali to nokako nije moguće... na momente mislim da će mi srce puć od tuge...
P:S: danas kad smo ostavili T u školi, J je plakao jer je mislio da ćemo ga sad tu ostavit...![]()
Moja šestogodišnja kći je u fazi debelog mazanja odjeće, ali takva zamazancija da sumnjam da će ići dolje (ima svega, jela, trave, zemlje).
Jučer je majica bila sva, ali baš sva prljava. Zmazala se još u vrtiću, ja rekoh, neću te presvlačiti, budi takva zmazana do kraja dana pa ćeš sutra paziti. Na kraju dana odjeća je promijenila boju.
Danas ja po nju u vrtić, a ona u tuđoj robi. Tako se jako zmazala u pješčaniku da su je morali presvući.
Pitam ja nju tko će to oprati.
Ti. U vešmašini.
Aha! 8)
I evo je sad u kupaonici, pere svoje majice i hlače na ruke u lavoru. S obzirom da je lijena za fizikaliju, sumnjam da će joj se ribanje svidjeti.
Naravno da će to navečer ići u vešmašinu, ali baš me zanima hoće li zmazancija prestati ili će se nastaviti.
nemajko8)
![]()
Možda joj se ne sviđa odjeća koju ima, a gledala je onu reklamu kad klinci namjerno znažu majicuMatilda prvotno napisa
.
Btw, odjeća služi da zaštiti tijelo od vanjskih utjecaja. Pusti dijete nek se igra, kupi joj jeftinu garderobu koje ti neće biti žao i sve će biti u redu. I moja M. je bila ko malo prase, a da vidiš kak sad trenutno riflja fleke s najdražih majica 8) .
Ma sviđa se njoj njena odjeća, 90% je njena odluka što će odjenuti za vrtić, a i ta vrtićka roba nije neka fina, eto majica i obične pamučne bermude.mim prvotno napisa
proklinješ li sad sve one reklame za deterdžente, posebice onu za Vanish kad klinci pokušavaju uprljati majicu sa čime god se sjete, a mama će na to: ma nema frke imam ja VanishMatilda prvotno napisa
Moje pitanje: da li Vanish zaista uklanja mrlje kako pričaju na reklami ili ne - moje iskustvo je ne, a tvoje?
8)
moje iskustvo s vanishem je da ne opere ni pola , a kamoli da bude blistavo čisto. katastrofa.
eto, ja moram samo napomenut da je j prestao plakat u vrtiću, jutros je čak s guštom otišao.
meni je sad pao kamen sa srca :D
Kad se ovdje mogu baš lijepo pojadat![]()
mi bili jučer u igraonici - joj cure sad vas shvaćam i probleme klinaca sa odlaskom u vrtić. Ona se primila za mene i nikud. Teta ju hoće odvesti igrati se, nema šanse, okrene se i meni pruža ruke. Sva sreća da je igraonica gdje učestvuje i mama (takvu sam i birala) i nije vrtić jer bi dijete, da je to napravilo pri odlasku u vrtić, osvanulo sa mnom u uredu.8) Ne bi ja imala srca ostaviti je. Samo se nadam da će ta igraonica (mislim ići svaki tjedan, a do 3 godine imam baka servis) odigrati ulogu tak da vrtić neće biti neki veći problem.
Evo da se i ja pojadam:
jučer u vrtiću moj G. se odjednom sjetio da je zaboravio ponijeti od kuće neku igračku, izašao u hodnik, obukao cipele i jaknu ( što kod kuće NIKAD ne radi sam jer "ne zna" ili " ne može") i krenuo vani - teta ga naravno vratila nazad.
Onda je tulio do besvijesti, izašao iz igraone I ZAKLJUČAO VRATA!!!!!
Tete s djecom ostale unutra a on u hodniku. Naravno da ta ista vrata više nije znao ili htio otvoriti, nekako su dozvali neku treću sestru od nekud koja ih je otključala.
Detalje ne znam jer ga nisam jučer ja pokupila iz vrtića ali :shock:
Mislim - da čovjek ne povjeruje. Ako ovako nastavi, ima da nas izbace glavačke.
Sreća u svemu je što su tete rekle da su svi jučer bili "pegle", valjda ih loše vrijeme pritislo, pa nisu puno zamjerile.
Ali ovako nešto ako se ponovo desi, šta da radim?
Mislim, da se ovo dešava prije 15-20 godina, najvjerovatnije bi dobio kaišem od tate ili koje su se već metode primjenjivale birvaktile,
ja sam G. rekla da ću uzeti TRI šibe i nalupati ga pošteno ( mislim da mi nije povjerovao, bila sam totalno neubjedljiva :/ )
Dajte kakav savjet pliz, ovakve situacije su mi krajnje neprihvatljive i nepoželjne
ne razumijem - što vrata od vrtićke sobe imaju ključ izvana? :?
