Results 1 to 24 of 24

Thread: tekućine za ispiranje nosa

Roza's Avatar

Default tekućine za ispiranje nosa

gledano s zdravstvenog stajališta, ima li ikakve razlike između:
    1. sterimara,aqua marisa,neke druge fancy pakirane tekućine za ispiranje nosa i
    2. fiziološke otopine (pakiranje 1L, tekućina se izvači špricom i špricne u nos djeteta)

pitam zato što je razlika u cijeni preogromna, pa da vidimo ima li kakve razlike u djelotvornosti, sastavu, ili nečem drugom.

anchie76's Avatar

Fizioloska je i u tim fensi sprejevima koliko ja znam.

Ja kupujem fiziolosku u litrama i dolijevam u staklenu bocicu sa spricalicom (ta bocica je fizioloska od gradskih ljekarni - puno jeftinija od sterimara i inih, a skine se ta sprica i moze se dosipati nova fizioloska unutra).

Ines's Avatar

evo a.m.
    Aqua Maris izotonizirana je morska voda iz Jadrana, dostupna u obliku spreja za nos. Jadransko je more mineralna otopina natrija, magnezija, kalcija, klora, sulfata i bikarbonata. Pored tih glavnih sastojaka sadrži razne minerale u tragovima (bakar, mangan, selen, cink...), inače prijeko potrebne organizmu.

sterimar
    Sterimar® sadrži izotoniziranu otopinu prirodne morske vode u mikroraspršivaču. Otopina je sterilizirana postupkom filtracije. Morska voda predstavlja medij bogat mineralima (natrij, magnezij, kalcij, klor, sulfati i bikarbonati), a sadrži i minerale u tragovima (cink, bakar, mangan, selen...) koji su neophodni ljudskom organizmu. Otopina sadrži morsku vodu razrijeđenu u omjeru NaCl 9 : 1000

A te litrene fiziološke nemaju rok trajanja? Pitam zato jer na fiziološkoj Sunce moje malo piše upotrijebiti u roku 7 dana od otvaranja-.

Jelcek, piše tako zato jer kad otvoriš te kapljice više nisu sterilne, pogotovo nakon što kreneš kapati i dirati nosnicu, prste ...

f.o. na flaši ima onaj gumeni čep koji se ne skida, nego samo bocneš sterilnu iglu kroz čep i tako izvučeš fiziološku na špricu. igla se ne vadi uopće. Piše da tekućina više nije pogodna za korištenje ako postane mutna.

Skupe špricalice su se i meni činile zdravije baš zbog tih dodanih minerala u njima. Ali svaki put kad otorinac predloži redovito čišćenje nosa ja pitam jel' bolje sterimar ili fiziološka, on kaže fiziološka.
    Ne znam koji je rezon, možda nije dobro svakodnevno kroz duže vrijeme natapati nos bakrom, klorom, sulfatom, selenom ...
    f.o. je samo sterilni H2O i NaCl

anchie, gdje si kupila to staklenu špricalicu koja se može puniti? U bilo kojoj Gradskoj ljekarni ili ima samo, npr., na Trgu?

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

U jednom razdoblju smo koristili Sterimar jer joj je spricanje bilo jako zanimljivo i puno manje tramaticno od kapanja nosa.
    Sad moze i dubiti na glavi, pridrzavajuci se jednom rukom, a drugom ukapavajuci fiziolosku, ali najvise ju zabavlja (odnedavno) ispiranje nosa neti kriyjom.

Anvi's Avatar

Uvijek koristim fiziološku u boci. Ako je boca začepljena onim originalnim gumenim čepom, stvarno se dugo može držati u frižideru, čak i nakon otvaranja, ali potrebno je paziti da se tekućina ne zagadi. Znači nikad ne ulaziti s predmetima u bocu nego izliti u čašu koliko je potrebno za kapanje, pa onda uzimati kapaljkom iz te čaše, i isto tako nikad ne vraćati višak neiskorištene tekućine natrag u bocu. I ne držati bocu dugo na sobnoj temperatuti, i još k tome otvorenu, nego uzeti iz frižidera, odliti koliko treba, začepiti i odmah natrag u frižider.

