-
polip 2
Otvaram temu o polipu jer (bar meni) tu postoje neke nedoumice;
Naime, meni je dva dr vidjelo polip, a dva se kunu da ga nema.
Što učiniti?
Jedna dobro upućena prijateljica tvrdi da se polip vidi u početku ciklusa, a dr tvrdi da se vidi sredinom ciklusa. Što je istina?
Dodatno pitanje: a kada se ide na zahvat?
Da li je točno da se na SD-u čeka dugo na zahvat? Inače imam dobre preporuke za dr Š na klinici Cito u Splitu: da su dobri, da oporavak traje 1 dan, za razliku od SD gdje traje 3 dana…
Iva_luca, ako čitaš, pls, zašto si odabrala Radončića a ne negdje drugdje?Cure, bilo što znate…
Dalje sam copyrala priču iva_luce I ostalih da bi sve o polipu bilo na jednom mjestu.
Iva_luca “Ja danas odradila histeroskopiju - polip i par priraslica uklonjeni (bez anestezije!) i mogu vam reći da je bilo "pis of kejk". Sve sam vidjela na ekranu, malo mi je bilo nejasno što je što, ali, dr. je više nego zlatan - sve mi je govorio što radi i gdje je (kamera) trenutno i što će napraviti.... ma nemam riječi. A sestre su bile super!
Cijela priča je trajala kratko - otkrili polip u pripremi prethodnog postupka, kako nije došlo do trudnoće, uz konzultacije s dr. L. i dr. R. donijela odluku da polip ide van čim M prestane. Danas, 10 dc, nakon uklanjanja polipa i prirasliaca, nalaz uredan!”
Iva Luca, reci mi molim te zašto ti je polip odstranjen bez anestezije? I meni je doc. otkrila polip i kako je moja beta jučer bila nula, pripremam se na odstranjivanje polipa (rekla mi je da polipi onemogućavaju implantaciju, da djeluju kao spirala). Nisam se još stigla dogvorit, pa me interesira u kojem danu ciklusa se odstranjuje i da li si trebala napraviti još kakve posebne pretrage. Meni je prije u razgovoru rečeno da se dobiva totalna anestezija.
Je, totalna anestezija ako ideš u bolnicu. I hrpa predoperativnih pretraga (koliko sam ja čula), što je mene uvjerilo da to ne želim....
Dakle, odstranjivanje polipa sam napravila privatno (dr. Radončić ) nakon što je prestalo menstrualno krvarenje (meni je danas bio 10 dc).
Radili smo bez anestezije (dr. je bio spominjao lokalnu, ali, očito nije bilo potrebe) jer je bio samo jedan polip na širokoj bazi i par priraslica.
Histeroskop se uvodi kroz rodnicu i cervikalni kanal (taj dio je malo teži jer je usko i osjeti se pritisak) ali kad uđe u maternicu, već je lakše. Stjeneke maternice se također rašire pod pritiskom (to osjetiš kao bol kod M) i to je to. Samo odstranjivanje polipa (struganje, rezanje, koaguliranje) gotovo da se ne osjeti (zapravo, ja sam osjećala peckanje). Zaista, ništa teže i ništa bolnije od prosječne punkcije!
Nakon zahvata sam odmah ustala sa stola, obukla se i otišla kod frendice na trač partiju!
Ja nisam radila nikakve posebne pretrage jer ih redovno radim radi postupaka (bitno je da su brisevi uredni, a bez toga ne bi ni bila u postupku...).
Ako želiš još koji podatak, samo pitaj.
ina33
Mamika, i ja bih ti savjetovala glavu gore - sad si u postupku i vjeruj da je dr. V. procijenio da je to tako za tebe sad najbolje. Poslije ćeš ev. razmišljati. BTW, za kontrolu ima li polipa ili ne treba ići do 8 dc na UZV (kad je endometrij najtanji jer se tad najbolje vidi). Ja to tako svaki put redovito nakon svake stimulacije, bilo klomifenske, bilo velike IVF stimulacije - 8 dc na UZV da vidim ima li ga slučajno, s obzirom da sam ga 2x imala.