Zašto ključ uopće??cvijeta73 prvotno napisa
Kod nas u vrtiću postoji zaštitna brava kojom se vrata mogu zaključati a koja je visoko iznad dečijih ruku čak i ako se probaju popeti na stoličicu. Vrata se mogu zaključati samo iznutra a ja ih u vrtiću još nisam zatekla zaključana. U jaslicama ih jesu zaključavali jer su malci znali izlaziti do sobice za presvlačenje i tu rondati po torbama.
Ne mogu da ulazim u to koliko visoko stoji brava na vratima i otkud ključ u bravi uopšte,
ima li ko kakav konstruktivan prijedlog za sankcionisanje ovakvog ponašanja???
Ja za batinanje nisam, a ništa mi pametno ne pada na pamet. Ima li ko sa uključenim moždanim vijugama???
Mislim, bez obzira na sve, sa svoje skoro 4 godine, G. bi valjda trebao znati šta se smije a šta ne :/
mene totalno izluđuje moje starije dijete... ranije je imao svoje ja a sada je toliko postao povodljiv da se bojim da sam negdje napravila kardinalnu grešku u koracima...
npr. krenuli su u drugi razred.... učiteljica da nešto da se nauči i jedan advokat u razredu je izjavio da oni to neće naučit jer je preteško... i oni su svi to prihvatili jer je vođa tako rekao...
naravno oni su se dogovora držali a vođa nije... i sad koliko god da ja tupim kako
1. ne možeš reći da nećeš nešto naučiti jer je preteško - mislim, doći će za par tjedana i zaključiti da je množenje preteško![]()
2. ne možeš se ravnati prema onome što Vođa kaže nego po vlastitoj logici i pameti pogotovo što vidi iz nekoliko primjera da se Vođa ne drži dogovora a oni ka dvi budale ga slušaju....
on me ignorira...
ne znam se nositi s ovim problemom... razgovor na ovoj razini između mene i njega ne donosi rezultate...![]()
(isto vrijedi i za njegovog najfrenda - zajedno su počeli baviti se ovakvim glupostima...)
upomoć....
budem ti napisala pp da opet t ne graknu ibermajke na mene![]()
Nataša,Sarajevo prvotno napisa
gledaj, ja mislim da je ovo što je napravio tvoj mali u rangu najnormalnijih dječjih nestašluka. on to nije smio napraviti, ali ključ u bravi isto tako nije smio stajati na dohvat djeci. isto tako mi se čini da teta njega nema šta puštati vani iz sobe. nek se ohladi u sobi za igranje, a ne u hodniku. mogao je mali pobjeći iz vrtića. :/
čini mi se da ga je ostavila u sobi, da protestira, plače, štogod - cijela ta situacija s ključem bi se izbjegla.
ja se na tvom mjestu, temeljem ovog što si napisala, ne bih pretjerano brinula - dobio bi jezikovu juhu i to je to. sto put bih mu ponovila zašto nije dobro to što je napravio, ali nekakve posebne kazne ne bih upotrebljavala u tom slučaju. naravno, pred njim ne bih niti jednom riječju krivila tete za taj događaj, samo njegov postupak koji nije bio u redu.
eto, ja bih tako.![]()
cvijeta, potpis od a do ž.
nataša,pp ti stiže uskoro
Cure hvala![]()
Samo mi je bitno znati da mi je dijete u rangu vršnjaka - biće pušem u hladno, obzirom na iskustvo u starom vrtiću.
Mamasch![]()
i ja isto mislim da su tete više krive od njega...![]()
zhabica prvotno napisa
![]()
to on protestira što si ga ostavila tako dugo i vjerojatno se pribojavao da nećeš doći.
kada bude shvatio da redovno dolaziš po njega, veselit će ti se.
evo, ja se tek sad uključila pa komentiram post star skoro mjesec dana![]()
hvala svejedno!fegusti prvotno napisa
![]()
sad je sve vec bolje, i ja i on, navikao je da odem i ne place vise tako jako. vjerovatno cemo kad krene u jaslice proc opet slicno ali o tom potom, uspjeli smo ih odgodit jos na neko vrime sta je super i ja :D od srece!
Zašto pp?maria71 prvotno napisa
I mene zanima ova tematika i voljela bi to pročitati javno.
Što te briga ako netko grakće na tebe :?
Pa niti prvi niti zadnji put.
Imala sam sličan problem sa sekom prije jedno 3 godine.
Mislim na vođe u razredu i povodljivost, manjak samopouzdanja itd.
I tek sad je shvatila što sam joj onda govorila.
Eto, voljela bi saznati i što profesori misle o tim stvarima.
Nataša, po mom mišljenju G. nije kriv. Ne kažem da je tako trebao, ali takva mu "oružja" jednostavno ne bi smjela biti na dohvat ruke.
Mjesto za jadikovke? Evo me, jadna sam da jadnija ne mogu biti![]()
U ponedjeljak idem u bolnicu sa punih 36 tjedana trudnoće. Razlog- godina proizvodnje, tlak i šećer.
Strah me je, jako jako jako... Biti ću u Riječkoj bolnici.
Eto, sve mi se čini da mi carski ne gine, hm.