A što se tiče fiziološke u spreju, treba biti oprezan. Već smo raspravljali o tome na drugom topiku, pa kopiram ovdje što je jedna forumašica, liječnica po struci, napisala:

Quote Originally Posted by Becky
    Sve su ove metode koje opisujete super i korisne možda da još dodam dječje kapi za nos (Operil P, Benil, Ephedrin 0,25%) 3-4x dnevno po 3-4 dana, ne duže...
    Ali ako smijem, rado bi vas malo upozorila na korištenje kapi za nos u sprejevima. U tim se bočicama nalazi fiziološka otopina, dakle isto ono što se djeci ukapava u nos, pa se upozorenje ne odnosi na tekućinu. Ali stvar je u načinu primjene- sprej. Mogu vam navesti ovaj slučaj, desio se u jednoj zg bolnici prije par godina: tata je doveo već mrtvo dojenče kojem je ušpricao fiziološku u spreju (ne znam da li Aquamaris, Sterimar, nije ni bitno). Po iskazu oca, dijete je odmah nakon sprejanja prestalo disati, omlohavilo... i brzo umrlo. Na obdukciji se nije našao nikakav drugi uzrok smrti. Objašnjenje smrti je ovakvo: na sluznici nazofarinksa ("duboko u nosu") se nalaze živčani završeci živca koji se zove n.vagus, koji je (između ostalog) zadužen za usporenje rada srca. Kod takvog naglog podražaja n.vagusa kao što je naglo uštrcavanje tekućine u područje koje on inervira, može doći do tako naglog njegovog podražaja da dođe do prestanka rada srca. Taj je slučaj objavljen u (ne znam sad točno kojem, ali mogu se potruditi pronaći članak ako koga zanima) medicinskom časopisu, a poslije se ispostavilo da su takvi slučajevi već u svijetu objavljivani, i to se uglavnom dešavalo kod dojenčadi i manje djece. Događa se rijetko, ali...
    U bolnicama se na odjelima ne primijenjuje fiziološka u obliku spreja, već kapi. A to vam je ujedno i najjeftinije- kupite bočicu fiziološke i par sterilnih šprica.
    Evo toliko.
    Tu je link na taj topik: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...582&highlight=

6,841

Quote Originally Posted by Imga
    Jelcek, piše tako zato jer kad otvoriš te kapljice više nisu sterilne, pogotovo nakon što kreneš kapati i dirati nosnicu, prste ...
    Nos nije sterilan, pa ta uputa nema smisla (osim da čim prije kupiš nove kapi ). Kapi za nos ne moraju biti sterilne.

kinder's Avatar

litra ti je odlična , kapi nosiš kad ideš na put (točnije spray) ali kapi su bolje

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by kinder
    litra ti je odlična , kapi nosiš kad ideš na put (točnije spray) ali kapi su bolje

E tebe sam cekala

Quote Originally Posted by martinaP
    Quote Originally Posted by Imga
    Nos nije sterilan, pa ta uputa nema smisla (osim da čim prije kupiš nove kapi ). Kapi za nos ne moraju biti sterilne.

Mislim da većina kapi za nos mora biti sterilna bez obzira na to je li nos sterilan jer je neprihvatljivo da se lijekom unosi dodatna kontaminacija. Zato i imaju ograničenje na rok trajanja nakon otvaranja.

Strobery Shortcake's Avatar

Kad inhaliramo fiziološku kroz inhalator (tako sad jedino hoće, sve ostalo je pod prisilom) ja nekako (možda griješim) volim ubaciti aqumaris baš zbog dodatnih minerala, ono, kao da malo inhalira vazduha sa mora Dok je bila beba, kapali smo samo fiziološku. Nikad nisam koristila sprejeve (osim Operila ali to je nešto sasvim drugo), MM je jednom šprcnuo Nisitu, sav se skupio (mislim, bilo mu je jako neprijatno), pa mi nije palo na pamet da to radim djetetu.