I potpisujem laky - polip se ne može vidjeti preko pape, jedino preko HSG-a (meni se vidio defekt punjenja, tj. ta izbočina) ili preko nekog boljeg UZV-a prvih 8 dana ciklusa kad je endometrij tanak. Doduše, treba ga valjda i tražiti, meni je isto dr. L nakon dosta UZV-ova ustanovio polip (dobro, vjerojatno nije bio koncentriran na polipe nego na folikule). Ja sad idem na UZV vidjet ima li polipa, tako da mi ga dr baš traži ima li ga. Ovisi naravno i o veličini.
Split, meni je više doktora rečeno da polipi mogu djelovat kao spirale i sprječavat začeće. Nije ti ništa u medicini "one on one". Meni je Lučinger s VV-a rekao da je on prvi put vidio septum maternice - na porodu. Ali nas koji ne možemo začeti godinama pokušavaju lišiti svega toga što bi eventualno moglo semetati pa da po mogućnosti začnemo tj. da se embrij uspije implantirati u maternicu - dakle, izraženi septumi se operiraju, polipi se skidaju ili se daju hormoni ne bi li krvarenjem otišli (vjerojatno su kod tebe tako sami od sebe otišli - meni su polip jednom kiretirali, drugi put je otišao uz pomoć Dabrostona).
Dakle, ne brini se za sebe, vidiš da si ostala trudna, ali drugačiji je pristup kad se radi o neplodnoj ženi koja je već došla do invazivne metode kao što je to stimulirani IVF-a - onda se to skida jer čemu se izlagat rizicima i ne ukloniti to što se zna da u velikom broju slučajeva smeta, kad se teškom mukom nakon hormonske stimulacije koja nije bezazlena i vjerojatno višemjesečnog/višegodišnjeg iščekivanja termina za MPO konačno dođe do embrija.
-
Danini,
ja sam naručena na pregled maternice zbog mogućeg polipa. Dr. T. iz Poliklinike IVF mi je rekao da moram doći čim krvarenje prestane. U ponedjeljak mi je 8-mi dan ciklusa. Javim se sa informacijama u ponedjeljak.
-
Posumnjati se na polip moze bez obzira u kojoj si fazi ciklusa ali da bi bila sigurna da li je tu ili ne moras otici na pregled u prvoj polovici ciklusa, najbolje odmah nakon menge.
Kada se radi kiretaza u Rijeci ostajes u bolnici taj dan kad imas zahvat i drugi ides doma a ceka se oko mjesec dana pa pretpostavljam da je i u drugim gradovima procedura ista.
Obicno se narucuje da dodjes na kiretazu u prvoj polovici ciklusa jer se bolje vidi gdje je polip ali meni se desilo da je menga malo pozurila taj mjesec pa sam bila negdje 15.dan ali svejedno su mi to dobro napravili. Kazu da nakon zahvata moras dobiti mengu u roku od 6 tjedana ali meni je dosla normalno kako bi i inace samo sta je bilo manje krvarenje.
-
Meni je polip uočen u prvom dijelu ciklusa, kad je endometrij bio još tanak.
Ultrazvukom se zapravo može vidjeti polipozna masa (a da li se radi o polipu ili miomu može se sa sigurnošću utvrditi tek histeroskopijom).
Uklanjanje polipa se radi u prvom dijelu ciklusa kako bi bio bolje uočljiv, dakle odmah po prestanku M.
Postoji više tehnika uklanjanja, a koja će biti upotrijebljena ovisi o njegovoj veličini i broju (obično je jedan, ali znade se dogoditi da ih ima više), o bazi kojom je pričvršćen za stjenku maternice (obično je to "petljka" ali može biti i široka baza - kao kod mene).