Default tekućine za ispiranje nosa

meni je ped. preporučila(i mogu reći da je super)iz velike boce fizijološku izvučem sa špricom i ušpricam djetetu u jednu pa u drugu nosnicu tako da iz suprotne nosnice tekućina izađe otkad smo to probali mirnije spavamo

Loryblue's Avatar

i mi koristimo (kad koristimo) samo ovu iz litrenke.
    jer sve te fensi šmensi su ustvari isto s***e samo drugo pakovanje, a u biti su fiziološka otopina i ništa drugo.

moja fiziološka stoji ima skoro i godinu dana, u čep nabijena igla i kad triba samo špricom izvučem fiziološku i maloj nakapam u nos. doduše, kod nas je to već postao veći problem za izvest jer ona to mrzi. ali to je već druga priča.

Default tekućina za ispiranje nosa

nije niti kod nas više lako to napraviti,ali kad se nosić začepi.........

Default Re: tekućina za ispiranje nosa

Quote Originally Posted by YO
    nije niti kod nas više lako to napraviti,ali kad se nosić začepi.........
    istu stvar radimo i kupujemo.a dali s fizioloskom moze djetetu stat srce pardon prestat disat

kinder's Avatar

uh,nemoj tako.
    Nemoj odjednom cijelu litru sipati u nos (šalim se naravno)

Par ml neće naškoditi

Pozdrav! koliko ml treba ukapati bebi od 11 mj. u nos? Do sada smo koristili Aqua Maris ali je ipak malo preskup jer se brzo potroši,a još sam pročitala i ovaj post malo prije pa ...

ardnas's Avatar

pa par kapi 2-3 u jednu nosnicu i u drugu
    kupi fiziološku imaš u ljekarni mala pakiranja
    ova od litre nije preporučljiva, jedino ako je potrošiš za 2 tjedna

Administratorica puntica's Avatar

Quote Originally Posted by ardnas View Post
    pa par kapi 2-3 u jednu nosnicu i u drugu
    kupi fiziološku imaš u ljekarni mala pakiranja
    ova od litre nije preporučljiva, jedino ako je potrošiš za 2 tjedna
    ovo je ok za 'redovno održavanje' ali ako je dijete prehlađeno, nosić pun onda fiziološka ne ide na kapi nego na...špricu, npr. Treba doooobro isprati nosić fiziološkom, ja koristim špricu od 7, napunim mlakom fiziološkom i krenem u akciju ispiranja

lady.x's Avatar

Moj je slinav stalno, pa koristim iz boce fizioloski. Sad ima 21m i uzmem spric od 20ml, nagne se na jednu stranu, ja u gornju nozdrvu sipam pola, izadje na donju, opet to ponovim sa druge strane. Sve se otpusi i izadje i ne koristim nikakav aspirator.
    kako je sklon upalama uveta, savet orl lekara je ispiranje ovako kao redovna higijena jednom dnevno i kad nije slinav

Rivendell's Avatar

A prokuhati vodu malo soli? Fine soli iz mora, ne one laboratorijske. To nitko ne radi?

Administratorica puntica's Avatar

Quote Originally Posted by Rivendell View Post
    A prokuhati vodu malo soli? Fine soli iz mora, ne one laboratorijske. To nitko ne radi?
    meni se ne da, jer moraš pazit da dobiješ dobar omjer vode i soli - fiziološku, jel. a ja uvijek fulam lol

ali s obzirom da pola litre fiziološke košta nešto malo više od 10kn, i nemam posla oko toga...onda to i koristim

vodu i sol miješam jedino u rinohornu, tamo nije teško pogodit omjer

Jurana's Avatar

Quote Originally Posted by Rivendell View Post
    Ako misliš da možeš pogoditi omjer 1:3.182, da bude izotonično, samo naprijed