Ja sam se za dr. Radončića odlučila iz nekoliko razloga:
1. Ja nemam vremena za gubljenje (vidi potpis) i nisam si željela priuštiti hodočašćenje od ginekologa primarne prakse, preko čekaonica u klinikama, dogovaranja termina, računanja kad M treba doći, pa još hodočašćenja kod anesteziologa, pa preoperativne pretrage.....itd.
2. Nisam na ti sa totalnom anestezijom (nije da se bojim, ali, ako ne moram, zašto se izlagati još jednom riziku).
3. Ako se već radi histeroskopija radi dijagnostike, onda je zaista gubljenje vremena raditi još jednu radi odstranjivanja dijagnosticiranog polipa ili/i priraslica ili raditi nakon toga kiretažu
4. Cijena (ako nekoga zanima, šaljem pp) nije takva da bi me obeshrabrila .
I konačno:
5. Uz Lučija s kojim sam se konzultirala, dr. R je moj doktor; u njih dvojicu imam povjerenja. A to je meni vrlo bitno.
Dakle, napravili smo histeroskopiju da vidimo jel se radi o polipu ili nečem drugom, utvrdili da je polip i odmah odstranili njega i par priraslica.
Ja se osjećam otprilike ko da imam M, nisam baš za teretanu, ali, danas sam išla na posao.
-
tiki_a, Kikica1, hvala na brzini i jasnoći! Kad imaš informacije i znaš alternative, sve izgleda svjetlije:
iva_luca, pls pošalji na pm cijenu; skroz se slažem s tobom oko anestezije, ali bojim se da ja bez toga ne mogu; prag boli što se tiče ginekoloških stvari mi je opako nizak
Možda je jako glupo to pitati, ali da li histeroskopiji koja se radi zbog dijagnostike smeta anestezija?
-
Ne znam ti odgovorit na ovo pitanjce o totalnoj anesteziji.
Imaš pp.
-
Danini,ja sam ti imala polop u grliću maternice i prije nešto više od godinu dana mi je otklonjen.Meni ga je ginekolog vidio u svim dijelovima cilkusa a pogotovo u plodnim danima kad je bio ćak 20*9 ,najveći.Pošto još nisam rodila to je bila moja jedina zapreka steriliteta i već u sljedećem ciklusu sam to mogla odstraniti.Ja sam operirala kod nas u Vž i mogu ti reći da iako sam u bolnici ostala tjedan dana već nakon dva dana ja sam se mogla uz male bolove kretati.Nije bilo ništa strašno jer sam bila pod potpunom anestezijom i bez ikakvih rezova-vaginalno.Iako mi je rečeno da se polipi ponavljaju ja sam ti danas sretna trudnica i dalje mi nije važno samo da rodim .
Ako je potrebno ja ću ponavljati takve operacije jer stvarno se nemaš čega bojati .
-
I ja imam polip već godinu i pol, pa nikako da ga se riješim. Imala sam dogovoren termin za histeroskopiju u bolnici 7. dan ciklusa, ali je sve otkazano jer mi je otkrivena cista na jajniku od 5 cm, a polip je 1,5 cm, pa se dok. bojao daju ne probuši. Da li je moguće da je cista narasla tako brzo tek što mi je završila M? :?
-
Spremam se na histeroskopiju, bit će mi također maknut polip.
Okvirni termin sam kod svog MPO-ovca dogovorila dvadesetak dana prije nego što će biti zahvat, dakle, neće biti nikakvog dugog čekanja. Na brzinu sam obavila sve predoperativne pretrage i... 7. dc ćemo to obaviti.
-
Evo jedan dobar detaljni tekst o histeroskopiji (i uklanjanju polipa i mioma tijekom tog zahvata), autor je dr. Šparac:
http://hrcak.srce.hr/file/31072
-
Ispravak, jedan mi je razmak viška pa gornji link ne funkcionira:
http://hrcak.srce.hr/file/31072
-
shanti odličan tekst...
ja nikako da se upustim u istraživanje, mene čeka dijagnostička histero i laparo ( laparo sam već jednom prošla )...nekako mi postaje lakše kad više ništa ne znam :/
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma